Leptyna i grelina, czyli dwa hormony antagonistyczne odpowiedzialne za regulację zapasów energetycznych. 98spożywać posiłki i nie sięgać po przekąski. Daj organizmowi czas, na odpoczynek po posiłku . Pamiętaj o codziennej podaży zdrowego tłuszczu w diecie. Przykładowo: oliwa z oliwek , orzechy , awokado , ryby morskie. Sięgaj po niskocukrowe owoce, takie jak: maliny, truskawki, borówki, jagody, kiwi, grejpfrut, arbuz, brzoskwinia. Wyklucz lub mocno zminimalizuj ilość alkoholu. Czym jest grelina? Grelina potocznie nazywana jest „ hormonem głodu
Natka Pietruszki
Czy opłaca się kupić Thermomix? Moje doświadczenia z kuchennym robotem wielofunkcyjnym 127blendowanie: przygotowanie smoothie, koktajli, sosów, kremów czy mas. Siekanie i mielenie: przygotowanie mięsa mielonego, siekanie warzyw, orzechów czy ziół. Gotowanie na parze: przygotowanie zdrowych dań na parze, takich jak ryby, warzywa czy pierogi. Duszenie: przygotowanie miękkich i aromatycznych potraw duszonych. Wyrabianie ciasta: przygotowanie ciasta na pizzę, chleb, ciasteczka czy bułeczki. Gotowanie: przygotowanie zup, sosów, risotto, kasz czy mlecznych deserów. Zalety
Słodkie okruszki
Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną 109votes) Placek ziemniaczany Amerykański z szarpaną wieprzowiną Pyszny placek ziemniaczany z szarpaną wieprzowiną na styl amerykański. Czy w Ameryce go znają ..hm.. pewnie tak jak Grecy znają rybę po grecku, a Węgrzy placek po węgiersku Nie to jednak najważniejsze, tylko fakt, że ta potrawa jest dość szybka w wykonaniu-nie licząc czasu pieczenia łopatki Prosta i mega pyszna, naprawdę
Ogrodnik w podróży
Czy można mrozić masło? 105ponieważ po pewnym czasie może stracić swoje właściwości. Jak szybko rozmrozić masło? Kremowy tłuszcz jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw i idealnie komponuje się z różnymi składnikami. Doskonale pasuje do ryb na przykład karpia, dodając mu soczystego smaku. Jest niezbędnym dodatkiem do ziemniaków, ponieważ podkreśla ich konsystencje. Miłośnicy owoców morza, często dodają go do krewetek z czosnkiem, smażonych na patelni. Oczywiście
Rozdomowiona
Szybki i tani obiad z niczego 139dzieciach, zwracam uwagę na ich upodobania kulinarne. Dzieci na ogół są niejadkami, ale oryginalne dania potrafią zaskoczyć je pozytywnie. U mnie w domu sprawdzają się siekane kotlety z ryby oraz siekane kotlety z kurczaka . Dzieci za nimi przepadają, a ja robię takie dania dosłownie w kilkanaście minut. Gdy się im znudzą, to mam w zanadrzu kotlety z kurczakiem, papryką, żółtym
Ania gotuje
Spaghetti bolognese 115starannie dobrane przyprawy. Spaghetti bolognese to doskonały pomysł na wykwintny obiad. Wbrew pozorom to danie nie pochodzi z Włoch, lecz z USA. Podobnie jest z nazwami potraw takich jak ryba po grecku czy ruskie pierogi. Moje bolognese wykonasz w 60 minut. Czas gotowania wynosi 120 minut, dzięki czemu potrawa jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Spaghetti bolognese – składniki: Szklanka
Ania gotuje
Jakie warzywa ekologiczne są najbardziej popularne w Polsce i jak je wykorzystać w kuchni? 116można wykorzystać na wiele sposobów w kuchni, a jednym z najłatwiejszych sposobów na to jest przygotowywanie dań jednogarnkowych. Wystarczy połączyć kilka rodzajów warzyw i dodać do nich mięso lub ryby. Można również przygotowywać sałatki z ekologicznych warzyw, a także używać ich jako dodatki do kanapek i tortilli. FAQ-Najczęściej zadawane pytania Czy ekologiczne warzywa są zdrowsze niż konwencjonalne? Tak, ekologiczne
Żyję by jeść
Jakie warzywa ekologiczne są polecane dla osób z chorobami autoimmunologicznymi? 108zdrową żywność, szczególnie jeśli cierpisz na choroby autoimmunologiczne. Jakie są inne źródła składników odżywczych, jeśli nie mogę jeść warzyw? Inne źródła składników odżywczych to owoce, orzechy, nasiona, mięso i ryby. Podsumowanie Jedzenie warzyw ekologicznych może pomóc w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym i zmniejszeniu objawów u osób, które już chorują. Kapusta, brokuły, cebula, buraki, marchew, czosnek, jarmuż, zielone liście i dynia
Żyję by jeść
Które restauracje w Karpaczu warto odwiedzić ? 114rzemieślniczych piwach lub ciepłej herbacie, można też sięgnąć po serwowane tu dania. Wśród tych najpopularniejszych znajdują się kanapki z pastrami oraz gulasz węgierski. Grillowane żeberka, smażony ser oraz ryba w cieśnie, podawana z frytkami i surówkami – oto kolejne propozycje, na które warto postawić w tym miejscu. 7. Manufaktura Karpacz 1946 Kto lubi burgery, ten doceni Manufakturę Karpacz
Słodkie okruszki
Tilapia zapiekana z pomidorami i mozzarellą 89Składniki na 3 porcje: ? 3 filety z tilapii ? 6 grubszych plastrów pomidorów (najlepsze podłużne bo mają mało pestek) ? 3 plastry sera mozzarelli ? marynata Knorr do ryb z cytryną i koperkiem ? 1 cytryna Wykonanie: ? Rozmrożone filety rybne posypać marynatą i wstawić do lodówki na 30 minut. ? Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. ? Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika
To co kocham
Szaszłyki rybne ze szpinakiem 102mrożonego szpinaku w sosie śmietanowym ? 200 g sera lazur ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Wszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych zmiksować. ? Dodać liście i ryby pokrojone w kostkę ok. 3×3 cm. Marynować 2 godziny. ? Kostkę rybną nałożyć na szaszłyki na przemian każdy rodzaj. ? Można grilować, smażyć lub piec wg gustu. My piekłyśmy w 200 st.C
To co kocham
Morszczuk w sosie chrzanowym 89skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. ? Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. ? Rozgrzać masło, dodać chrzan, śmietanę i zagotować. ? Lekko przestudzić, dodać przyprawy i roztrzepać z żółtkami. ? Rybę zalać sosem. ? Piec przykryte folią aluminiową w temperaturze 180 st.C przez 20 minut. ? Odkryć i zrumienić przez następne 10 minut
To co kocham
Dorsz w migdałach 93minut. ? Białka ubić na sztywno, wymieszać z majonezem i posiekaną w drobną kostkę cebulą, doprawić solą i pieprzem. ? Wyjąć dorsza z piekarnika, ostrożnie odlać ze spodu naczynia powstały płyn. ? Rybę posmarować masą białkowo-majonezową i posypać płatkami migdałowymi. ? Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut aż migdały się zrumienią. Podawać od razu po upieczeniu, ale gdy wystygnie lepiej się kroi
To co kocham
Tempura z owoców morza 110Tempura to danie kuchni japońskiej, chociaż wymyślili ją Portugalczycy. Do jej przygotowania potrzebne są owoce morza, ryby lub warzywa, które zanurza się w cieście i krótko smaży na głębokim oleju. Dzięki temu zabiegowi krewetka czy warzywo otoczone jest kruchą, chrupiącą i półprzezroczystą mgiełką z ciasta. Składniki: ? 3 duże krewetki ? 2 paluszki krabowe ? kilka krążków kalmarów ? mąka do obtoczenia ? olej
To co kocham