ryba duszona - 1427 przepisów (strona:13/96)

Cukinia i papryka po włosku 178

Cukinia i papryka po włosku to świetny przepis na przystawkę do wędlin, mięsa czy ryby. Cukinia jest zgrilowana a papryka duszona. Tak przygotowane warzywa można  przygotować szybciej i podać jako zimną przystawkę. Cukinia i papryka po włosku SKŁADNIKI 2 cukinie duża papryka bazylia 3 łyżki oleju z oliwek ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku

zielonacukinka
Rybne Vindaloo 203

grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. 5 . Dodać pokrojone ćwiartki pomidory z zalewy, zagotować, dolać mleczko kokosowe, szczyptą cynamonu, zagotować i dodać tuńczyka, bardzo delikatnie wymieszać i dusić

Kuchnia Prezydentowej
Malinowe wspomnienia. KISIEL MALINOWY. 198

   Zapach malin duszonych z cukrem roznosił się po jasnej, sporej kuchni.Babcia, uśmiechnięta i pełna energii, z zapałem krzątała się pomiędzyszafkami. Luźny, kwiecisty fartch

W kuchni Karmel-itki
Pieczona ryba podana na szpinakowej kołderce (ryba z sosem szpinakowym) 182

duszenie lub pieczenie. Tym razem postawiłam na dodatek szpinaku, który bardzo lubię. W ten sposób rybę zdarza mi się przyrządzać dość często. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Składniki na 2 porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku(...)naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze

Fabryka pomysłów
Paprykarz szczeciński 174

łyżeczki płatków  chili 1/2 łyzeczki pieprzu 1łyżka płaska soli Wykonanie Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą  . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Krok 2   Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć  pokrojoną w kostkę cebulę(...)sól . Dusić do chwili aż przecier zagotuje się . Krok 4 . Dodać ugotowany ryż , mieszać aż składniki dokładnie połączą się .  Krok 5 . Pokroić rybę w kostkę i przełożyć do rondla . Na wolnym ogniu dusić jeszcze ok 5 minut cały czas mieszając.  Dosmaczyć jeśli jest to konieczne. Krok 6. Do wymytych słoików przełożyć gorący paprykarz i mocno je zakręcić

Eli Gotowanie
Ryba po grecku 168

łyżeczki pieprzu cukier do smaku sos pomidorowy sambal  FOLWARK Warzywa (pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, marchewkę pokroić w talarki,cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy wymieszany

Z Kuchni Do Kuchni
Ryba z ananasem 175

smażenia sól do smaku Wykonanie: Filet z ryby kroimy w kawałki 4 cm solimy, obtaczamy w połączonych dwóch rodzajach mąki. Kawałki ryby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Usmażoną rybę wykładamy na ręcznik papierowy. Z patelni po smażonej rybie zlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cukinię. Dusimy na wolnym ogniu podlewając sokiem z ananasa. Pod koniec duszenia(...)przyprawiamy pieprzem cytrynowym i pastą pomidorową, chwilkę dusimy jeszcze. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę ananas, dokładnie mieszamy. W szklanym naczyniu układamy na przemian kawałki ryby oraz przygotowany gorący sos. Tak przygotowaną danie rybne odstawiamy na 24 godz.  Smacznego

kgwjanczewo
Śledzie w keczupie. 241

jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zaraz obok ryby po grecku :) Na jego przygotowanie potrzeba niewiele czasu i  minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko(...)patelni rozgrzać olej. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć przez ok. 5 minut na patelni (aż zmięknie). Następnie dodać keczup, powidła i wodę. Wymieszać i dusić przez kilka minut. Doprawić pieprzem i wystudzić. Rybę pokroić w paski, zalać wystudzonym sosem, delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą

zadanie-gotowanie
Ryba po grecku 214

patelni. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na olej, na którym smażyła się ryba wrzucam cebulę, gdy się zeszkli dodać warzywa, posolić i  chwilę dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać wodę, koncentrat, przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Gdyby sos był zbyt gęsty dolać jeszcze trochę wody. Rybę

talerz przyjemności
Pstrąg duszony w jabłkach 144

Bardzo lubię pstrągi . Maja delikatne mięso i łatwo przechodzą zapachem i smakiem warzyw . Dlatego łatwo je przyrządzić . Dlaczego jeszcze je lubie? W duszonych ości łatwo odchodzą od mięsa . Lepiej trzymają sie kręgosłupa . Niestety w smażonych ości trzymają sie mięsa , odrywają od kręgosłupa ,dlatego jest z nimi więcej problemów.  Składnik 2 pstrągi 6 jabłek 2 cebule 1 łyżka masła(...)poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu 25 minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa

Eli Gotowanie
Ryba w sosie serowym 209

oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie:Jeżeli mamy mrożoną rybkę to rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie.W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora.Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści

Czerwona Porzeczka
Sos marchewkowy z curry pełen aromatu pomarańczy, goździka - przepis świąteczny 248

zapachy smaki które kojarzą się z zapachem wigilii. Jak dla mnie to pomarańcze, goździki zapach zakwasu buraczanego mogła bym tak pisać i pisać. Na święta podajemy pod różną postacią ryby ja w tym roku podam go z sosem marchewkowo - pomarańczowym. Świetnie też pasuję do piersi z kurczaka. Nie należę do osób podjadających nawet jak gotuję, ale ten sos co chwilę(...)czas zmięknąćJeżeli chcemy ten sos wykorzystać do np. ryby i w tym ją usmażyć to po dodaniu soku do marchwi dodajemy obsmażone na maśle kawałki ryby (lub piersi z kurczaka) i tak wszytko dusimy do miękkości mięso jest wtedy soczyste i wchłonie aromat sosu.Jeśli sos ma nam posłużyć jako dodatek do polania możemy doprawić go śmietaną po czym zblendować

Basia w kuchni
WSPÓŁPRACA ORZECH 230

ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca.   ZASMAŻANE BURACZKI  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól,  pieprz PATISONY KONSERWOWE  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium  Idealnie pasują

Gotowanie Patki
Dorada z patelni, z rybą North Fish 158

położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować.  Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły

królestwo garów
Wielka Rybalizacja North Fish – warsztaty kulinarne 152

Poniosła mnie fantazja, a jury złapało się na haczyk Przed rozpoczęciem konkursu, każdy z blogerów losował główny składnik, na którego bazie miał przygotować danie. Oczywiście wśród składników pojawiły się ryby oraz owoce morza – modliłam się, aby nie dostać kalmarów, bo nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, no i wymodliłam, trafiłam na dobrze znanego i poczciwego łososia! Na samym początku oczywiście chciałam(...)zrobię omlet z płatkami, ale nie miałam pomysłu jak go połączyć z łososiem, aby to on był królem potrawy. Pomyślałam więc, że omlet przełożę duszonymi warzywami, a do całości dodam smażoną rybę. W końcu, po usmażeniu omleta i łososia coś mnie tknęło, aby pokombinować, żeby danie nie było banalne. No i tak właśnie powstały roladki z omleta z łososiem

Kuchnia Bazylii