Barszcz czerwony to chyba najpopularniejsze danie, które od razu kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Choć można go przyrządzić tak po prostu. Mój barszcz przygotowałam na bazie rosołu drobiowego, ze świeżymi burakami.Uwielbiam go z majerankiem. Idealny do pierogów, krokietów, pasztecików czy uszek. Pyszny o intensywnym kolorze, zapachu i smaku. Najlepszy na chłodne, jesienne wieczory. Polecam :) Składniki(...)świeżych buraków * świeża włoszczyzna * 3 liście laurowe * 4-5 ziarenek ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * pieprz * ocet do smaku * majeranek * sól * około 1,5 litra wody * 1 udo kurczaka * 2-3 łyżki suszonych buraczków (użyłam Skworcu) Wykonanie: Buraki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki. W garnku umieścić starte buraki, pokrojoną
Zrób to smaczniekurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku 1 łyżka wegety 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół
Kubki smakukurczaka 1 pęczek młodej włoszczyzny plus 2-3 młode marchewki 3-4 ząbki młodego czosnku wraz ze skórką 1 pęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół
Garniec MagalieSkładniki: FARSZ: rostbef wołowy 50 dag, kurczak 1,20 kg, majeranek 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki CIASTO: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek(...)łyżeczka mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut ciasto podzielić na porcje, każdą cienko
W Mojej Kuchni Lubiępyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu(...)ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso i warzywa, wywar przecedzić i ponownie wstawić na ogień. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Mięso obrać z kości, pokroić. Z żołądków usunąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaFilet z kurczaka faszerowałam na rożne sposoby. I zawsze wychodził zjadliwy. Dlatego pomyślałam ,dlaczego by nie spróbować z warzywami . Takimi od wieków u nas- w Polsce ,używanymi. Nawet całkiem niezle smakował. Składniki na 4 rolady 4 pojedyńcze filety drobiowe cebula 1/4 główki kapusty czerwonej 2 marchewki 10 cm pora 1/2 natki pietruszki 1/4 kapusty pekińskiej 1 łyżka musztardy ostrej(...)szklanka wody lub rosołu oliwa Panierka 1 jajko 5 łyżek płatków kukurydzianych sól ,pieprz Wykonanie Krok 1 . Warzywa umyć i osuszyć . Cebulę,marchewki i por pokroić w paski ok 3cm. Kapusty poszatkować.Natkę posiekać drobno . Krok 2 . Umyte i osuszone filety rozbić na cienkie płaty. Doprawić pieprzem i solą z każdej strony. Krok .3 Rozgrzać oliwę w rondelku
Eli Gotowaniejestem z tych co lubią zupę na rosole, czy wywarze z warzyw lub warzyw i mięsa. Mam wrażenie, że taka zupa jest dużo smaczniejsza. Ze względu na czas gotowania przygotowuję wywaru więcej i chowam do lodówki lub zamrażam.- dwie średnie marchewki- jedna średnia lub dwie małe pietruszki- połowę pora- połowę małego selera- jedna cebula- 2-3 liście laurowe(...)ziaren ziela angielskiego- sól,pieprz- jedno udko od kurczaka- kawałek kości wieprzowej na zupę.Mięso i warzywa oczywiście można zmieniać i mieszać lub zostawić np. tylko drób.Wszystko czyścimy, myjemy i zalewamy 4-5 litrów wody i gotujemy na małym ogniu ok. 1,5-2 godzin.Na początku pojawi się piana, można ją zebrać łyżką cedzakową i wyrzucić, wywar będzie klarowniejszy.Po
Pasje Jolkiwłaściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała część zielona natka pietruszki świeża bazylia(...)czarnego kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy 1.5 łyżki soli gruboziarnistej morskiej lub Himalajskiej woda Przyprawy i dobrą sól znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl 1. Nastawiamy wywar jak na rosół, gotujemy na małym ogniu ok. godziny, po tym czasie wyciągamy z wywaru mięso i dokładnie obieramy je z kości. Nadal gotujemy razem z obranym mięsem, woda powinna odparować do poziomu
Apetyczna babeczkaRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku(...)masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula - sos sojowy - sos rybny - sos ostrygowy - ocet ryżowy - sok z 1/2 limonki - sos chilli - pieprz biały - szczypta cynamonu - sól do smaku do podania: - jajko ugotowane na półtwardo (4 minuty od zagotowania
Cook&Loveliście laurowe -5 kulek ziela angielskiego -2 jajka -płaska łyżka vegety -pieprz -gałka muszkatołowa około 2-3 łyżki -majeranek 3 łyżki -120g kaszy mannej Ćwiartki z kurczaka,marchew, liście laurowe, ziele angielskie,cebulę, pietruszkę oraz wątróbkę dajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż do miękkości warzyw i mięsa-gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Po ugotowaniu studzimy(...)Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki muszkatołowej polecam dać sporo. Na koniec całą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKochani Święta Wielkanocne już za pasem , więc obowiązkowym w menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Proponuję pomyśleć już teraz o zbieraniu wydmuszek. Gwarantuję, że jeśli zagości na Waszym świątecznym stole ozdobi i zachwyci swoim smakiem oraz oryginalnością całą Waszą rodzinę. Przystawka jest bardzo prosta do przygotowania, smaczna i zdrowa a dodatkowo będzie ona na pewno piękną(...)dekoracją Świątecznego stołu! Składniki: 10 wydmuszek z jajek 30 dkg szynki 0,5 l wywaru z rosołu 4 łyżeczki żelatyny warzywa do dekoracji np. kukurydza, groszek, marchewka, natka pietruszki, ugotowane białko jajka, por Przygotowanie: Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym, aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka. Wydmuszki z jajek oczyszczamy, myjemy i zalewamy wyparzamy wrzątkiem
Podróż w kulinariazmodyfikować..? Tak w głowie zrodził się pomysł na to, by zamiast proszku dodawanego do zupek użyć po prostu bulionu. Nie popełnicie też żadnej zbrodni, jeśli makaron zalejecie po prostu rosołem- pozostałym np z dnia wcześniejszego (tak, tak, wtedy nie zrobicie już pomidorowej :D ) Czasem w większych sklepach można dostać opakowanie samego makaronu Wonton, nawet w Biedronce mi się raz takie(...)jeśli nie kupicie, to użyjcie makaronu z gotowych zupek. Składniki: 1 ½ opakowania makaronu Wonton lub 3 dowolne opakowania zupek chińskich z makaronem 700ml bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 1 większy słoik marynowanej papryki 1 puszka kukurydzy 2 pęczki szczypiorku lub jeden większy 4 łyżki majonezu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy Kebab-gyros Sól, pieprz do smaku Sposób
Kuchnia w czekoladzielekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka.-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki-opaloną cebulę-3 ząbki czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-sól-kilka suszonych grzybków-1 opakowanie żelatyny ( 50g ) Wszystko gotujemy do miękkości mięsa. Marchewkę kroimy w plasterki, mięso(...)małe kawałki.Częścią marchewki dekorujemy miseczki na galaretkę.Pozostałą marchewkę i mięso dodamy do rosołu. Rosół wcześniej należy przecedzić, dodać namoczoną żelatynę i zagotować. Nalewamy gorącą galaretę do miseczek i odstawiamy do stężenia. Bardzo dobrze smakuje z marynatami.Polecamy paprykę i opieńki, które świetnie zastępują ocet.Smacznego
Maminek kulinarnycennego cynku ( 2 razy więcej niż jabłka czy gruszki)". Sami widzicie, że nie ma co zwlekać, tylko zaserwować pomidorową owsianeczkę:)) Zupa pomidorowa z płatkami owsianymi Składniki: filet z kurczaka włoszczyzna świeże pomidory lub przecier pomidorowy sól, curry, pieprz płatki owsiane lub otręby Receptura jest banalnie prosta - na małym ogniu gotujemy delikatny rosołek na filecie z włoszczyzną, z niewielką(...)będzie miękkie) dodajemy curry oraz przecier - jeżeli korzystamy ze świeżych pomidorów uprzednio je sparzamy, obieramy ze skórki, gotujemy w odrębnym rondelku, przecieramy przez sitko i dodajemy do rosołu. Włoszczyznę i mięso wyjmujemy, marchewkę kroimy w kostkę, mięso rwiemy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy, którą doprawiamy pieprzem według uznania i świeżą zieleniną (np.natk
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLubicie brokuły? Ja tak średnio, ale w tym wydaniu bardzo mi smakują. Poza tym brokuły mają szereg dobrych właściwości dla naszego zdrowia. „ Brokuły posiadają wyjątkowe
Oka w rosole czyli KaFka gotujepomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja rosołowa z kurczaka) umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki(...)całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jakieś 1,5 godz. Następnie rosół przecedzamy. Surową marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle. Dodajemy do rosołu. Można również dodać marchewki z rosołu, pokrojone w kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy
e-PrzepisyKulinarneRussell Hobbs. Rozdrabniacz Chop & Blend Aura to urządzenie niezwykle funkcjonalne, z którym w mig przygotujecie zupy, sosy, salsy, pasty i wiele, wiele innych. Składniki: * 1 udko z kurczaka - całe * 2 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek korzenia selera * 3-4 ziarna ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 puszka kukurydzy ( puszka o wadze 340 g, waga samej kukurydzy około 280g(...)sól Wykonanie: Mięso umyć, ułożyć w garnku. Dodać obrane, umyte warzywa - marchew, seler i pietruszkę oraz przyprawy. Całość zalać 1 litrem wody - gotować około 60 minut. Udko wyjąć z rosołu. Kukurydzę dokładnie opłukać, na sicie pod bieżącą wodą - odsączyć. Wypłukaną kukurydzę dodać do rosołu drobiowo-warzywnego. Gotować kilka minut. Do ugotowanej zupy z kukurydzy, wlać śmietankę. Doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowo