obiadu to maksymalnie pół godziny, pod warunkiem, że wszystkie składniki mamy w domu. Smacznego! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * opakowanie Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola * 2 czerwone papryki * pół szklanki czerwonej fasoli konserwowej * pół szklanki kukurydzy konserwowej * duża czerwona cebula * garść małych zielonych oliwek * 3 łyżki oliwy z oliwek * sól morska * świeżo mielony czarny(...)łyżki soku z cytryny Przygotowanie : Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak by przykrył kaszę, odstawiamy na 5 minut. Do ciepłej kaszy dodajemy Arla Apetina serek kremowy o smaku pesto i rukola. Mieszamy. Papryki przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne. Wrzucić na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika bądź zrumienić je na suchej patelni grillowej. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę
Magiczne Życie Martyarbuza pokrojonego w kostkę (usunąć pestki) 100-150 g sera feta pokrojonego w kostkę 2 świeże figi pokrojone w ćwiartki 1 owoc smoczy (dragon fruit) dobrze schłodzony garść rukoli 1 czerwona cebula pokrojona w półkrążki na winegret: 4 łyżki syropu z czarnej morwy lub granatu 2 łyżki soku z limonki 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego lub łagodnej w smaku oliwy(...)razem delikatnie utrzepując ruzgą lub choćby widelcem na gładką lśniącą emulsję.Odstawić na 10 min do lodówki by się schłodził a składniki przeniknęły nawzajem. Na talerzch ułożyć po porcji rukoli a na niej kostki arbuza i owocu dragon,kawałki fig,paseczki czerwonej cebuli i kostki sera feta.Ser zamiast w kostkach można rozkruszyć w palcach na drobniejsze kawałki. Schłodzony winegret podać
Sztuka gotowania w/g Samirychodzi za Wami czekolada? Tak! Za mną też! Wybierz tą gorzką bogatą w dużą ilość magnezu i przygotuj prawdziwą porcję zdrowia, z jędrnych i soczystych liści botwinki, endywi, rukoli, mięty i sałat, wzbogać smak słodko-kwaśną truskawką i dopełnij aromat wyjątkowym sosem morolewo- czekoladowym. Nie zapomnianym w smaku, do którego powrócisz nie raz! Zapraszam! SKŁADNIKI: - świeże liście młodej mięty(...)botwinki, endywi, rukoli, sałaty masłowej, cykorii - kilka dorodnych truskawek subtelny sos czekoladowy: - 5 kostek czekolady gorzkiej Goplana (rozpuszczonych w kąpieli wodnej) - 4 łyżki octu winnego z morelami - 1 łyżeczka octu balsamicznego - odrobina kardamonu i chili W/w składniki ucieraj na jedwabisty, gładki sos. Polej umyte i osuszone liście sałaty, dodaj truskawki. Gotowe od razu do jedzenia! Na kolację podaj z lampką
SMYKWKUCHNIbułeczki to był świetny pomysł! Smakują trochę jak grahamki, ale smak ten wzbogacony jest o serek kremowy pesto i rukola - miałam 2 różne serki Apetina i to był bardzo dobry wybór, aby wziąć właśnie ten! Są świetne do kanapek, a nawet same :) a wszystko dzięki temu, że zapomniałam kupić pieczywo na niedzielę... :) Serki Apetina kupiłam, gdy postanowiłam wziąć udział(...)upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie serka kremowego Apetina "Pesto z rukolą" 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. otrąb pszennych Dodatkowo: 1 białko 1 łyżka mleka ziarna słonecznika Sposób przygotowania: Drożdże z cukrem
Kolorowy Przepisownikszybka sałatka na lekką kolację lub drugie śniadanie do pracy. Zamiast gotowych sosów możemy przygotować własny - minimalnie wydłuży to czas przygotowania. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 garści rukoli 1 duża papryka czerwona 8 pomidorków koktajlowych 2 torebki sosu francuskiego lub włoskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Sposób przygotowania: Sałatę lodową płuczemy i targamy liście na drobniejsze(...)kawałki. Dodajemy umytą i pokrojoną w paseczki paprykę oraz pomidorki pokrojone na ćwiartki. Rukolę płuczemy pod bieżącą zimną wodą i dodajemy do warzyw. Do szklanki wsypujemy zawartość torebek, dolewamy oliwę i wodę, dokładnie mieszamy (przepis na opakowaniu podaje, aby na każdą torebkę dać po 3 łyżki, ja daję te proporcje na 2 torebki). Sosem zalewamy sałatkę i dokładnie mieszamy
Kolorowy Przepisownikzjeść kilka kromek razowego pieczywa z hummusem, pastą z zielonego groszku, bobu albo tapenadą i jajko na miękko. Możecie ugotować sobie parówki albo frankfurterki i zrobić szybką sałatkę z rukoli, papryki i ogórka. Pewnie smakowałyby Wam również kanapki z serem kozim i miodem gryczanym posypane pestkami słonecznika. Pokruszona feta wymieszana z migdałami i mango też. Spróbujcie zrobić sobie rano naleśniki(...)twarogiem i truskawkami, polane syropem klonowym albo grzanki z avocado, szynką parmeńską i rukolą. Pomidorki koktajlowe z miętą i ciecierzycą z odrobiną oliwy z oliwek, tosty z mascarpone, brzoskwinią i tymiankiem albo chałka z masłem i daktylami powinny poprawić Wam humor. Polecamy Wam też gofry z ricottą i borówkami, bajgle z niebieskim serem pleśniowym i gruszką, chrupiącą bagietkę z serkiem
GRUBY WAŁEKzależności od tego jak wolicie. Sałatka ze szparagami i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie mozzarelli w kulkach 1 ząbek czosnku listki rukoli listki szpinaku sałatkowego płatki chili olej kujawskiego cytryna bazylia sól morska Wykonanie: Szparagi płuczemy, osuszamy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy olej, wkładamy szparagi i smażymy przez(...)minut. Pod koniec dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i chwilę przesmażamy razem. Solimy i oprószamy płatkami chili. Na talerzy układamy listki rukoli i szpinaku, na nich kładziemy szparagi i kulki mozzarelli. Wszystko solimy i skrapiamy olejem
Kulinarne przygody GatityDziś na kolację proponuję warzywny, lekki kociołek sałatkowy. Doskonałe danie dla wegetarian oraz jaroszów. Główni bohaterowie: - 3 rzodkiewki - parę listków rukoli - czerwona papryka i żółta papryka - 400g sera żółtego - 10dag zielonych oliwek - bazylia - 4 ząbki czosnku - pieprz - sól - 3 rzodkiewki - 0,5kg makaronu - 4 małe ogórki konserwowe - puszka kukurydzy konserwowej - 7 łyżek majonezu Ogórki, ser, oliwki, rzodkiewkę, paprykę, czosnek kroimy(...)kosteczkę i dodajemy kukurydzę konserwową. Makaron gotujemy al dente. Po ugotowaniu makaronu mieszamy go z warzywami. Dodajemy majonez. Kociołek najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Dekorujemy paroma listkami rukoli. BON APPETIT
upichconagrillowy wydaje mi się, że sałatka ta sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa. Mam nadzieję, że przepis na tą sałatkę przypadnie Wam do gustu!;-) Składniki: 2 garście rukoli, 1 pierś z kurczaka, przyprawa gyros, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 puszka kukurydzy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 30 dag sera żółtego, świeży ogórek duży lub 1 awokado, pół cebuli(...)garści nachos kukurydzianych lub paprykowe (ostre), 3 łyżki oliwy z oliwek, papryka ostra, ząbek czosnku, pieprz, sól Przygotowanie: Rukolę myjemy, następnie osuszamy. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą gyros. Wykładamy na rozgrzany olej i smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Fasolę i kukurydzę odsączamy. Wykładamy do salaterki. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę dodajemy do fasoli i kukurydzy
Kuchnia Pełna Pasjiciasto, jego resztkami możemy dodatkowo wylepić brzegi. Pieczemy w temp. 200 C około 40 minut. Po upieczeniu zdejmujemy obręcz formy, przykładamy płaski talerz i odwracamy tartę. Podałam ją z rukolą i prażonym słonecznikiem. Na patelnię na której smażyłam cebulę wrzuciłam rukolę dosłownie na kilka sekund. Smak nie do opisania (Misiek określił to krótko: zajebiste Smacznego
greenscarfszparagi z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 7 zielonych szparagów odrobina oliwy z oliwek płatki papryczki chili sól morska 2 duże jajka listki rukoli Wykonanie: Szparagi płuczemy i odłamujemy końcówki. Na patelni podgrzewamy oliwę, kładziemy szparagi, oprószamy solą i chili, patelnię przykrywamy i smażymy je na małym ogniu przez 5 minut(...)czasie na patelnię wbijamy jajka, ponownie przykrywamy i smażymy kolejne 5 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą
Kulinarne przygody Gatityroladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim serkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie koziego serka pomidorki koktajlowe rukola oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki. Smarujemy je oliwą z obydwu stron i grillujemy na patelni(...)grillowej. Odkładamy do przestudzenia. Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym
Kulinarne przygody Gatitygarnka, podlaliśmy bulionem wołowym i dusiliśmy na wolnym ogniu! Tu świetnie sprawdzą się też pieczone warzywa korzeniowe dodane do sosu! Do obiadu zjedliśmy fenkuł z pomarańczą i rukolą. Fenkuł pokroiliśmy cieniutko na mandolinie, wrzuciliśmy do miski z zimną wodą i kostkami lodu na minimum 2 godziny - dzięki temu jest pysznie chrupiący i traci na swojej anyżkowatości ;) Pomysł na takie(...)sokami z blaszki. Upieczone mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do odpoczęcia przykryte luźno folią aluminiową na około 20 minut. My zjedliśmy z surówką z fenkuła, pomarańczy i rukoli, z sokiem z cytryny, pieprzem i oliwą. Smacznego
Plate of Joyłyżki tahiny, skórka starta z cytryny, sól, pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny(...)obsmażamy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Całość podajemy na talerzu, na którym przy pomocy łyżki rozsmarowujemy sos jogurtowy, a na nim układamy kuleczki z quinoa i posypujemy je rukolą, bazylią lub podajemy z mieszanką sałat. Na koniec nakładamy łososia. Smacznego
Plate of Joyroladek możecie wykorzystać fetę lub zwykły serek śmietankowy. Roladki z bakłażana z kozim serkiem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 duży bakłażan 1 opakowanie koziego serka pomidorki koktajlowe rukola oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Bakłażana kroimy na cieniutkie plasterki. Smarujemy je oliwą z obydwu stron i grillujemy na patelni(...)grillowej. Odkładamy do przestudzenia. Pomidorki kroimy na pół, serek w plasterki. Każdy plasterek bakłażana solimy i pieprzymy, układamy na nim listki rukoli, połówki pomidorków i kawałek serka. Zwijamy ciasno w roladki i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie kropimy oliwą i octem balsamicznym
Kulinarne przygody Gatity