sznycle z indyka 2 kolory ziaren sezamu biały i czarny 3 jajka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego rukola sól pieprz ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rozbij delikatnie sznycle, prósz solą i pieprzem dopraw czosnkiem. Obtocz w rozmąconym jajku a potem w dwóch(...)ziarnach sezamu. Smaż sznycle. W międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego. Usmaż. Podawaj z rukolą z dresingiem z sosu sojowego, odrobiny oliwy i octu ryżowego. Całość posyp białym sezamem lub dla kontrastu świeżą papryczką chilli
AZgotuj!fasole ugotujesz cierpliwie czy weźmiesz z puszki, czy paprykę - polecam Rolnika - opieczesz sama czy weźmiesz ze słoika. Czy dodasz do środka rukolę czy natkę. puszka białej fasoli lub ugotowanej papryka czerwona opieczona w piekarniku lub na grillu / słoik papryk Rolnik rukola - garść/ natka pietruszki cebula kilka sztuk
AZgotuj!Zamiast sosu pomidorowego smaruję ciasto pizzy pesto. Pizza jest wspaniale aromatyczna. pęczek zielonych blanszowanych szparag cukinia pokrojona w luźne kawałki pomidorki koktajlowe mozzarella light rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu płatki parmezanu kilka łyżeczek pesto 2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella) 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto(...)koniecznie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu
AZgotuj!oczywiście. Każdy bloger/blogerka po prostu musi inspirować i motywować ;)! Najlepiej jakby to było obustronne, wymiana poleceniami z czytelnikami i taki efekt mam nadzieję z czasem osiągnąć :) 1) Pesto z rukoli i pestek dyni z Kuchni Agaty Spróbowałam, pominęłam parmezan, więc nie zrobiłam takiego prawdziwego pesto, ale zrobiłam to celowo. Szczerze mówiąc nie brakowało mi parmezanu, myślę, że w wersji wegańskiej(...)marchewkę, pysznie, syto i mało pracy :) Do tego składniki, które większość ma w domu zawsze (o ile staramy się odżywiać zdrowo :) 5) Marchewka pieczona z imbirem i sałatka z rukolą, fetą i migdałami z Kwestii Smaku Na koniec danie, które idealnie nadaje się na lekką kolację, polecam
Corner With Recipeszwierzątko, takie balkonowe. Nie mogę jeszcze rozgryźć tych istot. Poprzednie dwie żarły miętę, przechadzały się po rozmarynie. Ponadgryzały liście borówki amerykańskiej i szałwię. A ta? Popróbowała świeżo wyrośniętą rukolę, ale chyba jej nie smakowało, za to widocznie urzekła ją bazylia. Gdzie się to w niej mieści? Imponujący apetyt! Kurcze, z jednej strony fajnie widzieć jak smakuje coś co stworzyłam(...)wnioskuję, że dbają również o aktywność fizyczną, bo przechadzają się po całej długości balkonu, a jest to 5 metrów ponad, a ta dzisiejsza, dodatkowo dorzuciła sobie wspinaczkę wysokogórską, bo rukola stała dużo wyżej niż bazylia, bo na parapecie. Lekko rozbawiona zaczynam szperać w necie w poszukiwaniu informacji o przeciwniku, bo jak na razie działałam po omacku, a teraz skoro
Blondynka GotujeGrillowany ananas z szynką parmeńską Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 3-4 osób Składniki: 1 mały dojrzały ananas 8 plasterków szynki parmeńskiej oliwa z oliwek płatki chili listki rukoli Wykonanie: Ananasa obieramy ze skórki i dzielimy wzdłuż na 8 równych części. Każdą część dokładnie smarujemy oliwą z oliwek i zawijamy z plasterek szynki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i opiekamy(...)każdej strony po 2-3 minuty. Czas opiekania zależy od tego jak bardzo gorący jest grill. Ananasa układamy na listkach rukoli, posypujemy płatkami chili
Kulinarne przygody GatityIdealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe
