papryki chilli Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą. Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz(...)pieprzem. Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz startą skórkę z pomarańczy. Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu). Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej
KuchniaWeDwoje.plŚledzie smażone w zalewie octowej lubię od zawsze, to praktycznie jedyna ryba z octu, jaką jadam, choć na świeżo lubię wszystkie. Moi domownicy z kolei nigdy nie przepadali za śledziami z octu, preferują za to inne ryby z zalewy. Tak więc dotychczas dla nich przygotowywałam kawałki ryb w domowej zalewie octowej, sama zaś zadowalałam się śledziem sklepowym. Do czasu(...)roku postanowiłam to zmienić. Tak oto jest mój pierwszy domowy śledź w zalewie octowej. Wyszedł pyszny, mniej octowy niż sklepowy, a już na pewno dużo zdrowszy. Tamte ryby są panierowane w bułce tartej, moje śledzie obtoczyłam tylko w mące kukurydzianej (w ten sposób smażę wszystkie ryby). Składniki: - 1000-1200g surowych śledzi zielonych, atlantyckich - sól, - mąka kukurydziana - olej do smażenia
Smaczne ZdroweMrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre. Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta. Warto pamiętać, aby taka odmrożona(...)ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy: – posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać i przyklejać się; – używać dobrego oleju lub masła klarowanego; – rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie; – odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku
Zasmakuj KuchniKotlety z wędzonej ryby. Ja wykorzystałam makrelę wędzoną, ale można dać każdą inną rybę. Podałam je z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Idealna propozycja na bezmięsny smaczny obiad. W zakładce RYBY znajdziecie więcej przepisów z rybami w roli głównej. Szczególnie polecam rybę po genueńsku lub rybę po indiańsku Składniki 2 średnie wędzone makrele(...)inna wędzona ryba 1 cebula 4 średnie ugotowane ziemniaki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko sól pieprz słodka papryka ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Makrelę oddzielić od ości i ugnieść widelcem. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, posiekany szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i paprykami. Wymieszać dokładnie na jednolitą masę i uformować małe kotlety
O kuchni z uczuciemDziś zapraszam Was na rybkę. Tym razem ulubiona przez wszystkich pomarańczowa ryba, o małej ilości ości, które łatwo namierzyć i wyciągnąć z dość zwartego mięsa. Możecie już łatwo zgadnąć co przygotowałam. Moi Mili, voila! Zapiekanka z łososia. Moja zapiekanka z łososia jest inna, niż te, które znacie. Rybę zapiekam z pomidorkami koktajlowymi w masie z jajek i śmietany doprawionej koperkiem(...)duża łyżka posiekanego koperku 10-12 pomidorków koktajlowych 4 liście kapusty włoskiej 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny 100g kaszy pęczak pomidorki koktajlowe i szczypior (do podania) Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości (np. za pomocą pęsety). Połowę mięsa ryby pokroić w kostkę 2×2 cm. Pozostałą rybę zmiksować z jajkami i śmietaną, najlepiej w blenderze
Dietologprzez przypadek natknęłam się jakiś czas temu na program „Między kuchnią a salonem”, gdzie gościem była między innymi Magda Gessler z córką. Kulinarnym tematem tego programu była ryba na sposób grecki, bo przecież w Grecji nie ma czegoś takiego, jak nasza polska ryba po grecku. Zanotowałam sobie przepis i zrobilam. Wnioski są takie, że mimo tego(...)przepisie jest mnóstwo warzyw i jest bardziej kolorowo i zdecydowanie cytrynowo, wolę taką naszą tradycyjną rybę na bazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia
Pieguskowa KuchniaMuszę szczerze przyznać, że dawno nie jadłem tak dobrej ryby. W ostatnim czasie przez natłok obowiązków i mnóstwo pracy, większość obiadów była robiona na szybko. Zdarzyło mi się nawet piec łososia w „sandwich tosterze” (polecam). Tym razem jednak postanowiłem poświęcić nieco więcej czasu i przygotować rybę w bardziej tradycyjny sposób. Udało mi się zakupić filet z suma(...)jednym z popularnych marketów. Za marynatę posłużyło połączenie miodu i musztardy oraz soli, pieprzu i koperku. Warto tak doprawioną rybę odstawić mniej więcej na godzinkę do lodówki, aby dobrze przeszła przygotowaną marynatą. Następnie pieczemy w piekarniku przez 40 minut. Sum z tego przepisu świetnie smakował z pieczonymi ziemniaczkami. Składniki 300-350 g filetu z suma 2 łyżki miodu 2 łyżki
Programista w kuchniCoś dla miłośników ryb morskich. Pyszna makrela nadziewana suszonymi pomidorami, pieczona w sreberku w piekarniku. Mega delikatna i super pyszna. Ryba piecze się zawinięta w sreberku, czyli można powiedzieć, że jest ona duszona. Dlatego też, przepis ten jest mega mega zdrowy. Polecam do obiadu, do ziemniaków lub sama bez dodatków. :) Składniki: * 3 makrele * 12 suszonych pomidorów * sól i pieprz(...)Makrele myjemy dokładnie z zewnątrz i środka. Opcjonalnie odkrajamy głowę. Otwieramy rybę i przyprawiamy środek solą i pieprzem (1/2 łyżeczki soli i pieprzu). Pomidory wkładamy do środka ryby (po 4 na rybę). Możemy też położyć jednego pomidora na zamkniętą rybę, jeśli pozostały nam się pomidory do wykorzystania. Rybę przekładamy na prostokątny kawałek folii aluminiowej, po czym szczelnie zamykamy. Ryby
Klasyka GotowaniaDzisiaj ryba zapiekana z ziemniakami i szpinakiem. Można wykorzystać każdą rybę (filety) bez ości. Przygotowanie jest bardzo szybkie i łatwe. Bardzo lubię taką rybę zapiekaną z warzywami, ziemniakami czy w samym sosie. Inne przepisy i pomysły na ryby znajdziecie w zakładce RYBY. Zapraszam również do zakładki ZAPIEKANKI. Składniki 6-7 średnich ziemniaków 700 g filetów rybnych (dałam pangę) 2 garście(...)świeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 2 łyżki śmietany (dałam 18%) 1/2 szklanki wody sól pieprz papryka ostra Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki, ale nie zbyt cienkie. W naczyniu do zapiekania układać dwa plastry ziemniaków, kawałek ryby, pięć listków szpinaku. Czynność powtarzać aż wypełnimy naczynie. Cebulę pokroić
O kuchni z uczuciemRyby. Dość często goszczą na moim stole. Pięknie i efektownie podane mogą być też ozdoba stołu. Szczupak to nasza jeziorowa ryba, każdy rybak często przynosi ją do domu. Przyrządzenie takiego faszerowanego szczupaka zajmuje troszkę czasu, ale myślę że efekt jest wart. Składniki: szczupak ok 1,5- 2 kg 6 marchwi 3 pietruszek liść laurowy- 4 ziele(...)stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę
Z Majeczką w kuchniZdrowa i wyrazista w smaku ryba. Pyszne jednogarnkowe danie na piątkowy lub niedzielny obiad. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 Składniki: 2 pstrągi patroszone 16 g masła ½ pęczka koperku sos z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu czarnego 5 sztuk młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona ½ pęczka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta soli szczypta(...)minut w 200 stopniach – mieszając od czasu do czasu. W tym czasie wymieszać masło z połową posiekanego koperku i szczyptą soli. Rybę umyć, osuszyć. Środek ryby natrzeć masłem z koperkiem. Wierzch skropić cytryną. Całość posypać solą i pieprzem. Gdy ziemniaczki będą już zarumienione, ułożyć na nich rybę i piec kolejne
KuchniaWeDwoje.plKotleciki z mintaja Mintaj to jedna z tych ryb, które jeszcze 20-30 lat temu były jedzone co piątek w każdym domu. Wówczas w sklepach nie było wyboru. Kupowało się po prostu rybę, bez nazwy. Ryba była mrożona, w kostkach i to też było dla wszystkich oczywiste. Później już tylko panierka i obiad gotowy. Dzisiaj możemy wybierać i jeść ryby(...)całego świata, ale warto czasem wrócić do mintaja. Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki , w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :) Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom . W każdym razie u mnie się
Trzeci talerzCeviche - surowa ryba poddawana marynacie z cytrusów. Limonka, cytryna lub pomarańcza. Do tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko. Składniki(...)gramów fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam
Szczęśliwa kuchniaOpis: Przepisów na wigilijną rybę jest bardzo dużo. Jednak jeżeli jakakolwiek ryba w galarecie ma się pojawić na wigilijnym stole to musi to być koniecznie karp w galarecie. To jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna(...)łyżki oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne