ryba duszona - 1427 przepisów (strona:27/96)

Tandori rybka 192

noża sól jeśli sos będzie za kwaśny troszkę cukru Do dzieła Do rondelka wrzucamy pomidory i cebulę - chwilę dusimy. Dodajemy wszystkie składniki poza ananasem - jego kroimy na małe kawałki i dodajemy do już gotowego, ostrego sosu. Na usmażony naleśnik nakładamy kawałki ryby, polewamy ją sosem i gotowe Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś pieczony w sezamie na makaronie ryżowym z warzywami al dente 211

długie paski. Biały i czarny sezam wysypać na talerz i wymieszać. Paski łososia opanierować w kolorowym sezamie. Rozgrzać suchą patelnię z grubym dnem i podprażyć sezam z każdej strony ryby przez około minutę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu i jednocześnie przygotowywać warzywa. Marchewkę, paprykę(...)rozgrzać łyżkę oleju sezamowego, najpierw wrzucić pora i go szybko przesmażyć, a następnie dodać resztę kolorowych pasków warzywnych. Dusić na mocnym ogniu, doprawić sosem sojowym. Na talerze nakładać makaron ryżowy, drugie tyle makaronu z warzyw i na wierzchu kawałek upieczonej ryby. 1 porcja to ok. 490kcal , węglowodany: 52g, białko: 30g, tłuszcz: 18g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się

Dietolog
ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ 158

ŚLEDŹ ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KWASZONEJ /własny;/ na 4 porcje 8 tuszek świeżych śledzi (bez głów i wnętrzności)  sok z 1/2 cytryny suszony tymianek sól, pieprz do natarcia ryb ok. 800-900g kapusty kwaszonej 100g cebuli białej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego(...)minuty, do momentu zeszklenia.  Na samym końcu wrzucam przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Do zawartości patelni wrzucam kapustę. Duszę pod przykryciem, podlaną połową wina aż nieco zmięknie (około 5-8 minut). W naczyniu żaroodpornym, układam warstwę kapusty, ryby i przykrywam pozostałą kapustą. Wlewam resztę wina i wstawiam do piekarnika. Piekę w 170 stopniach przez około 20-25 minut. Podaję

W kuchni Karmel-itki
Ryba po grecku 147

garnku przesmażamy cebulę. Gdy zmięknie dodajemy pozostałe warzywa. Podlewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Warzywa dusimy około 40 minut na małym ogniu, często mieszamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i ocet. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  Kawałki ryby obtaczamy w rozmąconym jajku oraz mące wymieszanej z bułka tartą. Smażymy na rumiano. Na dnie naczynia rozkładamy

VioletoweKucharzenie
Kaeng Massaman Kai – CURRY MASSAMAN Z KURCZAKIEM + BALLARINI LUCCA 237

wysepki, ciągnące się od Phuket po Koh Samui. Kuchnia południowej Tajlandii to przede wszystkim kalmary, krewetki , ośmiornice i wszystkie soczyste owoce, które rosną prawie wszędzie. To wysublimowane przepisy na ryby grillowane od razu po złowieniu, ale również wpływy kuchni malezyjskiej , czyli łagodne curry z orzeszkami ziemnymi i orzechami nerkowca . Ja dziś owocami morza częstować Was nie będę , ale zaproszę własnie(...)szybko i równomiernie, a przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia głęboka świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb. Dwa ergonomiczne uchwyty ułatwią manewrowanie patelnią. Są one wykonane z tworzywa sztucznego i odporne na temperaturę do 160 stopni – możliwość stosowania

Ostra na Słodko
Ryba w leczo 115

Rybę w warzywach zna każdy z nas, bo w takiej formie pojawia się na świątecznym/imieninowym stole. A co powiecie na rybę w leczo? Ja jestem na tak, jak dla mnie smakuje lepiej niż ta tradycyjna! Ryby: 500g filetów białej ryby, u mnie halibut  2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1/2 szklanki mąki sól, pieprz olej Leczo: 4 papryki(...)tarki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy, paprykę w proszku, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. Zalewamy szklanką wody. Dusimy do miękkości warzyw przez około 30 minut. Dodajemy koncentrat. 3. W dużej misce lub dwóch miejszych układamy warstwami rybę oraz leczo na przemian do wyczerpania składników

Szefowa kuchni
Pieczony sandacz z warzywami – obiad w 30 minut 253

raczej nie do dostania. Generalnie w Warszawie, gdzie mieszkam, zdobycie prawdziwie świeżej i dobrej ryby to nie lada wyczyn – ja jednak od lat bazuję w tej kwestii na  MAKRO , gdzie ryb i owoców morza jest pod dostatkiem. Ostatnio widziałam tam nawet żywe homary, ale się(...)kiedy to nastąpi, umieścić w nim rybę na 15 minut   w czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, pokroić drobno cebulę, nieco grubiej batata, papryki, selera naciowego i cukinię na wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę

Patchwork
RYBA PO GRECKU 1140

ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i  dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami

Walijskie Pichcenie
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 295

łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło. Układamy kawałki ryby. Przysmażamy na złoty kolor z obu stron. Ściągamy(...)dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem

Kuchnia Paulettes
Sandacz w sosie z kiszonych ogórków po staropolsku 178

Ciekawa propozycja na wigilijny stół i nowa odsłona ryby czyli sandacz po staropolsku. Stary zapomniany przepis. Składniki na 2 porcje • 1 filet z sandacza • 2 ogórki kiszone • 2 szalotki • 1 szklanka śmietany 30% • sól, pieprz biały i cytrynowy do smaku • 3 łyżki masła klarowanego Wykonanie: • Na maśle posmażyć szalotkę pokrojoną(...)kostkę. • Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę ogórki, podlać śmietaną. • Dusić sos aż zredukuje objętość, przyprawić solą i pieprzem białym. • Usmażyć na maśle filet z sandacza posypany solą, pieprzem cytrynowym i oprószony mąką. • Podawać rybę z sosem ogórkowym na ciepło. Przepis pochodzi z warsztatów AEP Makro Dary lasu

To co kocham
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 171

też czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu(...)garnka, przykryć i dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą, makaronem lub jak ja pulpetami mięsnymi

pieprzny smaczek
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 170

jest efektem kompletnej kulinarnej porażki. Przyprawionego dorsza zaczęłam podsmażać na niezbyt rozgrzanym tłuszczu w rezultacie zaczął mi się rozpadać na patelni. Cóż było robić? Dodałam nieco składników, by uratować rybę i powstało naprawdę smaczne danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki(...)pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim.  Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę. Rybę pokroić na kawałki.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Chutney z mango 197

Chutney (wym. czatnej), to uniwersalny dodatek do potraw z mięs (zwłaszcza z drobiu) ryb, serów, potraw z ryżem i do chleba. To rodzaj gęstego, słodko-kwaskowatego sosu na bazie duszonej cebuli z jakimś owocem. Bywa często też bardzo ostry. Zwłaszcza te rodem z Indii. SKŁADNIKI: ok. 1 kg miąższu z mango (dojrzałe ale wciąż lekko twarde) 1-2 łyżki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Peczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi czyli Srodowe Rybki odc.64 170

chwilę dusimy. Dodajemy kaszę, mieszamy a następnie zalewamy wywarem. Całość dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 148

Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy

Kuchnia Pani Wiosny
RECENZJA PATELNI GRANITOWEJ GŁĘBOKIEJ BALLARINI LUCCA Z DWOMA UCHWYTAMI I KONKURS 128

rozwiązanie dla osób, które cenią sobie zarówno nowoczesność, jak i funkcjonalność. Naczynie to świetnie sprawdzi się zarówno jako rondel do duszenia sosów  i potraw, naczynie do przyrządzania włoskiej pasty, jak i tradycyjna patelnia do smażenia kotletów czy ryb.   Nic dodać nic ująć :) No dobrze, ja od dwóch tygodni nie daję swojej patelni ostygnąć, poddając ją co chwilę nowym

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania