rolada ciasto - 2697 przepisów (strona:23/180)

ZAKRĘCONY CHLEB PIECZARKOWY 138

Pozostawić ciasto pod przykryciem na 1,5 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt. Nałożyć na ciasto warstwę sosu pieczarkowego oraz posypać parmezanem. Zwinąć chleb na kształt rolady. Przełożyć ciasto do keksówki. Przykryć i odstawić na pół godziny. Na koniec posmarować żółtkiem i posypać parmezanem. Piec w temp 180 st. przez 40 minut

Kuchnia w oparach
Serowe jagodzianki 358

prostokąt długi i wąski ok 20 x 50 cm. Na ciasto wysypać umyte i osuszone jagody. Ciasto zwijać ciasno, zamykając jagody do środka, wzdłuż dłuższego brzegu. Jak roladę. Przygotowane ciasto pociąć na ok 1,5 cm kawałki. Odstawić na 20 min do napuszenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i obsypać kruszonką. Piec w temperaturze 180*C przez 20 min. Smacznego :) RADA: Żeby

https:KKuchniaMniam
Szpinakowa rolada 177

koniec dodajemy olej, mąkę  i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce  w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut.  Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy  do ostygnięcia. Krem:  400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix   Śmietanę ubijamy dodając śmietan(...)cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i lekko mieszamy z całością. Po ostygnięciu c iasto rozwijamy i przekładamy kremem. Nast ę pnie ponownie ciasto zawijamy jak rolad ę. Schładzamy w lodówce.  Smacznego

Pyszności Słodkości
Francuskie ślimaki 208

oliwki pokroić na pół. 4. Orzechy rozłupać, oczyścić, grubo pokroić. 5. Ser zetrzeć na grubych oczkach 4. Składniki rozprowadzić na powierzchni rukoli, posypać startym serem i zwinąć w roladę 5. Ciasto włożyć na 10min do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopnii. 6. Roladę pokroić w plastry o grupości 3cm i układać na blasze do pieczenia

FITBUuK
Czekoladowa rolada z kremem budyniowym i malinami 257

zarówno do porannej kawy jak i popołudniowej herbatki. Lekko kwaskowe maliny i kremowy, czekoladowy budyń (u mnie nowość – budyń do ciast i kremów) to wspaniałe połączenie. Musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść masy łyżką. Najtrudniejsze w roladzie jest jej pieczenie – musimy dobrze poznać swój piekarnik, aby nie przepiec rolady. Idealnie upieczona zwija się bezproblemowo, jest wilgotna(...)pieczemy ok. 10-12 minut. Uważamy, aby nie przepiec biszkoptu – inaczej będzie suchy. Jeśli brzegi zbytnio się przypiekły – odkrawamy je. Upieczoną, jeszcze gorącą roladę musimy zwinąć tzn. kładziemy na wierzch ciasta bawełnianą ściereczkę, nakrywamy stolnicą lub drugą blaszką i szybko odwracamy. Zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i za pomocą bawełnianej ściereczki (która jest teraz od spodu) zwijamy roladę

Poezja smaku
ROLADA SERNIKOWA TIRAMISU 185

potrzebnie. Tak naprawdę rolada jest bardzo prosta. Mam sprawdzony przepis na biszkopt, który nie pęka i doskonale się roluje. Nadaję się także do tortów i innych ciast.  Wnętrze rolady to pyszny ser z kawą i amaretto. Nadzienie jest bez jajek i mascarpone. Taka wersja też jest dobra. Całość smakuje rewelacyjnie ! Mniam :)  Podsumowując jest to biszkopt otulony sernikiem(...)Blachę o wym. 33x 45 cm ( z piekarnika ) wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Wyłożyć ciasto równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 min. Grzałka góra, dół. Upieczony i ciepły biszkopt położyć na ściereczce z pergaminem na wierzch, który należy ściągnąć. Zwinąć roladę i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2.  NADZIENIE: W malakserze umieścic twaróg, amaretto i cukier

