ryba w - 1000 przepisów (strona:12/67)

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 127

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz

Magiczny Garnek
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1283

polskich blogach i portalach słowa „matjesy” dosłownie, fizycznie sprawia mi ból. Nie ma u nas w Polsce czegoś takiego jak ‘matjes’!   Jest matias , czyli śledź dziewiczy , zwany też ‘rybą młodocianą’– śledź przed pierwszym tarłem. W Bałtyku śledzie matiasy to te które mają do 2-3 lat (młode a i tak ogromne). Śledzie oceaniczne dojrzałość płciową osiągają w wieku(...)nikt ich po drodze nie odłowi – te ryby pożyją sobie spokojnie nawet i 20-25 lat.   Niepoprawna pisownia jak i wymowa wzięła się z holenderskiego wyrażenia ‘maatjesharing’ – oznaczającej małego (mają po około 12-15cm), bardzo młodego (około rocznego), najpierw mrożonego (dla zabicia pasożytów i bakterii) a potem solonego w drewnianej beczce śledzia, którym Holendrzy prawie że bez opamiętania

Karo in the Kitchen
Karp zapiekany z warzywami. 118

Dziś zapraszam Was na rybę. Może posłuży jako inspiracją na zbliżającą się kolację wigilijną?   Składniki; 1 wypatroszony karp 1 por 1 marchewka 1 cebula sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła pół szklanki białego wina (można zastąpić bulionem warzywnym)     Cebule kroimy w kostkę a pora w krążki, marchewkę ścieramy na dużych oczkach(...)maśle podsmażamy warzywa. Rybę myjemy, osuszamy a następnie kroimy na dzwonka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwa a następnie naprzemiennie układamy rybę którą przykrywamy warzywami i tak do wyczerpania składników. Rybę układamy tak aby na siebie nachodziła. Zalewamy winem lub bulionem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C . Pieczemy około 30 min.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Dietetyczna ryba po grecku (139 kcal) 340

Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka(...)cebula 250 ml przecieru pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy (lub oleju) Przygotowanie Rybę kroimy na paseczki grubości ok 5 cm, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy ją w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 C przez 20 minut. Cebulę i por siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy starte na tarce pozostałe

e-PrzepisyKulinarne
zupa rybna bouillabaisse 200

czosnku 1 limonka 4 łyżki oliwy z oliwek skórka cytryny 1 papryka czerwona szczypta szafranu 1 ząbek czosnku natka koperku oraz owoce morza (kalmary, k rewetki,  małże) filety ryb morskich łączna waga ryb i owoców morza nie powinna być niższa niż 1 kg i nie wyższa niż 1,5 kg 2 l wywaru rybnego według tego  przepisu sposób(...)zeszklonej cebuli, dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną w kostkę marchew, skórkę z połowy cytryny, smażymy całość  przez 2-3 minuty. Przesmażone warzywa zalewamy rybnym wywarem dodajemy f ilety ryb i gotujemy przez  5-7 minut ( mięso ryby powinno nabrać białej barwy). Teraz dodajemy  obranego ze skóry i  pokrojonego w cząstki  pomidora, oraz paprykę pokrojoną

Miód i pieprz
Łosoś smażony 143

SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki. Po w/w czasie łososia przyprawić solą, pieprzem(...)dodaję również szczyptę białego pieprzu, bo bardziej mi wtedy ryba smakuje), ziołami prowansalskimi i opcjonalnie można dodać również nieco przyprawy do ryb. Następnie obtoczyć łososia w mące i smażyć na rozgrzanym oleju około 10-15 minut (utrzymywać małą temperaturę, a dopiero pod koniec smażenia zwiększyć żeby łosoś ładnie się przypiekł

Passions hobbies life
Udany kulinarny mariaż | Wyśmienite śledzie z rodzynkami w sosie chrzanowym 243

Przeglądając ostatnio archiwum swojego bloga odkryłam, że nie ma na nim przepisów z rybami, co może nasuwać przypuszczenia, że nie jadam ryb, albo za nimi nie przepadam. Nic bardziej mylnego! Uwielbiam ryby!  I nie mam nic na swoje usprawiedliwienie, dlaczego na próżno szukać przepisów z rybami na moim blogu. Już nadrabiam to skandaliczne zaniedbanie i podaję 1 z moich

Zofiana
Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami 162

większej nie ma bo danie składa się dosłownie z trzech produktów. Produkty są tak dobrane smakiem, że pasty nie trzeba doprawiać, ser nadaje odpowiednią słoność, a użyte ryby ostrość i to właśnie ta ostrość jest smakiem dominującym w tej paście.  Pikantna pasta rybna z suszonymi pomidorami Składniki: 1 puszka sardynek w oleju z papryczką chili Graal 5-6 suszonych(...)pomidorów 50 g sera fety zielona cebulka do dekoracji Przygotowanie: Otwieramy puszkę z rybami i odlewamy olej oraz usuwamy papryczki, które się w puszce znajdują.  Do ryb dodajemy pomidory oraz kawałek fety. Całość miksujemy na krem. Podajemy posypane posiekaną zieloną cebulką.  Nazwa sardynka a w środku szprot.  Co prawda czepiać się nie powinnam bo "zgodnie z Rozporządzeniem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
EKSPRESOWY OBIAD - DIETETYCZNY, PIECZONY ŁOSOŚ + LENIWE PIEROGI Z BATATÓW + BRUKSELKA W DIPIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM. 196

WYKONANIE: /RYBA: - filety z łososia, - pieprz czarny, - pieprz cayenne,  - przyprawa warzywna typu vegeta, + folia aluminiowa, + ziarenka  Łososia myjemy, osuszamy, kroimy na takie kawałki jakie chcemy uzyskać. Układamy rybę na folii i posypujemy przyprawami (zależnie od tego jak intensywny smak chcemy stworzyć. U nas "pierzynka" ostrości jest dość konkretna). Zawijamy folię i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni(...)oprócz smaku. ŁOSOŚ! To dietetyczna, szybka wersja. Pieczemy go "na sucho" bez dodatku tłuszczu. Szczerze mówiąc taki właśnie smakuje nam najbardziej bo nic (prócz przypraw) nie zakłóca smaku ryby za którą szalejemy. Upieczony w ten sposób łosoś jest delikatny, rozpływający się w ustach. Mimo, że siedzi chwilkę w piekarniku, to na 100% wióry z niego nie polecą. Nie przesuszymy

