rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:22/180)

Rolada dyniowa z kremem z białej czekolady i migdałami 139

przyprawami. Ciasto wylać na wysmarowaną i wyłożoną papierem dużą blachę. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto będzie jeszcze gorące wyjąć je z formy, zedrzeć papier i za pomocą ręcznika delikatnie zwinąc je w roladę. Odstawić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Ja użyłam migdałów w czekoladzie więc je tylko posiekałam. Białą czekoladę stopić(...)dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łopatki slikonowej) by nie utworzyły się grudki. Roladę delikatnie rozwinąć. 3/4 masy rozprowadzić na cieście. Posypać migdałami (trochę zostawić do dekoracji). Ciasto zwinąc ponownie w roladę (tym razem bez ręcznika). Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i posypać pozostałymi migdałami. Wstawić na minimum 3 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto dodaję

My simple kitchen
Podwójny warkocz cynamonowy wg Aleex (TM5) 166

części. Rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. 3. Jedną część rozwałkować, posmarować połową masy cynamonowej. Zwinąć w roladę. 4. Roladę lekko spłaszczyć, przeciąć na 3 części i spleść warkocz. Nie zrażać się tym, że nadzienie będzie wypływać, a ciasto ze wszystkich stron będzie obtoczone w cynamonie. 5. Warkocz przełożyć(...)blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozmiar blaszki ma być taki, aby rolady swobodnie się zmieściły. 6. Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie jak z pierwszą. Drugą roladę ułożyć obok pierwszej. 7. Ciasto odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 8. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 150 stopni C w opcji dół + termoobieg. 9. Lekko wyrośnięte ciasto obficie posypać kruszonką

W mojej kuchni
Zakręcona wuzetka 169

krem był stabilniejszy śmietanę kremówkę połączyłam z serkiem mascarpone. Na WZ-kę w tradycyjnej formie z kremem serowym zapraszam tutaj , dzisiaj wersja zakręcona i prostsza od tradycyjnego ciasta, pyszna rolada. Składniki na roladę: 3 jajka L 80 g mąki orkiszowej tortowej 20 g mączki ziemniaczanej 20 g ciemnego kakao 110 cukru/ksylitolu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)cukrem, dodać śmimietanę kremówkę i ubijać kolejne kilka minut do uzyskania puszystego, jedolitego kremu. Na koniec dodać esencję waniliową i alkohol roladę rozwinąć, posmarować kremem, zwinąć powtórnie. Część kremu pozostawić do wykonania ozdobnych rozetek. Wstawić do lodówki, by ciasto z kremem stężało zagotować w małym rondelku śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Pozostawić na kilka minut, następnie wymieszać. Posmarować roladę polewą czekoladową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ROLADA BISZKOPTOWA Z SEREM I BRZOSKWINIAMI 199

Ostatnio pokazałam Wam na instagramie 3 piękne skrzynie brzoskwiń, które dostałam od sąsiadki. Część przerobiłam na dżemy i kompoty, a z reszty upiekłam kilka pysznych ciast, którymi zasłodzę Wam bloga ! Dziś zapraszam na pyszną roladę biszkoptową z nadzieniem serowym i brzoskwiniami. Lekka, nie przesadnie słodka, idealna na upalny dzień. Robi się ja błyskawicznie i smakuje genialnie! Ps. brzoskwinie możecie oczywiście

Ostra na Słodko
Rolada biszkoptowa ze śmietaną 164

Rolada biszkoptowa ze śmietaną Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta, a chcemy czymś zachwycić gości. Niby zwykły biszkopt ze śmietaną, ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne, delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jedyny minus - zbyt szybko się kończy. Składniki: (Na formę o wymiarach 25x36 cm) Na biszkopt(...)rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę.  Przełożenie: Biszkopt rozwinąć, wyłożyć na niego masę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.  Smacznego

My sweet a life
Rolada z kremem na szybko 181

wyrósł do środka pozostawiając dziury na bokach co sprawiłoby ,że masę , którą chciałam wylać wlała by się do środka, biszkopt by nasiąkł i po cieście. No ale co z tym biszkoptem zrobić ? A może roladę na szybko ? Składniki: 4 jajka 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 proszku do pieczenia Dodatkowo: gotowy krem do ciasta bądź dowolny inny krem(...)Gotowy biszkopt wyjąć z piekarnika i ostudzić. Kładziemy na biszkopt papier śniadaniowy i rulujemy ciasto zostawiając ciasto  na jakąś godzinę w tej formie. Jeśli ktoś się spieszy nie jest to aż tak konieczne :) Robimy krem z przepisu na opakowaniu , rozsmarowujemy go na roladzie, którą rozwijamy kładziemy krem i zawijamy ponownie, wkładamy na chwilę do lodówki, wyciągamy kroimy i mamy

