nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych restauracjach, dlatego dziś u mnie na lunch ekskluzywne wegetariańskie carpaccio. Składniki: 4 buraki ugotowane duża garść rukoli 100 g sera sałatkowego typu feta 2-3 łyżki oleju z pestek winogron ocet balsamiczny Sposób przyrządzenia: Buraki pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na talerzu. Dodać rukolę, pokropić
pieprzny smaczekbędzie aż taka dobra-moim gości om również ogromnie posmakowała i zniknęła błyskawicznie-to proste i niedrogie danie idealnie sprawdzi się na każdej imprezie-polecam gorąco!!! Składniki: pół opakowania rukoli 3 buraki średniej wielkości 1/2 opakowania serka feta garść pestek dyni na sos: 1/2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki miodu 1/2 łyżki soku z cytryny(...)stopniach 1-1,2 min w zależności od wielkości buraka(ja piekłam przy okazji pieczenia mięsa),studzimy,obieramy i kroimy w cieniutki plasterki. Na półmisku układamy warstwę rukoli na to układamy plasterki buraka i posypujemy kawałkami fety.Pestki z dyni prażymy chwilkę na suchej patelni i posypujemy po wierzchu nasze carpaccio,mieszamy składniki sosu (np.w słoiczku,mocno potrząsając wtedy będzie gładki
Swojskie jedzonkoładnie, że i na świątecznym stole doskonale się zaprezentuje! Składniki: 0,5 szklanki kaszy kus kus 4 plastry wędzonego łososia garść pestek granatu 0,5 zielonego ogórka garść rukoli oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Kaszę kus kus zalać wrzątkiem, ok. 5 mm ponad powierzchnię, posolić, przykryć i zostawić na kilka minut. Łososia porwać na mniejsze kawałki(...)pół, pokroić w plastry. Kaszę doprawić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Ułożyć na talerzu lub półmisku. Na kaszę wyłożyć łososia, pestki granatu, plastry ogórka i rukolę. Polać wszystko odrobiną oliwy i sokiem z cytryny
Kulinarne Inspiracjesama żurawina wystarczy w zupełności. Składniki na 4 porcje: • 2 okrągłe sery typu camembert • po kilka orzechów: włoskie, pistacje, nerkowce, brazylijskie, jakie lubimy • garść rukoli • garść kiełków ze słonecznika Sos żurawinowy • 1/2 słoiczka żurawiny • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego Wykonanie: • Sery przeciąć na 2 połówki, tak aby powstały 2 plastry. • Ułożyć na blasze wyłożonej(...)kilka orzechów. • Zapiekać w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Wino odparować do połowy objętości, dodać żurawinę i pogotować 3 minuty. • Gorący ser podawać z rukolą, kiełkami słonecznika i sosem żurawinowym
To co kochamWigilię. Składniki na 4 porcje: • 1 kg ziemniaków • 200 g sera żółtego • 200 g masła • 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex • 500 ml śmietany 30% • garść rukoli • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie i przepuścić przez praskę. • Wyrobić gładką masę z drobno startym żółtym serem i połową masła. • Puree nałożyć(...)rękawa cukierniczego i uformować w głebokim talerzu rozetkę. • Zapiec 5 minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.C. • Rukolę zmiksować z oliwą aż powstanie emulsja. • Zupę grzybową zalać bulionem w ilości odpowiadającej połowie objętości wody na opakowaniu i gotować 15 minut. • Dodać śmietanę i resztę masła, zmiksować. • Krem grzybowy wlewamy
To co kochampomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto(...)gotować ok. 3 minut. • Ugotowany makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony
To co kochampapryka zielona • 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej zielonej • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 4 brykiety szpinaku mrożonego • 10 sztuk oliwek zielonych • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • świeże oregano – kilka listków • sól, pieprz • 4 łyżki oleju Kasza • 1 szklanka kaszy jaglanej / 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cukinię, bakłażana i paprykę(...)wrzucić paprykę, cukinię i czosnek, podsmażyć. • Wrzucać kolejno bakłażan, fasolkę, bób, groszek i szpinak, każde chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 10 minut. • Dodać rukolę, oregano i oliwki, przemieszać i gulasz gotowy. • Kaszę jaglaną przelać na sitku wrzącą wodą aby straciła goryczkę. • Przesmażyć kaszę na maśle. • Zalać chłodnym bulionem lub wodą
To co kochamPolecam na niedzielny obiad. Składniki na 4 porcje: • 2 piersi z kurczaka • 10 sztuk suszonych pomidorów • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • 100 ml białego wina • 200 ml śmietany 30% • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Na oliwie podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. • Dodać cebulę(...)pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. • Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. • Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. • Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Dania
To co kochammarchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia skropić cytryną, posypać solą
To co kochamzaprezentuje się na talerzu. Przepis zaczerpnęłam ze strony Kukbuk wprowadzając swoje modyfikacje. Sałatka z pieczonych warzyw korzeniowych 2 buraki ćwikłowe 2 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 duży seler rukola sałata lodowa Marynata: 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 2 łyżki octu 3 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka sproszkowanego chili (można dodać mniej lub pominąć jeśli nie lubimy ostrych(...)przez 1.5 godziny w 180 stopniach. Przez godzinę pieczemy pod przykryciem (np z folii aluminiowej) następnie odkrywamy i zostawiamy na jeszcze pół godziny aby się skarmelizowały. Na talerze wykładamy rukolę wymieszaną z sałatą lodową na to wykładamy upieczone warzywa. Całość posypujemy pokruszonym serem feta lub kozim. Smacznego!!! Artykuł Pieczone warzywa korzeniowe pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniprzygotowania prostych dań, jak właśnie sałatka. Kolorowa i bardzo sycąca porcja znikła w kilka minut. Składniki 4 jajka 1 dojrzałe awokado ogórek 100 g pomidorków koktajlowych 80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku kilka rzodkiewek sos do sałatki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta soli Sposób przygotowania Jajka ugotować(...)twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Awokado pokroić w plasterki i wymieszać w misce z rukolą i szpinakiem. Dodać ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. Przygotować sos do sałatki – musztardę wymieszać z solą i sokiem z limonki. Dodać oliwę i suszoną bazylię, mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Przelać sos do sałatki, dodać pokrojone jajka i wymieszać
Pink Envelopecytryny sól, pieprz Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam: 1 pęczek natki pietruszki, posiekany 1 pęczek rukoli, posiekany 4 łyżki kaparów 150 g marynowanych podgrzybków Przygotowanie: Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia(...)pestek i kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
bistro mama