Przepis na tę roladę podał w swojej książce "Cała Obfitość" Yotam Ottolenghi. Jest bardzo smaczna, a z ciastem dobrze się pracuje. Nie miałam creme fraiche, zastąpiłam ją greckim, gęstym jogurtem. Porcja jest bardzo duża, ale chlebowa rolada jest równie smaczna następnego dnia. Dobrym pomysłem jest lekkie podgrzanie pokrojonych już plastrów, tak aby ser ponownie się rozpuścił. Ciepłą roladę możemy(...)pecorino, pokrojony w małą kostkę ser taleggio i suszone pomidory. Rozkładając składniki farszu pamiętać należy aby zostawić na brzegach ciasta ok 2 cm margines. Ciasto zawinąć ostrożnie w roladę (wzdłuż dłuższego brzegu), ułożyć tak aby połączenie znalazło się na spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Przed włożeniem do pieca
Stare GaryPołączenie szpinaku, kurczaka i sera favita w każdej odsłonie jest strzałem w dziesiątkę. Smaki te świetnie się łączą i uzupełniają. Ja po prostu uwielbiam taki zestaw! Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu to świetna propozycja na obiad. Wystarczy dodać lekką surówkę i mamy pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Roladki z kurczaka ze szpinakiem na zielonym ryżu Składniki: 2 piersi(...)kotlety) i doprawiamy solą i pieprzem. Ser dzielimy na pół. Na każdą pierś nakładamy około 2 łyżek szpinaku, rozsmarowujemy go, układamy na nim ser i zawijamy ściśle w roladkę. Mięso spinamy wykałaczką lub owijamy sznurkiem. Tak przygotowane roladki obsmażamy na tłuszczu na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ognień na średni i przykrywamy. Mięso dusimy
PatiGotujeRolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca – wystarczą(...)kawałków). Ja najbardziej lubię ją na gorąco (można odgrzewać) z sosem tatarskim. Składnikami możemy się bawić – można np. dodać inne zioła, a marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka
Poezja smakuGotowane roladki nadziewane śliwkami to doskonały pomysł na lekki świąteczny posiłek. Można je podać na ciepło z kuskusem i surówką marchewkowo-jabłkową albo w towarzystwie sałaty. Natomiast na zimno roladki doskonale będą się prezentować na półmisku z wędlinami. składniki: 2 średnie piersi z kurczaka sól pieprz suszone śliwki kalifornijskie 3-4 garście sałaty, u mnie rukola i roszponka 1 pomarańcza(...)mięsa. Następnie rozbić, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć kilka suszonych śliwek i zwinąć w roladkę. Każdą roladkę zawinąć dokładnie w folię spożywczą. Końce dobrze zwinąć tak jak cukierka i dodatkowo związać sznurkiem. Odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie do garnka wlać wodę i zagotować
Monia miesza i gotujeDrożdżowa rolada makowa tez musi się znaleźć na świątecznym stole, ale najczęściej gości ona u nas w Boże Narodzenie. Smakuje wtedy bardzo wyjątkowo ;) Składniki na 2 duże rolady makowe Ciasto : 2 szkl mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 1/2 szkl letniego mleka 2 żółtka 3/4 szkl cukru 80 g masła roztopionego i ostudzonego kilka kropel esencji waniliowej Masa makowa(...)ciasta i nie tworzył się zakalec, przed wyłożeniem maku smarujemy ciasto białkiem. Wykładamy masę tak aby zostawić po brzegach po 2-3 cm pustego ciasta. Następnie zawijamy rolady ( pamiętajmy aby końce rolad zawinąć pod spód ! ) i przenosimy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20 min. Wierzchy rolad przed włożeniem do pieca możemy posmarować
Gotowanie...to proste !Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku(...)świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany. Kasztany
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWitajcie. Jak co piątek mam dla Was propozycje ciasta na weekend. Zapraszam na lekką roladę szpinakową z kremem jogurtowym i owocami kiwi. Możemy jeść taką roladę nawet jak jesteśmy na diecie. Składniki: 2 jajka 4 łyżki ksylitolu 4 łyżki mąki 1 łyżka oleju 450 g mrożonego szpinaku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 owoce kiwi 400 ml jogurtu naturalnego(...)mokrą ściereczkę papierem do pieczenia do góry a następnie ściągamy papier(zostawiamy go bo jeszcze się przyda). Skrapiamy delikatnie ciasto wodą i za pomocą ściereczki zawijamy ciasto w roladę wraz ze ściereczką, odkładamy do wystudzenia. Jogurt naturalny miksujemy wraz z rozpuszczoną galaretką. Zimną roladę rozwijamy ze ściereczki i kładziemy ją na papierze do pieczenia. Smarujemy lekko stężałą masą jogurtową
słodkie i nie tylko historie kulinarnekości, ale! Niestety przygotowanie go w taki sposób, aby nie był suchy i dławiący to nie byle wyczyn :) My stawiamy przede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :) ROLADA: 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek) 50 g świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebula pieprz sól 1 mały jogurt kozi 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ostrej suszonej papryki 1 łyżeczka(...)mąki ziemniaczanej SAŁATKA: 100 g szpinaku 1 marchew 1 cebula czerwona łyżka orzechów ziemnych solonych 1 łyżka octu winnego 2 łyżki oleju pieprz ROLADA: Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać mięso wzdłuż, nie wszerz. Gotowe mięso solimy i pieprzymy, układamy listki szpinaku oraz cebulę pokrojoną w pióra lub drobną