Atlas SmakówZapraszam ! opakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietanki 30 % garść startego żółtego sera sól, biały pieprz gałka muszkatołowa pęczek białych szparagów ok 10 pomidorków koktajlowych rukola do dekoracji Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Odłamujemy zdrewniałe(...)razem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tartę wypełniamy szparagami i zalewamy masą. Na wierzch układamy przepołowione pomidorki. Pieczemy ok 30 min do ścięcia masy i zrumienienia ciasta. Posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Atlas SmakówNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Chleb tostowy Masło Ser żółty Pieczarki (oczyścić i pokroić ) Natka pietruszki, rukola Ketchup Wykonanie: Chleb posmarować bardzo cienką warstwą masła, ułożyć na nim pokrojone pieczarki, ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i rukolę. Przykryć również posmarowaną masłem kromką. Proponuję posmarować kromki masłem również po zewnętrznej stronie. Gotowe tosty podawać z ketchupem
The Sweet DamselPomysł na szybkie i smaczne śniadanko :) Składniki: kulki mozzarelli rukola pomidor bagietka (można użyć gotowego czosnkowego pieczywa) masło czosnkowe Przygotowanie: Bagietkę nacinamy i nakładamy w nacięcia masło czosnkowe. (do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz bazylię i oregano) Pieczemy do momentu, aż nam się ładnie zarumieni na złoty kolor. Na talerzu układamy rukolę, kulki mozzarelli, pokrojonego pomidora
The Sweet Damselciasto: 300 g mąki pszennej 25 g drożdży 159 ml wody źródlanej 10 ml oliwy extra virgin 70 ml mleka 3,2% szczypta cukru sól Dodatki: mozzarella rukola szynka parmeńska czarne oliwki pomidorki koktajlowe Przygotowanie: Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier. Zagnieść ciasto(...)minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g. Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki. Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika. Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów
The Sweet Damselbyć na surowej diecie, żeby zobaczyć jak będę się czuła. Dzisiaj na śniadanie zjadłam pyszną surówkę z sosem. Składniki (dla 2 osób): - 3 pomidory, - 1 cebula, - 2 duże garście rukoli, - 5 ogórków małosolnych, - 1 awokado, - sól Sos - mała garść nerkowców,| - 1/2 małej cukinii, - 1 łyżka oleju lnianego tłoczonego na zimno, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz. Wykonanie: Pokroić pomidory w kawałki(...)cebulę w półplastry, ogórki w plastry awokado w kostkę, rukolę porwać na mniejsze kawałki lub pokroić, warzywa posolić, wymieszać. W blenderze zmiksować na gładką masę składniki sosu, polać nim warzywa, dobrze wymieszać i zjadać. Prosto, szybko i pysznie :) Smacznego
Co na wege obiad?blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy różyczki kalafiora i pieczemy go przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając, do zrumienienia. dodatkowo: 50 g fety, mix sałat, rukola, natka pietruszki, ciecierzyca z puszki Pieczonego kalafiora podajemy razem z pokruszoną fetą, posiekaną natką pietruszki, świeżą rukolą i mix'em sałat oraz z ciecierzycą z puszki. Podajemy gdy kalafior jest ciepły
Plate of Joywynos. Sałatka z kaszy z groszkiem cukrowym Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 150 g kaszy pszennej 2 garści groszku cukrowego 6 rzodkiewek 1 garść listków rukoli 8-10 pomidorków koktajlowych sok z cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną(...)minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, pomidorki na pół. Na talerz wykładamy kaszę, na wierzchu układamy groszek, rzodkiewki, pomidorki i listki rukoli. Delikatnie skrapiamy oliwą, solimy i pierzymy
Kulinarne przygody Gatitypozostawiłam go w tej gorącej wodzie na jakieś 3 minuty, następnie odcedziłam, przez co był mięciutki i baaardzo nam w tej zupie smakował) kilka łyżek siekanego szczypiorku kilka listków rukoli Kości (ja użyłam gęsich, więc było ich dużo, około 1 kg) zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, gotujemy na wolnym ogniu(...)żeby uwolnić magię przypraw i wyłączamy grzanie. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do miseczki wkładamy porcję ugotowanego makaronu, łyżkę posiekanego szczypiorku, wlewamy zupę, dekorujemy listkami rukoli. Gotowe!!! Dodam jeszcze, że ilości (np. makaronu) nie są do końca sprecyzowane, bo wszystko zależy od ilości kości i tym samym ilości powstałego wywaru. Jest to jedynie
Rozpustne gotowanie