Ryba po grecku w wersji odchudzonej, gdyż rybę pieczemy bez panierki w piekarniku, a nie smażymy. Równie pyszna co tradycyjna. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to jedna będzie miała 139 kcal, natomiast w 100 g potrawy jest 60 kcal. Składniki: 0,5 kg filetów rybnych (dałam mirunę) sok z połówki cytryny por 3 marchewki pół średniego selera duża pietruszka
e-PrzepisyKulinarnesię z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny pomysł ich marynowania w sosie sojowym, sake i po raz pierwszy w historii kuchni japońskiej(...)zalewamy łososia, dodajemy pokrojone w plastry cytrusy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Im grubsza ryba, tym dłużej można ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem
mojewypiekiinietylkosię z łososia marynowanego w mieszance sosu sojowego, sake, mirin (w równych proporcjach) i owoców cytrusowych, a następnie grillowanego lub smażonego do perfekcji. Podczas ery Edo (1603-1868) żył mistrz ceremonii herbacianej Yuan Kitamura (lub Yuan Katada). Był smakoszem ryb i wpadł na oryginalny pomysł ich marynowania w sosie sojowym, sake i po raz pierwszy w historii kuchni japońskiej(...)zalewamy łososia, dodajemy pokrojone w plastry cytrusy. Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Im grubsza ryba, tym dłużej można ją marynować. Rybę odsączamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru ze wszystkich stron. Podajemy z cząstką cytryny lub limonki. Łosoś Yuan Yaki może być przystawką lub z dodatkiem
mojewypiekiinietylkojest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy(...)kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut. Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lo dówce
Pyry na Gazprzyrządzić i przechować. Uzyskamy w ten sposób smaczną przystawkę, która zasili spiżarnię, choćby na wypadek niezapowiedzianych gości. Potrzebne nam będą: około 400 g filetów z ryby, polecam jednak te morskie jajko mąka olej do smażenia na zalewę: litr wody 1/3 szklanki octu 10% duża cebula 5 ziaren ziela angielskiego kilka liści laurowych łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru Filety obtaczamy(...)jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W międzyczasie zagotowujemy ze sobą wszystkie składniki zalewy. Jeśli wolicie bardziej octowy smak- po prostu użyjcie więcej octu, ja uważam, że podana ilość jest absolutnie wystarczająca. Przestudzoną rybę wkładamy do słoika. Zalewamy gorącą zalewą, słoik zakręcamy. Tak przygotowaną rybkę możecie przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka tygodni. Jeśli chcecie zachować
Pichceniomaniazostawiłam żeby zalewa wystygła. Zajęłam się rybą. Mąkę, jajko i wodę zmiksowałam, żeby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Na patelni rozgrzałam olej. Kawałki ryby zanurzałam w cieśnie naleśnikowym i przekładałam na gorący tłuszcz. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Czas na etap końcowy, czyli z poszczególnych składników zrobić końcowe pyszne danie. Na dno szklanego naczynia ułożyłam warstwę ryby
Kuchnia u KrysiPaella jest potrawą hiszpańską. Sporządza się ją na głębokiej patelni zwanej paellera. Rozróżnia się tradycyjną paellę z mięsem, paellę marinara z rybami i owocami morza oraz paellę mixta, stanowiącą połączenie obu. Moja paella jest może nie do końca taka jak przyrządzają ją Hiszpanie... ale kuchnia jest takim miejscem,że można eksperymentować i bawić się smakami i składnikami. Smakowała wybornie(...)Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej i słodkiej papryki. Pod koniec smażenia, również starte ząbki czosnku. Następnie pokrojoną nas kawałki rybę. zielony groszek mieszankę owoców morza Dodałam podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Podlewałam wszystko bulionem i sosem rybnym. Następnie goście główni-czyli krewetki. Zostały obrane
potrawyregionalnerzygotowywane przez nas ryby będą smaczniejsze i nie stracą witaminy B1, jeżeli będziemy ją gotować lub smażyć krótko, a raz przyrządzoną nie będziemy odgrzewać. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania potraw z rybami. Gorąco pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarneTempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw. Ciasto tworzy wtedy charakterystyczną, chrupiącą mgiełkę. Tempurę obowiązkowo podaje się z sosem. Potrawy przyrządzane w ten sposób są niezwykle pyszne. Osobom, które okiełznały już technikę przygotowywania sushi, polecam przygotowywanie maków w ten oto sposób(...)zajrzeć tu: Sushi, krok po kroku. W tempurze świetnie smakują maki z krewetką, czy łososiem w towarzystwie majonezu oraz awokado lub ogórka. Jednak możecie przyrządzić swoje ulubione. Dodatkowo do smażonego w tempurze sushi przygotujemy pyszny, słodko-słony sos na bazie sosu sojowego — gęsty sos teriyaki w wydaniu domowym.Składniki na panierkę:1/2 szkl. mąki pszennej1/4 szkl. mąki kukurydzianej
Food Squareszybką utratą wody i wysychaniem, tworząc barierę między mięsem i tłuszczem. Na patelnię na której zmieści nam się ryba wlewamy olej. Nie potrzeba go dużo, warstwa tłuszczu powinna mieć około 2-3mm. Ja lubię olej ryżowy, bez smaku – świetny do smażenia na wysokim ogniu, nie dymi. Mocno rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy na niego filety, naszą „sztuczną skórką” do dołu(...)niepełna łyżeczka białego tłuczonego pieprzu 1 jajko S sól olej ryżowy do smażenia DO PODANIA – grillowane szparagi – PRZEPIS TUTAJ , cała porcja bez sera i jajek wykorzystana na 2 osoby jako dodatek – risotto z czarną truflą – PRZEPIS TUTAJ , jako dodatek do szparagów i ryby naszykowane tylko z połowy składników
Karo in the Kitchenwiele: wpływają pozytywnie na nasz wzrok, poprawiają pamięć, mają właściwości przeciwzapalne, a nawet działają antydepresyjnie. A dlaczego akurat sandacz? Głównym atutem kulinarnym tej ryby jest jej delikatne i jędrne mięso, które znakomicie nadaje się do smażenia i gotowania. Należy podkreślić, że białe, chude mięso sandacza zawiera zaledwie jeden gram tłuszczu na 100 gram. Ryba ta charakteryzuje się średnią ilością ości
Słodkie okruszkiBędąc nad morzem nie sposób nie jeść pysznych ryb. Ryby są przygotowane pod każdą postacią i podane na wiele sposobów: smażone, pieczone w piecu czy też wędzone. Smaczne też są podane w sałatkach. Po powrocie wakacji postanowiłam kilka pysznie przyrządzonych tam ryb zrobić w domu. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną sałatkę z wędzoną makrelą, z dodatkiem
Kuchnia u KrysiPieprz 2 jajka Bułka tarta Rybę wcześniej rozmrażamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek ryby panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na patelni (z każdej strony). Cebulę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na osobnej patelni. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce(...)angielskie i liście laurowe. Przed końcem duszenia możemy dodać koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw: sól, pieprz, oregano i słodką czerwoną paprykę. Gorącymi warzywami przełożyć w szklanym naczyniu naprzemiennie usmażoną rybę. Odstawić do przegryzienia smaków
VioletoweKucharzenieWitajcie kochani, post rozpocznę od tego, iż uwielbiam smak ryby po grecku(a najbardziej tej wigilijnej, wykonania mojej cioci), a dokładniej to połączenie smażonej marchwi i cebuli z dodatkiem pomidorów, które daje taką słodko-ostrą mieszankę (bo przecież w rybie po grecku musi być trochę cukru i masa pieprzu). Któregoś dnia po ciężkim dniu pracy, mając misję ugotowania szybkiego(...)marchewki 1 por 1 duża cebula czosnkowa 2 ząbki czosnku pomidory w puszce lub domowy przecier pomidorowy - 400g starty imbir świeży - ok.2cm oliwa z oliwek do smażenia gałka muszkatołowa świeżo zmielona sól i pieprz odrobina cukru trzcinowego (lub białego) śmietanka 30% - 200ml parmezan tarty - do oprószenia dania natka pietruszki ryż lub kasza - 2 x 100g
Symfonia Smakówłyżkisól i pieprzwegetaPRZYGOTOWANIE:Rybę rozmrozić, pokroić na małe kawałki, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny. Po tym czasie kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku z solą i pieprzem, oraz w tartej bułce, smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla
Kuchnia Danusi