ryba - 22624 przepisów (strona:161/1509)

Rybne kotlety siekane 106

zewnątrz chrupiące. Pychota! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 600 gram filetów rybnych 3 jajka 3 łyżki majonezu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 gram sera żółtego 2 łyżeczki przyprawy do ryb, sól, pieprz opcjonalnie trochę soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: rozmrożony i osuszone filety kroimy w kostkę, ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, do miski przekładamy rybę ( możemy(...)skropić ją sokiem z cytryny) i ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, do oddzielnej miski wbijamy jajka, dodajemy majonez oraz mąkę. Dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita zawiesina., przelewamy ją do miski z rybą i serem. Dokładnie mieszamy tak powstałą masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy z obu stron na rumiano, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Skarby natury. Łosoś. Którego wybrać? 114

Łosoś jest jedną z tych ryb, za którymi szczególnie przepadamy. Polacy kupują łososia wędzonego na ciepło i na zimno, a także surowego, którego można smażyć, piec, grillować czy gotować na parze. Łosoś wędzony doskonale nadaje się do kanapek i sałatek, a ten w pieczonej postaci można serwować z sosem beszamelowym, cytrynowym czy koperkowym. Choć jego specyficzny i słonawy smak jest(...)niemal zawsze tak samo pyszny, warto zainteresować się tym, z jakiego źródła są ryby, które jemy. Najczęściej sprzedawanym łososiem jest łosoś hodowlany i choć brzmi to niewinnie, należy zdać sobie sprawę z tego, w jakich warunkach hodowane są ryby w krajach skandynawskich. Śledztwa dziennikarzy europejskich dowiodły, że łososie w Norwegii są hodowane w fiordach, na dnie których znajduje się kilka

ProstePesto.pl
Dorsz z fasolką szparagową i marchewką 156

Ryba w Polsce jest tradycyjnie jadana na piątkowe obiady - w końcu to danie postne. Co prawda nigdy nie rozumiałam, dlaczego ryba nie jest uznawana przez Kościół za mięso - jeśli ktoś wie, chętnie się dowiem. Nie zmienia to jednak faktu, że ryby warto włączać do naszego jadłospisu, i to częściej niż tylko raz w tygodniu w piątek 😉 Są to produkty zdrowe(...)fasolkę na drobniejsze kawałki. 3. W osolonym wrzątku podgotuj marchewkę na półmiękko, po czym dodaj do garnka fasolkę i gotuj do miękkości. 4. Na patelni rozgrzej olej, wyjmij rybę z marynaty i włóż na patelnię, obsmaż z obu stron. 5. Warzywa odsącz i wyłóż na talerze, posyp je sezamem, na wierzch połóż rybę i udekoruj szczypiorkiem. Podajcie z ryżem

Z notatnika dietetyka
Spaghetti carbonara ze szparagami podane z rybą na parze 129

kostkę (125 g) 1 mały pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sos 2 jajka 2 łyżki startego sera, np. gran gusto, parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz ryba 0,3 kg polędwicy, np. z mintaja przyprawa do ryb Rybę umyć, osuszyć, przyprawić i szczelnie owinąć w papier do pieczenia. Przygotowaną rybę ugotować na parze (kilka minut pod przykryciem). Makaron(...)gorący makaron  (nie przelewać go zimną wodą!) . Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Patelnię zdjąć z ognia i od razu wlać przygotowany sos. Wszystko ze sobą wymieszać. Makaron i rybę przełożyć na talerze. Danie od razu podawać.  Etapy przygotowywania spaghetti carbonara ze szparagami Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Czego nie jeść w ciąży? 152

surowego mięsa jak tatar czy niedopieczone/niedosmażone potrawy typu krwisty befsztyk, ale także surowe wędliny, jak np. szynka parmeńska. Takie produkty mogą być źródłem zakażenia toksoplazmozą. Surowe i niedopieczone ryby i owoce morza Podobnie jak mięso - surowe ryby i przygotowane z nich potrawy typu sushi czy owoce morza, np. ostrygi, raczej nie powinny znajdować się w jadłospisie kobiety ciężarnej. Choć(...)ryby są niezwykle zdrowym pożywieniem i jak najbardziej zalecanym podczas ciąży spożywane na surowo mogą być źródłem groźnych pasożytów i bakterii chorobotwórczych. Jeśli masz naprawdę dużą ochotę na sushi spróbuj nigiri-sushi - składa się z ryżu, wędzonej ryby (najczęściej łososia) i ewentualnego dodatku nori. Ważne jest, aby ryba wędzona była na ciepło - wysoka temperatura niszczy ewentualne bakterie, które mogłyby się

Z notatnika dietetyka
Dorsz zapiekany z ziemniakami, cebulą i oliwkami - Bacalhau à Gomes de Sá 148

Dzisiaj przepis na portugalskiego dorsza. Bacalhau à Gomes de Sá to zapiekanka z dorsza ziemniaków, jajek, oliwek, oliwy z oliwek i cebuli. Tak przygotowana ryba to specjalność portugalskiego miasta Porto. Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska twórcy przepisu. Oryginalnie używa się solonego dorsza, którego  należy moczyć przynajmniej przez 24 godziny. Ja użyłam filetów mrożonego dorsza atlantyckiego. Danie jest bardzo smaczne(...)miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do ostygnięcia. Ostudzone ziemniaki  pokroić w  plasterki o grubości około 0.5 cm . Odłożyć na bok. Zagotować wodę, posolić, wrzucić kawałki ryby, gotować na małym ogniu ok 3-5 minut. Gotowa ryba powinna się łatwo rozdzielać.   Odcedzić  i  odstawić do ostygnięcia. Wystudzonego dorsza porozdzielać na małe kawałki

Stare Gary
Tortilla z rybą i warzywami 134

obiad. Parę słów o tortillach i przepis na przygotowanie ich w domu opisałam w domowych tortillach . Dziś wykorzystałam te pyszne placki do przygotowania obiadu z dodatkiem pieczonej ryby i warzyw. Tortilla z rybą i warzywami - przepis na 5-6 sztuk Do przygotowania tortilli będziesz potrzebować: 5 filetów mintaja (lub innej dowolnej ryby), puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli, papryczka chili, 200g(...)natkę pietruszki, 5-6 tortilli. 1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. 2. Filety mintaja opłucz, wysusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, kuminem, słodką papryką i czosnkiem niedźwiedzim. 3. Przyprawioną rybę ułóż na płaskiej blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu połóż drugi kawałek papieru, żeby ryba nie wysuszyła się w piekarniku i piecz 15 minut. 4. Kukurydzę i czerwoną fasolę

Z notatnika dietetyka
Sałatka z dorszem 125

Sałatka z dorszem w wersji fit. Bardzo prosta ziemniaczana sałatka z rybą, przy tym zdrowa i zawierająca mało kalorii. Niby niepozorna, a jednak bardzo smaczna. Taka prosta sałatka, wymyślona na szybko, a tak efektowna, że można ją podać na wykwintną kolację. U mnie jako fit obiad podczas diety. Według mnie to idealna propozycja posiłku podczas odchudzania. Skuście się(...)będziecie żałować. Prostota rządzi w naszej kuchni Polecam też inne przepisy na sałatki z rybą: – sałatka z makrelą – Sałatka z makrelą i warzywami – sałatka z łososiem – Sałatka z anchois, sera i rukoli Składniki na 2 porcje sałatki z dorszem dla 2 osób: 1 filet z dorsza bez skóry 4 małe ziemniaki 2 małe marchewki kawałek pora

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 136

nagrody mogą nie zdążyć dotrzeć. Na pewno dojdą do Państwa przez Nowym Rokiem Nagrody trafiają do: Nagroda za 1 miejsce: Pani Kasia „Ja kocham od po prostu smażoną rybę. To może śmieszne co napiszę, ale to właśnie to danie połączyło mnie z moim mężem. To nasza tradycja. Taka prosta, pyszna, nawet lekko przypalona, ale zrobiona przez niego od serca(...)Kocham go za to że się stara choć w kuchni umie zrobić tylko tą rybę Byłam w nowym mieście, z bagażem doświadczeń i maluchem u boki. Sami mieliśmy spędzić te święta. Ja i mój 1,5 letni synek. Aż tu nagle dzwonek do drzwi Stoi on Zaproszenie na wigilię nie chciałam się zgodzić nie znałam go Po godzinie znów dzwonek

Słodkie okruszki
Bigos rybny 97

nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty. Składniki 1 kg słodkiej kapusty 1/2 kg filetów z dorsza czarnego Mąka kukurydziana do panierowania ryb 300 ml. oleju 2 średniej wielkości cebule 1-2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Krok po Kroku 1 Cebulę(...)solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3 Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie mieszając tak, aby ryba nie rozpadła się. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Bigos rybny pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko Sprawdzwone Przepisy

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Top 10 świątecznych przepisów na rybne dania 141

przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. 2.  Karp zapiekany z pieczarkami w sosie śmietanowym. Jeżeli w święta pozostaną Wam kawałki smażonego karpia to zachęcam do przygotowania ryby w wersji zapiekanej wraz z dodatkiem pieczarek i śmietany. Karp w tym wydaniu będzie naprawdę smaczny - miękki, soczysty i idealny w smaku.  3. Duszony karp w słodkim, piwnym sosie(...)rodzynek. Danie proste do przygotowania, bardzo efektowne i niesamowicie aromatyczne w smaku.  4. Karp w galarecie. Chcecie poznać patent na idealnie klarowną galaretkę? Zajrzyjcie do przepisu.  5. Ryba po grecku - danie, które składa się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego i sosu pomidorowego. 6. Ryba po japońsku , czyli smażona ryba w cieście naleśnikowym zalana pomidorowym sosem wraz

Ugotować
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE 117

dość długa tradycja. Pierwsze wzmianki o tej zupie jako potrawie wigilijnej pojawiają się już w XVI wieku. Do przygotowania bulionu można wykorzystać nie tylko grzyby, ale również głowę ryby, co polecała sama Maria Disslowa, autorka jednej z ważniejszych książek kulinarnych w Polsce, "Jak gotować: praktyczny podręcznik kucharstwa" . Zamiast stosować zakwas, niektórzy zakwaszali niegdyś barszcz sokiem z cytryny, porzeczek czy wiśni

W kuchni Karmel-itki