Wypisz Wymaluj
Pstrąg pieczony w folii 177

Bardzo delikatna i ziołowa ryba. Nie wymaga wielu przygotowań, piecze się szybko. Mój pstrąg był malutki - to porcja dla jednej, średnio głodnej, osoby. Ale jeżeli oprócz sałaty dołożymy np. frytki  - taki mały pstrąg będzie wystarczającym obiadowym daniem.  składniki (1 porcja) 180 g - 200 g  pstrąg patroszony 1 łyżeczka masła gałązka tymianku parę gałązek kolendry plasterek cytryny sól(...)pieprz młotkowany z kolendrą przygotowanie piekarnik nagrzać do 200 st  Rybę umyć osuszyć. Posypać solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Skórę ryby lekko ukośnie naciąć po 3x z każdej strony. Do kieszonki po wypatroszeniu włożyć masło, zioła i cząstkę cytryny. Tak przygotowaną rybę położyć na folii aluminiowej. Brzegi folii unieść do góry,  tworząc luźny, pakunek - szczelnie zamknąć

Stare Gary
Śledź smażony w cieście 168

drugi tydzień w piątek na pobliski ryneczek przyjeżdża samochód ze świeżymi rybami. Kolejka się ustawia, gdy Pan jeszcze rozkłada stoły.Nie ma się jednak co dziwić, bo tak pięknych i świeżych ryb nie uświadczysz w żadnym rybex-ie czy markecie.Ceny też przystępne, więc nic tylko kupować.Dzisiaj dostałam cudowne, duże śledzie.Przypomniałam sobie smak z nadmorskich smażalni. Składniki(...)świeżych śledzi olej do smażenia mąka do panierowania 2 jajka 3/4 szklanki mleka 6 łyżek mąki sól i pieprz o smaku 1 łyżeczka przyprawy do ryb kamis Przygotowanie: _______________________ Śledzie oczyścić, umyć i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Do miski wbić jajka i dokładnie roztrzepać,dodać wodę, mąkę i przyprawy.Wyrobić na jednolitą masę. Ryby zanurzyć w cieście i przełożyć

Gosia gotuje
dorsz w sosie pomidorowym 157

ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany 18% -sól, pieprz, maggi do smaku - 3-4 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Przygotowanie potrawy zaczynamy od ugotowania ryżu zgodnie z przepisem z opakowania. Rybę jeśli była mrożona rozmrażamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem a następnie kładziemy ją na rozgrzany olej. Smażymy około 20 minut, do momentu gdy rybka będzie zarumieniona i będziemy czuli(...)chińskiego. Bardzo dobrze komponuje się także z kaszą jęczmienną. Gdy sos jest gotowy wykładamy na talerz ryż, rybkę i polewamy szczodrze sosem. Koszt: 8 zł (można oczywiście spróbować innej ryby, choćby mintaja, wtedy danie staję się może trochę gorsze ale na pewno będzie wtedy tanie). PS. Można zmiksować dwa moje przepisy ten i na rybę po industrialno-skandynawsku, to znaczy

Tanie przepisy studenckie
Zupa rybna z harissą i kluseczkami kładzionymi 166

ostrzegam  - nigdy przenigdy NIE podawajcie tego swoim maluszkom! Chyba, że lubicie jeździć po szpitalach...  Wracając do zupy i pomijając aspekt techniczny (ości i łuski czyhające w kawałkach ryby), muszę powiedzieć, że bardzo mi posmakowała. Dodatek harissy zaostrzył smak, a kluseczki kładzione to był strzał w dziesiątkę - pasowały bowiem dużo bardziej od ziemniaków. Potrzebne nam: - 400g mieszanki ryb morskich(...)Biedronki, ale lepiej kupcie sami kawałek rekina i łososia) - kilka krewetek koktajlowych - cebula - pół marchewki - puszka pomidorów krojonych - 1,5 litra bulionu warzywnego - 1 łyżeczka harissy - przyprawa do ryb - sól - pieprz czarny mielony - cząber - 1 łyżka oliwy Kluseczki kładzione: - spore jajko - 125 ml wody  - 5 czubatych łyżek mąki pszennej - sól Przygotowanie:  Do garnka z gorącym bulionem wrzucić mieszankę

W poszukiwaniu inspiracji
Łosoś w sosie chilli ze szparagami pod cytrynowymi grzankami 147

Łosoś ze szparagami najbardziej kojarzy mi się z wiosną, ale skoro szparagi można kupić już w grudniu, jak mogłem oprzeć się przed przyrządzeniem tego dania? Łosoś jest delikatną rybą i nie należy smażyć go zbyt długo, by nie wyszedł zbyt suchy. Sos chilli tendoskonale ten delikatny smak podkreśla. Składniki (dla dwóch osób): 2 kawałki świeżego łososia (po ok. 200g(...)pęczek zielonych szparagów 3 drobno pokrojone kromki bagietki skórka i sok z 1 cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawa do ryb olej do smażenia kilka plastrów masła na sos chilli: 4 czerwone papryczki chilli 1 ząbek czosnku 75 ml białego octu winnego 100 ml wody 50 g brązowego cukru Sposób przygotowania: sos: Papryczki rozkroić, usunąć nasiona

W SMAK
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 214

opakowanie marchewki karotki Iglotex sól,pieprz, tymianek świeży rozmaryn- kilka gałązek 1 cytryna olej dyniowy Semco Wykonanie: Pstrągi skrobiemy, dobrze nacieramy solą i pieprzem wew i zew.Do środka każdej ryby wkładamy po plastrze cytryny. Wkładamy też po gałązce rozmarynu. Warzywa wrzucamy na osolony wrzątek. Podgotowujemy ok 10 minut. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia, posypujemy pieprzem i tymiankiem(...)warzywa układamy ryby, obkładamy świeżym rozmarynem.Skrapiamy olejem. Do przygotowania ryby użyłam fasolki zółtej szparagowej i marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu,  tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej

Z Majeczką w kuchni
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA 231

 Wykwintne, nie musi oznaczać czego trudnego, nieosiągalnego, ekstrawaganckiego i horrendalnie drogiego. Wystarczy nadać odrobinę finezji, aby coś, co wydawałoby się mało eleganckie, zyskało na statusie

W kuchni Karmel-itki
Łosoś zapiekany w sosie ziołowym 155

Najpierw poszłam do stoiska ze swieżymi rybami. Rozejrzałam się, nosem pokręciłam bo na nic nie mogłam się zdecydować, po czym poszłam do ryb pakowanych w pudełka, słoiki, na tackach i... wróciłam do świeżych :) Tam właśnie kupiłam filet z łososia ze skórą :)  Składniki: ok. 250-300 gramów łososia ze skórą 1/2 cytryny 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania(...)kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poniedziałkowy "fit" - pstrąg z patelni grillowej 160

temu moja kuchnia została doposażona w patelnię grillową. Nie zastanawiając się długo padło na to, że jako pierwszy z nowej patelni zejdzie pstrąg. Jest to jedna z Naszych ulubionych ryb. Pieczemy ją standardowo w piekarniku a w lecie na grillu, czasem zdarza się również usmażyć na oleju, ale od tej opcji już raczej odejdziemy, gdyż z patelni grillowej jest równie(...)tego zdrowo. Pstrąg z patelni grillowej SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone pstrągi 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą sól 2 łyżki oliwy Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 158

tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam do przygotowania sosu.   Łosoś smażony ze skórą, która pozwala przygotować rybę w zwartym kawałku. Świetnie smakuje zarówno z ryżem, ziemniakami jak i warzywami z wody. Moja rodzina uwielbia wariant z ziemniaczkami opiekanymi z tymiankiem.  Jeśli lubicie dania bardziej wyraziste(...)masła,  zioła: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, kilka gałązek świeżego tymianku, oliwa,  świeżo zmielony czarny pieprz,  sól morska.   Przygotowanie: Łosoś: oczysz czoną i osuszoną rybę posypać solą i pieprzem, przyklepać przyprawy ręką. Smażyć na patelni zwykłej lub grillowej po ok. 5 minut z każdej strony, aż ryba będzie odpowiednio wysmażona.  Zdjąć z patelni i trzymać

SzczyptaSmaQ
Filet z soli w glazurze pomarańczowej 195

ostrych potraw)2 cm świeżego imbiru½ łyżeczki czosnku granulowanegosok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżka octu ryżowego lub winnego1 łyżka miodu2,5 łyżki brązowego cukruPrzygotowanie:Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Większy filet przekrajamy na pół. Odstawiamy do lodówki na 20 minut.Imbir ścieramy na drobnej tarce.Pomarańczę zalewamy wrzątkiem, aby wyparzyć skórkę(...)zredukował i zagęścił. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który dokładnie smarujemy warstwą oleju.W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy. W drugiej miseczce wysypujemy bułkę tartą. Rybę panierujemy najpierw w jajku, potem w bułce.Przekładamy na papier do pieczenia.Pieczemy filety około 15 minut, następnie polewamy rybę glazurą. Pieczemy jeszcze około 7-10 minut, aż panierka będzie rumiana

Mania Gotowania
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 136

danie z stanu Bahia w północnej części Brazylii, z którego pochodzi Brasileiro. Moqueca de peixe com camarão, w bardzo wolnym tłumaczeniu (gdyż takie spotkałam) to gulasz z ryb z krewetkami i warzywami. Gulasz wg mnie to jednak nie najszczęśliwsze określenie, a do gulaszu a moda braisileira jeszcze kiedyś może wrócimy. Zostańmy więc może przy nazwie lekko spolszczonej(...)Mukeka”.Moqueca może być przygotowana z ryb (najlepiej słonowodnych), z krewetek i innych owoców morza, spotkamy też i z mięsa. Wersji mniej dietetycznej, ale jak to z zwykle bywa, o niebo smaczniejszej towarzyszy tzw. pirão  którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób

Smaki Brazylii
Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya 122

Chrupiący łosoś Gordona Ramsaya – oryginalna nazwa, to Gordon Ramsay’s Crispy Salmon. Tym razem jest, to poniekąd dodatek, gdyż szukałam inspiracji do podania Yorkshire pudding. Ponieważ ryby znajdują się u mnie na szczycie doznań kulinarnych, więc wielkiego problemu nie było. W ciągu 5 minut przygotujemy przepyszną rybę.     Składniki: - filety z łososia- sól- rozmaryn (lub tymianek, bazylia)- oliwa         Filety(...)ręcznikiem. Kolejno, filet zwijamy, skórą na zewnątrz i bardzo ostrym nożem robimy nacięcia, na głębokość ok. 1cm. Staramy się robić nacięcia dosyć blisko siebie. Ma to zapobiec zwijaniu się ryby i zapewni chrupiącą skórkę. Wnętrze każdego nacięcia solimy i oprószamy rozmarynem, wierzch skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy filety skórą do dołu i przytrzymujemy przez chwilę (palcami

mojewypiekiinietylko
Kotlety rybne 149

Podczas wigilijnej wieczerzy tradycyjnym daniem rybnym jest smażony karp. Jest to jednak ryba nieszczególnie polecana dzieciom. Naszą alternatywą dla młodszych biesiadników są kotlety rybne. Przygotowujemy je z dowolnie wybranego mrożonego gatunku ryby z rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej(...)mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju. Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki

Kolizje Smaków
Stripsy Rybne 181

Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie. Stripsy Rybne - Składniki:3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz)przyprawa do rybysłodka papryka w proszkupieprzok. 1/2 szklanki mąki na panierkęciasto:           jajko           1/2 szklanki mąki(...)odrobina mleka           szczypta soli           pieprzStripsy Rybne - Sposób przygotowania:Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa rybiego.Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko

Słodka Strona
Pieczony pstrąg łososiowy w czarnym sezamie i glonach nori 180

Uwielbiam ryby pieczone w sezamowej posypce. Bardzo często przygotowuję w ten sposób grillowanego łososia, którego możecie użyć zamiast pstrąga. Danie jest supersmaczne i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować rybę w sosie teriyaki,  obtoczyć w ziarnach sezamu, utłuczonych uprzednio z glonami nori,  a następnie wrzucić na niecały kwadrans do piekarnika lub ugrillować. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi batatami(...)czarnego sezamuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Pstrąga oczyścić i zamarynować w sosie teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu

Food Square
Karp w maśle 692

każdym wigilijnym stole.Tak przygotowany karp smakuje wybornie, nie ma posmaku mułu.Polecam!Składniki:1,5 kg karpia lub płatów karpia;200 g masła;2 duże cebule;Przyprawa do ryb;Mąka;1/2 pęczka natki pietruszki - opcjonalnie.Sposób przygotowania:Karpia oczyścić z łusek, jeśli jest w całości to odciąć głowę i wypatroszyć - ja użyłam płatów, wyfiletować i umyć (filmik pokazujący jak wypatroszyć(...)płat karpia, cebula, płat karpia, cebula itd.Tak przygotowanego karpia włożyć do lodówki i pozostawić do dnia następnego.Następnego dnia karpia oczyścić z nadmiaru soli i cebuli, oprószyć przyprawą do ryb, poporcjować i obtoczyć w mące.Połowę masła rozpuścić na patelni na bardzo małym ogniu. Karpia smażyć partiami, dodając po trochę masła, aż do jego wyczerpania, na bardzo małym ogniu

Gospodyni Miejska
Zupa z dorsza z pomidorami 223

mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :)Składniki:cebula2(...)garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie.Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby i smażymy. Z usmażonej ryby dużo łatwiej będzie nam usunąć ewentualne ości oraz podzielić ją.Filet wraz z pomidorami z puszki wkładamy

Taste Of My Day
PIEROGI Z WĘDZONĄ MAKRELĄ. 180

Ugniata elastyczne ciasto, cała upaćkana białą jak śnieg mąką. Już niebawem taka biel zapanuje dookoła. Kolejna wydarta kartka z kalendarza, kolejne uciekające godziny, zbliżające nas do

W kuchni Karmel-itki
Pstrąg łososiowy na warzywach 203

Jeśli ryba to tylko pieczona :) Wspaniały aromat i smak bez zbędnej panierki -ale to tylko moje zdanie ;) No i jako dodatek karmelizowana marchewka- mogłabym jeść ją samą :P Porcja dla dwóch osób. SMACZNEGO! :) Składniki: filet pstrąga łososiowego por cukinia 3 marchewki pieprz cytrynowy sok z połówki cytryny sól pieprz ziołowy odrobina tymianku masło do smażenia olej do smażenia masło czosnkowe(...)przepis mamy tutaj ;) zioła prowansalskie Rybę myjemy i nacieramy przyprawami: solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc). Marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni. Następnie zalewamy wodą, tak aby poziom wody przykrywał marchewki i dodajemy pół łyżeczki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż marchewki będą miękkie

Czerwona Porzeczka
JAK ZROBIĆ SUSHI? 232

Podróżując widelcem po mapie, w zaledwie kilka sekund przenoszę się zupełnie w inną część świata. Tam, gdzie słońce jako pierwsze pokazuje swe oblicze, a krajobraz to

W kuchni Karmel-itki
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 189

Lubicie zupy rybne? Ale nie takie delikatne rosołowe, czyste, tylko gęste, pożywne. Tylko takie gdzie ryba jest tylko jednym ze składników. Takie zupy rybne nauczyli nas jakiś czas temu gotować znajomi z Łodzi: Ola i Andrzej. Jak byliśmy razem nad morzem to pokazali nam jak zupa rybna powinna smakować, wtedy zmieniłam zdanie na tema zup rybnych, stałam się ich fanką(...)Nadeszły kolejne wakacje, tym razem nad jeziorem, nie mogły się obejść bez dań z rybami. Oprócz smażonych płotek, czy okoni które zdążyliśmy przygotować, ja przygotowałam zupę rybną. Zupy rybne często gotujemy, a np. taka zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 204

zależy, pozostaje tylko się śmiać, bo załamywać albo denerwować się nie opłaca. Szkoda zdrowia, nerwów... ;) Pamiętajcie o tym!Dziś kolejny przepis na pieczoną rybę... lubię pieczoną, bo jest taka delikatniejsza od usmażonej. No i nie trzeba przewracać każdego kawałka na tej patelni, wrzucasz przyprawioną do piekarnika, wyciągasz i już.  Składniki: - ok. 500 g filetów z tołpygi(...)uznania)- sól, pieprzPrzygotowanie: 1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli.2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki.3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą wycisnąć

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczony okoń morski z sosem z sera brie i suszonych pomidorów 159

będę ściemniać, że co tydzień jeżdżę setki kilometrów nad morze po świeżą rybę prosto z kutra. Byłam dziś w jednym z dyskontów (nie wstydzę się, że do nich chodzę) i z lodówki spojrzały na mnie te morskie okonie... wyhodowane w Turcji. Mam nadzieję, że chociaż przez chwilę pływały w morzu ;)  I co tu z tą rybką zrobić(...)białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj przy okazji pieczonego łososia. Rybę warto zamarynować kilka godzin wcześniej. Jest pyszna, delikatna i zaskoczyła mnie niewielką ilością ości :) Składniki:- 2 okonie morskie (po 200 - 250 gram każdy)- 5 łyżek oliwy z oliwek- duża

