Rating: Wczoraj na późny obiad miałam podać schabowe…. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie śmietanowym – śmietana się zsiadła ale nie przeszkadzało to w konsumowaniu roladek Sosem oblałam warzywa i ziemniaki, które podałam do obiadu. Jako że mój najstarszy mężczyzna lubi majonez postanowaiłam roladki urozmaicić(...)post Roladki schabowe zapiekane w sosie śmietanowym appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny GarnekKasza owsiana z owsa powstaje, która naszemu organizmowi dużo białka dodaje. Można ją na słodko z mlekiem podawać lub do sosów i mięs dodawać. Ja do niej roladę z indyka nadzianą serem i fasolką przygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam. Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje(...)rzepakowego, szczypta cukru, 1 płaska łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego, 300 ml słodkiej śmietanki, 2 łyżeczki kapary, sok z cytryny, ponadto: dowolne warzywa np. marchew, duże kapary, świeża bazylia. Przygotowanie: Rolada: Kotlety z indyka rozbijamy jak najcieniej. Filet najlepiej włożyć między dwie folie spożywcze i rozbijać, dzięki temu nam się nie rozleci i łatwiej będzie można go zwijać. Wierzch posypujemy solą
Moniki Smakołykirolady zabierałam się już dłuższy czas. Akurat miałam nadwyżkę żółtego sera i w końcu ją zrobiłam. Rolada ta podobnie jak rolada szpinakowa bardzo fajnie się prezentuje na talerzu i świetnie smakuje. Można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przekąskę, ja wolę wersję na zimno. składniki: 250 g żółtego sera (użyłam edamskiego) 3 jajka(...)serowe się zarumieni wystawić razem z papierem z piekarnika i chwilę przestudzić. Następnie rozłożyć na nim plastry mięsa, pokrojoną paprykę i podsmażone pieczarki. Potem ciasto serowe zwinąć ściśle w roladę i zawinąć ją w ten sam papier na którym się piekło. Roladę razem z papierem zawinąc jeszcze w folię aluminiową. Końcówki zakręcic, tak jak cukierka. Zawinięta roladę ponownie ułozyć
Monia miesza i gotujePyszny sposób na roladki z mięsa mielonego. Można przygotować je dzień wcześniej a przed samym obiadem wstawić do piekarnika i tylko zapiec. Składniki (4 duże roladki) 500g mięsa mielonego wieprzowego czerstwa bułka pełnoziarnista 50ml mleka jajko 200g rozdrobionego sera mozzarella 100g sera cheddar w kostce papryka słodka, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia Bułkę namaczam w mleku, rozdrabniam(...)bułkę, jajko oraz przyprawy. Dzielę masę na cztery równe porcje. Ser w kostce kroję na cztery równe kawałki. Porcję mięsa rozprasowuję na ręce, kładę kawałek żółtego sera i formuję roladkę. Gdy wszystkie roladki są gotowe, na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i podsmażam kotlety z obu stron na złoto. Podsmażone układam w naczyniu żaroodpornym. Jeśli od razu chcecie upiec roladki
Gotowanie i blogowanieFilet z kurczaka dobrze rozbiłam i z oliwkami, kapary, cammebert rolady zrobiłam. Gdy na parze się gotowały, to w blenderze składniki na pesto się miksowały. Orzechy, słonecznik na patelni prażone, zmiksowane do kuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie(...)parmezanu sok z cytryny do smaku, 100 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: ½ szklanki kaszy kuskus, garść orzechów włoskich, garść pestek słonecznika, chipsy jabłkowe. Przygotowanie: Rolada: Filet z kurczaka myjemy, przekrawamy na dwie równe płaskie części. Każdą część rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso rozbijamy na foli, dzięki temu nam się nie rozpadnie). Na cały filet mielimy
Moniki SmakołykiRoladki z piersi kurczaka to bardzo fajny obiadek. Można je nadziać różnymi składnikami i podać z różnymi dodatkami. Na blogu jest kilka propozycji na takie zawijaski. Akurat miałam pod ręką pieczarki więc tym razem proponuje wersję pieczarkową. składniki: 3 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 300 g pieczarek masło do smażenia pieczarek sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej(...)najlepiej przez folię spożywczą wtedy mięso ładnie zachowa swój kształt. Mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdy rozbity płat mięsa nałożyć przesmażone pieczarki i zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na wolnym ogniu aż będą złociste. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z pora
Monia miesza i gotujedziś roladki drobiowe, w nowej odsłonie, które zachwyciły smakiem i wyglądem, moich gości. Przygotowałam roladki na słodko, w wiórkach kokosowych. Kokosowe roladki z figami Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny figi(...)pieprz Przygotowanie : Filet podwójny przekroić na cztery kotlety, dobrze rozbić . Mięso oprószyć solą i pieprzem. Na każdym rozbitym filecie, ułożyć po 2 przekrojone suszony figi, zwinąć w roladki. Każdą roladkę obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panierować roladki w wiórkach kokosowych, smażyć z obu stro na złoty kolor , w dobrze rozgrzanym i głębokim tłuszczu
