rosół domowy - 1105 przepisów (strona:59/74)

Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 177

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 170

najlepiej smakuje ugotowany na wywarze z mięsa. Mój barszcz jest z czerwoną fasolą (tak mi się zamarzyło), natomiast zazwyczaj gotujemy go z drobną fasolą białą. Zobacz prosty przepis na domowy barszcz ukraiński. Polecam. Prosty przepis na barszcz ukraiński. Składniki i przyprawy na barszcz ukraiński: 2,5 l wywaru z mięsa, warzyw lub wody 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera(...)zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn z dużymi oczkami ziemniaki obrać , umyć i pokroić w równą kostkę rosół, jeżeli jest, przecedzić jeżeli używa się świeżych pomidorów, należy je udusić w osobnym naczyniu i przetrzeć przez sito Krok 2. Zagotować rosół lub wodę w garnku (jeśli woda to dodać

Moja Książka Kucharska
Domowa jarzynka 167

Pierwszy raz zrobiłam suszone warzywa jako przyprawę i muszę powiedzieć, że zapach i smak jest zniewalający. Nawet nie ma co porównywać do tych kupionych w sklepie

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym 157

Gołąbki z młodej kapusty i kurczaka w sosie maślanym Pyszne gołąbki z młodej kapusty , faszerowane delikatnym mięsem drobiowym . Do tego wszystkiego ekstrawagancki sos o delikatnym smaku

Ogrodnik w podróży
Zupa z resztek. Forszmak 217

Zupa z resztek. Forszmak. Proste do przygotowania danie ze składników, które możemy wykorzystać w kuchni tak by ich nie marnować i nie wyrzucać, taką rozgrzewającą zupę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
luzowanie drobiu 3813

pewnością znalazł się każdy kto przy dzieleniu porcji musiał walczyć ze stawiającym " kościsty opór" ptaszyskiem. Jeżeli chcecie poznać dalszy los głównej bohaterki tego artykułu, zapraszam do sprawdzenia przepisu na domowej roboty  galantynę z kaczki . Luzowanie pomoże sprawnie podzielić tuszkę na porcje,  daje nam również możliwość nabicia ptaka większą ilością farszu a co za tym idzie obdzielenia daniem większej(...)prawdę po osiągnięciu odrobiny wprawy  trwa mniej niż dziesięć minut. Kolejną korzyścią wynikającą z luzowania jest fakt ze z kości korpusu możemy nastawić wywar na pyszny rosół

Miód i pieprz
Schabowy ..ciut inaczej 259

Pyszne kotlety schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza i lubczyk suszony..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu

Moje domowe kucharzenie
“Smaki Izraela”-recenzja 151

wynajmowali kwatery letnikom. Jej wspomnieniem z dzieciństwa są przepyszne zapachy dochodzące z kuchni, gdy goście, którzy ze względu na koszerną dietę nie mogli stołować się na mieście, gotowali sobie domowe obiady w kuchni jej rodziców. W ten sposób dorosła już Nida postanowiła, że swój pobyt w Izraelu poświęci na zbieranie przepisów, żeby odkryć, dlaczego ta kuchnia jest taka pyszna. Pierwsze(...)gdzie mieszkali. To prawdziwe fusion, które łączy najlepsze śródziemnomorskie składniki i przyprawy z całego świata. Mocną stroną książki są porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki

Ugotowane pozamiatane
rosół 186

Rosół Niewielka ilość składników, łatwość przygotowania, a przy tym wyjątkowy smak. Wszystko to sprawia że rosół, jest częstym i mile widzianym gościem, na naszych stołach. Składniki   Danie dla czterech osób 4  kacze skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie(...)dodajemy drugą obraną i pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem najlepiej domowym

Miód i pieprz
Pulpety drobiowe 180

Pulpety drobiowe. Gdy mam ochotę na pulpety drobiowe kupuję ćwiartki kurczaka, luzuję je z kości i skór, następnie mielę. Z kości, skór i włoszczyzny gotuję bulion

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami 222

czas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet(...)zszumowałam, dodałam liść laurowy i ziela angielskie i gotowałam na wolniutkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania dodałam obrane i opłukane warzywa, i lekko posoliłam. Miękkie mięso wyjęłam z rosołu i obrałam z kości. Wątróbkę oczyściłam i zalałam w misce wrzącą wodą, zostawiłam ją tak na kilka minut, po czym osączyłam na sicie. Cebulę obrałam, pokroiłam w większą kostkę, zeszkliłam

Kuchenne zapiski Edyty
Pasztet drobiowo-pomidorowy 164

Dzisiaj coś, co lubi każdy. Tylko niektórzy się do tego nie przyznają. W sumie nie ma się co dziwić. I temu, że każdy lubi, i temu

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z mięsem i papryką 149

zero waste u nas nic się nie marnuje: 6 dużych liści młodej kapusty 400 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego ) ½ szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu 2 łyżki domowej prażonej cebulki lub ze sklepu 3 mini papryki ( czerwona, żółta i pomarańczowa) lub 1 duża 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz mielony do smaku 2 łyżki pasty paprykowej(...)liść zawijając brzegi do środka, a potem rolujemy jak krokiety . Gołąbki układamy w szerokim garnku i podsmażamy delikatnie z obu stron na oleju. Gołąbki zalewamy 1-2 szklankami wrzącego rosołu lub bulionu,(można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 207

muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również ugotowane marchewki i pietruszkę (jeżeli ktoś nie lubi pasztetu z warzywami może(...)litra wrzątku. Pasztet powinien być gotowy po ok. 1 godz. – upieczony pasztet ma złoty wierzch, a jego boki odstają od formy. Pasztet wyciągamy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! Domowy pasztet jest świetnym uzupełnieniem wielkanocnego śniadania. Doskonale smakuje z chrzanem lub zimnymi sosami

Korniszonki
"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA 789

"ZAJĄC" - REGIONALNA PIECZEŃ WIEPRZOWA Pieczeń wieprzowa, regionalnie nazywana "zającem", wytwarzana jest jedynie z naturalnych składników. Pieczona jest w naturalnej błonie wieprzowej, z dodatkiem kminku, ziół i

Moja Książka Kucharska