roladki z - 1000 przepisów (strona:51/67)

ROLADY WOŁOWE I/LUB WIEPRZOWE 178

pozostałego tłuszczu możemy przygotować pyszny sosik. Osobiście rzadko robię sosy, ale taki sos wołowo-wieprzowy, to niezła gratka, ja "zaciągam" go skrobią maizena, lub mąką orkiszową. U mnie roladki były w towarzystwie naszej ulubionej, zasmażanej kapusty z boczkiem ... Pycha ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
"Lizaki" wołowe ze szczawiem z grilla 161

ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami. Z pozostałych bocznych części roladki zrób pojedyncze "lizaki"  i nadziej na wykałaczki. Wyjdzie ok 6 sztuk. Grilluj dość krótko. Po grillowaniu posyp delikatnie szczyptą soli. Moja rada:  1. uważaj aby liście szczawiu się

AZgotuj!
Polędwiczka Wieprzowa w Cieście Francuskim z ogórkową sałatką 235

kilka plasterków szynki, na środku układamy polędwiczkę, z jednej strony układamy pomidorki, na wierchu plasterki mozzarelli, łyżeczką nakładamy ketchup,  całość oprószamy czosnkiem i listkami estragonu zawijamy w roladkę, pozostawiamy całość na papierze wstawiamy do lodówki na 10-15 minut przygotowujemy sałatkę- ogórki obieramy, kroimy w plasterki, solimy, pomidorki suszone kroimy w ćwiarteczki, odlewamy wodę z ogórków, dorzucamy pomidorki, jogurt

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z makiem 135

ączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca  [ na zdjęciu widać ] i zwinąć od szerszego brzegu jak roladkę.Odłożyć na blaszkę , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Modra kapusta. 203

Modra kapusta jest wspaniałym dodatkiem do roladek, lub innych mięs przygotowywanych w sosie, przynajmniej w mojej kuchni :-) Ja przygotowuję ją troszeczkę inaczej, zastępuję ocet sokiem z cytryny, a zamiast skwarek i wytopionego z nich tłuszczu dodaję podsmażoną na oleju cebulkę. Jest przepyszna!!! Składniki na modrą kapustę 1 mała główka czerwonej kapusty (moja miała 0,6 kg) 2 średnie cebulki

Rozpustne gotowanie
Botwinka w śmietanie. 156

Jest pyszna, zdrowa, kolorowa! Kocham wiosnę i te wszystkie smaki, które z sobą przynosi. Dziś prezentuję botwinkę, którą wiosną podaje do roladek z kurczaka , pieczonych mięs, czy do pierogów z botwinką. Polecam!!! Składniki na botwinkę w śmietanie  dwie porcje 100 g botwinki bez buraczków 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30 % 100 ml wody sól pieprz

Rozpustne gotowanie
Pstrąg pieczony z warzywami. 234

Przyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie  Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki

Rozpustne gotowanie
Kruche poduszeczki z makiem. 145

wymiarach 15 x 50 cm. Na krawędzi dłuższego boku formujemy wałeczek z połowy masy makowej, zwijamy ciasto jak roladę, łączeniem ku dołowi. Następnie kroimy ciasto na około 8-10 roladek. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta.       Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Gotowe poduszeczki układamy na papierze do pieczenia, wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika

Rozpustne gotowanie
Schab faszerowany cukinią 177

układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem, to wszystko. Ściągamy z patelni i zostawiamy, aby chwilkę mięso odpoczęło, możemy przekroić roladki schabowe na pół. Ja podałam Schab faszerowany cukinią z letnią sałatką ziemniaczaną z bobem, pomidorami i mozzarellą. The post Schab faszerowany cukinią appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki rybne na parze 172

każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka ,sera pleśniowego i papryki. Zwijamy w rulon. Spinam wykałaczką,lub wiążemy sznureczkiem, żeby roladka się nie rozpadła . W naczyniu do gotowania na parze układamy gotowe roladki.Gotujemy na parze około 25-30 minut. Smacznego

w mojej kuchni
Schab z czosnkowymi ziemniakami w żurawino - wiśniowym sosie 228

Almette Fruit". Dostałem się dzięki niemu do finału, w którym gotowałem w drużynie Agnieszki z talerzpokus.tv , wraz z drugą Agnieszką, Agatą i Dominiką.  Pierwsza wersja dania, były to roladki, ale mi wypłynęły :), więc zrobiłem drugie danie i myślę, że wyszły dużo lepsze :) Na finale robiliśmy dania Agaty i Dominiki. Nie wygraliśmy jednak, ale za to świetnie się bawiliśmy wspólnie

Parowar Faceta
Brzoskwiniowy ślimaczek i współpraca z Rossi.pl 233

mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry. Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy

Wanilia i Kardamon
Zapiekane roladki 128

jego rozpuszczenia. Sos przyprawiłem solą i gałką muszkatołową . Przygotowane warzywa podzieliłem na porcje i każdą z nich owinąłem plasterkiem boczku. Wysmarowałem żaroodporną formę i ułożyłem w niej roladki. Polałem równomiernie sosem i wstawiłem do piekarnika na ok. 40 minut o temperaturze 200 stopni C. Pod koniec zapiekania posypałem ją pokrojonym szczypiorkiem cebuli dymki i drobno pokrojonymi kosteczkami marchewki

R'n'G Kitchen
Sałatka paprykowa z serem feta i anchois 123

serem feta, dodając niewielką ilość oliwy (ułatwia to wymieszanie składników). Pokrojoną paprykę rozłożyłem na półmisku , posypałem serem i oliwkami. Fileciki anchois pokroiłem wzdłuż na połówki, zwinąłem w małe roladki , ułożyłem na sałatce.. Skropiłem obficie oliwą i octem. Doprawiłem pieprzem. Tak przygotowaną sałatkę wstawiłem do lodówki na ok. 1 godzinę

R'n'G Kitchen
52. Placek ryżowy z awokado i mango 195

czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie  Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego bzu Oficyna , cytrynowca z bezą Must Bake

Be Fit Be Strong