Kraina Tysiąca Smaków
ŁOSOŚ W GALARECIE 256

majonez, papryka itp.Rybę umyć , pokroić na mniejsze kawałki ( u mnie 12) i włożyć do wrzącego wywaru warzywnego. Można posłużyć się kostką rosołową lub gotować wywar z warzyw. Gotować rybę ok.10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć ją delikatnie i odłożyć na talerzyk do wystudzenia.Do mniejszego garnka wlać 1l wywaru z ryby, zagotować i odstawić . Dodać 2 żelatyny(...)wody i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce , gdy przestygnie umieścić w lodówce . Zawsze przygotowuję żelatynę w połowie ilości wody jest wówczas bardzo gęsta i nie spływa z ryby. Z przestudzonego łososia zdjąć skórę , wytrzeć go do sucha i ułożyć na półmisku, w  odpowiednich odstępach.  Nałożyć dekorację: na każdym kawałku ułożyć majonez , a na nim resztę dekoracji

Smaczne Zdrowe
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 240

lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem. 2. Barszcz To najbardziej fit danie wigilijne. Możemy jednak jeszcze je odchudzić: zastąpmy uszka np. buraczkami, na których został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy(...)kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny; nie potrzebuje dodatkowego wzbogacenia smaku

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka z makaronem cebulą, jajkiem i pietruszką 157

zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina ani nie smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :) Miłego popołudnia dla wszystkich  ... Przepis: Składniki: 300 g makaronu świderki(...)cebule pęczek pietruszki 3 jajka 1 łyżka masła 3 plasterki sera żółtego sól, pieprz, przyprawa do ryb składniki na sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 250 ml wody 250 ml śmietany 12% sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko, dolewamy śmietany

Mój pomysł na
Pasta z makreli i jajek 109

Przejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: 1 wędzona makrela (ok. 250 g) 3 nieduże(...)jajka (ugotowane na twardo) pęczek szczypiorku czubata łyżeczka tartego chrzanu sól i pieprz 2-3 łyżki majonezu     Rybę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, wrzucić do miseczki. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i dorzucić do ryby i jajek. Dodać chrzan, sól i pieprz oraz majonez, wszystko razem dokładnie

Simply Food
Pomysł na… zapiekankę makaronową z rybą 184

dziś robiłam tę zapiekankę z kurczakiem lub indykiem. Dziś tę zapiekankę zrobiłam z rybą i przyznam, że smakowała, ale następna będzie z dorszem :) Składniki na 4-6 porcji: 500 g makaronu rurki 500 g ryby (tutaj pstrąg) 230 g tartego sera – miks parmezanu, mozzarelli twardej i miękkiej 700 g passaty przyprawy do smaku: sól, kolendra mielona, gałka muszkatołowa Makaron(...)gotujemy al’dente. Do ugotowanego i odcedzonego dodajemy pokrojoną w kostkę rybę, passatę i przyprawy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wykładamy połowę makaronu, posypujemy połową sera. Wykładamy pozostałą część makaronu i sera. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 minut

Kucharzyca
Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 140

tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz śmietana, najlepiej kremówka, minimum 18%, ale uwierzcie(...)Święta naprawdę warto dać kremówkę opcjonalnie: odrobina mąki Wykonanie: Jeśli przygotowujecie zupę na drobiu – mięso obrać ze skóry. Jeśli przygotowujecie na rybie – pamiętajcie, żeby wywar przecedzić. Grzyby suszone zalewamy wrzątkiem (do przykrycia) i odstawiamy, minimum na pół godziny, warto na całą noc. Marchew, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na pół. Białą część pora obieramy z wierzchniej warstwy

Pociąg Do Kuchni
KONIEC I POCZĄTEK 173

    Coś się kończy, aby inne "coś" mogło się rozpocząć. Tak było tym razem. Kilkutygodniowa ciężka praca, długie godziny spędzone przed komputerem... A wszystko po

W kuchni Karmel-itki
PAN KARMELE-ON I CHIPSY Z JARMUŻU 182

      Gorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko.      O

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z TRUSKAWKAMI I CYNAMONEM NA CIEPŁO 175

    Pamiętam, jako dziecko zajadałam się truskawkami pod każdą postacią, zresztą nadal tak mam. To moje ukochane owoce sezonowe, tak samo jak maliny i

W kuchni Karmel-itki
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 158

    Dawno nie przeżywałam takiego szału na jakiś produkt spożywczy. Nie wiem, co mi się stało, ale zwariowanie na punkcie szparagów zaczyna powoli przechodzić

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI KARPATKOWE 2256

Bo czym jest szczęście? Chwilą wytchnienia, czasem spędzonym z przyjaciółmi, kolacją przy świecach z ukochanym, uśmiechem i pogodą ducha, jak i zawodowym spełnieniem i największą życiową

W kuchni Karmel-itki
KASZA QUINOA Z KOKOSEM, CZEKOLADĄ I GRANATEM - ZDROWE ŚNIADANIE 184

Uśmiecham się, spoglądając w okno. Rozpiera mnie pozytywna energia, czuję ją każdą komórką ciała. Nieważne, czy deszcz, czy słota. Nieważne, jak długi ma być dzień. Nieważne

W kuchni Karmel-itki
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 214

Wspaniałe mięsiste liście, nieco meszkowate, w kolorze ciemno miętowym. Uwielbiam ten zapach, który zostaje na palcach, po potarciu któregoś z małych, zielonych stworków, usadowionych na cienkich

W kuchni Karmel-itki
ZUPA KREM KUKURYDZIANY 164

Zebrało się nam ostatnio na wspomnienia. Powrót do przeszłości zabrał nas nad wodę i wepchnął nam do dłoni wędkę. Cisza, spokój, przymusowe zamknięcie ust, aby ryb nie płoszyć - czyli nuda. Zwykle takie momenty umilała nam nasza bokserka - 35 kg żywej miłości. Ona - że podobna do nas była to też jej się szybko odechciewało siedzenia w ciszy takiej, że słychać było(...)zająć miejsce kierowcy i czekać. Coś jednak pewnego razu poszło nie po jej myśli bo zamiast nas podszedł do niej właściciel owego pojazdu. Wydarł się tak głośno, że chyba rybom się żal zrobiło bo brać zaczęły. Padło coś w stylu "Panie, zabierz pan to bydle, ja chcę do domu jechać" (tyle zrozumieć można było z jąkania biedaka). Ludzie uciekli, konkurencja

Wypisz Wymaluj
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 215

Z ciekawostek -  NASA włączyła ją w dietę swoich astronautów, zaznaczając, że „ choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest

W kuchni Karmel-itki
Sole Meuniere 147

kulinarne uniesienie Julii Child, kiedy pojawiła się we Francji - Sole Meuniere, czyli sola w maśle. Meuniere, tak naprawdę oznacza żonę piekarza i odnosi się do sposobu przygotowywania, czyli obtoczenia ryby w mące przed smażeniem. Z czym takie cudo podać? Najlepiej z niczym :) Ja jednak lubię mieć jeszcze jakieś warzywo na talerzu, więc proponuję szparagi lub zieloną fasolkę. Składniki 4 filety(...)parze. Filety soli dokładnie osuszyć ręcznikiem. Posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i 2 łyżki masła. Kiedy masło przestanie się pienić położyć ryby i smażyć 1 minutę z każdej strony. Jeśli ryba się rozpada, to znaczy, że jest za bardzo usmażona. Zdjąć patelnię z ognia. W mniejszej patelence rozgrzać kolejne 2 łyżki masła, kiedy się

W kuchni wieczorem
MULE PO MARYNARSKU 185

 Wielka kluska w gardle i trzęsące się dłonie. Dam radę? Nie ucieknę? Podołam? No jasne, że tak. Nie ma innego wyjścia. Nie ma innej opcji

W kuchni Karmel-itki
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 169

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki
TARTA TATIN Z KIWI 164

Nie ma co wiele o niej pisać... Nie, wróć! Jest do napisania o niej zbyt wiele.  To nie zmienia faktu, że jest pyszna. Cudownie rozkoszna

W kuchni Karmel-itki
Flądra w cieście naleśnikowym z zapiekanymi ziemniakami 211

Jutro środa popielcowa także ryba podana na obiad wpasuje się idealnie. Flądra to bardzo delikatna ryba. W towarzystwie zapiekanych ziemniaków prezentuje się bardzo smakowicie ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki szklanka mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody gazowanej. Ciasto musi być(...)dość gęste, by dobrze oblepiło rybę, którą wcześniej solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli nie chcemy tyle ciasta naleśnikowego wystarczy zmniejszyć proporcje, bo odpowiedniej ilości ryb. Zapiekane ziemniaki: ziemniaki słodka mielona papryka sól, pieprz, rozmaryn odrobina oleju lub oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaków: Ziemniaki obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki (mogą być ćwiartki, jak kto lubi

upichcic
Rybka smażona w cieście naleśnikowym 223

Odkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje)   0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki  1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać

Kto ugości moich gości?
Gotuj jak Jamie – Jamie Oliver czyli kupuj mądrze, gotuj z głową, nie wyrzucaj. 142

sposób jak np. wołowina czy kurczak, dlatego tutaj Jamie chce udowodnić, że pieczeń jagnięca może być wyjątkowa. Przepisy: pyszny placek z jagnięciną, król burgerów itp. VI- dania z ryb – w tym rozdziale znajdziemy podpowiedzi jak wybrać sprzedawcę ryb i jak najlepiej przyrządzić świeże ryby. Tak jak w poprzednich działach znajdziemy przepis na danie bazowe oraz przepisy z resztek. Pieczony łosoś(...)lody w gałkach ! Z tej książki możemy zdobyć nie tylko wspaniałe przepisy, ale także pogłębić swoją wiedzę kulinarną. Jamie zachęca nas także do poznania swojego sprzedawcy, warzyw, mięsa czy ryb. Dowiemy się też jak wykorzystać resztki wina, tłuszcz z pieczenia mięsa czy świeże zioła. Książkę zdobią profesjonalne zdjęcia potraw oraz samego Jamiego i jego rodziny. Co mogę więcej napisać ? Zdecydowanie

noteskulinarnyfiga
Karp nadziewany z pieczarkami. 140

aluminiowa Sposób wykonania : Farsz : Włoszczyznę obrać,opłukać,zalać około 2 litrami zimnej wody.Następnie dodać opłukane filety rybne i przyprawy. Wywar gotować przez 30 minut,a następnie wyjąć warzywa,rybę i przecedzić. Filety zemleć lub rozdrobnić w mikserze. Pieczarki opłukać,kilka pokroić w grube plastry,a resztę drobno posiekać. cebulę obrać,drobno posiekać,podsmażyć na maśle wraz z pieczarkami. wymieszać(...)ugotowanymi zmielonymi filetami rybnymi. dodać jajko,kaszę sól i pieprz,wymieszać.  Karp : karpia sprawić,opłukać i pokroić w dzwonka.dzwonki karpia napełnić farszem,pozszywań końce dzwonka. Rybę złożyć w całość,zawinąć ciasno w folię aluminiową,nakłuć w kilku miejscach. Rybę włożyć do wywaru i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowane dzwonki ostudzić,osączyć,ułożyć na półmisku. Ozdobić plasterkami

Przepisy i porady kulinarne
SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY 226

Poszukuję. Całe moje życie opiera się na poszukiwaniach. Szukam swojego miejsca na Ziemi, w społeczeństwie, w kulinariach, w miłości i uczuciach, w wierze. Szukam, próbuję swych

