rukola - 6622 przepisów (strona:195/442)

Sałatka prosto z ogródka, zdrowo i zielono! 181

taki jaki właśnie wyrósł na grządce. Zielono, smacznie i bardzo zdrowo to ostatnio moje ulubione zestawienie!. Składniki: - kilka małych gruntowych ogórków - kilka młodych pędów zielonego groszku - garść listków rukoli - kilka małych rzodkiewek - parę łyżek złocistej kukurydzy Bonduelle z groszkiem www.warzywneinspiracje.pl ! - oliwa z oliwy extra virgin - sól - pieprz 1. Warzywa myjemy i osuszamy, rzodkiewki kroimy na połowę, ogórki obieramy ze skórki(...)kroimy na paseczki. 2. Na talerzu układamy warstwowo liście rukoli, kukurydzę z groszkiem, ogórka, rzodkiewkę i młode pędy groszku. Sałatkę oprószamy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą z oliwek, a na wierzchu układamy młode pędy zielonego groszku. Gotowe!, smacznego!, na zdrowie

Apetyczna babeczka
Sałatka z czerwoną fasolą 149

Sałatki, które mają mało składników lubię najbardziej. I ta taka właśnie jest :D Składniki sałatki : puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze Bonduelle - 212 ml 4-5 gotowanych jaj garść rukoli 2-3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika Przygotowanie : Fasolę wysypać na sito, przemyć pod bieżącą wodą i osączyć  Umytą rukolę porwać na mniejsze kawałki Ugotowane jajka pokroić w kostkę Składniki

Proste Potrawy
Energia na dzień dobry, czyli sałatka z rukoli, sera i orzechów 179

Smaczna sałatka, którą szybko się robi. Polecam na śniadanie lub kolację. Zdrowa porcja energii:) Składniki: 2 garści świeżej rukoli 1 średni pomidor kilka orzechów włoskich - możecie je zastąpić laskowymi, nerkowcami lub migdałami 2 plastry żółtego sera 2 ząbki czosnku łyżka rodzynek oliwa z oliwek do polania kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Umytą i osuszoną rukolę

Zasmakuj Kuchni
Makaronowa sałatka z pomidorami 141

sałatka z pomidorami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 opakowanie  makaronu Lubella Classic uszka 2 kulki mozzarelli 50 g kiełbasy chorizo 1 mała czerwona cebula 2-3 garści rukoli 1 szklanka różnokolorowych pomidorków koktajlowych kilka gałązek świeżej kolendry oliwa z oliwek sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu(...)Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka. Chorizo kroimy w paski, mozzarellę w kostkę, pomidorki na ćwiartki. Do dużej miski wrzucamy makaron, dodajemy cebulę, chorizo, mozzarellę, pomidory, porwane listki rukoli. Dodajemy oliwę, sok  z cytryny i przyprawiamy. Wszystko dokładnie mieszamy, posypujemy listkami kolendry

Kulinarne przygody Gatity
Pyszna pasta z makreli, orzechów włoskich i jajek z suszonymi pomidorami 203

pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koziego sera śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakoma sól, pieprz do zjadliwego udekorowania kilka listków świeżej rukoli i plasterków zielonego ogórka Wykonanie: Bardzo proste:) Obieramy makrelę z ości, układamy w blenderze. Do tego wrzucamy kolejno: pokrojone w kostkę cebulę i suszone pomidory, orzechy włoskie, jajka pokrojone(...)ćwiartki, kozi ser, jogurt, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji musu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Podajemy na pieczywie kładąc na nią plasterki ogórka i rukolę i (ewentualnie) pieprząc wierzch. Smacznego zdrowego

Zasmakuj Kuchni
Makaron z pesto ze szpinaku (Pasta con pesto di spinaci) 202

moich postów z pesto w roli głównej, zapraszam :) zielone pesto z pietruszki, bazylii i mięty ( link ) pesto z cukinii ( link ) pesto z rukoli i gorgonzoli ( link ) pesto z pistacji i rukoli ( link ) SKŁADNIKI na 4 porcje 400 gr makaronu 200 gr szpinaku typu baby 3-4 listki bazylii 4 łyżki startego parmezanu

La grande e la piccola cuoca
Pizza Rukola z fetą z zalewy czosnkowej i boczkiem na cienkim cieście 236

instant Farsz: 1 mozzarella pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki parmezanu pół szklanki fety w kostce z zalewy czosnkowej 5 plastrów boczku 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę Rukola do posypania Sos: 1,5 szklanki passaty Sól, pieprz, majeranek, słodka papryka   Wykonanie: Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło. Po tym czasie ciasto(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów w temp. 200C na środkowej półce na grzaniu góra-dół. Jak wyjmuję z piekarnika to posypuję rukolą - smacznego

