ryba - 22624 przepisów (strona:659/1509)

Pieczona pierś z indyka do kanapek 35

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta

Kardamonovy
Surówka z marchewki i ananasa 35

chyba w stanie przebić, nie będę więc robiła żadnych porównań. Zresztą o gustach się nie dyskutuje. Chociaż jak teraz sobie tak pomyślę, to surówkę z marchewki zjedliśmy z pieczoną rybą. Ten rodzaj surówki zdecydowanie lepiej zagrałby z mięsem. Ja go widzę z pulpetami albo ze schabowym. Albo indykiem smażonym w panierce, do drobiu jakoś bardziej marchewka mi pasuje. I porządnie

Kardamonovy
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 44

Uwielbiam i już. Pasty mogę jeść na zimno, na ciepło, z takim makaronem i siakim. Z mięsem, rybami, warzywami – każde. Na dodatek mam manię kupowania różnego rodzaju makaronu, więc tego w domu nigdy nie zabraknie. I nie piszę tutaj o makaronach kolorowych i takich mega dziwacznych. Rozglądam się najczęściej po prostu za fajnymi kształtami i za klasyką. Kupuję makarony

Kardamonovy
Sos z awokado i fety 35

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta

Kardamonovy
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 30

dłuższego czasu wygrywa. A sezonowa to już w ogóle jest najlepsza. Pasty jajeczne robię w domu dość często. Zawsze jednak muszę przekombinować ze składnikami. Czasami dorzucam do nich wędzone ryby, czasami suszone pomidory, dużą ilość ziół, fetę. Może dwa razy w życiu zrobiłam ją zupełnie prostą, jedynie ze szczypiorkiem. Jakiś czas temu zauważyłam, że tego typu prosta pasta cieszy się

Kardamonovy
Pesto z suszonymi pomidorami i oliwkami 27

sera. Jest to zupełnie do przeżycia. Pesto z suszonymi pomidorami i oliwkami sprawdzi się świetnie nie tylko do makaronu. Tego typu sosy świetnie sprawdzają się jako dodatek do pieczonych ryb, jako dodatek do sałatek, do kurczaka. A propos kurczaka… dziś w planie miałam właśnie zrobić makaron z tytułowym pesto i kurczakiem. Myślałam nad rodzajem makaronu, którego użyję, skończyło się

Kardamonovy
Kaszanka z kiszoną kapustą z grilla 26

zamrożone dwie kaszanki, które przywiozłam z wakacji. Nabrałam ochoty na pieczoną w piekarniku, może ją rozmrożę w najbliższych dniach. Pisałam Wam parę dni temu, że kupowaliśmy mięsiwo i ryby u kolesia, który miał swojskie wyroby. Pod koniec wakacji udało nam się dostać u niego kaszankę. Wyglądała i pachniała tak jak trzeba. I właśnie takich szukajcie, nie bierzcie najtańszego, pierwszego lepszego

Kardamonovy
Pesto z rukoli z kaparami 28

wlałam trochę oliwy extra virgin, żeby zablokować dopływ powietrza. Mam teraz pewność, że pesto szybko się nie zepsuje. Mogę je zjeść spokojnie w przyszłym tygodniu, bez ciśnienia. Może z rybą? Wyjdzie w praniu. Jeżeli chodzi o dodatki, nie musicie się trzymać ściśle mojego przepisu. Każde pesto wychodzi u mnie prawie zawsze inne. I nie piszę tutaj o zieleninie

Kardamonovy
Grillowana feta 28

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta

Kardamonovy
Shatta 32

ostrych papryk. Lecę z pomocą. Zróbcie shattę. A, i do czego jej użyłam? Póki co do sałatki i jako dodatek do kebaba. Myślę jednak, że znajdzie dużo więcej zastosowań. Ryby, mięsa, warzywa. Wpadł mi w oko np. przepis na oliwki z shattą. No na grilla idealny, zrobię niedługo. Składniki: 250 g czerwonych chili bez szypułek 1 łyżka soli 3 łyżki

Kardamonovy
Surówka z pora, gruszki i marchewki 26

cuda mogę jeść nawet same z miski. Tego typu surówki to idealne dodatki do kotletów (wegetariańskich także), do bułek (z szarpaną wieprzowiną, wołowiną), chętnie zjadłabym ją także z panierowaną rybą albo z krokietami. Nie wiem czy są jakiekolwiek ograniczenia, dla mnie chyba nie ma. W ogóle wrócę jeszcze na chwilę do słodkich, aromatycznych gruszek. Jest na nie obecnie sezon, więc

Kardamonovy
Pasta z twarogu i awokado 30

czasu gotuję trochę inaczej niż zwykle. Za jakiś czas napiszę o tym ciut więcej. Korzystam głównie z zielonych i białych warzyw, z kasz bezglutenowych, makaronów. Jemy jedynie kurczaka, indyka, ryby, białe sery i inne chleby żytnie na zakwasie. Sprawia mi to trochę trudności, ale powoli się w tym odnajduję. Odnajduję się już na tyle dobrze, że gotowanie znowu sprawia

Kardamonovy
Pasztet z gotowanych piersi kurczaka 63

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta

Kardamonovy
Surówka z kalarepy i kapusty pekińskiej 36

warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można

Kardamonovy
Hummus z jarmużem 31

tych używam sporo), świeże zioła, kaszę jaglaną (jest bardzo wskazana) i gryczaną (najlepiej niepaloną), soczewicę, ciecierzycę, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta

Kardamonovy