W kuchni Karmel-itki
JAJKA Z PASTĄ Z BOBU 229

Na raz, na jeden chaps. I nie ma śladu. Dowodów brak.JAJKA Z PASTĄ Z BOBU/własny;/20 jajek ugotowanych na twardo400g bobu 4 ząbki czosnkusól

W kuchni Karmel-itki
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 247

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
NOWY ROK, NOWE PLANY 185

Koniec roku to dla mnie ważny czas, w szczególności ostatnie dwa dni. Siadam wtedy z lampką dobrego wina, przy ulubionej muzyce (najlepiej klasycznej) z notatnikiem na

W kuchni Karmel-itki
OGÓRKI Z PASTĄ ORZECHOWO-CHRZANOWĄ. 235

 #759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania

W kuchni Karmel-itki
Maślane steki z rekina z cytrynowo - miodowym dressingiem 184

skórka otarta z cytryny*dressing:- łyżka płynnego miodu- 5 łyżek oliwy z oliwek- ząbek czosnku- sól i pieprz- 1,5 łyżki soku z cytryny*dodatkowo:- płatki masła Przygotowanie:Rybę rozmrażamy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. W międzyczasie przygotowujemy dressing - mieszamy ze sobą płynne składniki, doprawiamy i dodajemy pokrojony w drobną kostkę czosnek. Tak przygotowany sos zostawiamy na godzinę żeby składniki(...)się "przegryzły". Przygotowujemy 4 kwadraty z folii aluminiowej. Na każdym układamy kilka płatków masła. Rybę przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, układamy na kwadratach z folii i otulamy płatkami z masła. Następnie każdy kawałek ryby posypujemy z wierzchu skórką cytrynową. Folię zawijamy, tak by powstały prostokątne paczuszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30-40 minut. Gotowe steki

W poszukiwaniu inspiracji
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ / HIRSEBREI-GEMÜSE-SALAT 1652

Wracając z uczelni, skaczę w kałuże. Jak dziecko, nieco zbyt duże. Spływa deszcz po policzkach, miesza się ze słonymi łzami. Listopad. Zbiór poniedziałków z całego roku

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 188

Jesień. Tak melancholijnie. / Herbst. So melancholisch. Dziś zupełnie inaczej. Bo w dwóch językach: po polsku i niemiecku. Jako, że intensywnie uczę się języka naszych sąsiadów, biorąc

W kuchni Karmel-itki
"PYSZNIE BEZ GLUTENU" - recenzja 217

Otwieram z niecierpliwością kopertę, zastanawiając się, co może skrywać. Jak to co? Nowiutka, świeżutka, jeszcze cieplutka książka wydawnictwa MUZA "Pysznie bez glutenu".Co do glutenu mam

W kuchni Karmel-itki
PUSZYSTY MURZYNEK Z DŻEMEM PORZECZKOWYM. 380

Za oknem plucha, szaro, buro i nieprzyjemnie. Zaczęło się - smutna jesień opanowała miasto. Złoto, miedziana czerwienie, ognisty pomarańcz zniknęły wraz z opadnięciem liści, pozostały jedynie pojedyncze

W kuchni Karmel-itki
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3976

Dzwonek do drzwi. Wycieram wilgotne dłonie w kraciasty ręczniczek i poprawiając rozmierzwione włosy, podchodzę do nich. Zerkam przez wizjer, nazywany wulgarnie "judaszem" i aż rozpromieniam się

W kuchni Karmel-itki
PSZENNY CHLEB ZIEMNIACZANY. 205

Ciepły bochenek, co dopiero wyjęty z pieca, już zniknął praktycznie w połowie. Nikt mu się nie oprze, kiedy tak czeka, czeka, aż wystygnie, wołając do Ciebie

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM. 202

"O czym marzysz?""Ja nie mam marzeń, mam plany do zrealizowania, cele do osiągnięcia, zadania do wykonania.""Marzenia są potrzebne.""Ale nie chcę całe życie myśleć

W kuchni Karmel-itki
TOUR SALON, 24.10.2014 POZNAŃ 176

TOUR SALON, czyli targi regionów i produktów turystycznych obchodzą w tym roku 25. jubileusz. W dniach 23-25 października Poznań zamienił się w stolicę różnych regionów

W kuchni Karmel-itki
JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. 242

Budzi mnie szum liści i głośne uderzanie kropli o parapet. Skrzeczące wrony, klucze kaczek, które odlatują spóźnione. Przemoknięte notorycznie trampki. I ta dzika radość ze skakania

W kuchni Karmel-itki
OGNISKO BLOGERSKIE Z WODNIAKAMI - STARY PORT, POZNAŃ. 159

Spotkania blogerów kulinarnych, w szczególności naszej ekipy z Wielkopolski, to po prostu prawdziwie rodzinna atmosfera, gdzie prócz samych blogerów przybywają ich przyjaciele, drugie połówki, dzieci, a

W kuchni Karmel-itki
Dorsz w cieście 220

Jeśli potrzebujecie przepis na smaczną i wilgotną rybę , niewymagającą zbyt długiego przygotowywania to proponuję rybę w pysznym cieście drożdżowym .Jeżeli nie macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław.Składniki: filety z dorsza 130 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól

Gorący kąsek
Miruna patagońska ...jedziemy nad Ocean! 214

dziś? Wywiało mnie zupełnie w inne strony ! Zanim jednak mnie wywiało, to przeszłam się przez polski sklep i w oko wpadła mi Miruna patagońska. Na opakowaniu widniał napis- DUŻO RYBY MAŁO LODU. Abramczyk. Uśmiechnęłam  się pod nosem i..przyznam się szczerze, że ja te filety wzięłam tylko dlatego, że miały nie mieć tego lodu właśnie, zachęciły mnie również inne(...)Oceanem! Mirunapoławiana jest głównie w wodach okalających Chile, Argentynę oraz wodach Nowej Zelandii, czyli w najczystszych oceanach. Na przestrzeni ostatnich lat nieustannie rośnie znaczenie handlowe tego gatunku w spożyciu ryb białych. Uzasadnione jest to między innymi niezwykłymi walorami smakowymi tej ryby, co sprawia, że mieszkańcy Ameryki i Europy coraz częściej, mimo dostępu do wielu innych gatunków, zdecydowanie wybierają mirunę

