osoby Koszt przygotowania: ok 8,00 zł SKŁADNIKI: 50 g sera camembert 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 6 pomidorków koktajlowych kilka płatków grana padano Sałata: dębowa, karbowana i rukola natka pietruszki 1 jajko bułka tarta SKŁADNIKI na miodowo-balsmiczny vinaigrette: 80 ml oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu balsamicznego sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki miodu sól, pieprz PRZYGOTOWANIE miodowo-balsmicznego(...)smażymy na oleju z obu stron, aż nabierze złocistego koloru. Usmażony układamy na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie podsmażamy na oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Na sałacie układamy usmażony ser i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy płatkami grana padano i posiekaną natką pietruszki. Wszystko polewamy miodowo-balsamicznym vinaigrette
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,50 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 1 avocado 1/2 grejpfruta pomidorki koktajlowe mozzarella kuleczki koper włoski (fenkuł) szczypiorek Sałata: dębowa, rzymska, rukola SKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette: 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy dijon 20 ml octu winnego szczypta soli, pieprzu i cukru PRZYGOTOWANIE cytrynowego vinaigrette: Do miseczki wlewamy oliwę. Dodajemy(...)ocet winny, musztardę. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos. PRZYGOTOWANIE sałatki: Umyte i osuszone sałaty (dębowa, rzymska, rukola) rwiemy i układamy na talerzu. Następnie na mixie sałat układamy pokrojone pomidorki koktajlowe, koper włoski i mozzarellę. Dodajemy filety z grejpfruta. Na końcu układamy nacięte w paski avocado, polewamy cytrynowym
kulinarnyJaPolecam każdemu. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: ok. 11,50 zł SKŁADNIKI: 3 plastry szynki parmeńskiej 1 kulka mozzarelli 1/2 awokado 5 pomidorków koktajlowych rukola parmezan oliwa z oliwek ocet balsamiczny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: W pierwszej kolejności zabieramy się do przygotowania składników. Awokado obieramy i kroimy w paseczki. Mozzarellę kroimy w plastry. Pomidorki koktajlowe(...)myjemy i kroimy na połówki. Przystępujemy do złożenia naszej sałatki. Na talerzu układamy liście rukoli, a na niej na przemian układamy plastry mozzarelli i awokado. Układamy plastry szynki parmeńskiej i pomidorki koktajlowe. Wszystko polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Na koniec, sałatkę posypujemy płatkami parmezanu i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaprzygotowania: 5 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 3 kromki pieczywa lnianego (bezglutenowe) Habżyki 1 plaster szynki parmeńskiej 1/2 kulki mozzarelli 4 pomidorki koktajlowe rukola oliwa truflowa pieprz PRZYGOTOWANIE: Na pieczywie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie dodajemy rukolę i szynkę parmeńską. Na końcu dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość polewamy oliwą truflową i przyprawiamy świeżo
kulinarnyJaPorcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 80 g sera koziego 1/2 świeżej gruszki 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka orzechów nerkowca kilka czerwonych winogron rukola oliwa świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę. Układamy plastry koziego sera. Na patelni prażymy orzechy nerkowca i dodajemy do sałatki. Na końcu wszystko
kulinarnyJaCzas przygotowania: 20 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na sałatkę: 2 pomidory 1 kulka sera mozzarella zielone oliwki garść rukola świeże liście bazylii pieprz SKŁADNIKI do przygotowania bazyliowego pesto: 1 szklanka świeżych liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka orzechów piniowych 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki parmezanu pieprz PRZYGOTOWANIE bazyliowego pesto: Władamy(...)obroty i powoli strumieniem dolewaj oliwy, a następnie dodajemy ser i pieprz. Miksujemy wszystko na gładką masę. PRZYGOTOWANIE sałatki: Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Na talerzu rozkładamy rukolę. Następnie układamy na przemian pokrojone pomidory i mozzarellę. Wszystko polewamy bazyliowym pesto. Dodajemy oliwki, a całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego
kulinarnyJaPorcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 28,00 zł ( 2-3 porcje) SKŁADNIKI na sałatkę: 250 g krewetek tiger 1 mango 1 awokado 8 pomidorków daktylowych mix sałat rukola 1 ząbek czosnku 1 cytryna 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka posikanej natki pietruszki sól, pieprz SKŁADNIKI na dresing miętowo-limonkowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 2 limonki garść listków mięty(...)blendera wlewamy oliwę. Dodajemy listki mięty i sok z limonki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wszystko miksujemy na jednolitą konsystencję. PRZYGOTOWANIE sałatki: Na talerzu układamy porwane liście sałat oraz rukolę. Na niej układamy pokrojone w półksiężyce mango i awokado. Dodajemy krewetki i pokrojone pomidorki daktylowe. Wszystko polewamy dresingiem miętowo-limonkowym. Smacznego
kulinarnyJaPolubicie to połączenie. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI na danie: 1 świeża figa 1 kulka mozzarelli 1 pomidor kilka listków rukoli 1 łyżeczka oliwy z oliwek SKŁADNIKI na sos balsamiczny: 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE sosu balsamicznego: Na patelni podgrzewamy cukier, aż uzyskamy płynną konsystencję karmelu. Dolewamy ocet(...)części i podsmażamy na oliwie z obu stron. Pomidora i mozzarellę kroimy na grube plastry. Na talerzu, który polewamy sosem balsamicznym układamy na przemian pomidora, mozzarellę i liście rukoli. Dodajemy podsmażone figi. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
kulinarnyJatrwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup. Składniki: 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 1 cukinia (300g) 450g mrożonego groszku(...)szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki pesto ( klik ) oliwa sól i pieprz Sophie dodaje jeszcze garść rukoli Sposób przygotowania: W garnku, na oliwie podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać cukinię, zalać bulionem i gotować 5 minut. Dodać groszek i gotować kolejne 15 minut. Gdy groszek będzie miękki zmiksować zupę blenderem ręcznym. Dodać pesto, dosolić, ewentualnie dodać pieprzu. Gotowe. Podawać z grzankami
W kuchni wieczoremporcje: 4 polędwiczki z kurczaka, 1/2 cytryny, szczypta pieprzu cytrynowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, szczypta pieprzu czerwonego, 1 łyżka masła klarowanego, 50 g kaszy gryczanej, 2 garści rukoli, 3 gałązki tymianku, 2 świeże jajka, 2 łyżki octu, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi(...)jeśli nie to wystarczy łyżką delikatnie zgarnąć białko do środka, na żółtko. Jajko gotujemy około 3 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na talerzach układamy po jednej garści rukoli, skrapiamy ją delikatnie olejem rzepakowym, dookoła dodajemy polędwiczki pokrojone w plasterki, na środek układamy jajko w koszulce i całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Całość doprawiamy pieprzem i dodajemy igiełki
Moniki Smakołykiłyżki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko dip jogurtowy: 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżeczka posiekanego koperku 3 rzodkiewki sól pieprz pół ząbka czosnku dodatkowo : młoda sałata 2 pomidorki liście rukoli rzodkiewka 2 plastry schabu sól i pieprz Sposób przygotowania: Przygotowujemy dip. Do szklanki przelewamy jogurt naturalny, siekamy koperek, ścieramy na drobno rzodkiewki i dodajemy do jogurtu. Solimy i pieprzymy(...)patelni - bez oleju - na rumiano. Po zdjęciu z patelni plasterki przekrawamy do końca. Na środek przygotowanego wcześniej placka (podgrzanego na patelni) rwiemy na drobno liście młodej sałaty, dodajemy liście rukoli, pokrojoną na plasterki rzodkiewkę i pomidorki, dodajemy plasterki schabu i polewamy dipem jogurtowym. Zawijamy tak aby na dole nic nie wypadło - spód zwijamy w folię aluminiową albo spożywczą. Podajemy
Słodkie Przyjemnościkanapkę: 2 kromki tostowego chleba pełnoziarnistego 1 - 2 łyżki majonezu wędzony łosoś (pokrojony na kawałki) 1 jajko ugotowane na twardo (pokrojone na plasterki) kilka listków rukoli świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól morska Ponieważ głównym założeniem bloga miały być potrawy jak najmniej pracochłonne i jak najbardziej smaczne... nie mogło tu zabraknąć mojego nowego działu "Kanapki". Chleb włożyć do tostera(...)Lekko podgrzać. Posmarować majonezem, ułożyć łososia, jajko i rukolę. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie doprawić solą. Inspiracja (z drobnymi zmianami): kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchnispokojnie do stycznia leżeć. Uwielbiam jej smak, dlatego nie mogłem przejść obojętnie, a i sam pomysł na zdrową przekąskę wpadł do głowy. Działamy: -gruszka -rokpol ew. gorgonzola -olej lniany -rukola -orzechy włoskie -pomidorki cherry -limonka Gruszke obieramy, po usunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony
BaRepasPesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli. Co potrzebujemy? -rukolę -oliwę; dwie-trzy łyżki -orzechy nerkowca; duża garść -sok z połowy cytryny -dwa ząbki czosnku -sól i pieprz -parmegiano regiano; łyżka Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą. Wykładamy na rozgrzaną
BaRepas