rosół domowy - 1105 przepisów (strona:65/74)

Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 201

wynikające z raportu opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności . W całej Unii Europejskiej rocznie marnuje się ponad 88mln ton produktów. Badania wykazały, że największym źródłem marnotrawienia jedzenia są gospodarstwa domowe (53 proc.), przetwórstwo (19 proc.), gastronomia (12 proc.) i produkcja (11 proc.). Według danych opublikowanych w 2010 roku w Polsce wyrzuca się blisko 9mln ton żywności, czyli statystyczny Polak(...)gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo

Obiad gotowy
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 175

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 209

Ze względu na proces obróbki termicznej wyróżnia się trzy rodzaje pierogów : gotowane (najbardziej powszechne), pieczone i smażone. Przepis na pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami

mojewypiekiinietylko
Pierogi z kaszanką gryczaną 231

Do Polski kaszanka (potrawa co najmniej do XVII wieku tam nieznana) trafiła prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Oto o jakiej ciekawostce kulinarnej pisał Jan Chryzostom Pasek

mojewypiekiinietylko
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 194

wybranej soli morskiej możecie, tak jak ja, przygotować w domu swoje własne sole wykańczające potrawy i wynoszące je na nowy poziom. Nic tak nie dodaje lekkości i pełni aromatu domowym frytkom jak sól rozmarynowa czy lawendowa. Płat łososia w papilocie podany z odrobiną soli z limonką i chili nabiera zupełnie nowego smaku.   Szykując każdą z soli użyjcie proporcji(...)Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL SELEROWA – do potraw mlecznych – twarogu, jogurtu, śmietany w dressingach. Do sera feta, labneh, mozzarella, gotowanych jajek. Do rosołu i bulionu. Sól rozdrabniamy w młynku lub moździerzu, mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze listkami selera naciowego – odcinamy same listki, bez łodyżek. Można też od razu całość zemleć razem blenderze

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 203

„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 242

„Wiele osób może zastanawiać się, dlaczego pierogi są narodową potrawą polską , skoro nie wywodzą się nawet z Europy, tylko z Azji. Jednak jeśli prześledzi się

mojewypiekiinietylko
Aromatyczny gulasz z szynki 200

Aromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najlepsze 6 książek z pomysłami na drugie śniadanie i lunch do pracy 214

mieć też dobrą kolację poprzedniego dnia. Warto zaplanować sobie posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy ugotować większe porcje i zamrozić albo zawekować część na później, przygotować sobie półprodukty np. rosół do zupy i wykonać część pracy, kiedy mamy czas np. w weekend. Doskonałym patentem, który jest też polecany w wielu książkach jest zamrażanie pokrojonych kawałków ciasta lub muffinek, żeby mieć(...)zawierające białko i zdrowe tłuszcze, dressing i gotowe! Dobrym pomysłem są klopsiki z prosta surówką z melona i chili czy wrap śniadaniowy z pastą twarogowo-jajeczną. A na deser? Domowe czekoladki kokosowe. Jedz i pracuj… nad własnym zdrowiem i Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem 2. Szybkie i zdrowe dania do pracy Autor: Karolina i Maciej Szaciłło Wydawnictwo: Wydawnictwo

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 244

małą niespodziankę na końcu :-)  Chicken Tetrazzini Składniki na patelnie o średnicy 28 cm 6 pieczonych w przyprawie do kurczaka udek (można użyć także mięsa pozostałego po rosole czy grillowanego drobiu, ale pieczone smakuje najlepiej) czerwona papryka 1 sztuka 2 białe cebule 200 g pieczarek 300 g sera mozzarella 100 g żółtego sera (na wierzch zapiekanki) łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Woll Diamond tutaj. Podsumowując, naprawdę polecam tę patelnię. To idealny pomysł na prezent imieninowy, urodzinowy, z okazji rocznicy ślubu a także na Święta. Jest to prezent pewny, każda gospodyni domowa będzie zadowolona. Sama chciałabym znaleźć pod choinką taki podarunek :-) Może nie należy do tanich, ale z pewnością jest wart inwestycji. Dlatego mam dla was małą niespodziankę, a jest nią zniżka

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kaszanka - jak zrobić w domu 136

„Wołu, wieprza albo barana kiedy zabiją, to najmniejszej krople krwie nie zepsują, ale ją wytoczą w naczynie; namieszawszy w to krup jęczmiennych albo tatarczanych to tym

Marder&Marder Manufacture
Kaczka – porady 295

niej gęś. Skutki bywają naprawdę opłakane. Dlaczego? Z jednej strony i kurczak i kaczka to ptaki, więc różnice anatomiczne nie mogą być aż tak wielkie. Jednak inaczej niż kura domowa czy indyk, kaczki i gęsi wywodzą się z dzikiego ptactwa wodnego , a to jednak skutkuje niby subtelnymi, a jednak ważnymi różnicami. Na pierwszy rzut oka uwagę zwracają np. płaski kształt(...)temperaturze (ok. 100 stopni). Częste jest też duszenie lub proces z pogranicza duszenia i pieczenia, czasami również po uprzednim obsmażeniu. Kaczkę można też skądinąd gotować, np. jako dodatek do rosołu. Z pozostałych z rozbioru kaczki skrzydeł czy grzbietu można wreszcie ugotować bardzo dobry bulion w charakterze bazy do innej zupy. Podobnie jak w przypadku kurczaka można się spodziewać, że nogi

Kulinarna Pokusa
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 291

kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się  na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu o 17:40. Ktoś(...)pozostałe ryby, tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony

Kulinarny karnet Christophera