Delikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą śmietanową i świeżymi malinami to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na leciutki, letni deser. Maliny idealnie komponują się z bita śmietaną, co razem tworzy przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka(...)łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 op. fixu do ubijania śmietany ok. 3-4 łyżki cukru pudru nieduży k oszyczek malin Rolada Biszkoptowa z Masą Śmietanową i Malinami - Sposób przygotowania: Biszkopt: Blaszkę wyłożyć pergaminem ( ok. 35 x 28 cm) . Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera
Słodka Stronadelikatnie rozbiłam gładką stroną tłuczka. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Na każdym filecie rozłożyłam porcję farszu. Zwinęłam filety tak, żeby farsz był schowany i nie wyciekał na zewnątrz. Roladki ułożyłam na kształt wrzeciona. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na patelni rozgrzałam olej. Przygotowałam panierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku(...)koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki przełożyłam na rozgrzaną na średnim gazie patelnię i smażyłam ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone roladki włożyłam do naczynia do zapiekania. Podlałam 1 łyżką wody i wstawiłam pod przykryciem do piekarnika na 15 minut. Najlepiej smakują podane zaraz po upieczeniu. Chociaż... smaczne s ą również na zimno
Kuchnia u KrysiMięso rzadko gości na moim blogu. Kiedy jednak dodaję coś mięsnego, to staram się, aby było to coś naprawdę dobrego. Przygotowując te roladki-zraziki nie nastawiałam się, że zrobię zdjęcia i umieszczę na blogu. Wyszły jednak tak smacznie, że w biegu fotografowałam, aby podzielić się nimi z Wami. Wbrew pozorom jest to dość szybkie danie, bo kurczak dusi się krótko(...)papierowym ręcznikiem i oddzielić mięso od kości. Rozbić lekko tłuczkiem, przyprawić pieprzem i niewielką ilością soli. Przesmarować musztardą i ułożyć plaster boczku i ząbek czosnku przekrojony na pół. Zwinąć roladkę, obwiązać nitką lub spiąć szpilką (wykałaczką). Na patelni stopić kawałeczek boczku. Tylko tyle, aby wytopił się tłuszcz do obsmażenia mięsa. Włożyć roladki, obsmażyć na średnim ogniu. Dołożyć cebulę posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennaChrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach. Składniki: 200 g szynki konserwowej(...)marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki. Twaróg mieszamy z ricottą oraz 3 łyżkami chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do serka. Mieszamy i wstawiamy na około
Taste TherapyMoja pierwsza w życiu rolada :) Najbardziej bałam się zwijania, ale nie było tak strasznie :) Polecam dla miłośników kokosu :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 200 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki Malibu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek(...)temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy
Na Ciasteczkowych PapierachRolada z mięsa mielonego i jajek nosi nazwę pieczeń rzymska to danie obiadowe, ale i również kanapkowe. Ciekawy przepis na świąteczny stół. Składniki: pół kilograma mięsa wieprzowego (np. karczek, łopatka ) lub mieszanego wołowego lub drobiowo – wieprzowego 1 jajko mała kajzerka sól pieprz łyżka lodowatej wody 2 ząbki czosnku 4 ugotowane jajka na twardo Trochę oleju bądź margaryny Przygotowanie: Zmielone(...)dobrze wymieszać ręką lub łyżką. Po wyrobieniu mięska z przyprawami i dodatkami, robimy z masy placek, tak aby była możliwość ułożenia na nim jajek wcześniej ugotowanych na twardo. Zwijamy roladę. Można, ale nie trzeba obtoczyć roladę w bułce tartej. Tak przygotowaną roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną margaryną bądź niewielką ilością oleju. Pieczemy w piekarniku około 45 minut
Smaczne Potrawyustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru 10 0 g masła(...)migdałowego drobno pokrojone rodzynki (opcjonalnie) 4 białka Lukier: szklanka cukru pudru ok. 4 łyżki ciepłej wody bakalie do posypania wierzchu (np. siekan e orzech y, migdały, skórka pomarańczow a) Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Sposób przygotowania: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy. W ok. 150 ml rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki
Słodka StronaMoja pierwsza rolada, myślałam że będzie gorzej ale wyszła bardzo smaczna, przynajmniej smakowała mojej rodzince. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 0,5 litra śmietany 30% 1 szklanka jagód 4 łyżki cukru sok z połowy limonki 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: listki mięty(...)miksujemy blenderem. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała,rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy. Śmietanę ubijamy ba sztywno, dodajemy zmiksowane jagody, wyciśnięty sok z limonki i zimną żelatynę. Roladę delikatnie rozwijamy ze ściereczki, wykładamy 3/4 kremu jagodowego. Zwijamy roladę, pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i dekorujemy listkami mięty i jagodami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Roladę najlepiej udekorować
Bajeczna KuchniaBędąc na Ukrainie nauczyłam się piec roladę jabłkową - dokładnie to Oksana mnie nauczyła - wydawało mi się to zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka(...)smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie i zacznie tężeć delikatnie rozwijamy biszkopt ze ściereczki i smarujemy go masą najwięcej nakładając na początek rolady. Delikatnie zawijamy i układamy go tak aby pod spodem był dolny wystający koniec. Wstawiamy do lodówki na ok 2 h do całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego
sierotka maRysia w kuchniRoladki z piersi kurczaka bądź indyka można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis(...)została ona zjedzona ot tak po prostu. Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja! Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu
potrawyregionalneTaką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka(...)ściereczkę, zdjąć papier i zrolować , odstawić do ostudzenia. Nadzienie: Następnie galaretki rozpuścić w 700 ml gotowanej wody, odstawić do lekiego stężenia. Biszkopt rozwinąć , wyłożyć tężejącą galaretkę, zwinąć w roladę, następnie w ściereczkę. Wstawić do lodówki do całkowiego stężenia galaretki. Polewa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wyjąć roladę i udekorować polewą czekoladową. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusisubstancji fenolowych korzystnie wpływających na nasze zdrowie. Antocyjany odpowiedzialne za jej fioletowy kolor są silnymi przeciwutleniaczami: zwalczają wolne rodniki, a tym samym wykazują działanie przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Jedna porcja roladek z bakłażana z salsą z pomidorów dostarcza około 215 kcal, 9,5 g białka, 14,4 g tłuszczu, 18,5 g węglowodanów i 5,6 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI(...)osób. Roladki: 1 duży bakłażan 1 mała papryka 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 g serka ricotta (lub serka naturalnego np. Bieluch) sól, pieprz do smaku olej do smażenia Salsa pomidorowa: 2 dojrzałe pomidory 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu z chili lub mała papryczka chili 1 łyżka oliwy
W kuchni KatieDietetyczna rolada biszkoptowa, bez tłuszczu, bez pszenicy, bez cukru. Z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej, słodzona zdrowym ksylitolem, w połączeniu z rabarbarem i truskawkami, to przepyszny i jakże zdrowy dodatek do kawki, herbatki, lub od tak po prostu na drugie śniadanie. Ponieważ mam manię dodawania mąki pełnoziarnistej gdzie tylko się da, udoskonaliłam moją poprzednią roladę na mące orkiszowej , wyszła jeszcze smaczniejsza(...)białka i żółtka - 120g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 40g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 170g ksylitolu (lub cukru) Dodatkowo: - 300g obranego rabarbaru - 300g odszypułkowanych truskawek - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub lukier z pudru trzcinowego Rabarbar i truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i delikatne przemieszać. W misie miksera ubić na półsztywno białka, dodać stopniowo ksylitol, cały czas ubijając
Smaczne ZdroweDziś podam Wam przepis na roladę właśnie z jabłuszkami w roli głównej. A przepis na tę roladę zaczerpnęłam z przepisu siostry Anastazji na rajską roladę , który to dodam następnym razem. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 średniej wielkości jabłek 1 opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Blachę do pieczenia wyłożyć papierem(...)ciasto na jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C na ok 30-35 min. Po upieczeniu wyjąc gorące z piekarnika na deskę przykrytą ściereczką i szybciutko zwinąć w roladę. Odstawić aby rolada wystygła. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego gustu. A potem to tylko smacznego mogę życzyć
Ciasteczkowy PotwórRolada... Ciasto i miłe dla oka i miłe dla podniebienia:) Do niedzielnej kawki i nie tylko:) Rozpływa się w ustach i szybko znika:) Polecam:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 0,75 szklanki mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier kryształ i cukier(...)duża i płaska) wyłożyć papierem pergaminowym, wylać ciasto biszkoptowe, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190 st.C około 12 minut do leciutkiego zrumienienia. Ciasta na roladę nie można "przesuszyć" zbyt długim pieczeniem, bo przy rolowaniu biszkopt będzie się kruszył. W czasie pieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto
In my kitchen