kolorem, to prawdziwe "złoto Lofotów", a wśród kucharzy super delikates. Dorsza przygotowałam w możliwie najprostszy sposób, z solą, pieprzem i tymiankiem. Nie ma co kombinować, bo mięso tej wybitnej ryby samo w sobie jest super smaczne. Składniki: 400 g norweskiego dorsza skrei`a sól, pieprz olej tymianek suszony i świeży masło Wykonanie: rybę umyć, osuszyć i pokroić na porcje przygotowane(...)kawałki ryby posolić, oprószyć pieprzem, obsypać suszonym tymiankiem i odstawić przynajmniej na kwadrans smażyć na mocno rozgrzanym oleju, najpierw od strony skóry, następnie odwrócić rybę i intensywnie obsmażyć z drugiej stony. Mojego dorsza musiałam obsmażyć z czterech stron, bo kawałki były wyjątkowo grube. Zmniejszyć ogień, patelnię przykryć pokrywką, dołożyć gałązkę tymianku i zostawić rybę następne kilka minut, by doszła
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zupę rybną i nie mogłam wyjść z podziwu, jaka jest dobra. Zastanawiałam się dlaczego wcześniej nikt mi jej nie podał, ani w domu, mama nie przygotowywała zupy rybnej, choć ryby jedliśmy dwa razy w tygodniu (tata wędkarz!), ani w szkole- przez osiem lat podstawówki (ani razu !!!) nie była ona w menu stołówki szkolnej, całe technikum (mieszkałam w internacie) ani razu(...)sposobów, i że jest ona pyszna, pożywna, zdrowa i na pewno powinna zagościć w Waszym jadłospisie, jak również powinny ją jeść dzieci, które to przecież uwielbiają łososia i białe ryby. Mam nadzieję, że uda mi się "rybny wątek" rozwinąć na blogu i zachęcić Was do spożywania ryb ;-) PRZEPIS NA ZUPĘ RYBNA Z ŁOSOSIEM I KREWETKAMI 4-6 PORCJI
SMYKWKUCHNICiecierzyca to bardzo zdrowe, wysokobiałkowe warzywo jednak mało doceniane. W połączeniu z wędzoną rybą lub nawet z rybą z puszki świetnie smakuje. Polecam pyszną, pożywną sałatkę z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 ryby wędzone (makrela, dorsz) ewentualnie tuńczyk z puszki 2 puszki ciecierzycy 1 duża czerwona cebula pęczek natki pietruszki sól pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy(...)oliwek 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Ryby oczyścić z ewentualnych ości i rozdrobnić według uznania. Ciecierzycę odsączyć z zalewy i dodać do ryby. Cebulę pokroić w piórka. Pietruszkę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Oliwę, sok z cytryny, czosnek przepuszczony przez praskę dobrze wymieszać, dodać do sałatki
Pysznie & PięknieMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Szacowany koszt dla 2 osób: około(...)Zobacz też całe menu na tydzień – ryby i owoce morza, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Pomysł od szefa kuchni Pomysł na to danie jest inspirowany przepisem Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto swoją ulubioną wędzoną rybą
Niedzielny kucharzPaluszki rybne to przysmak chyba każdego dziecka. Sama je uwielbiałam, gdy byłam młodsza. Jednak gotowe paluszki rybne, które możemy kupić w sklepie, często niewiele mają wspólnego z prawdziwą rybą. Najczęściej jest to mielonka rybna, która zawiera różne gatunki ryb, a także ości oraz skórę i wymieszana jest z różnymi dodatkami, jak: skrobia modyfikowana, bułka tarta, wzmacniacze smaku i inne(...)niektórych paluszkach nawet nie ma 50% ryby, a większość to gruba panierka, która z łatwością wchłania tłuszcz. A przecież bez problemu takie paluszki rybne możemy wykonać w domu. Przede wszystkim są one zdrowsze bo wykonane z całego fileta i bez zbędnych dodatków, a poza tym są dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu
Kuchnia MagdaLenyMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym ciastem. Pieczone pierogi z pstrągiem – będziecie zaskoczeni, jak wspaniale smakują. Poziom trudności: średni Czas: 1,5 h (z czego 1 h to czas na odpoczywanie ciasta) Pomysł od szefa kuchni Pomysł(...)Thoma Keridge’a, brytyjskiego szefa kuchni (i zdobywcy dwóch gwiazdek Michellina), na tradycyjne, walijskie pierogi, w lekko zmienionej formie. Zamiast klasycznego nadzienia, czyli mielonej wołowiny, Thom nafaszerował ciasto wędzoną rybą (konkretnie łupaczem) z ziemniakami. My jeszcze bardziej zmodyfikowaliśmy przepis. Po pierwsze zmieniliśmy ciasto, które w oryginale robione jest jak klasyczne ciasto na quiche, czyli z dużą ilością tłuszczu
