zupę zobaczyłam kilka dni temu na blogu u Marghe. Kombinacja jego składników strasznie mnie zaciekawiła i okazało się że to jest rosół peruwiański, ale czy ma on faktycznie coś wspólnego z Peru nie wiadomo, jednak to nieważne, bo i tak zrobiłam na obiad. Smakuje inaczej niż nasz, jest syty, aromatyczny, a przez odpowiednie dozowanie soku z limonki i chili może
Bernika - moj kulinarny pamietnikporcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości
Kto ugości moich gości?Polsce święto szlachetnej gęsiny. Dlatego zachęcam wszystkich do sięgania po ten pyszny drób nie tylko od święta, do przygotowywania nie tylko pieczonej gąski ale także innych pysznych dan, chociażby rosołu z klopsikami gęsimi. Dzisiaj w wersji śląskiej, czyli po naszymu jako nudelzupa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapust ą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbyć sztukamięs z wołowiny który bardzo lubię to czemu nie można zrobić czegoś podobnego z indyka ? Co prawda upał na dworze ale mnie się zachciało czegoś jednogarnkowego, pachnącego aromatycznym rosołem ( a w zasadzie mocnym wywarem indyczo -warzywnym). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizupę z czerwonej soczewicy Składniki: 200g czerwonej soczewicy 1 duża cebula 1 duża marchewka 3 ząbki czosnku 1 litr bulionu mięsnego, warzywnego lub rosołu (można więcej) 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy sól pieprz 2 łyżki oliwy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejabłkami: Gęś umyj i zostaw by obciekła. Jeśli chcesz możesz usunąć nadmiar tłuszczu z wnętrza gęsi – nie wyrzucaj go, ale zamróź i dokładaj po kawałku do gotowania rosołów w przyszłości. Następnie natrzyj gęś solą, pieprzem i majerankiem zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Potem odstaw gęś na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki, do zamarynowania. Jabłka umyj
Dorota Smakujesezonie jesienno-zimowym, bo fajnie rozgrzewa i wtedy smakuje najlepiej. Przepis na zupę z kurczakiem i makaronem jest bardzo prosty, a zupka naprawdę pyszna. Zazwyczaj robię ją na niedzielnym rosole, wówczas wychodzi bardzo aromatyczna. Zapraszam na przepis na pyszną zupę z kurczakiem i makaronem z dodatkiem pieczarek, papryki i kukurydzy. Jest naprawdę pyszna! ZUPA Z KURCZAKIEM I MAKARONEM – PRZEPIS
Alle Dobre!jednorazowo przygotować większy gar, a potem zamrozić. Nawet najprostsza domowa zupa będzie sto razy zdrowsza i bardziej wartościowa, niż ta kupna. Dziś zapraszam na rewelacyjną zupę ogórkową, która po rosole i pomidorowej, jest jedną z ulubionych zup Polaków. U mnie koniecznie musi być ugotowana na bazie mięsnego wywaru, ale pysznie będzie także smakować na tym wegetariańskim, jeśli nie jadasz mięsa
Kulinarne przygody GatityKluski ziemniaczane to klasyczny dodatek, który wzbogaci każdą zupę. Ich delikatna konsystencja i wyrazisty smak doskonale pasują do rosołu, zupy pomidorowej czy jarzynowej. Te kluski są nie tylko świetne w zupach, ale także smaczne jako samodzielne danie, idealne z smażonym boczkiem lub podane z ulubionym sosem i mięsem. Oto prosty przepis, który pozwoli Ci je przygotować w kilka chwil! Spróbuj
Smakowite Daniacukinii wg postu warzywno owocowego Pasta kanapkowa z cukinii Muffinki kakaowe, które zawsze się udają Naleśniki bez mleka Koktajl z cukinią Gofry z cukinii Pasta kanapkowa z warzyw z rosołu Artykuł Pomysły na śniadanie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakuje