ryba smażona - 4845 przepisów (strona:97/323)

Łosoś smażony 138

skrapiamy olejem.   Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na części. Posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i przekładamy na cebulkę.Pozostawiamy na ok. godzinę.   Na patelni rozgrzewamy olej, układamy łososia skórką do dołu ( to bardzo ważne!- dzięki temu filety podczas smażenia nie rozpadną się ) i obsmażamy ze wszystkich stron.   Kiedy nasz łosoś jest rumiany

Maminek kulinarny
Łosoś piccata na wielkanocny obiad 370

ryżem i brokułami. Proste i szybkie danie z łososia na obiad. Ciekawe, aromatyczne i intensywne w smaku. Sos na bazie smażonych kaparów, czosnku i białego wina świetnie komponuje się z łososiem . Lekko kwaśny, kremowy…Zdecydowanie pyszny sos do ryby. Łosoś piccata Składniki: 5 porcji 700 g fileta z łososia sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła 1 łyżka(...)Posól i popierz, odstaw na godzinę. Rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż rybę. Wyjmij rybę na półmisek. Na tej samej patelni usmaż plasterki cytryny. Wyjmij cytryny i rozpuść resztę masła z oliwą. Usmaż kapary. Pod koniec dodaj pokrojony w kostkę czosnek. Zmniejsz temperaturę i smaż, aż czosnek się zeszkli. następnie wlej wino i smaż przez minutę. Dodaj bulion, creme fraiche

codojedzenia
Dorsz pieczony w sezamie na puree z kalafiora i kolorowa sałatka z komosą ryżową 183

delikatnym puree z kalafiora. Do tego barwna sałatka na bazie kolorowych warzyw pokrojonych w kosteczkę i komosy ryżowej, inspirowana tabbouleh. To świetna alternatywa dla fileta smażonego w grubej panierze i puree z ziemniaków – rybę można przyrządzić zdrowiej, w dodatku ograniczając ilość nasyconych tłuszczów i szybko wchłanialnych węglowodanów. Jako dodatek do tego dania proponuję kolorową sałatkę inspirowaną tabbouleh. Zamiast kaszy

Dietolog
Kotlety Rybne z Paluszkami Krabowymi - Surimi 185

Dodajemy zmieloną rybę, bułkę, bułkę tartą, jajko oraz przyprawy (po szczypcie). Wyrabiamy gładką masę. Następnie formujemy kotlety w formie walca, a w środku każdego umieszczamy paluszki krabowe - surimi. Staramy się, aby surimi było całkowicie "schowane" w masie rybnej. Następnie każdego kotlecika obtaczamy kolejno: w mące, w rozbełtanym jajku z mlekiem, w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu

Słodka Strona
Ryba w zalewie pomidorowo – ketchupowej babci Basi 208

święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Składniki : ok.80-90 dag filetów rybnych (ja miałam mirunę), przyprawa do ryb, sól,pieprz, mąka do panierowania, olej do smażenia, Zalewa : 0,5 l. wody, 2 łyżki octu, 1.5 płaskiej łyżki cukru, 1/2 płaskiej łyżki soli morskiej. 2 kopiaste łyżki przecieru pomidorowego, ( 70 g) 2 kopiaste łyżki(...)półplasterki i podsmażyć na 2 łyżkach oleju, Wszystkie składniki zalewy łącznie z cebulą zagotować i 5 min. potrzymać na pełnym ogniu. Doprawić pieprzem i ewentualnie dosolić wg własnego smaku. Ryby panierować w samej mące i usmażyć z obu stron na oleju. Filety przekładać do słoja i każdą warstwę polewać ugotowaną jeszcze gorącą zalewą. Ostudzone włożyć do lodówki na co najmniej

Pysznosci Babci Basi
Cudowne curry rybne. 178

rybę tak własnymi ręcyma, na patelnię?! No to już zjem to co Ty. I był to dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu mój(...)następnie wrzucamy gorczycę i kmin rzymski. Podgrzewamy aż przyprawy będą strzelały. Następnie wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i chili. Smażymy na małym ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 184

Młode ziemniaczki smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw(...)półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy  w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką, vegetą lub gotowa mieszanka, jest naprawdę bardzo dobra. Pamiętajcie zioła

Kuchnia Beaty
Kulki rybne w zalewie octowej 359

pieprz bułka tarta (2 - 3 łyżki do mięsa + do obtoczenia kulek) olej do smażenia zalewa octowa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 3 szklanki wody 1 liść laurowy 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka soli cebula (u mnie około 8 cebul) Wykonanie: filetowanie ryby: Delikatnie rozciąć brzuch ryby uważając żeby nie przeciąć wnętrzności. Ostrożnie włożyć do wnętrza ryby(...)łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. zalewa octowa (do podanej ilości ryby zużyłam zalewę z 3 szklanek octu): Cebulę obrać, pokroić w pióra i sparzyć wrzącą wodą. Ocet, wodę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie

Mama Gotuje
Ryba duszona z kaszą bulgur 222

przyprawiamy, skrapiamy olejem i odstawiamy na godzinę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Dodajemy marchewkę i podsmażamy. Przyprawiamy przyprawą harissa. Dodajemy kaszę bulgur i smażymy ok. 3 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku, układamy rybę, przykrywamy i dusimy 10-15 minut. Smacznego! Pozdrawiamy Karinkę i dziękujemy

Maminek kulinarny
Ryba w pomarańczach z warzywami 126

ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego sól himalajska świeżo(...)pokroić w plasterki. 4) Na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu lekko podsmażyć pora, a kiedy zacznie mięknąć dodać marchewkę, odrobinę posolić i smażyć, aż marchewka zacznie mięknąć. 5) Filety z ryby umyć, delikatnie osuszyć, usunąć ewentualne ości, a następnie z obu stron natrzeć imbirem (lub oprószyć mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. 6) W naczyniach

Fitsweet.me
Ryba w pomarańczach z warzywami 168

ryby nie powstydziłby się nawet dobry szef kuchni. Osobiście jestem oczarowana jakością i niebanalnym wyglądem żeliwnych naczyń Staub. Składniki (2 porcje): 2 filety (200 – 250 g) z białej ryby (np.: morszczuk, dorsz) 2 marchewki 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 1 duża pomarańcza 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru lub 2 szczypty mielonego sól himalajska świeżo(...)pokroić w plasterki. 4) Na rozgrzanej patelni z olejem, na małym ogniu lekko podsmażyć pora, a kiedy zacznie mięknąć dodać marchewkę, odrobinę posolić i smażyć, aż marchewka zacznie mięknąć. 5) Filety z ryby umyć, delikatnie osuszyć, usunąć ewentualne ości, a następnie z obu stron natrzeć imbirem (lub oprószyć mielonym), oprószyć solą himalajską i świeżo mielonym pieprzem. 6) W naczyniach

Fitsweet.me
Karp na parze 469

wigilijnym stole w większości polskich domów nie może zabraknąć karpia. Jest to jednak ryba ciężka do strawienia, a jeśli dorzucimy do tego panierkę i smażenie to nasz żołądek i wątroba ma co robić. Jeśli chcemy im oszczędzić nieco pracy lub po prostu jesteśmy na diecie sięgnijmy po rybę przygotowaną parze. Gwarantujemy, ze karp nic nie traci na swoim smaku

Kolizje Smaków
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 144

rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu, wykładamy na nią masło klarowane. Na gorącą patelnię kładziemy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy, aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor do połowy wysokości. Kiedy mięso dobrze się(...)strony – do momentu aż płatki mięsa zaczną się od siebie widocznie oddzielać, a płyn wypływający z ryby będzie całkowicie przejrzysty. Przy kawałkach dorsza o wysokości 3-3,5cm zajęło mi to 4-4,5 minuty na stronę. Przy mniejszych i cieńszych polędwiczkach czas smażenia się skróci.   Do głębokich talerzy nakładamy ugotowaną i spulchnioną komosę ryżową, dzielimy na połowę

Karo in the Kitchen
Zupa rybna 189

tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym go, ale w efekcie było ok. majeranek, tymianek, pieprz ziołowy kostka rosołowa, kilka kropel maggi w płynie Przygotowanie: Części ryby umyłam

Proste Potrawy
Flądra w sezamie 124

jajo 2 łyżki oleju sezamowego sok z 1 limonki 3/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu olej do smażenia Flądry oczyścić, umyć i osuszyć czystą ściereczką lub mocnym ręcznikiem papierowym. Sok z limonki wymieszać ze startym imbirem, solą i pieprzem. Mieszanką natrzeć rybę i odstawić na 15 minut do lodówki. Mąkę wysypać na talerz(...)Przygotować dwa głębokie naczynia. W pierwszym roztrzepać jajko z 2 łyżkami oleju sezamowego, a w drugim wymieszać bułkę tartą i sezam (oba rodzaje). Rybę obtoczyć w mące, a następnie w jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać

Pełny talerz