ryba - 22624 przepisów (strona:169/1509)

Ryba w leczo 107

Rybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna! Ryby: 500g filetów białej ryby, u mnie halibut  2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól, pieprz olej Leczo: 4 papryki(...)laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. Dodajemy koncentrat. 3. W dużej misce lub dwóch miejszych układamy warstwami rybę oraz leczo na przemian do wyczerpania składników

Szefowa kuchni
10 zdrowych przepisów na dobry początek 125

jest moją ulubioną pożywną sałatką. Do sałatki można wykorzystać obiadowe resztki jak pieczony kurczak i wzbogacić o niskowęglowodanowe warzywa. Pieczony łosoś z batatami Przynajmniej dwa razy w tygodniu jem ryby. Ryby są zdrowe! Zawieraj kwasy tłuszczowe omega-3, wiele witamin i minerałów. Ulubioną rybą jest łosoś, ale przyrządzam chętnie i inne ryby. Kalafior zamiast ziemniaków Ziemniaki jem rzadko, bo zawierają(...)szybko i na wiele sposobów. Poza tym jest to tanie mięso. Osobiście preferuję mięso z ekologicznej hodowli. Kosztuje więcej ale płacę za jakość. Grzyby w codziennej diecie Podobnie jak ryby bardzo często przygotowuję posiłki z grzybów. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają właściwości odżywczych. To że nie zawierają tłuszczów i białka wcale nie jest przyczyną, że mamy z nich

codojedzenia
Ryba w galarecie 112

Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Warzywa muszą zmięknąć. Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić. Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać. Radzę posmakować, każdy ma inny smak i lubi mniej(...)bardziej kwaśne. Gdyby było za mało kwaśne dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem

Kuchnia Pokoleń
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 281

natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej(...)lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku   Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej

To co kocham
Ryba smażona w cieście 197

SKŁADNIKI:             1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody jajko 2 łyżeczki musztardy saperskiej 200 g mąki olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.  2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko(...)musztardę, mieszamy. 3. Następnie dodajemy make i mieszamy do połączenia składników. 4. Każdy kawałek ryby obtaczamy w cieście. 5. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na średnim ogniu.  6. Rybę rumienimy z obu stron.  7. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. ZAPRASZAM NA FILM - Ryba smażona w cieście  🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film

Atlas Smaków
Smażona ryba 146

SKŁADNIKI:             filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) cytryna 2 cebule sól  łyżka mąki kukurydzianej łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.  2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby(...)Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu.  4. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką.  5. Rybę rumienimy z obu stron.  6. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. ZAPRASZAM NA FILM - Smażona ryba z cytryną 🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój

Atlas Smaków
Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce 157

rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa(...)naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę

kuron.com.pl
Ryba po grecku 155

Ryba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie(...)sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko   Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe

To co kocham
Ryba po grecku 353

Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.. mój tradycyjny przepis na rybę po grecku będzie idealnym wyborem. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.  Ryba po grecku to również świetna propozycja

AniaGotuje.pl
Karp w białym winie – Wigilia 183

karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być dowolnie , kształt nie ma wpływu na smak Podsmażamy na patelni , aż zmięknie .Połowę(...)karpia. Lekko solimy i pieprzymy .Karpia sprawiamy , czyli ,ubijamy humanitarnie , patroszymy i czyścimy z wszelakiego śluzu i łusek . Najmniej przyjemny etap za nami , jak już porządnie, ręce nam prześmiardły rybą , możemy brnąć dalej Czyli dzielimy karpia na dowolne kawałki , o ulubionym kształcie , solimy , pieprzymy , skrapiamy cytryną i obtaczamy w mące .Obsmażamy krótko na patelni , ma się delikatnie zrumienić

Ogrodnik w podróży
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 116

niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim(...)kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko.   Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 138

Ryba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół(...)szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków laurowych 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać olej

Pysznie & Pięknie
Pstrąg z patelni 175

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą(...)pieprzem i skropić cytryną. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do każdej ryby wkładamy czosnek i kawałek masła. Na patelni rozgrzewamy masło. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Pstrąg z warzywami 179

szalotki 2 ząbki czosnku koperek cytryna masło sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa przełożyć na durszlak i rozmrozić. Cytrynę pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny i plasterki czosnku. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia, przełożyć do niej ryby. Pstrągi naciąć z wierzchu, ułożyć na nich kawałki masła i po plasterku cytryny. Dookoła ryby wyłożyć warzywa, posolić, popieprzyć i skropić je olejem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez ok 25-30 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi