ryba - 22624 przepisów (strona:138/1509)

Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 129

łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej papryki 1 szczypta chilli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu(...)Ponownie dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano *** *** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU

Blog z Apetytem
Zupa rybna 119

Esencjonalna zupa rybna jak na południu Francji. Żeby miała głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb. Najlepiej o nie pytać w sklepach rybnych, gdzie rozbierają ryby. Coraz ich mnie co prawda, ale czasem uda się też je nabyć na stoiskach rybnych w dużych supermarketach lub bazarkach. Po ugotowaniu wywaru dodaje się warzywa i kawałki(...)ryb i ulubione owoce morza - w moim przypadku krewetki. Do tego pomidory i obowiązkowo koperek. No i na dokładkę czosnkowe grzanki. Wyjątkowy smak. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

Smaczny zeszyt
Ryba w sosie pomidorowym z ananasem 127

Wszyscy lubimy ryby, można je podawać na różne sposoby. Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Iwony, smak tej ryby w połączeniu z ananasem wspaniały po prostu.  SKŁADNIKI: 1kg ryby (ja użyłam morszczuka, koleżanka miruny) 1 duża puszka ananasów w syropie 2 duże cebule 1 szklanka oleju 1 średni ketchup pikantny w słoiku ja dodałam jeszcze sól i grubo mielony(...)pieprz WYKONANIE: rybę pokroić i upiec w cieście, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę ananasy i sok z puszki (ja dolałam dodatkowo  1/2 szkl. soku z ananasa- zyskałam więcej zalewy), następnie dodać ketchup i zagotować, poczekać, aż odrobine ostygnie i zalać rybę sosem(ja zalewałam warstwami

Kuchnia Beaty
Siekane kotleciki z dorsza 118

Siekane kotleciki z dorsza Super pomysł na rybę. Rumiane kotleciki z dorsza z dodatkiem warzyw. Pysznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku. Te kotleciki smakują naprawdę wszystkim, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!     Składniki: ok 300g filetu z dorsza 1 jajko 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki(...)łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek i paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko

Blog z Apetytem
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 151

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować n The post Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gładzica gotowana - flądra gotowana 137

Gładzica to ryba z rodziny fląder. Przygotowuje się ją podobnie jak flądry, jest jednak od nich delikatniejsza w smaku. W odróżnieniu od flądry, ciemną skórę ma gładką, a nie chropowatą. Z drugiej strony, podobnie jak flądra i turbot, mają jasną/białą skórę. Proponuję gładzicę przygotowaną tak, jak „ flondry po kaszubsku ” z „ przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich ” wydanej nakładem(...)listki laurowe, sól, „ Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował

królestwo garów
Tarta z łososiem i warzywami 170

Jeśli macie w domu francuskiego pieska, który gardzi rybami, a wy macie ochotę na rybę, jednak wizja gotowania dwóch osobnych obiadów doprowadza was do amoku, to ja wam powiem co zrobić. Należy zacząć przemycać, maskować i ukrywać składniki, które francuskiego pieska sprowadzą na skraj zapaści umysłowej. Najlepsza do tego jest tarta. Ryby u mnie w domu to jest orka(...)moje rybki. Jak chcę go trzymać z dala od kuchni, to kupuję wędzoną makrelę i on wtedy wzdycha, mówi coś o ciężkiej miłości i wychodzi. Jednak czasem rybę zje. Zje i uprzejmie się zdziwi, że nie umarł, nie udławił się ością, nie udusił ze smrodu i było nawet dobre. Przy okazji tego przepisu zdradzę wam kilka zasad, które sprawią

ladykitchen
Pstrąg pieczony z kaparami 130

boki pstrągów. Oprószyć solą. Listki natki posiekać. Łodyżek nie wyrzucać, będą potrzebne. Kapary posiekać. Kapary, natkę, skórkę oraz sok z cytryny wymieszać. Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozłożyć pozostawione łodyżki pietruszki. Na nich ułożyć ryby, skropić oliwą i odstawić na około godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Podałam z zielonymi szparagami i czarnym ryżem

