ZIARNA SEZAMU 170ziaren sezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów
Ciastka - domowe słodkości
Surówka z kiszonej kapusty 581Przepis został spisany już w 1937 roku w książce kucharskiej "Kuchnia domowa". Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem jabłka i marchewki to najlepszy dodatek do pieczonej i smażonej ryby
AniaGotuje.pl
Naleśniki – najlepsze ciasto 1248Delikatne, puszyste i bardzo smaczne Wariantów podania jest mnóstwo, można je jeść na słodko, na słono, z mięsem lub z rybą, z kapustą i grzybami – wtedy powstają krokiety, czyli zawijane panierowane w bułce naleśniki i smażone na rumiano. Jest wiele przepisów na ciasto naleśnikowe. Można dodawać tylko mleko, mleko z wodą, mleko z wodą gazowaną, różne rodzaje mąk
Zasmakuj Kuchni
Lanttulaatikko 216już nie żył, jak i w to, że jeszcze żyje :) W każdym razie historia dość ciekawa. Mianowicie w 1928 roku Japonia podpisała traktat z Rosją, że będzie mogła łowić ryby wzdłuż jej wybrzeża. Odkryli bardzo bogaty fragment i aby nikt inny tam nie łowił postanowili ukryć go przed światem. Na wszystkich mapach w tym miejscu Morza Bałtyckiego istnieje Finlandia. Nikt
Kryzysowa Książka Kucharska
Przepis na ziemniaczane krokiety z kalafiorem i jarmużem 321Uwielbiam wykorzystywać resztki ziemniaków. W mojej kuchni nic się nie marnuje, więc co i rusz wymyślam przepis na ziemniaczane krokiety . Ziemniaczane krokiety to pyszny dodatek do mięsa lub ryby. Można je również podawać jako samodzielne jarskie danie. Mówiąc szczerze kiedy już smażę ziemniaczane krokiety to od razu zjadam parę sztuk i czuję się w pełni najedzona. Tak tym daniem można
codojedzenia
Sałatka makaronowa z makrelą 215Składniki: 200 g dowolnego makaronu 1 makrela 10 pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 15 zielonych oliwek 4 łyżki posiekanego koperku 4 łyżki oliwy
Qchnia po prostu
Groszek z marchewką 233tego mrożony groszek, albo tak jak ja to zrobiłam dodać groszek konserwowy. W ten sposób groszek z marchewką podany na ciepło będzie idealnym dodatkiem do ryby czy mięs gotowanych, duszonych czy pieczonych, polecam :) Składniki: 5 marchewek 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki masła 1 kopiasta łyżka mąki pszennej sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać
magiczna kuchnia Kasi
Łosoś z makaronem 201Pomysł na szybki obiad lub kolację. Czasu potrzeba tyle, ile gotuje się makaron. Danie banalnie proste i niebanalne w smaku. na 2 porcje użyłam: ok. 150
Kucharzyca
Moje pierwsze sushi 178smakowało mężowi. Zestaw do przygotowania sushi możecie nabyć w Kuchnie Świata a zestaw startowy do sushi srebrny znajdziecie tutaj . Polecam Wam bo to świetna zabawa. Ja zrobiłam część z rybą a część bez. Obie wyszły smaczne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Pasta z wędzonego dorsza z jajkiem i ogórkiem kiszonym 148Składniki 150 g wędzonego dorsza 2 jajka ugotowane na twardo 1 średnia cebula 2 duże kiszone ogórki 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 18 % sól pieprz Przygotowanie Rybę oczyściłem z ości, drobno pokroiłem. Ugotowane na twardo jajka pokroiłem w kostkę, ogórki kiszone posiekałem, cebulę pokroiłem w drobniutko. W misce wymieszałem majonez ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyłem, doprawiłem solą
R'n'G Kitchen
Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 270greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego
Karo in the Kitchen
3 pomysły na marynatę do skrzydełek (z piekarnika lub grilla) 226swój smak i wartości odżywcze; pakowanie próżniowe pomaga lepiej planować zakupy i nimi zarządzać, a tym samym pozwala na oszczędności; pakować można niemal wszystko – owoce, warzywa, sery, mięsa, wędliny, ryby, gotowe dania itd. nie wyrzucamy już jedzenia; dokupując dodatkowe akcesoria możemy skrócić czas marynowania mięsa. Gdzie można kupić dobrej jakości zgrzewarkę próżniową i dodatkowe akcesoria, jak wspomniany pojemnik do próżniowego
Słodkie okruszki
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 200octu; słony – np. suszone pomidory, sos sojowy; ostry – uzyskamy go dodając np. czosnek, imbir czy kminek (nie należy z nim przesadzać); słodki – pochodzi ze świeżych owoców, miodu czy cukru. Ryby najlepiej jest łączyć ze smakami kwaśnymi. Do drobiu doskonale pasują przyprawy słodkie, delikatnie kwaśne lub subtelnie słone. Z kolei wieprzowinie i wołowinie śmiało możemy nadać smak wyraziście słony lub ostry
Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z jajkiem i serem 220Sałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki
ChilliJemy
Jak smażyć mięso (np.kotlety, sznycle) panierowane bułką tartą. 213ięso ( np. kotlety schabowe, sznycle ) i ryby panierowane bułką tartą należy smażyć wolno, na niezbyt silnie rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie panierka ( bułka tarta ) przypali się , a mięso w środku będzie surowe. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarne