Składniki: ryba karaś świeża 4 sztuki większe, cytryna 1 sztuka, olej rzepakowy 1/2 litra, mąka pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, sól czosnkowa 2 łyżeczki Z ryby usunąć skrobiąc łuski (ja rybę wkładam do dużej reklamówki i bardzo ostrym nożem usuwam łuski), po usunięciu wnętrzności odcinam głowę, rybę dobrze opłukać pod zimną wodą, osuszyć(...)ręcznikiem papierowym. Na talerzu wymieszać mąkę pszenną z tartą bułką, pieprzem czarnym mielonym, solą czosnkową, rybę skropić cytryną i obtaczać dobrze z każdej strony i kłaść na mocno gorący olej na patelni. Smażyć na złocisto z każdej strony na średnim ogniu, ryba jest doskonała na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa - świeża ryba karaś jest bardzo smaczna
W Mojej Kuchni LubięPstrąg z pieczonymi ziemniaczkami to zdrowa i wyrazista w smaku ryba. Pyszne jednogarnkowe danie na piątkowy lub niedzielny obiad. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 2 pstrągi patroszone 16 g masła ½ pęczka koperku sos z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 5 sztuk młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona ½ pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta soli(...)żaroodpornego i piec w piekarniku przez 30 minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne 20 minut
KuchniaWeDwoje.plszczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz pieprzem. Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz(...)startą skórkę z pomarańczy. Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu). Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej w zależności od grubości). Krok po kroku: 1. Przygotować marynatę 2. Przygotować rybę 3. Pokroić łososia 4. Rybę przełożyć
KuchniaWeDwoje.plŁosoś po grecku to moja propozycja dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia. Ryba po grecku to bardzo popularne, świąteczne danie kuchni polskiej które podobno mało ma z Grecją wspólnego Osobiście uwielbiam te duszone warzywa i mogę je zajadać na okrągło nie tylko z rybą. Najpopularniejsze do tej potrawy są białe ryby morskie, które smaży się w panierce(...)masło i ok 1/3 szkl wody. Wszystko dusimy aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Teraz czas na rybę. Filety ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby smażymy na rozgrzanym oleju (można też ugotować na parze lub upiec). Na końcu gotowe warzywa
Dorota SmakujeKarp, to dla większości z nas ryba typowo wigilijna. Fakt, w tym czasie jest najsmaczniejsza, ale u nas bywa ona nie tylko wtedy. Gdy tylko karpie przestają żerować, można je śmiało kupować, bez obaw, że będą muliste. Szczerze, jemy ich bardzo dużo i nigdy nie zdarzyło nam się, by karp leciał mułem, ale też nigdy nie kupuję ich latem. Zaczynamy(...)maśle razem, bez panierki, tylko lekko zanurzony w mące- tak lubimy najbardziej. Przygotowuję też karpia w zalewie octowej. W tym roku na prośbę mojego małżonka (sama nie jadam ryb w galarecie) przygotowałam po raz pierwszy karpia w galarecie. Prześledziłam internet i ten wpis najbardziej do mnie przemówił 😃 Ryba nie tylko pięknie się prezentowała, ale też pysznie smakowała 😋 Był to pierwszy
Smaczne ZdroweRyba po japońsku to nic innego jak smaczne filety z ryby, panierowane w cieście, zalane warzywami i sosem pomidorowym. Ryba jest bardzo smaczna. SKŁADNIKI : 700 g filetów z ryby ( u mnie morszczuk ) sól, olej do smażenia(...)wody 3 łyżeczki z czubkiem, przecieru pomidorowego 3 duże łyżki ketchupu ( dałam pikantny ) 4 -5 dużych łyżek octu 10 % 1 łyżka cukru PRZYGOTOWANIE : Rybę nalerzy pokroić na mniesze kawałki, doprawić solą. Następnie przygotować ciasto z podanych składników. Kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy na oleju, na złoto z jednej i drugiej strony
Kulinarne Fantazje Mariolivotes ) Ryba po alzacku z sosem cytrynowym Ryby nie goszczą u nas zbyt często, są raczej w mniejszości. Może też dlatego iż nie mamy dostępu do świeżych, a w marketach jakoś niezbyt lubię kupować . Czasami jednak się przemogę i kupuję, najczęściej mrożone filety (panga,okoń,tilapia),ewentualnie świeżego pstrąga lub doradę. Zdarza się i flądra w sezonie jednak tym razem(...)była to chyba o ile dobrze pamiętam panga. Wiem jest wielu przeciwników tej ryby, więc można ją w przepisie zastąpić jakąkolwiek o łagodnym smaku Przepis wart uwagi , ryba jest delikatna w smaku, a sos aksamitny i świeżo cytrynowy Składniki dla 3 osób: 3 filety rybne średniej wielkości ( ryba dowolnego gatunku ;)) sól, pieprz cytrynowy do smaku masło klarowane do smażenia
Ogrodnik w podróżyOdkąd jemy więcej ryb, staram się urozmaicać obiady z nimi w roli głównej. Smażona ryba jest u mnie bardzo rzadko. Przeważnie duszę ją, przygotowuję na parze lub w piekarniku. Najchętniej stawiam na obiady w całości pieczone, gdyż robią się praktycznie same. Tym razem upiekłam rybę wraz z ziemniakami, a p odałam ją z duszonymi warzywami. To jeden(...)tych obiadów, do których dość chętnie wracam. Składniki na 4 porcje: 500-600g pstrąga łososiowego (filet) Przyprawa do ryby Pieczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków Przyprawa do ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek Ratatuj: 800g cukinii 500g papryki (u mnie żółta, zielona i czerwona) 400g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Fabryka pomysłówZiemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem Szukacie pomysłu na obiad z rybą w roli głównej? Moja ziemniaczana zapiekanka z łososiem i beszamelem to łatwy przepis na rybę z piekarnika z warzywami . Jeśli lubicie łososia , taka rybna zapiekanka warzywna może Wam bardzo posmakować. Zobaczcie wykonanie krok po kroku na moim filmie : Zapiekankę łososiową możecie przygotować z łososiem lub pstrągiem(...)łososiowym. Jeśli nie macie czasu, do naszej ziemniaczanej zapiekanki możecie użyć łososia z puszki. Kiedy używacie filetów, pamiętajcie, że ryba nie musi być zupełnie wysmażona. Lepiej, gdy będzie jeszcze troszkę surowa w środku - łosoś będzie przecież zapiekany w piekarniku, w tym czasie na pewno się dopiecze. Moja zapiekanka z łososiem i ziemniakami zawiera też sporo warzyw. Jeśli
Lekcje w kuchnitylko :) Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie jada ryb prócz śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać w słoiku(...)przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki) - ok 1,5 kg ryby morskiej( ja użyłam dorsza) - sól, pieprz - olej do smażenia - 1 duża cebula biała - liście laurowe, ziele angielskie Zalewa: - zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden
Kuchnia Pełna Emocjiwbrew tego co myślałam jeszcze w pod koniec zeszłego roku nie jest to na tyle restrykcyjne, by było nie do przeżycia. Wręcz przeciwnie. Nie potrafię jednak zrezygnować ze spożywania ryb. Po prostu lubię je za bardzo. Ryba pieczona, wędzona, czy gotowana - uwielbiam w każdej postaci. Szczególną sympatią dażę łososia, tuńczyka i właśnie dorsza! Dlatego też od jednego do dwóch(...)razy w tygodniu ryba występuje w mojej diecie. I tak też było na dzisiejszym dość lekkim obiedzie, z którym chciałam się z Wami podzielić. Pamiętajcie, aby kupować ryby ze sprawdzonych hodowli i unikać mrożonych(są dość często importowane z Chin). Najbezpieczniejsze jest wybieranie ryb z polskiego morza. W Warszawie sprawdzone miejscem z rybami wysokiej jakości, z kontrolowanych hodowli jest BioBazar
Symfonia SmakówMagda Soczyste w środku kawałki ryby w ultra chrupiącej złocistej panierce, a do tego obowiązkowo sałatka z białej kapusty, to mój ulubiony zestaw jaki zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami nad Bałtykiem. Tak podaną rybę, na prosto, bardzo lubię, ale sztuką jest aby pozostała soczysta, ale jednocześnie wypieczona, a nie spalona. Trzeba się pilnować podczas smażenia(...)smaku i jeszcze raz wszystko ugniatamy w rękach. Sałatka jest gotowa. Jeśli lubimy bardziej kwaśną lub słodką lub pikantną, możemy dodać odpowiadającą nam ilość octu czy cukru. Rybę myjemy, osuszamy bardzo dokładnie w ręczniku papierowym. Na talerz wysypujemy mąkę, a na drugi bułkę tartę. Do głębokiego talerza wybijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Rybę z obu stron doprawiamy solą
Smaczna StronaPyszna i zdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację. A przy okazji zachęcam(...)kupowania ryb i owoców morza z niebieskim certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC. Wybierając ryby i owoce morza ze znakiem MSC pomagamy chronić zasoby mórz i oceanów, mamy gwarancję, że produkty pochodzą z przyjaznych środowisku zrównoważonych połowów, czyli takich które w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski, pozostawiając więcej ryb w morzach i oceanach i sprzyjają innym zwierzętom morskim. Na blogu
Kulinarne przygody Gatityoliwek, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 kopiaste łyżki drobno startego sera żółtego np. grana padano, ryba: przyprawy: 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy, 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru, ponadto(...)doprawiamy pieprzem. Rada: w razie potrzeby można dolać niewielką ilość wody, ale bardzo mało, ponieważ ziemniaki mają być przysmażone, a nie ugotowane. W tym samym czasie przygotowujemy pesto i rybę. Pesto: Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, (nie za długo, po dodaniu pozostałych składników jeszcze raz będzie miksowana). Dodajemy słonecznik, przeciśnięty przez
Moniki Smakołyki