ryba duszona - 1427 przepisów (strona:19/96)

Ryba po grecku 147

Ryba po grecku pojawia się na świątecznych stołach w większości polskich domów. Jest to idealna potrawa zarówno na ciepło jak i na zimno, a idealnego smaku nabiera dopiero na drugi dzień lub po kilku dobrych godzinach od przygotowania. Składniki: 1 kg filetów ryby np.mintaja, dorsza, morszczuka 2-3 pietruszki pół średniego selera 1 por( biała część) 1-2 cebule pół(...)ziaren pieprzu i pół łyżeczki soli. Dusić na małym ogniu przez ok.15-20 minut. Por i cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać do reszty warzyw. Dusić jeszcze kilka minut. Do warzyw dodać słodką paprykę oraz przecier pomidorowy. Dusić 2-3 minuty. Na koniec w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Rybę obtaczać w mące i smażyć. W dużej

Pysznie & Pięknie
DIETETYCZNY MAKARON Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM 194

pokrojonego w kostkę łososia. Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Łosoś duszony z warzywami 221

obiad Składniki filet z łososia 300 g cukinia 1/2 szt pieczarki 5-6 szt suszone pomidory 2-3 szt pieprz ziołowy przyprawa do ryb sól i pieprz papryka słodka mielona … Czytaj dalej Łosoś duszony z warzywami

czarrna od kuchni
Pieczona dorada ze szpinakiem 140

pomidory koktajlowe, kapary, feta, prażony słonecznik, oliwa Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany czosnek a po chwili szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rybę oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Grzbiet każdej ryby naciąć w 2-3 miejscach, do każdego nacięcia włożyć ½ plasterka cytryny. Rybkę posolić  i popieprzyć, nafaszerować

MarciochaKucharzy
Duszony łosoś z koperkiem 184

Podobnie jak cytrynowo-miodowa pierś z kurczaka , ten łosoś to również danie w 30 minut. Składniki: filet z łososia (ok. 200 g) sok z 1 cytryny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ryba po grecku 170

duża cebula 0,5 kilograma ryby miruny 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/4 kostki masła sól,pieprz cukier Dodatkowo: 1 jajko mąka pszenna do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztapiamy część masła, dodajemy starte warzywa, dusimy na małym ogniu(...)przykryciem do miękkości warzyw. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę , przesmażamy na pozostałym maśle, dodajemy do pozostałych warzyw. Dodajemy ketchup oraz koncentrat pomidorowy, dusimy jeszcze przez kilka minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem, panierujemy w rozkłóconym jajku i mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor z obydwu

Bajeczna Kuchnia
Świąteczna zupa rybna 394

płatków chilli2 listki lauroweszklanka bulionu rybnego, warzywnego lub wody (mój bulion ugotowałam na jarzynach i pancerzykach krewetek)1 puszka 400 g fasoli cannellini (lub zwykłej białej)600 g filetów ryby o białym mięsie (np. dorsza), pokrojonych na 4 cm kawałki8 krewetek tygrysich, usunięty pancerz i jelito (surowych lub mrożonych)16 małży w muszlach (surowych lub mrożonych)posiekana natka pietruszki(...)czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min.Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj rybę i małże i gotuj 2-3 minuty. Dodaj krewetki i gotuj jeszcze ok. minutę, aż staną się różowe. Wszystkie małże powinny być otwarte, wszystkie

Chilli Czosnek i Oliwa
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 149

pirão  którego opis również zamieścimy. Niezbędnym dodatkiem do moqueca będzie również ryż biały.. Moqueca: Składniki dla 4 osób:- 0,5 kg filetów dorsza (tą rybę polecamy)- 250 gram krewetek (najlepsze tygrysie)- 0,5 litra mleczka kokosowego- 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą)- 2 duże pomidory- 2 cebule- 2 lub 3 ząbki czosnku(...)zapomniała - troszkę sosu tabasco, tak na smak:-)na koniec kolendrapolewamy mlekiem kokosowymi dendejescze tylko knorrKrok 4: Garnek przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Czas zależny oczywiście od kuchenki (indukcyjna, elektryczna, gazowa). Ryba musi być ugotowana a warzywa miękkie, to jest znak że potrawa gotowa. W między czasie skrapiamy jeszcze potrawę sokiem z połowy.przed ugotowaniemi gotoweKrok 5: opcjonalny

Smaki Brazylii
Ryba po grecku. 174

seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet i przecier pomidorowy. Podlać wodą i dusić pod przykryciem. Co jakiś czas zamieszać i podlewać wodą, aż do miękkości warzyw. W razie potrzeby dodać więcej przypraw, ale wedle własnego

W kuchni u Moniki
Soja po grecku 130

chwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe(...)oczkach tarki. Wrzucić je na dwie łyżki rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć

greenscarf
Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami 171

Łosoś pieczony w foli z dodatkiem duszonej cebulki i suszonych pomidorów serwowany z groszkiem cukrowym i makaronem to pełnowartościowy, zdrowy obiad bogaty zarówno w białko, witaminy jak i węglowodany. Świetnie sprawdza się jako posiłek sportowca. Łosoś pieczony w foli  z suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 600g łososia 2 małe cebule 9 kawałków suszonych pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin. Folię aluminiowa składamy podwójnie. Na jej środku umieszczamy cebulę pokrojoną

Pyry na Gaz
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 158

razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby(...)gotujemy soczewicę. Pory kroimy na krążki i dusimy na łyżce masła, trochę solimy. Dorsza kroimy na kawałki, solimy, pieprzymy i smażymy na gorący oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki

Kuchenne Wariacje
Makrela pieczona z farszem podana z duszoną cukinią i pomidorkami 193

kanapki. Jeżeli lubicie lekko tłuste i mięsiste ryby to musicie przygotować pieczoną makrelę. Taka ryba jest łatwa do przyrządzenia, ponieważ nie trzeba obierać jej z łusek. Ponadto makrela zawiera bardzo dużą ilość selenu, który wspomaga odporność. Idealne jesienne danie 😊 Składniki na 4 porcje: 4 filety świeżej makreli sól, pieprz przyprawa do ryb farsz 3 czubate łyżki twarogu koziego (typu kanapkowego(...)żółtka 2-3 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz duszone warzywa 2 młode cukinie 300 g pomidorów koktajlowych odrobina oleju sól, pieprz Filety z makreli umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć warzywa

Ugotować
Karp w warzywach 212

rozgrzanym maśle. 3. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę, selera, a także pieczarki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy do miękkości. 4. W naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie pasek ryby i pasek jarzyn, aż do całkowitego wykorzystania składników. Przykrywamy np. folią aluminiową i zapiekamy w rozgrzanym do 170st C przez ok 25 minut

Kuchnia w czekoladzie
Ryba po grecku na święta i nie tylko 159

Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pół plasterki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy rybę smażymy warzywa. Po chwili dodajemy ok. 1 szklankę wody, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, mieszamy i dusimy. Doprawiamy, solą, sporą ilością pieprzu i cukrem ( warto smakować ). Całość trzymamy jeszcze na „ogniu” kilka minut, od czasu do czasu mieszamy. Warzywa

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania