ryba - 22624 przepisów (strona:168/1509)

Ryba w galarecie 130

Zagotować i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Warzywa muszą zmięknąć. Do gotującego się wywaru delikatnie włożyć oczyszczone pstrągi. Gotować na małym ogniu 3-5 minut. Trzeba pilnować, ryby gotują się bardzo szybko. Wyjąć bardzo delikatnie ryby z wywaru. Ostudzić. Wywar odcedzić, wyjąć marchewkę. Do wywaru wlać ocet, wymieszać. Radzę posmakować, każdy ma inny smak i lubi mniej(...)bardziej kwaśne. Gdyby było za mało kwaśne dolać minimalnie więcej octu. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. następnie zalać żelatynę gotującym wywarem. Wymieszać. Z ryb zdjąć skórę, i odrywać kawałki mięsa, usunąć ości. Do każdej filiżaneczki włożyć kawałki ryby i plasterki marchewki. Posiekać natkę pietruszki, dodać troszeczkę do każdej filiżanki. Zalać gorącym wywarem. Odstawić do stężenia. Przed podaniem

Kuchnia Pokoleń
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 305

natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej(...)lekkiej zalewie – 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – natka pietruszki – 4 łyżki oleju – sól, pieprz cytrynowy do smaku   Wykonanie: – Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. – Roztrzepać jajka z mąką i majonezem. – Kawałki ryby maczać w mokrej

To co kocham
Ryba smażona w cieście 217

SKŁADNIKI:             1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) sok z cytryny 250 ml zimnej wody jajko 2 łyżeczki musztardy saperskiej 200 g mąki olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.  2. Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko(...)musztardę, mieszamy. 3. Następnie dodajemy make i mieszamy do połączenia składników. 4. Każdy kawałek ryby obtaczamy w cieście. 5. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na średnim ogniu.  6. Rybę rumienimy z obu stron.  7. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. ZAPRASZAM NA FILM - Ryba smażona w cieście  🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film

Atlas Smaków
Smażona ryba 168

SKŁADNIKI:             filety z białej ryby ( dorsz, mintaj, morszczuk, miruna itp. ) cytryna 2 cebule sól  łyżka mąki kukurydzianej łyżka mąki ryżowej / ziemniaczanej / pszennej olej rzepakowy WYKONANIE: 1. Rybę dzielimy na porcje. Przyprawiamy solą i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.  2. Mąki mieszamy, każdy kawałek ryby(...)Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, na małym ogniu.  4. W trakcie smażenia dorzucamy na patelnie cebulę pokrojoną w piórka i kawałki cytryny wraz ze skórką.  5. Rybę rumienimy z obu stron.  6. Gotową wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. ZAPRASZAM NA FILM - Smażona ryba z cytryną 🎅🎄⛄!!! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój

Atlas Smaków
Polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce 181

rocznie dostaję mnóstwo zapytań: „Co przygotować na wigilijny stół?”. Bardzo często powtarza się kwestia jaką rybę przygotować lub jak ją przygotować aby wszystkim smakowała? Karp się przejadł a pomysłu na jego zastąpienie brak. Otóż śpieszę z pomocą. Moim patentem na świąteczną rybkę jest polędwiczka z dorsza w kolorowej panierce. Połączenie białego delikatnego mięsa(...)naprawdę nie trzeba się kurczowo trzymać przepisu, wystarczy połączyć swoje ulubione przyprawy, nasiona czy pestki z bułką tartą i w tej mieszance panierować rybę (tu polecam dorsza) bardzo smaczna i delikatna ryba. Nie wymaga to absolutnie żadnych przygotowań, więc można sobie tą czynność zostawić na ostatnią chwilę

kuron.com.pl
Ryba po grecku 174

Ryba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie(...)sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka do ryby – 1 łyżka mąki – 1 łyżka majonezu – 1 jajko   Wykonanie: – Rybę rozmrozić i skropić sokiem z połowy cytryny, posypać solą i pieprzem. Pokroić na małe

To co kocham
Ryba po grecku 388

Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad.. mój tradycyjny przepis na rybę po grecku będzie idealnym wyborem. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień.  Ryba po grecku to również świetna propozycja

AniaGotuje.pl
Karp w białym winie – Wigilia 214

karp ( dowolnej wielkości ) 4 -5 dużych cebul 3 szklanki białego , półwytrawnego wina 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki ,mielonego ,białego pieprzu 1 cytryna sól do smaku mąka do obtoczenia ryby 1/2 kostki masła olej do smażenia ryby Cebulę obieramy , kroimy w kawałki , ja preferuję paski, ale może być dowolnie , kształt nie ma wpływu na smak Podsmażamy na patelni , aż zmięknie .Połowę(...)karpia. Lekko solimy i pieprzymy .Karpia sprawiamy , czyli ,ubijamy humanitarnie , patroszymy i czyścimy z wszelakiego śluzu i łusek . Najmniej przyjemny etap za nami , jak już porządnie, ręce nam prześmiardły rybą , możemy brnąć dalej Czyli dzielimy karpia na dowolne kawałki , o ulubionym kształcie , solimy , pieprzymy , skrapiamy cytryną i obtaczamy w mące .Obsmażamy krótko na patelni , ma się delikatnie zrumienić

Ogrodnik w podróży
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 134

niego mięso mielone lub kawałki kurczaka, by powstało smaczne i pożywne danie takie jak zapiekanka czy gęściejsza zupa typu krem. Moja rada : jeśli chcecie poeksperymentować usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim(...)kozi ser, wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby przypraw do smaku. Na końcu zmiksuj na gładko.   Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 156

Ryba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół(...)szklanki wody sól pieprz, mielony oraz w ziarenkach kilka ziaren ziela angielskiego kila listków laurowych 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Wykonanie: Umytą i dobrze osuszoną rybę pokroić na małe kawałki i oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, marchewką i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka i zalać przegotowaną wodą. Dodać olej

Pysznie & Pięknie
Pstrąg z patelni 194

Pstrąg smażony na maśle to alternatywa dla pstrąga pieczonego w piekarniku.   Ryba jest szybka i łatwa do zrobienia, a przede wszystkim bardzo smaczna. Moje pstrągi podałam z  kaszą z warzywami .  Składniki: 2  pstrągi cytryna 3 ząbki czosnku mąka do panierowania masło sól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, osuszyć. Oprószyć z wierzchu i w środku solą(...)pieprzem i skropić cytryną. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do każdej ryby wkładamy czosnek i kawałek masła. Na patelni rozgrzewamy masło. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor

magiczna kuchnia Kasi
Pstrąg z warzywami 196

szalotki 2 ząbki czosnku koperek cytryna masło sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Warzywa przełożyć na durszlak i rozmrozić. Cytrynę pokroić w plasterki, szalotkę na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Ryby umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć z wierzchu jak również i w środku. Do środka każdej ryby włożyć koperek, plasterek cytryny i plasterki czosnku. Blaszkę wyłożyć papierem(...)pieczenia, przełożyć do niej ryby. Pstrągi naciąć z wierzchu, ułożyć na nich kawałki masła i po plasterku cytryny. Dookoła ryby wyłożyć warzywa, posolić, popieprzyć i skropić je olejem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec przez ok 25-30 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Łosoś pieczony w folii 177

piątki, w moim domu nie jada się mięsa, więc zapraszam dzisiaj na rybkę, a konkretniej na soczystego, fit łososia. Mój mąż uwielbia pieczoną rybę i zawsze staram się dla niego, przygotować ją tak, aby był zachwycony jej smakiem. A Wy lubicie ryby? Jeśli tak to zapraszam na przepis. Składniki: łosoś świeży 240 g, czosnek 1 ząbek, natka pietruszki posiekana(...)łyżeczka, oliwa z oliwek 1 łyżka, sok z cytryny, sól i pieprz, Sposób przygotowania: Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie skrapiamy obficie sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i wstawiamy do lodówki na 1h. Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Rybę układamy na wysmarowanej oliwą folii i dodatkowo wierzch ryby również nacieramy oliwą

kulinarne odsłony pati
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 204

Makrela kojarzy mi się z dzieciństwa tylko pod jedną postacią - w formie wędzonej pasty na kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje: 4 filety(...)świeżej makreli sól, pieprz przyprawa do ryb farsz 3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego) 1/2 cebuli 1 mały ząbek czosnku 2 żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem

Ugotować

Proponowane wyszukiwania