Połączenie ryżu i soczewicy z rybą w sosie warzywnym. Dla fanów ryby po grecku, obiad idealny. 2 większe filety z dorsza lub innej białej ryby 1 duża marchewka 20 cm pora 1 średnia pietruszka 1,5 szklanki przecieru pomidorowego/passaty 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 50 g ryżu brązowego 4 łyżki czerwonej soczewicy przyprawy: sól i pieprz Pora kroimy(...)wody, dodajemy ryż i soczewicę. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Gdy ryż zmięknie, dodajemy kukurydzę i przecier pomidorowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki ryby i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
KucharzycaDorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty. Składniki: 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendra, chilli, sól, pieprz 50 g masła Przygotowanie: dorsza osusz(...)papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie plastrami masła, a następnie
Oka w rosole czyli KaFka gotujewspominałam już, że mam słabość do ryb? Zapewne nie raz. Szukając pomysłu na obiad szybki i smaczny sięgnęłam do klasyki, jaką jest pstrąg z koperkiem. Zwykle tuszki nadziewamy pęczkiem koperku, dodajemy trochę masła i kilka plasterków cytryny. Tym razem zadziało się trochę inaczej. Z ryby powstały filety, cytrynę zastąpiła limonka, sakiewki z folii aluminiowej zostały pominięte i przyplątała się świeża(...)figa. Zatem klasyka w nieco innej odsłonie. Składniki: Pstrąg świeży Pęczek koperku 3-4 świeże figi 1 limonka sól, pieprz masło, olej Przygotowanie: Rybę oczyszczamy z i i filetujemy. Chyba, że mamy już gotowe filety, to jeden problem z głowy i szybciej nam pójdzie. Osuszamy je ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Na dużą blachę kładę papier
Karczma HonoriettyCóż moi mili, to chyba znów czas na pycha-rybę? Zdecydowanie! Pamiętajcie, że sekret zazwyczaj tkwi w prostocie. Składniki: filety z karmazyna ugotowany kalafior świeży/mrożony koperek mleko gałka muszkatołowa sól, pieprz brokuły Przygotowanie : Rybę osuszam papierowym ręcznikiem kuchennym,a następnie solę i zostawiam w spokoju na jakieś 15-20 minut. Po czym ponownie osuszam papierowym ręcznikiem. Jestem zdania(...)dobra ryba nie potrzebuje wymyślnych przypraw i grubej panierki, panierki żadnej w sumie. Doprawiam pieprzem i smażę. Taki filecik nie potrzebuje zbyt wiele czasu, w przeciwieństwie do ugotowania surowego brokuła. Oczywiście możecie go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką, którą lubicie podawać z rybą. Ugotowany wcześniej kalafior lub taki z wczorajszego dnia, jaki akurat miałam przeciskam przez praskę
Karczma HonoriettyŁacińskiej, takich jak Ekwador czy Meksyk, przy czym w każdym z tych krajów przyrządza się je nieco inaczej. To delikatne i subtelne danie tradycyjnie przygotowuje się z surowej ryby marynowanej w soku z cytryny lub limonki, doprawionej papryczką chili, kolendrą i cebulą, i podanej z owocami lub warzywami, np marakują, awokado, pomidorami. Ceviche serwują również często restauracje w Hiszpanii(...)Marcel Duchamp, a przede wszystkim Salvador Dali, który mieszkał tu i tworzył. Danie to istniało przypuszczalnie w Peru przed przybyciem Hiszpanów na kontynent południowoamerykański, ale składało się głównie z ryby marynowanej w tamtejszych warzywach i wodorostach, a kiedy Hiszpanie przywieźli do Peru cytrusy, wzbogaciły one kompozycję tej potrawy. Przygotowanie : 15 min. Marynowanie : 1 godz. Porcja dla 4 osób
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaserem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety Ryby ryby gotowane, duszone i smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie
Pomysłowa kuchniapatelni lub upiec na blaszce w piekarniku. Wtedy będą idealne dla osób na diecie. Do garnka wlać wodę, dodać vegetę zagotować.Doprawić do smaku solą. Do wrzątku wrzucić kawałki ryby i gotować minutkę. Ryba musi się ugotować. Wyjąć rybę z wody i odcedzić. Marchew i korzeń pietruszki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek posiekać drobno(...)tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć klopsy na złoty kolor. Nie trzeba smażyć zbyt długo ponieważ warzywa i ryba była podgotowana. Drugi sposób mniej kaloryczny to – naczynie żaroodporne lekko posmarować olejem. Położyć klopsy i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C i piec 35 minut. Klopsiki muszą się
Kuchnia Pokoleńpracy pod kątem zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Roladki z łososia na parze to moja propozycja jest dla tych, którzy lubią dania z parowaru, a szczególnie dania z ryb. Moja potrawa nie wygląda jak typowe danie z łososia ze względu na zabarwienie, ale to dlatego, że ryba, której użyłam nie jest kupiona w sklepie, natomiast pochodzi z naszych polskich jezior(...)sól, pieprz, tymianek przyprawa do ziemniaków ziemniaki Łososia pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Marchewkę pokroić w równe słupki, pora w cienkie plasterki. Na każdym kawałku ryby ułożyć nieco pora i zwinąć ciasno w roladkę (można spiąć wykałaczkami). Marchewkę podzielić na małe porcje i związać sparzonymi paskami pora. Obrane ziemniaki posypać przyprawą do ziemniaków i ułożyć
Pieguskowa KuchniaOliwa z oliwek (1 łyżka 0 WW, 0,9 WBT), sól, pieprz, zioła prowansalskie Cały posiłek zawiera ok. 1,2 WW i 6,2 WBT. Przygotowanie Rybę umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne natłuść oliwą z oliwek. Rybę dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na tołpydze ułóż plastry pomidora oraz opcjonalnie plasterki papryczki chilli. Tak przygotowaną(...)rybę przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po tym czasie ściągnij folię i piecz jeszcze przez około 10-15 minut. Aby przepis był bardziej przyjazny dla cukrzyków dodałem do niego przeliczone wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. Pomogli mi w tym specjaliści z Diabdis, którzy na co dzień zajmują się fachową
Programista w kuchniDziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy(...)mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś mam dla Was do zaproponowania pyszną, pieczoną rybkę. Składniki: 6 świeżych filetów z makreli ( bez głów, ogonów i ości)- 3 ryby 1 łyżeczka oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli, pieprzu białego i suszonych pomidorów drobno pokrojonych Przygotowanie: Ryby myjemy i osuszamy. Następnie skrapiamy mięso sokiem z cytryny. Sól, pieprz i pomidory mieszamy razem i posypujemy(...)mięso ryb. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy filety ryby. Przykrywamy naczynie z rybami i odstawiamy na 1 godzinę. Potem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarnezawsze miałam problem z polubieniem ryb, dlatego że mają ości! Nawet kupione na bazarze świeże filety zdarzały się z dużą ilością ości i zawsze musiałam dłubać w nich :( Nie mam siły i cierpliwości, żeby sprawnie samej filetować ryby :( Dlatego jedną z moich ulubionych ryb jest Halibut. Jest to delikatna, tłusta (ale to ten zdrowy rybi tłuszcz) ryba oraz
Ana Mari's worldbyłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia, za którego sprawą chcecie odbyć kulinarną podróż na Półwysep Iberyjski, to zamarynujcie rybę w aromatycznych suszonych paprykach i zapieczcie – a jakże – w towarzystwie jędrnych, świeżych papryk, słodkich pomidorków, czosnku oraz zielonych szparagów (tych w sezonie nigdy za wiele). W ten nieskomplikowany sposób stworzycie(...)preferencji) Łososia umyć i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce wymieszać olej z trzema rodzajami suszonej papryki oraz jednym ząbkiem czosnku, startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę. Filety ryby posolić z obu stron i natrzeć mieszanką oleju i przypraw (wykorzystać około 1/4 – 1/3 oleju), przełożyć na talerz, odstawić. Piekarnik nagrzać do 160°C. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić
Even Better FoodRyba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami to propozycja na obiad – lubię ryby, ale jeść ciągle w takiej samie formie pieczone, w panierce czy z grilla – chciałam odmiany. Niestety w książkach mamy nie znalazłam niczego co wzbudziło by moje zainteresowanie, więc poszperałam w „nowoczesnych” książkach kucharskich. Pomysł by zapiec rybę ze słodkimi ziemniakami... Więcej The post(...)Ryba zapiekana ze szpinakiem i słodkimi ziemniakami appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekrazem smarowidło do chleba albo przekąskę zrobiłam z wędzonej ryby maślanej. Ryba jest bardzo delikatna w smaku i pyszna, jeśli jeszcze nie próbowaliście to zachęcam. Mały kawałek ryby a ile przyjemności dla podniebienia. Polecam gorąco. Pasta z ryby maślanej, oliwek i pomidora. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie