powstał nasz dzisiejszy brunch, przepyszne, wytrawne gofry z pozostałej z obiadu kaszy jaglanej, świeżej i aromatycznej salsy warzywnej z dodatkiem pomidorów suszonych i świeżej zieleniny, sporą ilością łososia i rukoli, którą uwielbiam! Takie fajne, smaczne i tak banalnie proste danie, które nas bardzo zaskoczyło smakiem, i żałowaliśmy, że tylko tak mało wyszło hehehe Jestem pewna, że do tego typu dań(...)czerwonej - 1/4 papryki żółtej - 2 łyżki pomidorów suszonych w paseczkach - 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami - posiekana natka pietruszki W/w składniki wymieszaj ze sobą. PONADTO: - garść świeżej rukoli - 2 duże grube plastry wędzonego łososia dodatkowo możesz użyć sosu czosnkowego, do wzmocnienia smaku gofrów, bądź posypać je posiekanymi orzechami
SMYKWKUCHNIkarmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki by Eat Me Fit A może skusisz się na rozkoszne i bardzo
Eat me! Fit me!Świetna sałateczka odpowiednia na każdą porę dnia, a składniki dostępne przez cały rok, a dodatkowo z niezbyt wysokim indeksem glikemicznym (o ile nie weźmiemy dojrzałych bananów). Składniki : rukola, banan (najlepiej niedojrzały, bo jest zdrowszy i ma niższy indeks glikemiczny), ser gorgonzola, pomarańcza, orzechy włoskie, pieprz, oliwa z oliwek lub olej z zimnego tłoczenia, ocet. Przygotowanie: rukolę umyć i osuszyć. Banana
Państwo Wojtczuk gotującudowny czas gdy papryki jest dużo, jest świeża, pyszna, soczysta. Kombinacje z papryczki habanero trwają nadal. Dziś postanowiłam zrobić sałatkę na słodko. Składniki: gruszka, banan, pomarańcz, sałata lodowa, rukola, gorgonzola, pestki dyni, pestki słonecznika, crema di balsamico (z Lidla), papryczka habanero, olej lub oliwa z oliwek. Przygotowanie: Owoce pokroić, sałatę porwać na mniejsze kawałki, rukolę przełożyć, papryczki drobniutko pokroić
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: rukola, ananas z puszki, brzoskwinia z puszki, żurawiny, rodzynki, pestki dyni, jogurt naturalny, majonez, czosnek. Przygotowanie: Rukolę przełożyć do miski, brzoskwinie i ananasa pokroić w kostkę, dodać żurawinę, rodzynki, podprażone pestki dyni. Polać sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu i czosnku. Doprawić solą i pieprzem
Państwo Wojtczuk gotujątheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z buraków z kaparami Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Kapary z nasionami – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Sos do pieczenia buraków: Ocet balsamiczny – 2 łyżki Oliwa – 1 łyżka Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek(...)pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, kaparami, i plastrami parmezanu. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, octu balsamicznego, miodu i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitmarchewki. Też pyszne. Zapraszam Was na moją propozycję na wykorzystanie tego warzywa. Składniki: 20 dag spagetti z buraka kilka kostek sera feta kilka włoskich orzechów kilka pistacji surowych garść rukoli sos; 2 łyżki oleju lnianego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu lipowego sól,pieprz Wykonanie: Spagetti z buraka gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, studzimy(...)Orzechy drobno siekamy, dodajemy do buraków, dokładamy też rukolę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. Polewamy nim buraki, dobrze mieszamy. Spaghetti układamy na talerzu, dopiero wtedy posypujemy pokruszoną fetą. Dodanie jej od razu do sałatki i mieszanie zabarwi ser na kolor buraka
Z Majeczką w kuchnikażdym razem o inny składnik. Np. ziarna słonecznika, ocet balsamiczny (nie dodaję, bo nie lubię), czosnek czy suszone pomidory:-)) Składniki: makaron (dowolny) pierś z kurczaka rukola pomidorki koktajlowe rzodkiewka oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz ostra papryka Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Najlepiej wykorzystać tu taki, który pozostał nam od poprzedniego obiadu (będzie oszczędniej). Pierś(...)kurczaka kroimy na 2 płaskie płaty. Posypujemy solą i ostrą papryką i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z każdej strony 3-4 minuty. Kiedy wystygnie kroimy w plastry. Rukole myjemy, rwiemy na drobniejsze kawałki. Pomidorki i rzodkiewki kroimy. Mieszamy wszystkie składniki delikatnie. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy do smaku, polewamy niewielką ilością oliwy
Walijskie Pichceniesmaczna i jednocześnie sycąca. Spróbujcie :) Składniki: 150 g wędzonego łososia duży burak duża czerwona cebula oliwa pieprz 200ml jogurtu naturalnego łyżka mrożonych malin cukier do smaku Do podania: rukola + cytryna Przygotowanie: Buraka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plastry. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Wykładamy na nią buraki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 175 stopniach(...)przez ok 20-25 minut (buraczki powinny być miękkie). W tym czasie obieramy cebulę i siekamy ją drobno razem z łososiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Na półmisek wykładamy rukolę, pieczone buraczki. Z ryby formujemy łyżką kulki i układamy na warzywach. Do miseczki wykładamy jogurt i maliny. Miksujemy je i doprawiamy cukrem i cytryną. Podajemy z tatarem z ryby oraz ćwiartkami
ChilliJemySkładniki: pół ogórka 50 g sera feta garść rukoli łyżeczka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 2 łyżki prażonego słonecznika kromka chleba żytnio-pszennego z siemieniem lnianym i słonecznikiem Wykonanie: 1. Ogórek pokrój w półplasterki. 2. Do miski wrzuć garść rukoli, dodaj ogórek i pokrojony w małą kostkę ser feta. 3. Skrop oliwą z oliwek, dopraw
Atlas Smakówszybką sałatkę, pełną smaku, kolorów i wartości odżywczych. Zrobienie jej zajmie Wam maksymalnie kilkanaście minut, ale smak zapamiętacie znacznie dłużej 😊 Składniki: 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych 60 g rukoli 1 średnia cebula garść włoskich orzechów (bez łupin) Rukolę opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Pomidorki umyć, osuszyć i przekroić na pół
Codzienna kuchnia niecodziennaziaren pieprzu i ziela angielskiego łyżka soli na litr wody 3 ząbki czosnku sos: po 2 łyżki oliwy po łyżce miodu i octu jabłkowego świeżo mielony pieprz garść rukoli do dekoracji kilka orzechów włoskich, obranych i podprażonych na patelni Jak przygotować carpaccio z kiszonych buraków? Buraki kroimy w cienkie plasterki. W czystym słoiku ciasno układamy buraki(...)zalewamy wodą z solą. Czekamy minimum tydzień. Plasterki marynowanego buraka układamy na talerzu. W miseczce kręcimy sos z oliwy, miodu, octu i pieprzu. Buraki polewamy sosem, dekorujemy gałązkami rukoli i orzechami. Artykuł Carpaccio z kiszonych buraków pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneokoło 3 łyżki mąka kukurydziana – 20 g proszek do pieczenia – 1 łyżeczka pieczarki – kilka sztuk sól i pieprz do smaku dodatki : mozarella, pomidorki, szynka z kurczaka, rukola Imprezowe przekąski – jak zrobić nasze koreczki z frittaty? Najpierw, przygotowujemy naszą frittatę. Musimy ubić białka na sztywno. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenie i delikatnie musimy wmiksować też(...)kwadrans. Później studzimy, i kroimy na kwadraciki. No i teraz zostało już tylko poukładać wszystko na tych naszych koreczkach. Ja wykorzystałam mozarellę, dobrej jakości wędlinę z kurczaka, rukolę oraz mini pomidorki – chyba daktylowe. Ale tak naprawdę to może to być cokolwiek. Wszystko, co lubicie po prostu. Kilka wykałaczek, i może być wjazd na stół Można by te mini
Matylda Gotujewody szczypta soli 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 2 łyżeczki drobno startego parmezanu masło do smażenia Farsz: feta (ok. 100 g) kilka suszonych pomidorów z zalewy mieszanka sałat z rukolą lub sama rukola Jajka energicznie wymieszać widelcem z wodą i solą. Dodać zioła prowansalskie i parmezan i całość dokładnie wymieszać. Patelnię nagrzać i wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (użyć tylko
Bulliojest apetyczna ? Sałatka z krewetkami i różowym sosem Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 300 g gotowanych obranych krewetek 4 jajka na twardo różnokolorowe pomidorki koktajlowe listki rukoli listki szpinaku baby Różowy sos: 1 łyżka majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz Wykonanie: W szklance mieszamy(...)wszystkie składniki sosu. Na duży talerz wykładamy listki rukoli i listki szpinaku. Pomidorki kroimy na połówki bądź na ćwiartki, jajka kroimy w ósemki. Na listkach układamy wszystkie składniki, krewetki możemy przeciąć wzdłuż na pół. Sałatkę polewamy sosem i od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatity