sałatek, ta na pewno sprosta Waszym oczekiwaniom. Aby była mniej kaloryczna, sos możecie zamienić po prostu na oliwę z oliwek. Zobacz też: Sałatka z granatem i kurczakiem Sałatka z rukolą i szynką parmeńską Sałatka na rukoli z kurczakiem, papryką i selerem naciowym Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki pierś z kurczaka
Kuchnia Bazyliiszpinakiem, orzechami laskowymi i grana padano Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron(...)ryżowy z pak choi Makaron soba z brokułami i cukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki
Moja smaczna kuchniagrają ser i gruszka. Reszta tylko akompaniuje tej parze. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli (poza sezonem mogą być suszone) 1 gruszka Garść sałaty, najlepsza będzie rukola ze względu na lekko orzechowy smak Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania Sól Pieprz Dresing Łyżka soku z cytryny Łyżka musztardy miodowej(...)czasu aż serek się przyrumieni. Krok 5 Przygotowujemy dresing – wlewamy wszystkie składniki do słoiczka, zakręcamy go i mocno potrząsamy, aż powstanie gładka emulsja. Krok 6 Na talerz wykładamy rukolę, układamy na niej owoce, na wierzch kładziemy ser, na nim cebulkę, polewamy dresingiem i posypujemy pokruszonymi orzechami. Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł
Niedzielny kucharzkaczki 400 g. Opcjonalnie dwa filety wędzonego pstrąga Pół szklanki palonej kaszy gryczanej Białko z jednego jajka Garść orzechów włoskich 2 szalotki 4 łyżki tymianku 4 łyżki siekaniej rukoli 3 łyżki masła Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od oddzielenia białka od żółtka. Białko lekko ubijamy rózgą na pianę. Dodajemy kaszę, imieszamy tak by każde ziarenko się nią pokryło. Krok(...)rozgrzane masło i dusimy, aż cebulka zmięknie, czyli około 3-5 minut. Kiedy kasza już napęcznieje, dodajemy do niej przesmażoną szalotkę z tymiankiem oraz posiekane orzechy. Drobno kroimy rukolę i też wrzucamy do środka. Solimy, pieprzymy, mieszamy. Gotowe. Krok 5 Zabieramy się za usmażenie kaczki. Filet solimy i pieprzymy. Nacinamy skórkę ukośnie w poprzek (potrzebny jest ostry nóż). Dzięki temu
Niedzielny kucharzsuszonych pomidorów i kaparów Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów : Duża garść szuszonych pomidorów (mogą być z zalewy) Garść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa Sos z szalotek : 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki octu balsamicznego 200 ml czerwonego(...)koniec estragon, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Krok 3 Zabieramy się za pastę do bagietek. Siekamy drobno suszone pomidory i kapary, dodajemy świeże zioła (bazylia, rukola, pietruszka) i mieszamy. Przekrawamy bagietki wzdłuż i na połowy, jeśli są długie i smarujemy pastą. Krok 4 Rozgrzewamy piekarnik do 180 st i wstawiamy do środka camambert w żaroodpornym naczyniu
Niedzielny kucharzistnieją niemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. To ulubiony burger Agnieszki z rukolą, kalrepką i szalotką (wyglada jak zblazowany malarz francuski w berecie z końca XIX w.:) Czas: 30 minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki(...)mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się
Niedzielny kucharzwyników eksperymentu. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwy Szacowany koszt dla 2 osób: 15 zł Składniki Opakowanie makaronu penne 2 papryki czerwone Mała cebula Ząbek czosnku Garść migdałów Garść rukoli 50 g serka koziego 2 łyżki soku z cytryny Sos pomidorowy 400 ml passaty pomidorowej Pół główki cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy(...)gładki sos. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy sos pomidorowy oraz zmielone/posiekane migdały. Krok 5 Gotujemy makron wedle wskazań na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem paprykowo-pomidorowym. Dodajemy rukolę i kozi ser. Artykuł Środa: Pomidorowo-paprykowe penne pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzkawałków ) 1 placek tortilli kilka plastrów szynki 2-3 ogórki korniszone Krakus do posmarowania spodu jakiś serek na kanapki (ja użyłam o smaku chrzanowym) kilka listków szpinaku lub rukoli Przygotowanie: Placek tortilli smarujemy cienką warstwą serka kanapkowego, następnie układamy równomiernie na całej powierzchni liście świeżego szpinaku lub rukolę, na to rozkładamy plastry szynkę. Na końcu rozkładamy z brzegu ogórki. Ciasno
Gotuj z Mąkąłyżki posiekanej kolendry 50 g twarożku 2 ząbki czosnku 1 czerwone chili 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku Na kanapkę jajko, ugotowane na twardo bułka garść rukoli kiełki rodkiewki 2 plastry wędzonego boczku, usmażone Brokuł podziel na różyczki, włóż do garnka, zalej wodą, posól i obgotuj przez 8 minut. Odcedź brokuł i opłukaj pod zimną wodą. Dokładnie odsącz(...)grudki awokado. Dopraw pastę solą i sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Przełóż na miseczkę i udekoruj zieleniną. Kanapkę posmaruj grubo pastą. Na wierzchu ułóż ćwiartki jajka, boczek i rukolę z kiełkami. Jeśli chcesz zrobić broccomole jako dip użyj cieniutkich krakersów lub suchego pieczywa, u mnie na zdjęciu z quinoa i nasionami. Jeśli wolisz wersję jarską kanapki zrezygnuj z boczku
codojedzeniacukinii - 1 duża cukinia - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 jajko - 50 gr sera żółtego - olej do smażenia - przyprawy: pieprz, só l, słodka papryka - opcjonalnie: rukola i słonecznik do dekoracji. Pieczony camembert - serek camembert - 1/4 szklanki oleju - 1/2 łyżeczki cukru - 1/4 wyciśniętej cytryny - szczypta soli i pieprzu - 1 ząbek czosnku - 2 cm pora Cukinię kroimy(...)zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego
upichconaorzechami sprawdziło się. Składniki opakowanie makaronu spaghetti sól 100 g wędzonego czosnku 1 ząbek czosnku 2 dojrzałe awokado garść orzechów włoskich 100 g sera z niebieską pleśnią garść rukoli kilka gałązek natki pietruszki starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Boczek pokroiłem w kostkę, wytopiłem na chrupiąco na suchej patelni, pod koniec dodałem drobniutko posiekany czosnek. Wydrążony miąższ z awokado rozgniotłem widelcem(...)pokruszonymi orzechami i serem. Posiekałem rukolę i natkę pietruszki. Ugotowałem makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzony gorący makaron wymieszałem w garnku ustawionym na minimalnym ogniu najpierw z boczkiem z czosnkiem i wytopionym z niego tłuszczem, a następnie z masą z awokado i zieleniną. Doprawiłem solą, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchensałatkę z pieczonym burakiem. Ten cudowny przepis na sałatkę z czerwonych buraków z fetą i granatem robię często zimą, gdy trwa sezon na granaty. Do tego jeszcze lekko ostra rukola oraz słony smak fety.. Wszystkie składniki tej pięknej i bardzo zdrowej sałatki pasują do siebie idealnie. Sałatka z pieczonych buraków z fetą i rukolą to najlepszy wybór na każde
AniaGotuje.plmusztardy ● 250 g ziaren quinoa (komosy ryżowej) ● ok. 100 ml oliwy z oliwek ● 1 cytryna Bio ● 1 ząbek czosnku ● 3 czerwone (lub białe) cykorie ● 100 g sałaty (np. batawi, rukoli) ● 100 g kiełków (np. lucerny, rzeżuchy) ● sól, pieprz Filety łososia oczyść, usuń ości i skórkę (jeśli używasz filetów ze skórką). Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach(...)odwiruj i porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj winegret: w misce wymieszaj sok z cytryny (około ½ cytryny) z solą i pieprzem, dodaj resztę oliwy, wymieszaj całość trzepaczką.* Dodaj cykorię i rukolę lub inną sałatę i młode kiełki, wymieszaj z winegretem. Podawaj łososia panierowanego w ziarnach quinoa z sałatą i cykorią. *Jeśli wolisz winegret z dodatkiem musztardy, możesz dodać łyżeczkę musztardy
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPołączenie wyrazistego kurczaka, aromatycznego sosu i awokado zawiniętych w pszenną tortillę. Składniki: 4 tortille pszenne 25 cm 400 g filetu z kurczaka olej do smażenia + 1 łyżka awokado rukola Przyprawa do kurczaka: 1 ząbek czosnku ostra papryka słodka papryka kumin oregano Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek(...)Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić sokiem z limonki. Placki tortilli zarumienić na patelni grillowej. Na każda połowę placka wyłożyć porcję rukoli, kurczaka i awokado. Polać sosem. Zawinąć tortillę na nadzienie, zagiąć do środka boki i dalej dokończyć zwijanie. Przekroić na pół i podawać z resztą sosu
Pyry na Gazusmażeniu powinno poleżeć kilka minut. Składniki na sałatkę: 1/2 szklanki kuskusu 300 g wołowiny (steka) 300 g zielonej fasolki (może być mrożona) 50g pestek z dyni 50 g rukoli Składniki na dressing: łyżki oliwy 4 łyżki wody 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny sól pieprz Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy wchłonie wodę. Gdy się to stanie(...)minuty z każdej strony. Mięso solimy dopiero po usmażeniu. Gotowe mięso odkładamy na drewnianą deskę na kilka minut. Stek kroimy dopiero gdy trochę przestygnie. Kuskus, fasolkę, pestki dyni oraz rukolę mieszamy. Na talerze nakładamy porcję kaszy z fasolką. Na wierzchu układamy pokrojonego steka. Całość polewamy dressingiem miodowo-cytrynowym. Gotowe
Dieta bez mleka