rosół domowy - 1105 przepisów (strona:56/74)

Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 237

mąki dodać jogurt, masło i posiekany szczypiorek - łyżką wymieszać i potem wyrobić ręką (lub łyżką) na gładkie ciasto - odstawić do lodówki. Z udek zdjęć skórę (wyrzucić albo oddać domowym zwierzętom:). Zalać udka wodą i zagotować - gotować aż pojawią się szumowiny. W tym czasie obrać jedną marchewką, pietruszkę, seler. Wodę z udek wylać, udka umyć i zalać świeżą wodą ( 2 litry(...)warzywa, smażyć ok 10-15 minut aż się zarumienią. Do warzyw dodać mąkę i mieszając przesmażyć kolejne 3 minuty. Na garnek z warzywami wyłożyć sitko i przelać przez nie rosół z drugiego garnka. Mięso i warzywa odstawić. Do rosołu dodać podsmażone warzywa i gotować 20 minut. Zdjąć mięso z kości, posiekać. Do miseczki przełożyć kilka łyżek gorącej zupy, dodać śmietanę

Cooking for Emily
Pasztet z królika 179

instagram.com/MamaKarmiaca . Tutaj podam Wam przepis na wykorzystanie mniej więcej standardowej ilości mięsa króliczego jaką można dostać w sklepach. Ja zanim zrobiłam pasztet zaopatrzyłam się w zestaw do wyrabiania domowego pasztetu w sklepie Tradismak --> tutaj możecie również się w niego zaopatrzyć! Potrzebujemy: 1 kg królika (waga jeszcze z kośćmi) 0,5 kg surowego boczku wieprzowego 0,5 kg podgardla(...)przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Po ugotowaniu z rosołu wyjmujemy mięso, liście laurowe, jajowiec i ziele angielskie. Liście i ziele wyrzucamy. Mięso oddzielamy od kości i przepuszczamy przez maszynkę o niewielkich oczkach, wtedy nasz pasztet będzie się idealnie rozsmarowywał

MamaOskarka
Prawdziwy domowy rosół wołowy 147

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki włoskiej kapusty, por, cebula) ząbek lub dwa czosnku, sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać(...)lubczyk, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie . Gotować na wolnym ogniu. Następnie doprawić solą, pieprzem. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) Przed podaniem na stół wyciągam włoszczyznę z rosoły i kroje w kosteczkę i wrzucam ponownie do garnka, wszystko prócz marchewki. Ją podaje bezpośrednio na talerzu wraz ze świeżą pietruszką. W sumie gotowanie takiego rosołu to minimum

MarciochaKucharzy
Kuskus z cieciorką 158

Wyśmienity dodatek do obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Wiosna zawitała już na poważnie w Nasze progi. Aż się człowiek rwie, by zaprosić odrobinę koloru na swój

Karczma Honorietty
1459. Sznycle pruszkowskie 182

Prosty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a

Moje domowe kucharzenie
Baba ziemniaczana 141

Baba ziemniaczana to potrawa, która wywodzi się z Białorusi. Jest do danie regionalne północno- wschodniej Polski. Znana jest także w innych regionach polski, ale tylko na

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Restauracja Jasna - powrót Tomasza Hartmana do korzeni 187

Jasnej, gdzie postanowił pokazać swoją śląską naturę. Stąd też menu obfituje w dania charakterystyczne dla tej kuchni. Znajdziemy w nim śląską roladę, modrą kapustę, szare kluski, makówki, kopytka, rosół, czy żeberka. Jednak w opozycji do kuchni śląskiej znajduje się nowy konik Tomasza Hartmana — warzywa. To nad nimi postanowił podjąć swoje kulinarne eksperymenty, by wydobyć z nich 100% smaku(...)podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad, a szare kluski sprawiają, że aż się cieszy buzia. O rewelacyjnych makówkach na deser, nie wspominając. Jasna

Food Square
szybkowar-5 i 3,5 litra warte polecenia i używania... 220

mam nowy szybkowar 5 litrów i 3,5 litra / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" /, mam też od paru miesięcy szybkowar 9 litrowy / "zobacz TUTAJ" /, w którym

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczakowa sałatka z zupek chińskich 187

składnik sałatki. Mimo wątpliwej zawartości witamin i minerałów w połączeniu z mięsem i warzywami tworzy całkiem udaną kompozycję :) A do jej przygotowania będziemy potrzebować: Składniki: 3 zupki chińskie ( najlepiej rosół, kurczakowa, lub podobne) [ masa netto 60g każda] 2 pojedyncze piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół słoiczka papryki marynowanej żółto - czerwonej  pęczek koperku 3 łyżki majonezu łyżka oleju sól(...)pietruszki, pieprz czarny, oregano, kozieradka, rozmaryn, bazylia i tymianek. Piersi smażymy na łyżce oleju, a następnie przekładamy je do miski z gotowym makaronem. Marynowaną paprykę kroimy w kostkę. Użyłam domowych zapasów z lata, które podarowała mi moja mama :) Następnie dodajemy kukurydzę oraz posiekany koperek.  Dodajemy 3 łyżki majonezu, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Smacznego

Taste Therapy
Konserwa mięsna domowa 205

lepszego jak domowe wyroby.Mięsko z konserwy na domowym chlebie z cebulką smakuje wyśmienicie.Składniki:-ok. 1 kg łopatki-golonka o wadze ok. 1 kg-solanka o składzie, jak w mięsach pieczonych-pieprz   Z golonki usuwamy kość i skórkę.Łopatkę i mięso z golonki dokładnie płuczemy lub moczymy przez ok. 30 minut w zimnej wodzie a następnie wkładamy(...)woda zaczyna wrzeć zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy przez 2 godziny.   Wyjmujemy z garnka, pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia to znaczy do momentu,gdy w słoikach z rosołu powstanie galaretka.Słoiki można dość długo przechowywać w chłodnym miejscu.   Mniam, mniam...Smacznego

Maminek kulinarny
Kurczak pieczony na 40 ząbkach czosnku 147

Był już kurczak pieczony na soli na blogu, teraz pora na kurczaka pieczonego na 40 ząbkach czosnku. Składniki: 1 kurczak opłukany od środka i osuszony 4

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zupa krem z zielonych warzyw 193

cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ćwiartkę/skrzydełka, doprawić rosół solą i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ziarna pieprzu, czosnek, cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 2 l kremowej zupy. Z dodatku gorgonzoli można zrezygnować. Groszek konserwowy można zastąpić mrożonym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę podaj z Domowymi grzankami ziołowymi Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek

Gospodyni Miejska
Zupa krem z porów 170

Taką stałość, wciąż tę samą, choć każdego dnia zmieniającą się. Tak dokładnie jak pory roku. Przychodzi koniec wakacji i oczywiście szkoła. Trzeba wejść w pewien szkolny i domowy rygor, żeby wszystko zagrało. Mam trochę maniakalny stosunek do zup, może nawet przesadzam z oceną ich wagi w diecie dzieci. Dlatego teraz, kiedy często zdarza się, że chłopcy muszą(...)porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części

I tu będę miała takie te
Bigos według Ewy Wachowicz 3020

Ten bigos robiłam kilka dni przed Świętami...wiadomo...im dłużej go się gotuje,podgrzewa ..tym bardziej jest smaczny...Przepis wg Ewy Wachowicz..do bigosu dodajemy różne

Moje domowe kucharzenie
Rosołek dla choróbka. 110

Domowy rosołek to przecudowny wynalazek. Ma on bardzo wiele zalet, jednak najważniejsze z nich to:  błyskawicznie rozgrzewa,  zaspokaja apetyt,  uzupełnia braki składników odżywczych,   leczy.  Ten jakże aromatyczny wywar z mięsa i warzyw ugotować możne dosłownie każdy bez względu na umiejętności kulinarne. Wirus czy zatrucie? Coś dopadło małego. Być może to tylko zatrucie bo sprawa wygląda(...)dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem. Mówi się, że te osoby, które starają się regularnie jeść rosół twierdzą, że rzadziej się przeziębiają i chorują na grypę. Ja w to wierzę

ClauditteMissCooking
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 127

Składniki: soczewica zielona 50 dag, kasza gryczana 100 gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula

W Mojej Kuchni Lubię