rosół z kurczaka - 1500 przepisów (strona:85/100)

szybkowar-rosół z kury wiejskiej z młodą włoszczyzną,czosnkiem,kurkumą... 190

Składniki: kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony(...)laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, wlać wodę i zamknąć szybkowar od chwili zasyczenia pary gotować na średnim ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
#Inspiracje - Moja Mama 208

niej nie muszę wydawać kilkuset złotych, by zjeść coś naprawdę smacznego. Poza tym Mama zawsze była dla mnie ogromnym wsparciem, to ona pierwsza próbowała moich wymyślnych potraw jak np. kurczak w orzeszkach ziemnych (paskudny swoją drogą :D), który przygotowałam jej kiedyś z okazji Dnia Matki. Zjadła, pochwaliła i utuliła w nagrodę, nie krzywiąc się ani razu, mimo, że danie było(...)byłam jeszcze na tyle "smarkata" i mogłam sobie zrobić krzywdę, ona mi ufała i pozwalała cieszyć się moim ulubionym widokiem. To do Mamy dzwonię zapytać jak trzeba ugotować rosół, jak sprawić, by barszcz zachował swój kolor i jak przyrządzić fasolkę po bretońsku. Moja Mama to skarbnica wiedzy, mój mentor, moja inspiracja i największa fanka zarazem. Kocham Cię Mamo

Cooking Monster
Galaretka ze skrzydełek drobiowych 135

Bardzo przyjemna przekąska na zakrapianą imprezę, a pragnę zauważyć że tania w wykonaniu i smaczna. Składniki: skrzydełka drobiowe 1 kg woda 1 litr 15 dag włoszczyzny

Tradycyjna Kuchnia
PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 322

Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne

Ostra na Słodko
Roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem. 183

otrzymałam pyszne danie. Goście i mąż byli zachwyceni, więc polecam szczególnie! Składniki na roladki drobiowe z jarmużem, botwinką i twarożkiem:  na 1 roladkę 1 rozbity, pojedynczy filet z kurczaka kilka listków świeżego majeranku (lub innych świeżych ziół) ewentualnie 1/3 łyżeczki suszonego 2-3 listki młodego, blanszowanego jarmużu lub 2-3 listki botwinki (ewentualnie surowego szpinaku) 2 ugotowane łodyżki botwinki(...)długości łodyżki botwinki, twarożek i zwijamy kotleta w kształtną roladkę, spinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos.  SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki

Rozpustne gotowanie
Dietetyczne kotlety mielone z indyka 333

indyka średnio w 100 g ma zaledwie 140 kcal i jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym.Dla porównania 100 g piersi z indyka to 107 kcal,a 100 g piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo(...)indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz do smażenia 1 jajko L bułka tarta do panierowania sól,pieprz Wykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso razem z 1 obraną cebulą  do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa z podsmażanym koncentratem 216

Składniki: 1 porcja rosołowa z kurczaka; 2,5 l zimnej wody; Biała część pora; 1/4 średniego selera; 1 średnia pietruszka; 3 średnie marchewki; Pęczek natki pietruszki; 200 g koncentratu pomidorowego; 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 2 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki masła; Sól; Pieprz.  Dodatkowo: Makaron (u mnie nitki cięte, Lubella); Drobno posiekana natka pietruszki(...)będzie gotowana zupa, włożyć porcję rosołową, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i pęczek natki pietruszki (w całości). Zalać zimną wodą (2,5 litra) i gotować na bardzo małym ogniu (rosół ma jedynie pyrkać) przez około 3 godziny. Po tym czasie rosół przecedzić przez sito (marchewki pozostawić, pozostałe warzywa i porcję rosołową albo wykorzystać do innych potraw albo wyrzucić). W osobnym

Gospodyni Miejska
Entliczek pentliczek malowany stoliczek 181

400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów w puszce 3 szklanki rosołu 1 łyżka oregano, słodkiej papryki1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 2 tortille starty żółty seroregano Na oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodałam mielone mięso(...)rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne

bastalena
Zupa krem ze szparagów białych i zielonych 220

pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)   Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice , prawda że to zgrany duet ? :) udko z kurczaka lub 4 skrzydełka marchewka 2 pietruszki połowa selera 3 ząbki czosnku 50 dag białych szparagów 5 dag zielonych szparagów 80 dag ziemniaków groszek konserwowy  3 listki laurowe 4 kulki(...)jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby) Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem

Takie tam pichcenie
EMPANADAS 189

ciągu kilku kolejnych dni sukcesywnie zużywam do przygotowywania zup oraz sosów.  Pozostałe po ugotowaniu mięsko oddzielam od kości i  przygotowuję z niego paszteciki, potrawkę z kurczaka lub  tymbaliki drobiowe. Świetnym sposobem jest także usmażenie chrupiących pierożków z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli empanadas.  Pierożki przygotowałam z cieniutkiego ciasta na bazie mąki, wody i oliwy, które w zasadzie(...)porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki soli 60 ml oliwy 100 ml gorącej wody NADZIENIE 2 szklanki rozdrobnionego mięsa z rosołu 100 g hiszpańskiej kiełbaski chorizo pokrojonej w kostkę 50 g sera manchego startego na tarce lub innego twardego sera np. parmezanu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 1 łyżka słodkiej

cool and minty
Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 358

Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Wiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Sosy Sos musztardowy na białym winie Chrzan śmietankowy Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Domowa ćwikła Domowe wędliny Polędwica z szynkowara Schab(...)kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną

Kulinarne przygody Gatity
Uniwersalny farsz mięsny 223

możliwość, użyjcie to samo co ja, a farsz mięsny odwdzięczy się wam miłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę) 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe cebule 4 pomidory obrane(...)Dobrej jakości czubrycę kupicie na badapak.pl . Zielona jest łagodniejsza, czerwona bardziej pikantna, obie bardzo podkręcają smak potraw) sól, pieprz do smaku 250 ml bulionu warzywnego lub wołowego, może być rosół z niedzieli (jeśli nie macie, woda też się nada) 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny. Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub innego ulubionego

ladykitchen
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 297

fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka(...)Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado

Kulinarne przygody Gatity
Kuskus, mięso z rosołu i pieczarki czyli recykling dobry na wszystko. 156

            W książce P. Łukasik i  G. Targosz   pt :  KIPI  KASZA  trafiłam na fany przepis. Wiadomo

Dieta moja pasja
Meksykańskie Flautas z kurczakiem, pycha 86

który można zlać i wypić. Samo dobro Wykonanie kurczakowe flautas – piersi kurze wrzucić do garnuszka zalać wodą. Ja w takim wypadku jak potrzebuję ugotowanego mięsa zawsze przygotowuję jak rosół. Mam potem wywar do zup. Nic nie będzie zmarnowane. Wodę dosolić do smaku, dodać marchewkę, kawałek pora, kawałek selera, korzeń pietruszki i 2 ziarenka ziela angielskiego, trochę mielonego czarnego pieprzu(...)potem można przeciąć na pół. łatwiej się smaży i są bardziej podzielne. Rozgrzać olej na patelni około 1 cm wysokości. Jak olej jest już gorący to włożyć zawijasy z kurczaka. Bardzo szybko się zarumienią, wtedy obrócić na drugą stronę. Wyłożyć na papier kuchenny i odsączyć tłuszcz. Smażą się szybko więc nie są tłuste. Podawać natychmiast z przygotowaną wcześniej salsą. Polecam

Kuchnia Pokoleń