królestwo garów
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 129

się rumieniły podczas pieczenia . Obkładamy gałązkami rozmarynu dla aromatu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przynajmniej 20 minut zanim wstawimy tam również pstrąga . Ryby oczyszczamy , nacinamy poprzecznie , solimy odstawiamy . Masło mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , solą i pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W każde nacięcie na rybie wkładamy doprawione masło . Do środka pstrągów także wkładamy(...)masło , dodatkowo sporą porcję gałązek kopru i przecięty na pół plaster cytryny ze skórą . Pozostałe plastry układamy na wierzchu , niezbyt dużo . Wystarczy po połówce lub dwóch na rybę . Zapiekamy w takiej samej temperaturze jak ziemniaki , do momentu aż skórka stanie się przypieczona . Jest to około 15 minut , ale zależy od wielkości ryby . Serwujemy na gorąco , koniecznie razem z pieczonymi ziemniakami

Ogrodnik w podróży
Ryba zapiekana w porach 163

Kolejna propozycja na danie z rybą z piekarnika. Tym razem rybka w towarzystwie pora i tymianku zapieczona w śmietance z której tworzy się pyszny sosik. Polecam bo danie proste i pyszne. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie morszczuk 400 g pora, biała i jasnozielona część sól,pieprz tymianek 300 ml śmietanki 30 % olej do smażenia masło do posmarowania formy(...)Pora pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pora aby zmiękł. Doprawić dobrze do smaku solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć kilka kawałków ryby. Następnie na rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
ZUPA POMIDOROWA Z BIAŁĄ RYBĄ, KALAFIOREM I SOCZEWICĄ 175

Pyszna, lekka i rozgrzewająca zupa z kalafiorem, soczewicą i filetem białej ryby. Z pomidorami, marchewką oraz dużą ilością natki pietruszki i koperku. Pikantna i aromatyczna.  Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu wkładamy(...)SKŁADNIKI / 4 PORCJE 25 g masła 1 łyżka oliwy 300 g różyczek kalafiora 1 marchewka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki zielonej soczewicy 100-150 g filetu białej ryby, np. dorsza 600 ml bulionu lub wody, najlepiej z 2 łyżkami sosu sojowego lub kawałkiem pokruszonej, ekologicznej lub domowej kostki rosołowej) 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

cool and minty
Babka z ryby 128

Bardzo lubię przeglądać stare książki kulinarne, wyszukiwać przepisy na ciekawe potrawy. Niektóre są „normalne”, oczywiste, a niektóre zaskakujące. Jednym z takich dań jest babka z ryby znaleziona w Jak gotować Marii Disslowej, książce z okresu dwudziestolecia międzywojennego. 500 g filetów z ryby, 60 g masła, 1 cebula, 60 g tartej bułki, 30 g kaparów, 4 filety anchois, 100 ml gęstej(...)cytryny, 3 jajka, sól, pieprz świeżo mielony, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cebulę pokroić w kostkę. Rybę pokroić w nieduże kawałki. Rybę z cebulą poddusić na maśle. Dusić około 10 minut. Rybę przestudzić. Dodać do niej bułkę tartą, pokrojoną natkę pietruszki (z łodyżkami), anchois, śmietanę i skórkę

królestwo garów
Pulpeciki rybne w zalewie 187

już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo: mąka(...)wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor

Smaki Ewy
Ryba w pomidorach 162

Składniki: filety ryby ( 3 szt) pół puszki pomidorów mleko +woda ( razem około szklanki) cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i ulubione przyprawy do ryby, zioła prowansalskie 1. Rybę kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy. 2. W garnku rybę zalewamy mlekiem z wodą, zagotowujemy wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem. 2. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju(...)Dodajemy pomidory, drobniutko pokrojony czosnek, przyprawy i chwilę razem dusimy. 3. Do pomidorów dodajemy odcedzoną rybę i razem dusimy na małym ogniu około 20 minut. Mmm Pycha

Na moim talerzu
Ryba w pomidorach 138

Składniki: filety ryby ( 3 szt) pół puszki pomidorów mleko +woda ( razem około szklanki) cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i ulubione przyprawy do ryby, zioła prowansalskie 1. Rybę kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy. 2. W garnku rybę zalewamy mlekiem z wodą, zagotowujemy wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem. 2. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju(...)Dodajemy pomidory, drobniutko pokrojony czosnek, przyprawy i chwilę razem dusimy. 3. Do pomidorów dodajemy odcedzoną rybę i razem dusimy na małym ogniu około 20 minut. Mmm Pycha

NA MOIM TALERZU