W Moim Magicznym Domu
Rolada jabłkowa 132

dawna już myślałam, żeby zrobić to ciasto, ale jakoś się nie składało. Roladę robi się naprawdę szybko i prosto. Wystarczy pokroić jabłka i zrobić ciasto mikserem, a pieczenie też trwa krótko. Najwięcej czasu trzeba czekać, aż rolada ostygnie. Przepis znalazłam  tu . Polecam. Powiem jeszcze, że jeżeli damy więcej jabłek, wtedy ciasto bardziej jest wilgotne od jabłek. Składniki: 5 jajek(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut. Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską, przewracamy papierem do góry. Papier do pieczenia zdejmujemy i gorące ciasto zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę zostawiamy do ostudzenia. Można posypać cukrem pudrem

Ewusiowe Smaki
Rolada z jabłkami i cynamonem 168

Rolada z jabłkami i cynamonem to niezbędnik jesiennych wypieków. Biszkoptowa rolada z dużą ilością jabłek i cynamonu to ciasto gotowe w 45 minut! Czas wykonania: 45 min (+ czas oczekiwania) Ilość porcji: 16 kawałków Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka 3 łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki proszku(...)jabłek wlać wodę 11. Zasypać cukrem i gotować 12. Dodać cynamon 13. Wsypać galaretkę 14. Energicznie wymieszać 15. Biszkopt wysmarować jabłkami 16. Zwinąć roladę 17. Roladę zawinąć w ścierkę i odstawiać do lodówki 18. Ciasto polać czekoladą Poprzedni 1 z 18 Następny   Wielu ekspertów poleca jesienią i zimą jeść dużo jabłek, które naturalnie wzmacniają odporność. A jakie

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe zawijańce z kapustą i pieczarkami 174

podsmażone grzyby z cebulką. W przepisie podaję wariant bardziej rozbudowany z kapustą. Zawijańce są odcinane z rulonu ciasta drożdżowego, nadzianego grzybowym farszem. Możecie zamiast w plastry – jak roladę, pociąć ciasto w dłuższe kawałki i pozlepiać końce. Tym sposobem otrzymacie klasyczne paszteciki. Oczywiście, wierzch możecie posypać czarnuszką , kminkiem czy innymi dodatkami. U nas takie paszteciki czasem znajdują się koło czerwonego

Mieszam w Garnku
Rolada waflowa z bananem 3007

Chociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować.I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ślimaki czyli deser po francusku:) 269

Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść aż będzie miało jednolity ciemny kolor. Oba ciasta rozwałkować i położyć jedno na drugim i zwinąć w roladę. Gotowe ciasto owinąć streczem i włożyć na godzinę do lodówki. Na koniec ciasto kroimy na plasterki. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 154

miski i wałkuję na stolnicy (lub blacie) podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam i rozsmarowuję dżem/marmoladę (zostawiając odstępy od brzegów), posypuję pokruszonymi płatkami migdałów, zwijam od góry i dołu, przekrawam na pół, następnie zwijam wzdłuż jak rolady. Układam w dwóch keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch(...)roztrzepanym małym jajkiem. Posypuję kruszonką. Przygotowanie na zdjęciach:   PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Wszystkie składniki umieszczam w misce (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto. Drożdżowe rolady piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Gotowe wyjmuję z piekarnika, studzę w formach. SMACZNEGO! Strucla z dżemem

Zasmakuj Kuchni
Pawi ogon 231

5x35,5 cm) . Na jeden placek wykładamy bezę. Pieczemy w180 st. C do zrumienienia, ciasto bez bezy ok 10 minut, a ciasto z bezą ok. 20 minut. Ciasto na rolady: 4 szklanki mąki pszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz(...)dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C  ok. 30 minut. Krem waniliowy : 350ml mleka 3 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią  230 ml śmietanki

Cynamonowe szczęście
Strucla drożdżowa 187

Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej

prawdziwe jedzenie
Strucla jabłkowa 216

Rolada z ciasta drożdżowego z przepysznymi polskimi jabłkami. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki  pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży kilka startych jabłek lukier: sok z cytryny i cukier puder  Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę

prawdziwe jedzenie