Kuchnia Paulettes
Rodzaje biszkoptów 245

Ciasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie łączenie produktów o różnych temperaturach nierównomiernie się upieką. Rodzaje biszkoptów Ciasto biszkoptowe bezglutenowe – zamiast maki pszennej, na którą uczuleni są osoby borykające się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
EKSPRESOWE PASZTECIKI Z POREM I JAJKIEM 212

dużych oczkach. Pora kroję w cienkie półplasterki, podsmażam na maśle. Podsmażonego pora łączę z jajkami, śmietaną i jogurtem. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładam na połowie ciasta, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, na każdym robię delikatne paski nożem. Smaruję rozmąconym żółtkiem jajka, posypuję ziarnami słonecznika i natką pietruszki. Tak przygotowane paszteciki układam

JejKuchnia
WIENIEC DROŻDŻOWY Z WIŚNIAMI 172

kąpieli wodnej, na koniec dodać 1 łyżkę śmietany i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na owalny placek. Ciasto posmarować 3/4 roztopioną czekoladą i rozłożyć wiśnie. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć na blachę forując wieniec. Nożem zrobić nacięcia na całej roladzie. Na koniec wierzch ciasta delikatnie posmarować białkiem i obficie posypać płatkami migdałowymi. Piec około 45 minut

Ciastka - domowe słodkości
Stromboli 240

jedynie nieco szerszy, nieposmarowany pas ciasta przy jednej z dłuższych krawędzi – będzie to miejsce zalepienia ciasta. Następnie rozkładamy swoje ulubione składniki na całej powierzchni ciasta. Zwijamy stromboli w roladę i nacinamy ciasto w kilku miejscach. Umieszczamy stromboli w piekarniku nagrzanym do 220°C i pieczemy ok. 12–15 minut. Przed podaniem rozkrawamy stromboli na mniejsze części, pogłębiając nacięcia, które zrobiliśmy

Proste-przepisy.pl
Piknikowe ciasto z owocami 212

Ucierane ciasto z owocami i kruszonką to kolejny letni klasyk. W swoim zeszycie mam kilka przepisów na to ciasto, ale jeden z nich lubię najbardziej i

Trzeci talerz
Ciasto Trzy brzoskwinie 230

Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie

Trzeci talerz
Karmelowe ciasto z gruszkami 202

otworzyłam książkę Haliny Jachowskiej "Torty, ciasta przekładane, rolady" to za każdym razem obiecywałam sobie, że lada dzień upiekę to ciasto. I tak mijały chwile, jedna za drugą, aż w końcu... upiekłam:) Muszę przyznać, że ciasto jest dobre, chociaż wydaje mi się, że masa tutaj jest za lekka do samego karmelowego ciasta. Amatorom gruszek wypiek ten na pewno przypadnie do gustu

In my kitchen
Odrywane bułeczki cynamonowe 445

Odrywane bułeczki cynamonowe...Rumiane zawijaski z ciasta drożdżowego.Wypełnione słodką pastą cynamonową.Niebo w gębie! Składniki: Ciasto:180 ml mleka (u mnie 0,5%);50

Gospodyni Miejska
Zielona rolada z żurawiną i kremem z białej czekolady 377

Biały, czerwony i zielony - to kolory Świąt. No jest jeszcze błyszczące złoto i srebro, ale tego nie udało mi się przemycić w cieście... Zielona rolada szpinakowa, wypełniona słodkim białym kremem z mascarpone i białej czekolady, przełamana czerwienią i kwaskowatością konfitury żurawinowej. Czujecie ten smak ? Ślinianki już działają ? Przyprawcie zatem rodzinę i znajomych o ślinotok i zróbcie taką roladę na Święta(...)wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze, ale delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Użyłam blachy będącej na wyposażeniu piekarnika. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczony biszkopt wyjąć na deskę przykrytą ściereczką i od razu  zwinąć w roladę. Odłożyć do ostygnięcia. Czekoladę połamać, przełożyć do suchej, najlepiej plastikowej miski. Miskę

kolorowotorcikowo