ryba - 22624 przepisów (strona:139/1509)

Pomidorowa pasta z makreli 71

przepisu. To wręcz idealna propozycja dla wszystkich zabieganych pań i panów domu – kilka prostych składników, parę minut roboty i pyszna kolacja (a może śniadanie lub przekąska?) gotowe! Jakie ryby nadają się do zrobienia pasty kanapkowej? Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości(...)Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu pasta ma lepszą konsystencję. A co jeśli chciałbyś zastąpić makrelę inną rybą? W tym wypadku można sięgnąć bo inne rodzaje wędzonych ryb np. łososia, dorsza lub węgorz. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=423545&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId

okolicepalnika.pl
Domowe sushi- zrób je sam! 110

Kiedy kilka lat temu pierwszy raz miałam okazję zjeść sushi.. nie skorzystałam. Nie przekonywał mnie ani wygląd, ani fakt, że w środku jest surowa ryba. Po pewnym czasie kiedy znowu miałam okazję spróbować skusiłam się. No i stało się… zakochałam się w sushi! <3 Po pewnym czasie zrobiłam domowe sushi i wtedy przepadłam już na dobre. Kiedy(...)tylko mam okazję jem sushi w różnych wersjach- z rybą wędzoną, rybą surową czy rybą w tempurze. Jeżeli kiedyś jadłeś sushi w restauracji to wiesz, że nie jest to tania “impreza”. Wiadomo, że za jakość trzeba zapłacić, ale ja ze względów i ekonomicznych i smakowych uwielbiam przygotowywać sushi w domu. Domowe sushi jest po prostu pycha! Dla porównania

Gotujemywdomu.pl
RYBA Z GARAM MASALA 96

czasu mieszaj. Kiedy warzywa zaczną się rozpadać dodaj 1,5 łyżki garam masala, sos rybny, wymieszaj, chwilę podgotuj. Wszystko zblenduj lub przeciśnij przez sitko, dopraw solą i pieprzem. Rybę skrop sokiem z cytryny, osusz, delikatnie przypraw solą i resztą garam masala. Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty do przyrumienienia, obróć na drugą stronę i wrzuć masło. Podlewaj(...)rybę tłuszczem przez 2-3 minuty. Zdejmij rybę a powstały tłuszcz wymieszaj z kremem warzywnym. Rozlej krem warzywny na talerz, wyłóż na nim rybę i wstęgi cukinii

Smaczne moje
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 76

jedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski jest powszechnie uznawany za najbardziej autentyczny i oryginalny, który musi zawierać oprócz ryb i skorupiaków (których u mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa(...)skórę z każdego fileta. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej oliwę i wrzuć koper włoski, cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. 🛠️ Po chwili wlej ok. 1.5-2 litrów wody. 🛠️ Dodaj skóry z ryb, pomidory pokrojone w kostkę, skórkę z pomarańczy, gałązka tymianku i pietruszki, szafran, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Gotuj bulion ok. 45 minut. 🛠️ Filet ryb pokrój na wielkość kęsa, usuwając, jeśli znajdziesz

RafalCook
Domowe paluszki rybne - super chrupiące! 132

rzodkiewki ale będzie do nich pasować wszystko to, co lubicie jeść z rybnymi paluszkami! Pod chrupiącą panierką kryje się solidny i bardzo soczysty kawałek łososia (możecie użyć innej ryby) z aromatycznym tłem wędzonej papryki. W panierce stare, dobre kukurydziane płatki śniadaniowe zapewniające pyszną chrupkość i złocisty kolor, a między nimi wyraziste wiórki parmezanu (może być też Grana Padano lub inny(...)które wynoszą panierkę na nowy poziom smakowitości. Złociste, aromatyczne i tak chrupiące, że naprawdę ciężko im się oprzeć! Kruszcie płatki i rozgrzewajcie piekarniki - to będzie pyszna wyprawa na rybę! :) Domowe paluszki rybne - super chrupiące Potrzebujesz: 500g filetu z łososia bez skóry (lub innej ryby) 1/2 szklanki płatków kukurydzianych  15g parmezanu / Grana Panado / innego twardego sera 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rybka pod warzywną pierzynką 65

polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu(...)parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki. Następnie doprawiam ją solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i krótko obsmażam kawałki ryby z oby stron. Później, zdejmuję rybę z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Następnie, na tej samej patelni przesmażam

Natka Pietruszki
Pstrąg pieczony 77

cytryny   8 ząbków czosnku   2 garście świeżego tymianku   świeżo zmielona sól morska   świeżo zmielona sól morska   oliwa     Przygotowanie:       Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem(...)solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków

R'n'G Kitchen
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 95

Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam z dosłownie kilku(...)następnie z cebulą, cukinią, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem i gotowe! Ryż kalafiorowy z cukinią to chyba mój ulubiony zdrowy zamiennik. Jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie pasuje do ryb i mięs. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – samo zdrowie Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to idealny obiad dla wszystkich dbających nie tylko

Na-talerzu.pl
Keto wakacje cz. 2 172

tłuszczu. A węglowodanowe dodatki, które zwyczajowo pojawiają się w ich towarzystwie można pominąć, zostawić, oddać współtowarzyszowi (niepotrzebne skreślić). No generalnie odmówić sobie ich konsumpcji. Fritto misto, czyli mieszanka smażonych ryb i owoców morza Jadanie w lokalu jako jedno z wyzwań diety ketogenicznej Oczywiście są kraje, których kuchnia bardziej niż mniej bazuje na węglowodanach lub z nich wręcz słynie(...)przykład Włochy (pizza, makarony, itp.). Jednak nie znam takiego kraju – przynajmniej w basenie Morza Śródziemnego – w którym nie jada się mięs , ryb , owoców morza oraz warzyw i owoców. Mięso czy ryby w towarzystwie zieleniny polanej oliwą brzmi dla mnie jak najlepszy możliwy posiłek ketogeniczny. Warto jednak dokonać wyboru knajpy z wyprzedzeniem i upewnić się, że serwuje ona jakiekolwiek dania

Modern Cave Girl
Kotleciki rybne 94

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na   kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić(...)maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zamoczyć w wodzie/mleku odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić. Do ryby dodać bułkę, cebulę, jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Pasta rybna 74

Czas czytania: 2 min Bardzo lubię wędzone ryby, używam ich do kanapek, sałatek, pizzy i past. Dziś chciałam zaproponować wam najprostszą i najszybszą pastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne nie są raczej ulubionym(...)dodatkiem, dodatkiem, który lubiłyby dzieci, a tę chętnie spróbowały. Być może dlatego, że pasta ma bardzo delikatny smak, a to dzięki dodatkowi kremowego serka, który wspaniale łagodzi smak ryby. Print Pasta rybna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna pasta rybna. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki rybne 94

surówką z białej kapusty , jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Dodatkowo do polania kotlecików polecam sos sezamowo-sojowy. Przepis na sos również znajdziecie poniżej. Danie, mimo że przygotowane jest z ryby, to bardzo smakuje dzieciom , nawet nie spodziewałam się, że tak bardzo je polubią. Koniecznie spróbujcie, może przygotujecie je juto na obiad? Print Kotleciki rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)full svg * { fill: #343434; } Pyszne kotleciki z ryby z tajską nutką Course Ryby i owoce morza Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 420 g łososia bez ości i skóry 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 małe cebulki grubo posiekane 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki z dorsza 83

Czas czytania: 2 min Dziś będzie ryba na obiad, ale w niecodziennej formie, bo będą to kotleciki. Małe zgrabne porcje, smakowicie doprawione aromatycznymi przyprawami. Kotleciki świetnie smakują z sosem majonezowym, sałatką z pomidorów i domowymi frytkami. Na rybę w takiej formie skusiły się nawet dzieci, które zazwyczaj omijały ją z daleka. Warto spróbować może i Was niejadek da namówić się(...)panierki z dowolnych orzechów lub tartej bułki. Gorąco polecam! Print Kotleciki z dorsza .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, proste i zdrowe kotleciki z ryby. Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 25 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 350 g filetu z dorsza 1 mała

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety rybne 88

podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany(...)bulgur czy też pyszna domowa chrupiąca bagieta . Smacznego! Print Pulpety rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe pulpety. Course Obiady Cuisine Izraelska Keyword pomidory, ryba Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 25 Author Anna Ingredients Składniki na pulpety 600 g dorsza ale może być to okoń nilowy, halibut

SprawdzonaKuchnia.pl
Fish burger 81

Czas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki , surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby(...)Życzę smacznego! Print Fish burger .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce! Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba, zioła Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Author Anna Ingredients 450 g fileta z dorsza bez skóry 1 mała cebula 2 łyżki pietruszki, kolendry

SprawdzonaKuchnia.pl