Sałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe) 200g sera gorgonzola 200g winogron Sos: 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżeczki oleju 3 łyżeczki wody 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Ser gorgonzola kroimy w kostkę(...)winogrona przekrawamy na pół. Mieszamy z rukolą. 2. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sos przelewamy do sałatki, mieszamy. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchnicałego serca, tylko sprawdzone przepisy! Startujemy! Bułeczki z ciasta na pizzę, z czarnuszką i ostrą papryką Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Ciasto czekoladowe Ciasto owsiane Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Czekoladowy budyń z kaszy manny Czekoladowy budyń z kaszy manny z bakaliami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread(...)brokułami i sezamem Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki z pecorino Zielony koktajl z kokosem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaRIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI I FIGAMI leż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych(...)wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec... WIĘCEJ INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią przygotowywać obiadów, do robienia ich z uśmiechem na twarzy. Powodów jest kilka, to danie zrobisz
SMYKWKUCHNIsię idealnie na kolację we dwoje. Jest pyszna, zdrowa i całkiem fit. Nie rozpisuje się dalej tylko podaje przepis! Zrób a pokochasz ten smak! przepis na sałatkę: - 3 garście rukoli - 1 słodki i dojrzały pomidor - 1/3 szklanki jeżyn - 1 kulka mozzarelli - garść liści bazylii - grzanki (zrobione z ciabatty) na oliwie z oliwek - podprażone na suchej patelni migdały bez skórki - oliwa(...)oliwek, sok z cytryny i miód jako dresing Rukolę i bazylię wymieszaj z dresingiem, na wierzch poukładaj plastry mozzarelli i pomidora, dodaj jeżyny. Na suchej patelni zrumień migdały, posyp na sałatkę, na patelnię dodaj oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną w kosteczkę ciabattę i zrumień na grzanki, obsyp sałatkę. Polecam z kieliszkiem czerwonego wina! Smacznego
SMYKWKUCHNIcałość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki(...)odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj rukolę i osusz. Awokado i ogórka kroimy na równe części. Daktyle kroimy na pół. Migdały zrumień na suchej patelni. Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku
SMYKWKUCHNImigdałów bez skórki - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 3 łyżki syropu klonowego - 5 -6 łyżek oliwy z oliwek - 1/3 łyżeczki soli himalajskiej - szczypta chili - po garść rukoli na porcję Komosę przepłakuj pod wodą i ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. Marchewki obierz, przekrój na pół, polej oliwą, syropem klonowym, oprósz(...)cynamonem i kolendrą. Pieczemy 25 minut na złoty kolor. Na suchej patelni zrumień migdały. Na talerzy wyłóż komosę ryżową wymieszaną z rukolą, dodaj marchewki i obsyp obficie migdałami. Polej oliwą z oliwek. Jedz póki ciepłe! Przepyszny obiad na jesień. Polecam Wam bardzo
SMYKWKUCHNIZnakomita przystawka . Zaskakująco smaczne połączenie pieczonego buraka z zieloną sałatą, prażonym słonecznikiem i serem feta. Przygotowałam carpaccio z buraka z roszponką, ponieważ nie wszyscy domownicy lubią rukolę, z tego samego powodu zastąpiłam ocet balsamiczny sokiem z cytryny. To danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki
babka w formiewarzywom. Dla wegetarian/wegan polecam wersję bez polędwicy. Dla tych co jedzą wszystko z pyszną grilowaną poledwicą :D Danie: 2-3 osoby Przygotowanie: 20 minut Składniki sałatki: garść świeżej rukoli garść świeżych liści szpinaku baby garść posiekanego pora (ok 5 cm) 1/2 długiej słodkiej świeżej czerwonej papryki 10 świeżych słodkich pomidorków koktajlowych garść posiekanej świeżej natki kolendry(...)pieczemy ok 15 min. W miedzy czasie obracamy. Możemy użyć grillowanej patery, lub prawdziwego grilla. Polędwicę pieczemy w całości. Na osobnym płaskim naczyniu, układamy salatę, rukolę, szpinak, pokrojoną parykę, posiekaną bardzo drobno kolędrę oraz pora. Posypujemy ciepłym ryżem. Lekko mieszamy. Podpieczoną polędwicę wyciągamy z pieca lub grilla, i plastrujemy ją na ok 1,5 cm kawałki. Układamy na gorącej patelni
Lajtkraft food intolerancepowstają z pełnych zbóż, a za ich nadzienie zwykle służą różnorodne warzywa. Jak dzisiaj, kiedy przygotowałam naleśniki gryczane bez dodatku jajek czy mleka, smażone bez tłuszczu i podawane z rukolą oraz pieczonymi paprykami, cukiniami i marchewką, wszystko polewając sosami jogurtowymi. W ten nieskomplikowany sposób zaserwowałam proste, zdrowe i odżywcze danie, które kusiło kolorami oraz smakiem Składniki na 6 dużych naleśników(...)minutę, kiedy brzegi naleśnika zaczną odchodzić, naleśnik delikatnie podważyć szeroką łopatką i przewrócić na drugą stronę, smażyć jeszcze około pół minuty. Kontynuować do wyczerpania ciasta. Na gotowe naleśniki wykładać rukolę lub np. listki młodego szpinaku oraz upieczone warzywa, składać w kieszonki lub zawijać w rulony, podawać np. z sosami jogurtowymi. Pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 średnia
Even Better Foodłyżeczka płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 6 łyżeczek rozgniecionego czarnego pieprzu 200g mrożonego zielonego groszku 200g marchewki 30g masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku garść rukoli łyżeczka ziaren sezamu Wyciągnąć tuńczyka z lodówki i odwinąć. Oliwę wymieszać z musztardą, miodem i sosem sojowym, mieszaniną posmarować rybę. Rozsypać pieprz na papierze do pieczenia (ważne, żeby był tłuszczoszczelny(...)szczyptę gałki muszkatołowej. Warzywa zmiksować na gładkie puree, jeśli potrzeba dolać wodę z gotowania, żeby nieco rozrzedzić powstałą pastę warzywną. Ja przygotowałam rzadsze puree z groszku i nałożyłam na rukolę, a marchewkowe gęstsze puree formowałam za pomocą dwóch łyżek i posypałam ziarenkami sezamu. 1 porcja to ok. 385 kcal , węglowodany: 10g, białko: 32g, tłuszcz: 24g SMACZNEGO
Dietologprzepyszna ! 250 g bobu w łupinkach 2 jajka 1/2 kostki półtłustego sera feta (tłusty się kruszy) 1 pomidor 1/2 długiego ogórka 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego groszku garść rukoli sos 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy 2-3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Bób ugotować al dente w osolonej(...)twardo. Ser, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Składniki na sos połączyć ze sobą, czosnek należy przecisnąć przez praskę. Na dno płaskiego naczynia ułożyć bób wymieszany z rukolą. Bób można lekko posolić i popieprzyć ponieważ gotowany w łupinach będzie mało słony. Na to nałożyć cząstki jajka, pomidorów, sera i ogórka. Posypać groszkiem, całość polać sosem
Jadło i czytadłołyżki masła – 1/2 szklanki śmietanki słodkiej – sól, pieprz do smaku – szczypta gałki muszkatołowej – plastry szynki parmeńskiej lub boczku Zielony kleks – garść rukoli – 3 łyżki oliwy, sól do smaku – 2 łyżki soku z cytryny Kleks czerwony – 1 łyżka koncentratu barszczu czerwonego Wykonanie: – Rozgrzać masło i udusić pokrojoną(...)jednolity krem. Wlać śmietankę i zagotować, po czym natychmiast zdjąć z ognia. – Odłożyć 1/2 szklanki zupy i wymieszać z koncentratem buraczanym. – Zmiksować rukolę z oliwą i sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić
To co kochammąki pszennej - 125 g masła - 1 łyżeczka soli - 2 żółtka - 4 łyżki zimnej wody Dodatkowo: - 4 małe oscypki, mogą też być korboce - 4 pomidory - rukola - czarnuszka 1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i szybko zagniatamy, wałkujemy i wykładamy na wysmarowaną olejem formę do tarty. U mnie wystarczyło na 1 dużą o średnicy(...)ciasto pokrojone w plastry pomidory, posypujemy czarnuszką i układamy oscypki lub korboce. Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut. 2. Tartę podajemy na ciepło posypując obficie zieloną rukolą
Apetyczna babeczkadostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella : bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal w 100 g produktu) 50 g sera gouda 1 garść liści rukoli PRZYGOTOWANIE Drożdże kruszymy do szklanki i mieszamy w szklance z wodą i cukrem przez około 5 min (tak aby nie było grudek). Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz(...)przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą. Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe? ; Pizza - historia prawdziwa
Better Life By Auntie Judrugie śniadanie proponuję lekka sałateczkę z mini kolbami kukurydzy i kurczakiem. Można zabrać ze sobą do pracy, można zjeść od razu w domu. Kto jak woli ;) Składniki: rukola- 2 garście pomidorki koktajlowe -3 kolorowe- ok 8 sztuk 1 mała pierś z kurczaka 4 mini kolby kukurydzy 20 kostek sera Salatos MLEKOVITA dressing: 3 łyżki oleju lnianego kilka kropli(...)cytryny pól łyżeczki miodu 1/2 musztardy sól, pieprz Wykonanie: *Pierś z kurczaka oprószamy sola, pieprzem, słodką papryką, kroimy w kosteczkę, obsmażamy na rumiano. *Na talerz wykładamy rukolę, połówki pomidorków, kostki sera feta, kolby kukurydzy pokrojone na małe kawałki. * Miód , musztardę, olej lniany mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Tak przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę
Z Majeczką w kuchni