ryba - 22624 przepisów (strona:66/1509)

Dorsz pieczony z warzywami 329

oliwa – około 1-2 łyżki 1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej 1 niewielka cukinia garść pomidorków koktajlowych pół brokuła (użyłam mrożonego) kilka plasterków cytryny       *** Rybę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z jednej strony obsypujemy delikatnie słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki i odstawiamy na około 20-30 minut(...)czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą *** *** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut *** *** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia *** *** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki

Blog z Apetytem
Pieczony sum w sosie musztardowo-miodowym 129

Muszę szczerze przyznać, że dawno nie jadłem tak dobrej ryby. W ostatnim czasie przez natłok obowiązków i mnóstwo pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w “sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma(...)jednym z popularnych marketów. Za marynatę posłużyło połączenie miodu i musztardy oraz soli, pieprzu i koperku. Warto tak doprawioną rybę odstawić mniej więcej na godzinkę do lodówki, aby dobrze przeszła przygotowaną marynatą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Sum z tego przepisu świetnie smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 300-350 g filetu z suma 2 łyżki miodu 2 łyżki

Programista w kuchni
RYBA PO GRECKU – ŚWIĄTECZNY #TALERZDIABETYKA 205

Ryba po grecku to jeden z moich ulubionych wigilijnych przepisów. Lubię ją nawet bardziej, niż ościstego karpia. Nie wyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj(...)morszczuk. W tradycyjnych przepisach najczęściej filety panieruje się w mące lub cieście i smaży na głębokim tłuszczu. To sprawia, że chuda i niskokaloryczna z natury biała ryba, staje się kaloryczną bombą, ze sporą ilością węglowodanów i tłuszczu wchłoniętego przez panierkę. Ja filetów nie smażę, a zapiekam razem z warzywami. Moja ryba po grecku jest lekka, łatwa w przygotowaniu

Dietolog
Zębacz w sosie mango z batatami 157

Ryba nie musi być nudna bo podać ją można z różnymi sosami. Skusiłam się na sos mango bo go uwielbiam, do tego szybko się robi i jest pyszny. Zębacza podałam z batatami. Lekki, zdrowy i jaki dobry obiad. Zębacza jadłam pierwszy raz i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba. 50 dkg zębacza smugowego 1 mango 1 cebula sól(...)pieprz 1 ząbek czosnku przyprawa do ryb 50 ml wina białego papryczka chili szałwia, estragon, oregano świeże bazylia, oregano, tymianek suszony 150 g sosu jasnego uniwersalnego 2 bataty 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekaną szałwią, estragonem, oregano. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Rybę przekładam do naczynia do zapiekania, układam

wesoła kuchnia
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu 208

Lekki, szybki i jaki dobry obiad z bobem, dorszem, natką pietruszki i pysznym zimnym sosem ziołowym. Puree z bobu jest delikatne i maślane, ryba soczysta. Obiad zrobimy w 30 minut.   puree z bobu: 500 g bobu 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz ryba: 2 kawałki filetu z dorsza 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki oleju sól(...)pieprz 2 łyżki startego parmezanu przyprawa do ryb cytryna sos ziołowy, papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem. Ryba: Dorsza myję, osuszam posypuje solą, pieprzem, przyprawą

wesoła kuchnia
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 136

gotować :)  Proste obiady na 7 dni  to cykl, w którym raz w miesiącu publikuję gotowe menu obiadowe na cały tydzień. Zobacz jadłospis  z marca - 2 x ryba i 5 x wege   ,  z kwietnia - 2 x kurczak, 2 x ryba, 3 x wege , z maja -  przepisy do lunchboxa .  Przepisy w wersji do druku oraz(...)cytryną W czerwcu miałam okazję przejrzeć kilka magazynów kulinarnych i ponownie zainspirowałam się jednym z nich. Tym razem w wydaniu specjalnym Kuchni - Grill i sałatki znalazłam fajny patent na rybę z pomidorkami i cytryną. W oryginale była przygotowywana na ruszcie, a ja zrobiłam ją w piekarniku. Sięgnęłam po pyszne i łatwo dostępne pstrągi, ale może być też np. dorada

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWY PAPRYKARZ 208

pamięci... I choć, to nie jest smak paprykarza szczecińskiego -to żadna strata, ten paprykarz, to po prostu poezja smaku...jest wręcz bajeczny. Ryż jest tu tylko dodatkiem do ryby, w tym kupnym ryby nie było chyba wcale... No i dodatek kuminu...hmm kumin robi tu całą robotę... I pomyśleć, że kiedyś wydawało mi się iż nie lubię kuminu... I choć(...)skład, to rozgościł się na dobre i w krótkim czasie był już trzykrotnie. Przygotowanie go nie zajmuje wiele czasu (a to mnie najbardziej przerażało), trzeba tylko uwzględnić większy zakup ryb przygotowując codzienny obiad. Ja wykorzystuję ryby (kupuję od razu więcej), które przygotowuję w piekarniku na obiad, świetnie sprawdza się ten przepis . Taka ryba po 15 minutach w piecu, jest gotowa

Smaczne Zdrowe
Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem 191

Pyszna tołpyga  z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego(...)pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży 4 suszone pomidory Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję przyprawa do ryb i odstawiam na 10 minut. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i smażę rybę od strony skóry 60 sekund, i przekładam na drugą stronę na 30 sekund. Rybę przekładam na talerz

wesoła kuchnia
RYBA W PANIERCE PIECZONA W PIEKARNIKU 145

Uwielbiam ryby. Tym razem przygotowałam rybę w panierce, ale pieczona w piekarniku. Dzięki temu danie jest lekkie, dietetyczne a ryba nie nasiąka tłuszczem podczas smażenia. Tak przygotowana rybka dobrze sprawdzi się na piątkowy obiad z dodatkiem frytek (oczywiście z piekarnika;)) albo pieczonych ziemniaków (również z piekarnika).  Do przygotowania ryby wykorzystałam  panierki razowej  od firmy  Ale Panierka(...)spróbowanie innych ;) Składniki: * 500 g filetów rybnych (u mnie mintaj) * 2 jajka * panierka razowa  * sól do smaku * szczypta ostrej papryki mielonej * szczypta słodkiej papryki mielonej  * przyprawa do ryby do smaku Wykonanie: W misce rozklepać jajka, dodać sól, obie papryki i przyprawę do ryby. Do drugiej miski wsypać panierkę. Filety ryby moczyć w jajku z przyprawami, następnie w panierce

Zrób to smacznie
Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym 264

Znowu ryba. Ale jaka pyszna!! Dorsz pieczony w folii z warzywami i mlekiem kokosowym. Zapraszam Was na prawdziwą ucztę, którą ekspresowo przygotujecie. Pieczenie ryby w folii aluminiowej to bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie obiadu. Zapakowana w folię ryba z pewnością nie będzie sucha, a jej przygotowanie to góra pół godziny. Więc jeśli uważacie, że nie macie czasu(...)widzę, jak bardzo mój blog się rozwinął przez te kilka lat. Tam użyłam śmietany, dziś wersja z mlekiem kokosowym. Tak na prawdę możecie przygotować w ten sposób każdą białą rybę, ale także łososia. Składniki na 2 porcje : 300g polędwicy z dorsza (może być też inna ulubiona ryba) 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego ok. 5cm jasnej

Dietolog
Ryba po francusku 211

Ryba po francusku. Koniecznie musicie zrobić i spróbować. Do tego dania można wykorzystać filety z dowolnej ryby. Ja miałam dorsza. Mega apetyczna syta i łatwa ryba do zrobienia. Więcej przepisów na dania rybne znajdziecie na moim blogu w zakładce RYBY. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane. Składniki(...)filetów z ryby (dałam dorsza) sok z 1/2 cytryny 120 g parmezanu 70 g żółtego sera typu gouda 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka śmietany 1 duża cebula sól pieprz Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć

O kuchni z uczuciem
Pieczony pstrąg cytrynowo - tymiankowy. Dieta szybka przemiana - faza II 148

Pstrąg cytynowo-tymiankowy z piekarnika to kolejna smaczna propozycja na obiad w II fazie diety szybka przemiana. Ryba upieczona bez grama tłuszczu. Aromatyczna i pyszna dzięki cytrynie i tymiankowi. Możesz użyć każdego innego ziółka według smaku i stanu posiadania. Zazwyczaj jedna rybka przypada na jedną porcję. Tym razem kupiłam pstrąga giganta, jeden ważył około 1 kilograma. Dobry pomysł(...)zdrowy obiad. Ryba pieczona jest krótko w wysokiej temperaturze, dzięki czemu mięso pozostaje idealnie soczyste. Poza dietą obłóż pstrąga do pieczenia wiórkami masła. Polecam! Składniki na 2 porcje: 1-2 pstrągi 2 cytryny ziele tymianku+tymianek suszony sól, pieprz Wykonanie: rybę dokładnie umyć i osuszyć sparzyć cytryny, Z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w plasterki rybę solidnie skropić sokiem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga 198

czego 40 minut na pieczenie) Szacowany koszt dla 2 osób: ok. 30 zł Jak upiec pstrąga? Niełatwo jest przyrządzić dobrego pstrąga, choć mogłoby się wydawać, że to ryba nie wymagająca specjalnie zachodu. A jednak. Przepisów na dobrego pstrąga – smacznego i z charakterem – ze świecą szukać. My szukaliśmy długo, z kilkoma porażkami poniesionymi podczas wakacji w naszych Słopnicach(...)Beskidzie Wyspowym. Mieliśmy dostęp do świeżych ryb z ekologicznej hodowli, a jednak ani z piekarnika, ani z grila, ani z patelni nie wychodziły tak oczekiwaliśmy. Były dobre, ale bez szału. Zobacz też przepis na gołąbki z dorszem. Podczas ostatnich ferii świątecznych ponownie zmierzyliśmy się z tematem pieczonej ryby. Po długich poszukiwaniach postanowiliśmy upiec pstrąga według przepisu Marthy Stewart (z domu

Niedzielny kucharz
Filet z dorsza na puree z brokuła i ziemniaka 219

puree z brokuła i ziemniaka. To moja propozycja na piątkowy obiad w ramach #fishfriday. W tym przepisie sprawdzi się dobrze zarówno filet z dorsza, jak i każdej innej białej ryby – może to być mintaj, sola czy halibut. Danie jest ekspresowe, da się go przygotować w pół godziny i jest bardzo smaczne. Puree jest przygotowane w przeważającej części z brokuła(...)dzięki czemu udało się obniżyć jego indeks glikemiczny. Takie puree będzie odpowiednie także dla osób z cukrzycą. Składniki na 4 porcje : 480g filetów z dorsza (lub innej białej ryby) kilka plasterków cytryny gruboziarnista sól gałązka rozmarynu 2-3 ząbki czosnku łyżeczka oliwy do wysmarowania naczynia żaroodpornego 400g różyczek brokuła 200g ziemniaków pokrojonych w kostkę (2 średnie lub jeden duży ziemniak

Dietolog
Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym 165

Łatwe do przyrządzenia kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków. Do tego treściwy, wytrawny sos. Proste, pyszne, sycące danie. Czas: 25 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 20 zł Przepis inspirowany jednym z programów Kuchniplus, którego prowadzący – niestety nie możemy przypomnieć sobie jego nazwiska – robił kotlety rybne podczas pobytu u kanadyjskiego rybaka, korzystając ze świeżo uwędzonych przez niego(...)ryb. Nasze kotlety powstały na mniej więcej tym samym równoleżniku, po przeciwnej stronie globu, w Słopnicach, gdzie również mieliśmy okazję jeść lokalnego, pochodzącego z ekologicznej hodowli pstrąga w cenie, w jaką nie uwierzyliby bywalcy warszawskich targów rybnych (zawsze się zastanawiamy kto inkasuje te marże zaszyte w stołecznych cenach). W Warszawie, nolens volens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy

Niedzielny kucharz