ryba w occie - 1786 przepisów (strona:5/120)

Panierowane roladki rybne z ryżem 189

kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka lub zmielone migdały do panierki 4 łyżki ziemniaczanej mąki ghee do smażenia Kolorowy ryż(...)marchewka 1 łyżka szczypiorku 1 zielona papryka 2 łyżki oleju 2 pak choi 1 łyżka brązowego cukru 2-3 łyżki soi tajskiej soi 2 łyżki octu mirin, ocet ryżowy Plastry ryby posyp solą iskrop sokiem z cytryny, zwiń w rulony. W miseczce rozmąć jajko. Dodaj do jajka drobno pokrojoną chili. Maczaj roladki w mące, potem w jajku, a następnie obtaczaj

codojedzenia
Sałatka śledziowa z pieczarkami. Przepis, który przyda się podczas świąt 3859

Śledzie w oleju z cebulką czy śmietanie są pyszne, ale warto też zaskoczyć gości czymś nowym. Mamy przepis na świetną sałatkę z pieczarkami. Idealnie sprawdzi się

Kulinarna Polska
SUSHI 171

czasochłonne w wykonaniu... Uważam ,że przygotowanie sushi to prawdziwa ceremonia. Można je przyrządzać na wiele sposobów w zależności od gustów i smaków. Sushi oznacza ryż przyprawiony octem, połączony z rybą,owocami morza i warzywami. Przygotowanie ryżu do sushi. Odmierzyć odpowiednią ilość. Opłukać obficie wodą, zmieniając ją co najmniej trzy razy. Woda powinna być przeźroczysta, po ostatnim płukaniu. Wsypać(...)razem na minimum. Gotować jeszcze 10 minut. Wyłączyć gaz, pozostawić pod pokrywką na 10 minut. Przygotowanie sosu do ryżu. Podczas gdy ryż się  będzie gotował, wlać do rondelka ocet do sushi, wsypać sól i cukier, podgrzewając na małym ogniu.Nie doprowadzić do wrzenia.Odstawić aż wystygnie. Tak przygotowaną mieszanką zalać ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Składniki

potrawyregionalne
Ryba w sosie serowym 210

serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło(...)dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy. Doprawiamy ziołami i papryką. Tak przygotowany sos wylewamy na rybę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Sos pomidorowo-chrzanowy z kozim serem (idealny do makaronów, ryżu, mięs i ryb) 143

usmażcie kawałki ulubionej ryby podobne np. do dania ryby po grecku i dodajcie ten sos. Aby bardziej pasował do ryby możecie dodać do niego łyżkę – dwie octu winnego. Uwierzcie mi, że ryba w takim sosie smakuje wyjątkowo. Składniki: 1 puszka pomidorów 400 g 1 średnia cebula 1 płaska łyżeczka chrzanu (jeśli chcecie bardziej wyczuwalny smak chrzanu dodajcie nieco więcej

Zasmakuj Kuchni
Śledzie w occie i oleju 198

Zapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce  w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :)Składniki :Około 10 śledzi matias Kilka cebul  Pieprz zielony SkworcuSól selerowa SkworcuOliwaOcetZiele angielskie SkworcuLiść laurowy Skworcu Wykonanie :Śledzie namoczyć w mleku

Sama słodycz i szczypta chili
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 246

mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować wodę w garnku z octem(...)cukrem i garścią ziela i pieprzu. Po zagotowaniu studzimy mieszankę. Kroimy cebulę w krążki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy marynować śledzie. Wstawiamy tam także rybę i zalewamy mieszaniną wody i octu. Odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Przed podaniem wykładamy na talerz i dekorujemy świeżym koperkiem. Inną potrawą, która nada się idealnie na imprezę, jest tatar wołowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 173

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba

Kuchnia Pokoleń
Tatar z Matiasa 169

Składniki: 5 filetów Matiasa 2 czerwone cebule kilka kaparów kilka gałązek koperku 2 łyżeczki octu jabłkowego Przygotowanie: Jeśli ryba jest za słona, należy ją namoczyć w zimnej wodzie przez ok 1 godz. Cebulę i filety pokroić w drobniutką kostkę. Dodać 2 łyżeczki octu, kilka kaparów,2-3 łyżki oleju, posiekany koperek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem... Smacznego

Gaździnka warzy
Karp w bazyliowej galarecie 157

bulionu rybnego   ok 1 kg filetów z karpia 1 puszka groszu 4 ugotowane marchewki ( ugotować wcześniej z bulionem) 2 pęczki bazylii 3 łyżki żelatyny trochę octu winnego do zamarynowania ryby szczypta tymianku sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Zamarynuj filety octem z tymiankiem, solą i pieprzem, pozostaw na 30 minut aby się przegryzło. Na koniec

Niezły Młynek
Sushi 222

estetyki podania i wykonania dania.   Z relacji mego syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj dowiedziałam się, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół(...)Rozkładając ryż ręce moczyć w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu, mniej będą się kleiły do ryżu (uważać by nie przemoczyć zbytnio ryżu i nori). Na palec nałożyć niewielką ilość wasabi i przeciągnąć nim wzdłuż w połowie wyłożonego ryżu. Następnie na linii z wasabi układać wzdłuż rybę i paski ogórka lub awokado. Dół nori (ten z ryżem) zawijamy

Kuchcik gotuje
Dorsz po japońsku 206

spróbujcie. Składniki: 500 gram świeżych filetów z dorsza ( można spróbować innej ryby. Mrożonej więcej, bo po rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki(...)rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO

Smaki Ewy
WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ 338

taki sposób możemy przygotować każdą rybkę, również filety.  Składniki: węgorz ok 2 kg 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek ziela ang 3 listki laurowe mąka do panierowania ryby olej do smażenia Wykonanie: Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz.  Każdy kawałek ryby(...)mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.  Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele, Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewę wlewamy do ryby. Odstawiamy na min 2 dni, żeby ryba przeszła smakiem

Z Majeczką w kuchni
Szczupak nadziewany - faszerowany 190

jaja, żelatyna, ocet Sposób wykonania: W garnku zagotowałam wodę, dodałam rozdrobnione warzywa, sól, pieprz w ziarenkach, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, gotowałam na wolnym ogniu przez 15 minut. Ze szczupaka ostrożnie usunęłam kręgosłup i boczne ości. Tuszkę natarłam solą i pieprzem, odstawiłam na 30 minut. Składniki farszu wymieszałam przyprawiłam solą i pieprzem , napełniłam jamę brzuszną ryby dokładnie spięłam wykałaczkami(...)pokroiłam w dzwonka. Wyciągnęłam wszystkie małe ości, które były wyczuwalne ( pod palcem ) na grzbiecie ryby. Dzwonka ryby ułożyłam na głębokim półmisku. Litr wywaru w którym gotowała się ryba zagotowałam dodałam łyżkę octu i roztrzepane białko jaja, na wolnym ogniu ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Przecedziłam przez gęstą gazę. Ponownie zagotowałam, wyłączyłam, dodałam 5 łyżeczek żelatyny, dokładnie wymieszałam, przestudziłam, zalałam rybę

Darcia w kuchni
Ryba słodko – kwaśna z czarnym ryżem 210

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba w pysznym sosie słodko – kwaśnym. Zrobiłam ją ostatnio na obiad, bardzo nam posmakowała. Podałam ją z dodatkiem

Marta Gotuje