ugotować w osolonej wodzie, po ugotowaniu odlać z wody i na ogniu postawić garnek na chwilę aby odparować. Ogórki zetrzeć na tarce, wymieszać z cukrem, solą, pieprzem, octem jabłkowym, koperkiem, śmietaną. Rybę podać z ziemniakami, pomidorem, można ziemniaki polać tłuszczem po smażeniu, posypać koperkiem - filety z dorsza atlantyckiego smażone i podane ziemniakami, mizerią są najlepszym nie tylko postnym obiadem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięryby) Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Zalewa: 3 szklanki wody 1 duża cebula 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ¾ szklanki octu 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach Olej do smażenia Rybę rozmrażamy i oczyszczamy z łusk. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy na 30 minut(...)czasie każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanej patelni. Usmażone przekładamy do głębokiej miski. Na tej samej patelni po smażeniu ryb przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie podlewamy ją wodą oraz octem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, cukier, kolorowy pieprz. Całość zagotowujemy. Ciepła zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy do przestudzenia
VioletoweKucharzenieprzyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby, najlepiej dzień przed przygotowywaniem tej potrawy wstaw je do lodówki, aby się rozmroziły. Filety rybne umyj, osusz i ewentualnie podziel na mniejsze porcje. Każdy kawałek oprósz przyprawą(...)średnim ogniu do momentu, gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu
blog.moje-pasje.infomoim stole ostatnio dość często gości ryba, a to za sprawą mojego męża, który uwielbia wędkować. Dzięki temu jestem szczęśliwą posiadaczką świeżutkiej rybki ( czasami w ilościach hurtowych ) na którą w sklepach nie ma szans. W przepisie na to danie, pochodzącego z dodatku kulinarnego Pani domu, wykorzystano łososia, ja jednak miałam akurat pod ręką sandacza, więc go wykorzystałam i nie wiem(...)duże cebule 100 ml soku winogronowego ( lub jabłkowego ) 0,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 3 łyżki posiekanej kolendry sos sojowy, ocet balsamiczny sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 2 cm. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut. Z kapusty
Pieguskowa Kuchniałyżki żelatyny sól i pieprz – sok z połowy cytryny – 1 -2 jajka ugotowane na twardo – natka pietruszki – 1 białko – 1 łyżeczka octu z białego wina Przygotowanie : Rybę pokrój na mniejsze kawałki, musi być oczyszczona z łusek i wszystkich nieczystości. Jeśli masz rybę w całości staraj się odciąć filety tak, aby miały jak najmniej ości. Łuski(...)łyżki cedzakowej i połóż na półmisku. Lekko przyciskaj rybę palcami aby wyczuć gdzie zostały jeszcze ości. Możesz je teraz łatwo wyciągnąć palcami. To czas na doprawienie bulionu solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Białko jajka roztrzep za pomocą rózgi aby zrobiła się piana. Postaw bulion na kuchence, dodaj białko i ocet i zagotuj. Teraz przecedź bulion używając gazy. Żelatynę namocz
nietylkopasta.plŁosoś w galarecie z dodatkiem brokuła, marchewki i żurawiny sprawdzi się jako danie na Wigilię i nie tylko ;-) Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami – Składniki
Kulinarne PrzebojePyszne śledzie w zalewie z dodatkiem koperku..Przepis dostałam od Pani Jagódki..polecam..wypróbujcie..Ja nie lubię solonych śledzi, więc zrobiłam z marynowanych..ale można
Moje domowe kucharzenieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym
Marta Gotujeprzygotowuje 2 szybkie przystawki z przygotowanych na spotkanie składników (zdjęcia poniżej). Później my mieliśmy pole do popisu. Można było komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy, oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękurek sól, pieprz koper świeży 5 kawałków dorsza przyprawa do ryb kilka fasolek szparagowych ugotowanych 10 dkg oscypka nitek bazylia świeża 1 łyżka masła 1 łyżka octu olej rzepakowy Dorsza posypuję przyprawą do ryb, solę, pieprzę i odstawiam na 30 minut do lodówki. Układam w naczyniu do zapiekania i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut(...)łyżką octu. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie i gotuję na wolnym ogniu około dwie minuty. Z wierzchu mają się ściąć ale w środku mają być płynne, wyjmuję na talerz. Na patelni na oleju przesmażam umyte kurki, doprawiam solą, pieprzem, koperkiem. Chleb smaruje masłem i wstawiam do piekarnika na 10 minut temp 180 stopni razem z rybą
wesoła kuchniapodsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam!Składniki:filety z makrelimiód do posmarowania rybykaparyoliwaświeży szpinak1 łyżka oliwy1 łyżeczka białego octu winnego1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży)2 czubate łyżki śmietany 18%sól i pieprzSposób przygotowania:Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia(...)piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce.Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie.Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku. Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem.To wszystko. Gotowe
W kuchni wieczoremmniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru, niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki a można dać również dużo mniej), 100g przecieru pomidorowego. Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze części (jeżeli jest zamrożona, można zrobić to już po usmażeniu ryby). Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i skropić sokiem z cytryny(...)przygotowane naczynie. Obrane marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej
W kuchni u Moniki