Niedzielny kucharzBardzo sycąca sałatka, długo pozostawiająca wspomnienie smaku słodkiego mango i kwaskowego dresingu. Zamiast wędzonej ryby do sałatki można dodać też prosciutto. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwy Szacowana cena dla dwóch osób: 30 zł Przepis wymyślił Eugeniusz jeszcze w czasach kiedy rzadko robiliśmy jedzenie do pracy i kiedy znudziły mu się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedł do sklepu, kupił(...)wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekał w zakładowej kuchni i zjadł ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis. Jego podstawę stanowi mango, nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie razem z bananem, płatkami i jogurtem. Reszta składników jest absolutnie dowolna. Z jednym wyjątkiem: w sałatce powinny znaleźć się pomidorki koktajlowe, które przez swoją kwaskowość podkreślają delikatną słodycz
Niedzielny kucharzCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 800 g mrożonej ryby np. mintaj w kostkach 2 małe jajka 3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej(...)płaskie łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę rybną formując wałek. Zawinąć go w folię a brzegi związać na węzeł. Baton zawinąć ponownie w folię i tak samo związać końce. Folię ponakłuwać, dosyć gęsto, wykałaczką. Galareta: marchewka kawałek pietruszki
kulinarnyswiatdominaszykowałam nadzienie i co do niego dodałam. Zjedliśmy po pierwszej porcji i wmurowało nas w krzesła. Jeśli jeszcze nie jesteście pewni, czy dodawanie do mięsa, kapusty i pomidorów wędzonej ryby to dobry pomysł, powiem Wam jedno – po tych gołąbkach już nic nie będzie takie samo. Gołąbki z tej kapusty robi się szybciej niż ze zwykłej – liście z włoskiej kapusty oddzielają(...)się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona ryba genialnie podbija w tym daniu smak umami! Umami to głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie lepkiej tłustości, a receptorom w mózgu przekazuje krótką informację – ‘to jest dobre, to jest zdrowe
Karo in the Kitchenmoim domu rodzinnym na wigilię rzadko gościł karp. Pewnie dlatego, że karp to trudna ryba. Łatwiej i smaczniej zastąpić go innym rybnym filetem i przyrządzić np. rybę po grecku. Ja jednak wracam do tradycji i mam dla Was fantastyczny przepis na karpia, który nie pachnie mułem, nie ma ości, wygląda obłędnie i co najważniejsze – jest smaczny! Tym razem przy(...)podsmażyć na odrobinie oliwy. Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia. Mięso wyfiletować i oczyścić z ości. Po wyfiletowaniu mięso zemleć (zważyłam po oczyszczeniu i zostało 850g). Do zmielonego mięsa ryby dodać cebulkę, jajko, bułkę tartą (lub namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę pełnoziarnistą), sporą szczyptę soli i świeżo mielony pieprz. Wymieszać dokładnie. Farsz rybny wyłożyć na skórę czekającą w naczyniu żaroodpornym
DietologBoże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy(...)jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaObiad który praktycznie robi się sam, więc jest idealny do przygotowania w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Ryba piecze się bardzo szybko, nie potrzebuje też wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję(...)surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy
Mienta blogSandacz to przepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego(...)skórka praktycznie nie ma łusek (łatwo go oczyścić i przygotować) i świetnie nadaje się do smażenia, tworząc chrupiącą skorupkę przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g
Dietologjako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz(...)Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie delikatnie wcieramy w nie przyprawy (nie za dużo). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło
Słodka StronaPiątek , Piątunio :) w Wielu Polskich domach dzisiejszego dnia jemy Ryby. Tym razem proponuję Wam rybę smażoną w cieście Naleśnikowym:) Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz l www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 Filety dowolnej ryby sól i pieprz do smaku Olej Wielkopolski do smażenia 1 Szklanka Mąki 1 Szklanka Mleka 2 Jajka PRZYGOTOWANIA: Rybę dokładnie odmrażamy(...)pomocą ręcznika papierowego ściągamy nadmiar wody. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą miksera łączymy pozostałe składniki. Na patelni rozgrzewam olej wielkopolski. Rybę panieruję w cieście a następnie smażę na oleju aż będzie rumiana ok3 min z każdej strony
Gotowanie Patki