ryba smażona - 4845 przepisów (strona:30/323)

CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 250

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem.Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego(...)pieprz cytrynowy sól oliwa z oliwek pure  (odporna na wysokie temperatury / może być olej rzepakowy) kilka sparzonych cytryn Blaszkę do pieczenia wykładam folią aluminiową, którą następnie smaruję oliwą. Ryby opłukane i osuszone układam na natłuszczonej folii skórą  od strony folii. Pstrąga posypuję pieprzem, odrobiną soli i skrapiam sokiem  z jednej cytryny. Pozostałe cytryny kroję w plastry, które

W kuchni Karmel-itki
Łosoś w porach i cieście francuskim 602

piątek to ryba.. ... ta jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu a smakuje i wygląda bardzo wykwintnie. Dlatego też jest świetna na przyjęcia dla gości lub też jako danie wigilijne. Słodkawy smak pora świetnie współgra z delikatnym smakiem łososia a nuta cytrusowa świetnie przełamuje smak dania. SKŁADNIKI: 400-500g łososia (w jednym kawałku) 2 łyżki masła klarowanego duży(...)krzyż ale nie do końca, dokładnie płuczemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy por z pietruszką aż zmiękną. Przekładamy do miseczki i przestudzamy. Na tej samej patelni smażymy rybę doprawioną z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz grubo suszona natką pietruszki. Rybę przesmażamy chwilkę na mocno rozgrzanej patelni aż się zarumieni. Nie powinna być usmażona „na gotowo”. Rozwijamy

Pyry na Gaz
Łosoś w sosie śmietanowo-musztardowym 337

rozgrzanym oleju około 5 minut (czas smażenia zależy od grubości poszczególnych kawałków!). Usmażonego łososia zdejmujemy z patelni i przekładamy do garnka, przykrywamy, by nie tracił ciepła. Na patelnię po smażeniu ryb wykładamy musztardę. Mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy kwaśna śmietanę i ciągle mieszając zagotowujemy. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, posiekany koperek oraz żółtko. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy solą

Smaki Na Talerzu
C - Pieczony pstrąg w warzywach 195

Uwielbiam ryby! Smażone, duszone, wędzone, grillowane a nawet zapuszkowane:)Poniższa propozycja stanowi smaczne i aromatyczne danie zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno, a jej dodatkowym atutem jest szybki i nieskomplikowany sposób przygotowania. Zresztą oceńcie sami:         Składniki:       1 szt pstrąg świeży(...)pietruszki i koperek - dodajemy łyżkę masła. Oliwę z oliwek rozcieramy na kawałku folii aluminiowej, układamy na niej rybkę, owijamy folią. Przed pieczeniem odstawiamy na jakiś czas do lodówki, by ryba zyskała na aromacie ziół, można też bezpośrednio przystąpić do pieczenia - wkładając ją do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut, po tym czasie delikatnie rozwijamy folię, rybkę oprószamy bułką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ŁOSOŚ W SOSIE SOJOWYM I SEZAMEM 157

sosie sojowym to kolejne azjatyckie danie, które szczególnie przypadło mi do gustu. Sos sojowy, to jest mój taki magiczny składnik wielu potraw, szczególnie dań jednogarnkowych z dodatkiem mięsa lub ryby. To danie jest proste, a w dodatku jest eleganckie i wyraziste, nieprzeciętne w smaku.  SKŁADNIKI ( 4 porcje) 4 filety łososia bez skóry ( po ok. 150 g każdy(...)około 3 minuty na umiarkowanym ogniu z obu stron, uważając aby ziarna tylko się lekko zrumieniły a nie spaliły. Uważać należy też na to, aby nie przesuszyć łososia. Czas smażenia ryby zależy od grubości filetu. Do wcześniej przygotowanego sosu (podgrzać w razie konieczności) dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i nałożyć na talerze. linki sponsorowane ---------------------------- Naukowcyodkryli NOWĄ metodę na ODCHUDZANIE

