ryba - 22624 przepisów (strona:805/1509)

Ziemniaczana sałatka norweska 146

Ziemniaczana sałatka norweska Sałatka ziemniaczana , nie wiem na pewno ,czy jest to potrawa rodem z Norwegii , czy też twór jak ryba po grecku , która Grecji nie widziała Jest to fakt ,nader mało istotny , najważniejsze jest ,że wszyscy z wyjątkiem naszego dwunastoletniego niejadka , są nią zachwyceni . Jak zresztą większość polaków , bo na chwilę obecną, jest to chyba jedna z najpopularniejszych przystawek

Ogrodnik w podróży
Kiszona salsa wielowarzywna 286

pomiędzy sosem z kawałków warzyw a drobno pokrojoną sałatką. Warzywa nie są poddawane obróbce cieplnej więc mogę nazwać to salsa cruda. Taka kiszona salsa jest doskonałym dodatkiem do smażonych ryb , grillowanego mięsa czy pieczonych warzyw korzeniowych. Prawdziwa mała bomba witaminowa. Kiszona salsa albo sałatka, jak kto woli. Taka pyszna kiszonka wieloskładnikowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurczak po hawajsku z ananasem 110

wielu metropoliach na całym świecie. Kuchnia hawajska to prawdziwa mozaika smaków i wpływów innych kuchni – przede wszystkim amerykańskiej, portugalskiej i japońskiej. Na stołach wyspiarzy rządzi ryż, owoce morza, ryby, warzywa i egzotyczne owoce. Wskazać trzeba także na ciekawy zestaw przypraw, który jest znamienny dla hawajskiej kuchni. Obok sosu sojowego, teriyaki, pojawia się wasabi, rodzime chilli, pieprz czy huli-huli oparte

Wędrówki po kuchni
CEBULA MARYNOWANA Z KOPREM 219

cebulowe z koprem. Pyszna marynowana cebula bardzo wzmocniona koprem stanowi absolutnie rewelacyjny dodatek do chleba z masłem lub burgerów. Warto ją wypróbować także z grillowanym mięsem lub filetem z ryby. Doskonała do pieczonej wieprzowiny, jako dodatek do sałatek i marynat. Absolutna rewelacja. Najlepiej smakuje po 2-3 tygodniach od zamknięcia w słoikach. Polecam przyrządzić kanapkę ze śledziem i marynowaną cebulą

Moja Książka Kucharska
Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 137

natura chorwacka, że dobrego reklamować nie trzeba :) Poniżej przedstawiam dania na które się zdecydowaliśmy. Dorada podana z grillowaną cukinią, frytkami, szpinakiem i ćwiartką cytryny. Podobnie jak w Konobie MAX ryba została ugrillowana tak, aby była delikatna i soczysta w środku, a skórka pozostała chrupiąca. Moja mama naprawdę wczuła się w klimat :) Tak jak to określili Państwo od których wynajmowaliśmy kwaterę

Karola gotuje
Jaki olej to dobry olej? 114

omega-3 są: kwas alfa-linolenowy (ALA) zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskichoraz w oleju rzepakowym i sojowym kwas dokozaheksaenowy (DHA) kwas eikozapentanowy (EPA) występujące w tłustych rybach oceanicznych lub wodorostach Jak prezczytałem w naukowej publikacji pod tytułem „Rola wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka” Tomasz Wcisło i Waldemar Rogowski z II Katedry i Kliniki Kardiologii

Fleksitarianizm.pl
Budyń z ryżu z grzybami 128

użyciem parmezanu. W rozdziale „O maśle, serze, nabiale i korzeniach” pisze jak używać parmezan: „ Parmezan użyć można na dania mięsne i postne, który utrzeć trzeba, i mięso lub ryby wprzód ugotować w ukropie lub zaprawie, sos i mięso trzeba mniej solić, ponieważ od parmezanu słoności nabierze .” Jednak dopiero w XIX wieku parmezan stał się w miarę powszechny mimo wysokiej ceny

królestwo garów
Tajska zupa w 15 minut z limandą żółtopłetwą 124

Dziś danie błyskawiczne, pyszne, zdrowe i pożywne. Lubię takie danie gdy za oknem skwar czy nie ma za dużo czasu a na dworze leje i leje

Moje Małe Czarowanie
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 120

szynki i dokładnie czytaj etykiety. Im mniejsza lista składników, tym lepsza jakość produktu. Mięso musi być zawsze dopieczone. Wegetarianie mogą przygotować smaczne posiłki z dodatkiem tofu. Można także grillować ryby. Przygotuj naturalne marynaty Gotowe mieszanki przypraw zawierają dużo soli, konserwantów i innych polepszaczy smaku. Lepiej samodzielnie skomponować marynatę z ziół, przypraw i oliwy. Doskonale sprawdzą się tu zioła prowansalskie, mielona

Strefa Zdrowego Żywienia
Jak zrobić tabbouleh - libańską sałatkę z natki pietruszki i kaszy bulgur? (PRZEPIS + FILM) 143

opcjonalnie szczyptę sumaku. Wstrząśnij i wlej sos do sałatki. Wymieszaj przy pomocy dwóch widelców.  Podawaj na przystawkę, np. na liściach sałaty rzymskiej lub jako dodatek do mięsa i ryb.  ➤ Rada: Kiedyś kasza bulgur była trudno dostępna, ale teraz bez problemu kupisz ja w większości znanych supermarketów tuż obok kuskusu i innych kasz. Jeśli masz wybór, wybierz bulgur

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaki z bobem i pesto 202

posiekaną dymkę, obrany bób i jeszcze gorące, odcedzony z wody i pokrojone w ćwiartki ziemniaki. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z jajkiem sadzonym, grillowanym mięsiwem lub rybą

Smakowity Blog Kulinarny
Fasolka szparagowa z bekonem, cebulą i jajkiem w koszulce 185

wędzonego, dymnego aromatu – cały smak podkręca czosnek , a jajko w koszulce to tutaj przysłowiowa kropka nad i. Czy jako samodzielny obiad, czy jako dodatek do jasnych mięs i ryby – tak podana fasolka na pewno nie jest nudna czy byle jaka! Fasolce odcinamy zdrewniałe końce i dokładnie ją myjemy. Gotujemy fasolkę na parze lub w wodzie, do stanu al dente

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka z łososiem, truskawkami i miętową nutą 132

Sezonowa sałatka z delikatną wędzoną rybą, słodkimi, dojrzewającymi w słońcu truskawkami, wyrazistą rukolą, aromatycznymi czarnymi oliwkami i pachnącym świeżą miętą sosem to świetna propozycja na letni obiad lub pożywne drugie śniadanie w pracy. Składniki: 100g rukoli 150g truskawek 125g łososia wędzonego z pieprzem 20 czarnych oliwek 150g sera mini mozzarelli 90g orzechów nerkowca Sos: 6 łyżek oliwy z oliwek

Szalona Kuchnia Eweliny
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 144

razu po ugotowaniu, wystudzeniu i spakowaniu włożyliśmy do zamrażalnika. Dlaczego? Bo najłatwiej je zamrozić. Wiele z Was pyta jak przechowujemy gotowe dania. Nasza metoda jest taka, że: potrawy z ryb, owoców morza, trzymamy w lodówce maksymalnie jeden dzień dania z kurczaka i wieprzowinę 2 dni wołowinę – 3 dni jedzenie na czwartek i piątek zawsze mrozimy, chyba, że jest robione

Niedzielny kucharz
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 113

grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą

Food Square