Z Kuchni Do Kuchni
KREM Z KALAREPY. 215

Bez zbędnych wstępów. KREM Z KALAREPY. /własny;/ 3-4 porcje 4 duże kalarepy 600ml bulionu warzywnego 1 cebula łyżka masła 150g serka kremowego (u mnie

W kuchni Karmel-itki
TIRAMISU KASZTANOWE. BEZ MIKSERA, PRZEPIS WŁOSKI. 1529

Idę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy

W kuchni Karmel-itki
BURGERY BURACZANE. 184

Orzechy spadają na dach garażu przy każdym mocniejszym powiewie wiatru. Zakładam znoszone trampki i z małym koszykiem pędzę, by je pozbierać. Skryte w żółknącej już trawie

W kuchni Karmel-itki
HUMMUS Z DYNIĄ. 169

Chłodne poranki i wieczory, powiew wiatru lekko jesienny i pierwsze lekko złotem dotknięte liście. Zachód słońca nad morzem. Pusta plaża i szum fal, nic więcej do

W kuchni Karmel-itki
ŻEGNAJ #SELFIE! CZAS NA #FRIENDSIE! 182

Dzisiejszy wpis na pewno Cię zaskoczy.Czyli #friendsie #somersby i deser robiony z przyjaciółkami.   Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony wyłącznie dla

W kuchni Karmel-itki
KREMÓWKA Z FRANCUSKIEGO CIASTA 352

Łatwe, jak się okazuje, może być jeszcze łatwiejsze. Po co komplikować sobie życie, skoro i tak wystarczająco jest zagmatwane? Niech chociaż gotowanie będzie prostsze!Przyznaję się

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 218

Tyle siatek, ile palców u rąk, zmęczona, przygarbiona wnosi do mieszkania. Sprawunki tu, sprawunki tam. Całe życie kręci się wokół jakichś spraw do załatwienia w różnych

W kuchni Karmel-itki
PLACEK "KOKOSANKA" Z KREMEM MALINOWYM. 213

Obserwuję z zapartym tchem delikatne falowanie tafli jeziora. Zbiera się na deszcz, ciemne chmury przysłaniają błękit nieba. Słońce zachodzi. Wsłuchuję się w bicie własnego serca.Będąc

W kuchni Karmel-itki
MALINOWY CURD. 190

Jak Alina z Balladyną, siostry dwie urodziwe, gdzie za malin kosz jedna z nich dopuszcza się zbrodni parszywej. Pamiętasz tę historię? Dzbanek słodkich malin, który przyniósł

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 211

  Rozmarzona, leżąc na plecach w wysokiej trawie, obserwuje niewielkie obłoki na błękicie nieba. Czuje ciężar na duszy, którego nikt nie umie rozszyfrować.Przypomina sobie jednak

W kuchni Karmel-itki
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 203

Sięga łapką ponad stół, chociaż wzrostem jeszcze do jego wysokości jej daleko. Zlokalizowała kotlecika, chwyciła i ze śmiechem biegiem pędzi do swego pokoju, by unikając wzroku

W kuchni Karmel-itki
WEGETARIAŃSKI SMALEC 167

Wzięła do ręki stary nóż, rozkroiła świeżo upieczony chleb. Pokroiła ogórki małosolne, przygotowała cebulkę prażoną. Sięgnęła z lodówki świeży smalczyk. Ucztę czas zacząć!Mnóstwo osób ostatnimi

W kuchni Karmel-itki
TABBOULEH Z SUSZONYMI POMIDORAMI 267

Z trudem w nocy można spać, upał jest nie do zniesienia. Z dnia na dzień temperatury rosną, a ja kiszę się w za ciasnym mieście. Uwielbiam

W kuchni Karmel-itki
CHMIELARNIA MULTITAP, WARSZAWA - KUCHNIA TAJSKO-NEPALSKA I PUB. 215

Recenzja niesamowicie nietuzinkowego i smakowitego miejsca z piwną nutą w Warszawie.Przy okazji SONISPHERE FESTIVAL 2014, postanowiliśmy ze znajomymi zostać w stolicy na weekend. Piątek upłynął nam

W kuchni Karmel-itki
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 182

układamy je tak, by leżały błyszczącą stroną do góry. Folie zwijamy na pół. Filety doprawiamy solą i pieprzem z obu stron, od strony mięsa układamy farsz, zakrywamy drugą połową ryby (która też jest doprawiona). Na wierzch kładziemy skórki cytryny. Rybę zawijamy w folię (folia ma służyć jako kieszonka). Rybę wkładamy na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika na mniej więcej(...)okrawamy część skórki z cytryny, następnie okrojoną część zwijamy w pętelkę. Po mniej więcej 15 minutach wkładamy ryż do małej miseczki, pstrągi wyciągamy z piekarnika. Ostrożnie otwieramy folię. Wyjmujemy rybę na talerz, posypujemy pietruszką, ryż wykładamy do miseczki, obok układamy kawałek cytryny. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
IRON MAIDEN "MAIDEN ENGLAND" - INEA STADION, POZNAŃ 199

Tłum spragnionych wrażeń fanów, ubranych na czarno w koszulki zespołu. Każdy inny, a jednak wszyscy do siebie tacy podobni, połączeni miłością do tego typu muzyki. Nieważne

W kuchni Karmel-itki
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 207

Przeciąga się głośno i zdecydowanie. Słońce skryte za chmurami, bure niebo i ciągle popadujący deszcz. Nie lubi takiej pogody. Siada na łóżku, czuje gdzieś z oddali

W kuchni Karmel-itki