Calzonella.com
Risotto z grzybami podane z mintajem *BEZGLUTENOWE* 247

przykryciem. Co jakiś czas dodajemy bulion i mieszamy. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę - wlewamy cały bulion (wraz z warzywami), mieszamy i ponownie dusimy do całkowitego wchłonięcia. Na oddzielnej patelni smażymy rybę. Posypujemy ją solą i pieprzem cytrynowym. Dusimy z obu stron, ale uważajmy, aby się nie rozwaliła. Gotowe danie przekładamy na talerz. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Dorsz w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy z suszonym pomidorem, bazylią i pomidorkami 209

pieprz masło klarowne  Dorsza myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy z obu stron solą i pieprzem, odkładamy na około 30 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z obu stron. Jak rybka będzie prawie gotowa, to dodajmy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski suszone pomidory i chwilkę podsmażamy. Wlewamy śmietankę, dodajemy kurkumę, świeże, umyte

kruche babeczki
Co jadłam w Szkocji? 183

jest morzem Północnym. Na naszej trasie było wiele miasteczek portowych, w których praktycznie na każdym rogu można było zamówić fish and chips . Jest to brytyjskie danie składające się ze smażonej ryby w cieście oraz frytek. Anglicy skrapiają całość octem słodowym oraz dodają szczyptę soli. Szczerze przyznam, że w życiu nie jadłam tak świeżej ryby. Sama potrawa była niesamowita, pod względem(...)swojej prostoty i smaku. Ryba była tak świeża, aż rozpływała się w ustach. Jedząc chciałam się delektować smakiem, ale niestety musieliśmy jeść szybko i w ukryciu. Tam gdzie jest może też są mewy, a jak każdy wie - ptaki te nie boją się ludzi i potrafią walczyć o jedzenie. Jedzący turyści byli atakowani przez mewy, które najpierw wytrącały pojemniki z daniem

Projekty ze smakiem
Rolada z karpia nadziana warzywami podana z sosem śmietanowym 226

Rolada z karpia nadziana cebulką, marchewką i pieczarkami podana w sosie śmietanowym to pomysł na urozmaicenie tradycyjnej, smażonej ryby. Karp przygotowany w poniższy sposób będzie delikatny, a zarazem aromatyczny w smaku. Jestem przekonana, że przepisem na roladę z karpia zaskoczycie swoich domowników. Do przygotowania poniższego dania wykorzystałam patelnię Nature oraz ostry nóż szefa kuchni z linii PREMIUM marki Ambition. Jeżeli(...)cebuli obrać i drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć  na średnim ogniu, aż do wyraźnego skurczenia się pieczarek. Farsz ostudzić. Filet z karpia umyć, usunąć łuski i ości. Następnie za pomocą noża wyrównać filet (resztki z mięsa odłożyć

Ugotować
Sos holenderski – jak zrobić 172

Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się udał, wiadomo do trzech razy sztuka… Nie ja pierwsza i ostatnia! Ten sos świetnie pasuje do smażonej ryby z ziemniaczanym puree i szpinakiem. Sos holenderski Składniki: 3 duże żółtka 150 g roztopionego masła sól do smaku 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka octu szczypta białego pieprzu Ubij

codojedzenia
Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna? 173

Narodzenia, tutaj jadana jest nie tylko od Święta. Stawy hodowlane w tym regionie były już obecne od XIV wieku, a 400 lat później ich liczba sięgnęła 250. Zapotrzebowanie na rybę związane było z dużą liczbą dni postnych w ciągu roku. Dlatego też karp był bardzo chętnie jadany na dworach możnowładców. Z czasem wyhodowano tutaj nową odmianę — karpia niemodlińskiego, który charakteryzuje(...)pierwszy się do niego przekonałem. Dlatego myślę, że niebawem podzielę się z Wami dokładnym przepisem. W końcu Wigilia już   tuż tuż   i może warto zastąpić zwykle smażoną rybę na bardzo smaczną alternatywę. Tablica w Niemodlinie już przy wjeździe informuje z czego słynie okolica. Staw Sangów  —  jeden z największych stawów hodowlanych karpia niemodlińskiego. Słuchamy pilnie

Food Square
dorsz bałtycki z kaszą kuskus 211

skórka nabierze lekko złotego koloru. Następnie dokładamy kolejną łyżkę masła, a filety obracamy na drugą stronę. Patelnię lekko przechylamy, nabieramy łyżką skwierczącego masła i polewamy skórę filetów. Cała akcja smażenia ryby mięsem w dół powinna trwać nie dłużej niż dwie minuty. Kuskus z warzywamy nakładamy na talerze, na kaszy układamy rybę. Smacznego

Cook&Love
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 304

znudzenia? Może, ale to dla mnie najbardziej wszechstronne warzywo na świecie. Nie ma drugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie(...)oliwką. Wstawiamy salaterkę do lodówki i zostawiamy na przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do rybysmażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych

Karo in the Kitchen
Surówka z kiszonej kapusty 372

też smakuje następnego dnia. Surówkę należy przechowywać w lodówce.Olej można zastąpić majonezem, a smak surówki wzbogacić pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem konserwowym.Surówka ta stanowi idealny dodatek do smażonej ryby.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania