rosół - 7627 przepisów (strona:233/509)

Zupa fasolowa 110

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Klopsy w skórkach 148

marchewki -jedna cebula -3 ząbki czosnku -olej    Z surowych ćwiartek z kurczaka zdejmujemy całe skórki i posypujemy je solą i pieprzem. Pozostałe mięso gotujemy tak, jak na rosół, dodając do niego marchewkę, opaloną cebulę i czosnek. Mięso wyjmujemy z rosołu, studzimy i oddzielamy od kości. Zostawiamy kilka całych  kawałków mięsa i posypujemy je słodką papryką. Wyjmujemy też

Maminek kulinarny
Galareta wieprzowa 132

ugotowaniu mięso z łopatki kroimy na małe kawałki. Jeśli ktoś lubi, może dodać mięso z nóżek, ale raczej niewiele z nich da się zagospodarować. Marchewkę kroimy w plasterki. Rosół przecedzamy przez sitko.    Mięso i marchewkę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy rosołem. Odstawiamy do wystudzenia i zastygnięcia galarety. Smacznego

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 157

czosnek kroimy w plastry.    Wątróbkę płuczemy, odsączamy, przyprawiamy przyprawą do mięs i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek.    Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę.    Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki.    Mięso, marchew, grzyby

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 136

średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia    Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.    Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach.    Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki i posypujemy majerankiem.    Obtaczamy tylko w bułce tartej

Maminek kulinarny
Kurczak korma- chicken korma 378

chilli w proszku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka mąki 125 ml mleka 400 ml śmietany 30% 250 ml rosołu z udek Wykonanie: Na poczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu. Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół

Smaki Edyty
Szybka zupa krem z brokułów 213

dodać grzanki i oprószyć wiórkami sera. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Brokuły mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Z podanych składników wychodzą 2 litry zupy. Zupę można ugotować na rosole domowej roboty, ale wówczas czas jej przygotowania się wydłuży (chyba, że posiada się 1,5 litra rosołu np. z dnia poprzedniego). Zamiast ulubionej przyprawy do zupy (vegeta, ziarenka smaku

Gospodyni Miejska
Mój sposób na Fasolkę Po Bretońsku 127

pomoże nam dodanie majeranku. - 600 g fasoli Jaś - 300 g boczku wędzonego - 300 g karkówki - 2 średnie cebule, marchewka, mały kawałek selera, pietruszka - sos pomidorowy 1 l - rosół (tyle aby zalać fasolę w garnku) - majeranek , pieprz Wieczorem zalewamy fasolę wodą. Rano wodę odlewamy i gotujemy namoczoną fasolę w rosole .Można też w wodzie, trzeba wtedy doprawić solą. Gotujemy do miękkości

Pasje Jolki
Krem zupa z pora o delikatnej czosnkowej nucie 167

warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół szklanki 12% słodkiej śmietany - olej do posmażenia - opcjonalnie pieczarki 10 szt ., dobrze sprawdzą się tutaj pokrojone(...)plasterki warzywa  z wywaru czy rosołu Oczyść por z zewnętrznych liści, przekrój  na pół, następnie wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę, obierz czosnek , przekrój na pół. Rozgrzej ok.3 łyżek oleju w garnku i wrzuć pokrojone warzywa. Duś ok. 10 minut co jakiś czas zamieszaj.  Posól odrobinę. Po tym czasie

Pasje Jolki
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 306

imbiru. Podane z dipem jogurtowym z kolendrą, kurkumą i czosnkiem tworzą niepowtarzalne danie. Paszteciki są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a farsz jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa z rosołu. Spróbujcie Składniki na 24 paszteciki: 100 g ryżu 250 g mięsa z rosołu (użyłam nóżki kurczaka) 1 średnia cebulka 2 opakowania ciasta francuskiego (każdy po 275 g) 1 serek Apetina

Oryginalny smak
Krem kalafiorowo- brokułowy 288

zupę. Było pysznie i zdrowo. Zaczynamy: Składniki: 1 duży kalafior 1 duży brokuł 2-3 marchewki 1 cebula kawałek selera 1-2 pietruszki Parmezan sól, pieprz, czosnek suszony, rosół kurczakowy opcjonalnie: 200 ml śmietany + 2 łyżki mąki Wykonanie: Do gotującego się rosołu, dodałam pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i poszatkowaną cebulę. Gotujemy około 5-10 min. Dodajemy pokrojony

Smaki Edyty
Domowa kostka rosołowa 308

używanych w kuchni. Zawierają glutaminian sodu, konserwanty i mnóstwo sztucznych dodatków. Mimo to są bardzo popularne i często używane – dzięki nim można szybko uzyskać bulion lub ulepszyć smak rosołu . Ja, prawdopodobnie jak większość z Was, gotuję bulion sama, ale znam mnóstwo osób, które korzystają z kostek po prostu z wygody. Bo co zrobić gdy w przepisie potrzeba pół szklanki(...)bulionu do sosu, a Wy nie macie ochoty gotować trzech litrów rosołu? Tutaj z pomocą przychodzi domowa kostka rosołowa – naturalna, pełna ziół, warzyw i przypraw. Idealnie wzmacnia smak i aromatyzuje . Wystarczy raz na trzy miesiące przygotować sobie porcyjkę i używać kostek do sosów, risotto czy jako bazę do zup. Ja sobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki

Poezja smaku
Kurczak w tymiankowym sosie na bulionie 221

Gotowany kurczak nie musi być nudny. Ilość potraw jakie robię z ugotowanego w rosole kurczaka jest już olbrzymia. Wszelkiego rodzaju potrawki, kurczak obsmażany, krokiety , farsze itd. Najłatwiej jednak odlać po prostu odrobinę mocnego rosołu, dodać masło, szczyptę mąki by zagęścić i zioła. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
KUJAWSKA KARTOFLANKA Z KLOPSIKAMI Z METKI 160

metki.  Zniewalająco pachnie już podczas gotowania, mimo swojej prostoty, nie sposób jej nie lubić... Składniki: 80 dag ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 litry rosołu lub bulionu liście laurowe ziele angielskie 2 łyż. masła 150 ml śmietany 18% 3 suszone grzybki sól pieprz natka pietruszki 1 wędzona metka Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler obrać(...)umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na oczkach. W rondlu rozgrzać masło, włożyć pokrojone warzywa,pokrojoną w kostkę cebulę,smażyć kilka minut, dodać do gorącego rosołu. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i suszone grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z metki zdjąć osłonkę. Zrobić maleńkie klopsiki i wrzucić do gotującej zupy. Gotować 20-30 minut, aż warzywa będą

Walijskie Pichcenie
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 240

gotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy.  Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone.  Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego(...)pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę

Walijskie Pichcenie