Kuchnia Danusiróżnorodny sposób. Z racji tego, że mięso jest miękkie, delikatne i kruche a co za tym idzie - szybko się upiecze i nie będzie suche, postanowiłam je użyć do zrobienia rolady. To, co dziś znalazło się w mojej roladzie to: marchew, korzeń selera, cebula, ser i garść rodzynek dla przełamania smaku. Całość otoczyłam musztardą, nadając lekko pikantnego smaku. Takie danie jest(...)dobre na obiad, ale nie tylko. Rolada świetnie sprawdzi się pocięta w paski, jako przekąska, podana na zimno. Przepis własny. Z 1 rolady wychodzi około 15 kawałków. Składniki: polędwica wieprzowa, około 60 dag 20 dag marchewki 1 cm plaster korzenia selera pół średniej cebuli 1/3 szklanki rodzynek 20 dag żółtego sera sól, pieprz, odrobina oleju do podsmażenia, łyżeczka majeranku, łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyNaukę pieczenia słodkości mam w małym paluszku. Teraz czas na coś bardziej treściwego. Postanowiłam zrobić roladki z tego co miałam w lodowce zapiekane w zupie cebulowej, która mi została. Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula(...)słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy na duże plastry, z których zrobimy roladki. Aby nie rozszarpać mięsa roztrzaskujemy mięso przez woreczek foliowy. Należy pamiętać aby nie za mocno uderzać ponieważ indycze mięso jest delikatne i możemy szybko zrobić dziurę :) Rozbite mięso solidnie
W Moim Magicznym DomuWbrew pozorom, rolada nie jest tłusta, bo praktycznie cały tłuszczyk wytapia się na etapie pieczenia. To świetne mięsko zarówno na chlebek np. z domową musztardą jak i na obiad. Pierwszy raz o roladzie powiedziała mi teściowa i postanowiłam ją upiec. Smakuje zarówno tym lubiącym tłustsze kąski jak i tym co za mięsem raczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli(...)peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż roladę musimy porządnie związać, żeby nam się ładnie
Mieszam w GarnkuChciałabym Wam przedstawić kolejne danie do wykorzystania z kurczakiem. Kurczak jest najczęściej serwowanym mięsem na polskich stołach, dlatego wiele osób szuka jakieś inspiracji kulinarnej ja też. Dzisiejsze roladki są zbieraniną rożnych przepisów. Wyszły bardzo smaczne, delikatne, rozpływają się w ustach, a to dlatego, że są prużone w delikatnym serowym sosie lekko ostrym. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 roladki w piekarniku(...)tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilke, aż płyn odparuje. Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć ciasno roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące mocno przyciskając roladki co ja zrobiłam. Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę
Kubki smakuDzisiaj przepyszny, kolorowy i świeży obiadek. Piękne roladki z piersi kurczaka nadziewane krem ze szparagów z obłędnymi dodatkami takimi jak parmezan, świeże listki bazylii i nuta białego wina. Ale o tym co dokładnie w nadzieniu przeczytacie poniżej. Roladki urzekły mnie kolorem! Podałam je z makaronem pełnoziarnistym, z sosem porowym, z dodatkiem szparagów zielonych i świeżej żurawiny! Przepysznie! Przepis(...)roladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku z limonki WYKONANIE: Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś aż odparuje
SMYKWKUCHNIPamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :) i galaretką w środku. Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała. Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny. Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie(...)polecam Wam bardzo łatwą do zrobienia roladę z jabłkami i bakaliami i oczywiście poniższą . Składniki: Ciasto 4 jajka 130 g brązowego cukru 2 łyżki oleju 2 średnie marchewki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g mąki pszennej Krem 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru
O kuchni z uczuciemJeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka(...)musi być idealnie gładka, a nawet nie powinna być taka (zdj. nr 5). Nadzienie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, a schab wyciągamy z lodówki. Przygotowanie rolady: Mięso wyjmujemy z marynaty, otrzepując je delikatnie z jej nadmiaru. Rozkładamy schab na blacie tak, aby fragment z tłuszczem leżał stroną na zewnątrz i żeby ta część zwinięta była
bistro mamaBardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka(...)papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać
Kuchnia Danusi