Zasmakuj Kuchni
Carpaccio z łososia, rukoli i koziego sera 296

niż zwykle. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, oczywiście jak zawsze, życzę Wam smacznego:) Składniki: opakowanie łososia wędzonego - plastry na zimno 120 g garść świeżej, umytej i osuszonej rukoli kozi ser do posypania - ja użyłam 60 g serka koziego śmietankowego oliwa z oliwek pieprz łyżka soku z cytryny + kilka plasterków do smacznej ozdoby (przyda się, ktoś może lubi(...)niej dłonią formuję nieduże porcje). Przyprawiam pieprzem do smaku, najlepiej świeżo zmielonym. Następnie polewam równomiernie łyżką soku z cytryny i skrapiam oliwą z oliwek. Na koniec posypuję rukolą. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zielone minestrone - szybka, wiosenna zupa 152

zupy, drobnego makaronu czy połamanego spaghetti) 10-12 małych młodych ziemniaków ok. 500 g ulubionych zielonych warzyw, np. szparagów, zielonej fasolki, groszku, bobu, cukinii, kalarepki, młodej kapusty, szpinaku, szczawiu, rukoli, cebulki dymki ( u mnie szparagi, fasolka, groszek, cukinia i kalarepka) 1 puszka ciecierzycy lub białej fasoli 5-6 czubatych łyżek ulubionego pesto, np. tradycyjnego bazyliowego lub z liści rzodkiewki Przygotowanie(...)kolejności wrzuć ziemniaki i bób jeżeli używasz (ziemniaki gotują się ok. 10 min, bób- 15 min..). Po ok. 5 min. dodaj pozostałe warzywa, a liście takie jak szpinak czy rukola na ostatnie 2-3 min. gotowania (wystarczy, że zwiędną).  Na koniec dodaj odcedzoną cieciorkę lub białą fasolę (wystarczy, że ogrzeją się w zupie), ugotowany makaron oraz łyżkę pesto. Wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 125

There’s a bit to do while making this salad but the effect is worth every minute! SKŁADNIKI (na 3-4 porcje): 1/2 główki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól(...)plastry, lekko posól z obu stron i odstaw na chwilę, niech puści trochę wody. Sałatę porwij/pokrój na kawałki, kapustę pekińską pokrój, wrzuć je do sporej miski razem z rukolą. Pomidora pokrój na kawałki, technika dowolna Winogrona na połówki, jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były

Martyna Cooks
Makaron ze szparagami 200

makaronem. Danie powstało pyszne i sycące. Polecam gorąco. Składniki:  50 dag makaronu pełnoziarnistego pęczek zielonych szparagów cebula dymka 3 szt. 50 dag pomidorków koktajlowych 125g mozarelli 2 garście rukoli sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Sposób przygotowania : Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.Szparagi gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Oliwę z oliwek mieszamy(...)grubych oczkach. Pomidorki przekrawamy na pół. Cebulki drobno siekamy. To samo robimy ze szczypiorkiem. Dymkę podsmażamy na oliwie aż się ładnie zeszkli. Dodajemy pomidory. Po 3 minutach wkładamy szparagi, rukolę i mozarellę. Dodajemy makaron. Zalewamy sosem. Chwilę podgrzewamy.  Ilość porcji: 5 Koszt przygotowania: 20 zł Czas przygotowania

Pobite gary Barbary
Kanapka z pastrami 214

właśnie w Stanach pastrami jest wytwarzane w największych ilościach. Kanapka z pastrami Czas przygotowania: 10 minut + czas parowania pastrami Składniki: 2 plastry pastrami 4 kromki razowego chleba listki rukoli 2 konserwowe ogórki majonez Wykonanie: Plastry pastrami układamy na nakładce do gotowania na parze wyłożonej folią aluminiową. Nakładkę wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez(...)minimum 60 minut. po tym czasie mięso będzie idealnie naparowane, delikatne i mięciutkie. Kromki chleba smarujemy majonezem, układamy na nich listki rukoli, plasterki pastrami, pokrojone w plasterki ogórki. Przykrywamy kromką chleba posmarowaną majonezem. Kanapkę lekko dociskamy i kroimy na pół. Jemy od razu, póki mięso jest gorące

Kulinarne przygody Gatity
Książęce Śniadanie lub Lunch do pracy - Marynowane Krewetki na Guacamole 247

szczypta ostrej papryki lub pasty z chili- Sambal kilka kropel Maggi na sałatkę Guacamole : 1 pomidor mięsisty lub 2 mniejsze mało wodniste 2 małe awokado lub 1 duże garstka rukoli lub roszponki (ewent. innej zieleninki) 4 duże rzodkiewki lub 6 mniejszych 1 czerwona cebula 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka oliwy 2-3 łyżki soku z cytrynu, limonki lub ewent(...)razu trzeba dodać sok cytrynowy lub ocet. Pokroić pomidory w kostkę usuwając wodniste pestki. Dodać sok cytrynowy i oliwę, dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie słupki, posiekany szczypiorek, rukolę i rzodkiewkę pokrojoną w grube plasterki. Doprawić solą pieprzem i kilkoma kroplami maggi. Wymieszać. Twarde awokado pokrojone w kostkę wmieszać delikatnie do pomidorów. Jeśli jest miękkie zmiażdżyć na "krem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tatar z wędzonego łososia, bazylii i pieczonego buraka z mango na jaśminowym ryżu z musem malinowo-mango 205

ryżu jaśminowego Uncle Bens  1/2 dojrzałego mango  średniej wielkości burak 50g malin grubo zmielony pieprz łyżka oliwy łyżka soku z cytryny 1/2 czerwonej cebuli pęczek świeżej bazylii rukola (do podania)   Przygotowanie: Buraka szorujemy dokładnie i nie obierając ze skórki wkładamy do piekarnika na 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu delikatnie zdejmujemy skórkę i drobno siekamy. Ryż(...)naczynia. Mango kroimy w kostkę 1/2 jego część łączymy z burakami. Mieszamy i wykładamy do naczynia z łososiem. Tą część przykrywamy pozostałą częścią ryby. Na talerz wykładamy ryż oraz rukolę. Ostrożnie przekładamy do góry dnem tatara.  Maliny wraz z pozostałą częścią manga rozdrabniamy łyżką i wykładamy na tatara. Ozdabiamy bazylią. Pyszne jako przystawka oraz główne danie. Smacznego

ChilliJemy