ryby smażone - 3566 przepisów (strona:41/238)

Świąteczna ryba po grecku z warzywami 139

pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę

Pobite gary Barbary
DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM 139

dorsza 1 jajko 2/3 szklanki piwa 1 szklanka mąki sól, pieprz przyprawa do ryb olej do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni) Pieczone ziemniaczki => przepis   Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem.  Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli(...)grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami =>  przepis  lub innymi ulubionymi dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
FETTUCCINE Z DODATKIEM ATRAMENTU Z KAŁAMARNICY Z RYBĄ 126

żółtego sera żółtego przyprawa do ryby - fisz masala lub Waszą ulubiona *********************************************************** Usmażyć najpierw rybę.Przeprawić ulubioną przyprawa do ryby - u mnie indyjska przyprawa do ryby, obtoczyć w mące i smażyć na maśle ( 2 łyżki) z 1 łyżką oleju.Po usmażeniu wyłożyć rybę na papierowy ręcznik. , by pozbyć  się tłuszczu że smażenia .Jak ostygnie , rozdrobnić palcami( nie nożem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Filety rybne w płatkach migdałowych 200

cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka, zioła (włoskie lub prowansalskie) 2-3 jajka mąka do obtoczenia 200 g płatków migdałowych klarowane masło lub ewentualnie olej do smażenia Filety z ryby rozmrozić, jeśli nie używamy świeżych, pokroić na mniejsze kawałki, a rozmrożone dobrze odcisnąć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę(...)Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, lekko dociskając do ryb. Filety obtaczać w mące, następnie w rozkłóconych jajkach i na końcu w płatkach migdałowych, dobrze dociskając. Smażyć na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Układać na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Czerwień i błękit
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 120

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki  dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie(...)łyżki masła z łyżką oliwy, rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby

Miód i pieprz
Smażony dorsz 131

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie szczypior(...)łyżki masła z łyżką oliwy, rozgrzewamy patelnię uważając, aby nie spalić masła i smażymy na niej z obu stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby

Miód i pieprz
Sałatka z łososiem i pomelo 182

jeść samo, po obraniu z dużej ilości grubej, mięsistej skórki i błonki, lub może być wykorzystane do przygotowania np. sałatek, w których sprawdza się idealnie. Doskonale łączy się z rybami czy drobiem oraz wyrazistymi sosami. Dlatego też dziś przygotowałam bardzo smaczną, lekką i aromatyczną sałatkę z łososiem i pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki(...)Filet z łososia natrzeć oliwą, położyć na zimnej patelni, skórą do dołu, powoli podgrzewać i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż skórka będzie chrupiąca. Następnie zmniejszyć ogień, rybę odwrócić i smażyć przez kolejną minutę lub do czasu aż nie będzie surowa. Zdjąć z patelni i odstawić do ostygnięcia. Zdjąć delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa. Pomelo

Codzienne Gotowanie
Ryba po grecku 303

codziennego menu.  Ryba po grecku Składniki :  1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 1 por 4-5 marchewek 3-4 pietruszki kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 zierenek ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz oliwa do smażenia 600-700g białej ryby (łupacz, dorsz, z tańszych mintaj) woda(...)rozgrzać olej. Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba będzie usmażona, a panierka rumiana. Rybę przekładać na talerz. Przygotowanie dania: Usmażone filety ryby ułożyć na półmisku, na ułożyć grubą warstwę uduszonych warzyw. Rybę po grecku odstawić do lodówki na co najmniej

Codzienne Gotowanie
Lin w śmietanie i "Złota dama" 130

łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku na dwa liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć(...)przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po japońsku. 141

szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym. W miseczce wymieszać wszystkie składniki ciasta i zanurzać w nim rybę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiany kolor rybę w cieście z obu stron. Wyłożyć na półmisek do wystygnięcia. Cebulę pokrój w piórka. Do rondla wlać odrobinę oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać ketchup,olej,ocet

O kuchni z uczuciem
Roladki rybne z warzywami na patelnię 208

filety rybne panga - 5 szt sól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym.  Rybę oprószyć solą i pieprzem.  Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać tłuszcz, wrzucić warzywa na patelnię, podsmażyć. Podsmażone warzywa ostudzić.  Na filetach rybnych układać warzywa i zwijać ryby w roladki, spiąć roladki wykałaczkami.  Wierzch oprószyć solą(...)pieprzem, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.  Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu, aby ryba w środku się usmażyła.  Podawać rybę z ryżem lub ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script

Kuchnia Danusi
Dogfish z patelni 211

wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę) Marynata: - oliwa - sok z cytryny - sól - tymianek Dodatkowo: - mąka do panierowania - masło i oliwa do smażenia Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną(...)lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy (dodatek oliwy powoduje, że masło się nie pali). Smażymy na rumiano z obu stron. Dogfish z patelni, to był mój debiut kulinarny. Różne opinie słyszałam na temat tej ryby. Dlatego przyznam, że nie spodziewałam się

mojewypiekiinietylko
Sandacz na sosie z pora. 141

pieprz świeżo mielony 1 por 100 ml. śmietana kremówka 36% 1 łyżka ketchupu 30 ml. brandy 1 łyżka sosu pikantnego chilli sól, pieprz masło i olej do smażenia przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Dodajemy białe części pora i dusimy. Następnie dodajemy ketchup, łyżeczkę sosu pikantnego chilli, mieszamy i wlewamy śmietanę. Pory dusimy(...)posolić, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle z dodatkiem oleju, oczywiście zaczynając smażenie od strony skóry. Na talerz wylewamy sos a na nim układamy usmażonego sandacza. PS. Sandacz w moim wykonaniu przyprawiony jest mieszanką ziołową do ryb. Doprawienie ryby zależy od naszych smaków. Niektórzy lubią tylko sól i cytrynę

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz z fasolką szparagową i szpinakiem 152

dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła 300 g świeżego młodego szpinaku Dorsza natrzeć solą(...)kostkę ser feta. Mieszać od czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok fasolkę szparagową

Bullio