Kuchnia od dwojgaThermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami. Przepis do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: składniki na biszkopt: 4 jajka 60 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia składniki na mus jabłkowy: 700 g jabłek szara reneta pół miarki wody 20 g cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)galaretki cytrynowej dodatkowo: cukier puder do posypania gotowej rolady Thermomix przepisy. Rolada biszkoptowa z jabłkami. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy białka i ubijamy za pomocą motylka czas 5 min/obr.4 Następnie dosypujemy stopniowo cukier ubijając na takich samych obrotach czas 3 min . Dodajemy po jednym żółtku a później obie mąki z proszkiem do pieczenia czas 5 min/obr.1 (mąkę wsypuję łyżka
Themo przepisybędąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do głowy to upiec drożdżową roladę. I udała się, a co najważniejsze bardzo nam smakowała. Jest bardzo prosta i naprawdę pyszna. Podaję przepis również na masę którą sami możemy przygotować sobie w domu, też sprawdzona wielokrotnie(...)Polecam :) SKŁADNIKI NA 2 ROLADY : 0,5 kg mąki pszennej 12 dag rozpuszczonego masła 10 dag cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 5 dag drożdży 2 żółtka, 1 całe jajko śmietana, kefir lub jogurt naturalny tyle żeby zagnieść ciasto MASA MAKOWA : 40 dag maku 20 dag cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko łyżka mąki ziemniaczanej olejek migdałowy orzechy, rodzynki
Pani na deserSmaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Coś w rodzaju wielkiego knedla pokrojonego w plasterki i podanego z sosem porowym. 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy(...)masło i żółtka. Przyprawić solą. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować lub rozgnieść rękami na prostokąt o wymiarach ok 20x40cm. Nałożyć na wierzch posiekaną rybę, pozostawiając czyste brzegi. Zwinąć ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przekroić na pół. Nie jest to konieczne jeśli posiadamy szeroki garnek i cała rolada się zmieści. Zawinąć każdą roladę w bawełnianą ściereczkę i zawiązać końce jak cukierek
https:KKuchniaMniamKolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że jestem dumna ze swojego syna :) Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie kremowego serka typu Philadelphia ok 16 szt suszonych pomidorów w oleju 3/4 szklanki tartej bułki 3 łyżki tartego parmezanu 2 jajka(...)pół (z grubości) i ostrożnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować warstwą serka i położyć na nim ok. 2 kawałki suszonego pomidora (ilość zależy od wielkości roladek). Delikatnie zwinąć mięso w roladki i pospinać wykałaczkami. Na jednym talerzu roztrzepać jajka, a na drugim wymieszać tartą bułkę z tartym parmezanem. Każdą roladkę obtoczyć w jajku, a następnie
kuchnia doskiRoladki drobiowe to niezła alternatywa dla popularnych i oklepanych roladek, panierowanych w jajku i bułce tartej. Nie żebym miała coś przeciwko, ale gdy nie przepadamy za staniem przy patelni gdy goście się schodzą na imprezę, to jest to niezłe wyjście z takiej sytuacji. Roladki drobiowe możemy przygotować wcześniej i na 30 minut przed podaniem włożyć do piekarnika. Na koniec pozostaje(...)tylko poodwijać je ze sreberka Roladki drobiowe ze szpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy) ponadto folia aluminiowa pocięta na ok 12 cm paski Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek, a gdy zacznie zmieniać
Pieguskowa KuchniaRoladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na obiad. Ja podałam je na imprezie imieninowej i stąd skąpa ilość zdjęć, szczególnie gotowego dania. Wybaczcie mi, nie miałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso(...)idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje
Pieguskowa KuchniaBiszkoptowa rolada z wiśniami to pyszny deser na lato. Świetnie się prezentuje, jest łatwa w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Ciasto biszkoptowe upieczone z dodatkiem kakao jest bardzo delikatne, nie wymaga ponczowania i zawsze się udaje. Krem z mascarpone i bitej śmietany uperfumowany likierem amaretto jest lekki i puszysty. Wisienki to nie tylko element kolorystyczny, rolada dzięki ich dodatkowi jest winna(...)przesiać przez sitko ciasto rozsmarować równomiernie na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C przez 12 minut. Gorącą roladę wyłożyć na kuchenną ściereczką upieczoną stroną do materiału, następnie delikatnie zdjąć papier do pieczenia. Ciasto, razem ze ściereczką zwinąć w roladę i odstawić do ostudzenia wydrylować wiśnie. Można delikatnie nasączyć amaretto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!