ryba w occie - 1786 przepisów (strona:9/120)

Najlepsze świąteczne przepisy na śledzie 146

święta, bo bardzo je lubię, zwłaszcza te w occie. Nie brakuje mi pomysłów na śledzie i na święta przygotowuję przynajmniej dwa rodzaje śledzików. Najczęściej kupuję odfiletowane płaty śledziowe zwane matiasami. Co to jest matias i czym się różni od zwykłego śledzia? Matias to młody śledź, który jest większy i tłuściejszy. Ryba jest o wiele delikatniejsza w smaku. Ale jeśli(...)cebuli . Bardzo lubię śledzie z czerwoną cebulą . Taki słoik śledzi mogą pochłonąć w ciągu jednego dnia. Mówię prawdę jeśli mówię, że lubię śledziki. Zazwyczaj kroję rybę w na mniejsze kawałeczki. Zalewę przyrządzam z octu już po dwóch dniach śledzie są lekko kwaśne i aż proszą się żeby je zjeść. Ze śledzi można zrobić sałatkę śledziową . Do sałatki pasuję ziemniaczki . Jest

codojedzenia
Ryba po grecku 165

mintaja 4 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 3 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 2 łyżki octu 190 g koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody Sól Pieprz 2 jajka Mąką + bułka tarta (do panierowania ryb) Mintaja rozmrażamy. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Obrane warzywa - marchewkę, seler(...)Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy połowę warzyw, następnie rybę i resztę warzyw

VioletoweKucharzenie
Smażona flądra z pikantną salsą i aromatycznym ryżem 151

łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 400 g flądry 1 cebula 2 cukinie 10 szt pomidorki cherry 1 szt marchewka pieprz cayenne do smaku sól ocet winny / syrop z granatów mąka do panierowania ryby Wykonanie: Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką. Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię(...)marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego. Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy. Plastry cukinii podsmażyć na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron. Na plastrach cukinii podać ciepły ryż

Raj dla Podniebienia
barszcz czerwony po mojemu 151

przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym świeżym

mojej kuchni
barszcz czerwony po mojemu 434

przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom i innym

w mojej kuchni
Ryba po grecku z ananasem i curry 245

kostki puszka ananasów 1 słoik papryki konserwowej 2-5 łyżek magii 8 marchwi 6 ząbków czosnku 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka curry  2 łyżki octu łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Składniki panierki zmiksować. Rybę pokroić na części, obtoczyć w panierce i smażyć na oleju na złoty kolor. Tartą marchew (na dużych oczkach) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę obsmażyć(...)oleju.Przełożyć do bulionu i pogotować do miękkości. Dodać cukier, curry, ocet, magii. Wszystko chwilę poddusić.Zagęścić mąką pszenną. Paprykę i ananasy pokroić w kostkę. Dodać do sosu. Rybę podawać z sosem na gorąco lub na zimno

Cukiernia Pychotki
Cytrusowy tatar ze śledzi 131

Cytrusowy tatar ze śledzi to innowacyjny pomysł na danie ze śledziami. Owocowy smak połączony z kwaśnym octem świetnie przenika i pasuje do tych ryb. Tatar nie tylko ładnie i kolorowo się prezentuje, ale też dobrze smakuje. CYTRUSOWY TATAR  ZE ŚLEDZI Składniki: 1 słoik filetów śledziowych w oleju wiejskim Beczka Śledzi Seko 2 pomarańcze 1 limonka skórka otarta

Bon appetit mon amie
Tradycyjne śledzie w occie 240

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W

UgotujmyTo.pl
Wędzona ryba z jajkiem w koszulce na szpinaku 224

duże garście świeżego szpinaku masło do smażenia sól, pieprz gałka muszkatołowa kilka ziaren pieprzu listek laurowy sok z połowy małej cytryny łyżka octu Jak zrobić jajko w koszulce:  Przygotowanie ryby (łupacza): W rondlu lub w głębokiej patelni zagotować niewielką ilość wody z dodatkiem liścia laurowego, ziaren pieprzu i soku z cytryny. Gdy woda się zgotuje włożyć do niej rybę(...)niedużym garnku zagotować wodę, dolać niewielką ilość octu (1 łyżkę), zamieszać, aby powstał wir i delikatnie wlać jajko. Gotować przez 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na ręcznik papierowy, aby obeschło. Ułożenie dania: Na talerzu ułożyć przesmażony szpinak, na nim położyć kawałki wędzonej ryby, a na niej położyć jajko w koszulce. Podawać oprószone

Codzienne Gotowanie
Ryby smażone w zalewie octowej. 198

Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych  1/2 łyżeczki soli  10 ziarenek ziela angielskiego  6 ziarenek

Kuchnia Beaty
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 143

winnego (u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu), Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki. Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić. Rybę oczyścić, umyć, osuszyć(...)oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku solą, miodem i octem. Do sałatki dodać filety z pomarańczy. Na upierzonej rybie ułożyć sałatkę z kopru włoskiego. Podałam z soczewicą.   zastawa

królestwo garów
Śledzie w pomidorowo- paprykowym sosie. 132

pomidory, 2 cebulki ok. 1/2 - szklanki wody  mały kubek śmietany, szczypta cukru, sól, ostra papryka, sok z cytryny Przygotowanie: Sprawione śledzie oprószyć solą, pieprzem i skropić octem lub zastosować przyprawę do ryb, odstawić Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto Cebulkę pokroić drobno i przesmażyć na oleju Przygotować sos: do oleju wsypać paprykę i powoli podgrzewać, rozprowadzić

Proste Potrawy
Ryba w zalewie 224

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i

KuchniaWeDwoje.pl
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 195

mają krótki termin? Ryby Smażone ryby można zamrozić owijając je szczelnie folią spożywczą lub pakując do woreczków strunowych. Pamiętajmy o dokładnym usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy

Codzienna kuchnia niecodzienna