Dość prosta do wykonania puszysta rolada z kakaowym kremem maślanym i malinami zatopionymi w galaretce, doskonałe weekendowe ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca pani domu. Całkiem smaczna, polecam. Składniki: Ciasto: 5 jajek 15 dag cukru 15 dag mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru(...)Krem: Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonobficie posypaną mąką i rozwałkuj prostokąt o krótszym boku długości 29 cm. Na rozwałkowany placek rozłóż ser a na nim maliny (pozostaw garść malin na wierzch ciasta). Zwiń ciasto jak roladę zaczynając od krótszego boku. Przełóż ostrożnie struclę do formy wysmarowanej margaryną. Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i powciskaj pozostałą garść malin. Wstaw od razu do nagrzanego piekarnika i piecz przez
Delicious Placetuńczykiem przekładamy na ciasto, pozostawiając wolne miejsce po długości, ok. 1 cm. Doprawiamy na ostro pieprzem młotkowanym z kolendrą oraz pieprzem kolorowym. Zaczynając od dłuższego boku, zwijamy ciasto w roladę. Ma być luźno zwinięte, nie dociskamy. Rolady kroimy (ostrym nożem) na ok. 30 krążków (jedna rolada, to ok. 15 krążków), które przekładamy na przygotowaną formę, zachowując odstępy. Rada: krążki można
Moniki Smakołykiminut stolnicę podsypać mąką i rozwałkować ciasto dość cienko na kształt prostokąta. Posmarować przygotowanym farszem pozostawiając wolny, około 2-cm rant dookoła. Brzeg ciasta zwilżyć wodą i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Boki rolady zawinąć pod spód. Ściereczkę kuchenną zmoczyć wodą i dobrze wykręcić, następnie w wilgotną zawinąć roladę. Boki związać nicia kuchenną roladę ułożyć w szerokim garnku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mleka. Wyrośnięte ciasto wykładam na posypany mąką blat i rozwałkowuje na prostokąt, smaruję masą serową i posypuję żurawiną. Sposób przygotowania drożdżówek z serem. Zwijam ciasto w roladę i kroję w około 1cm do 1,5cm kawałki i układam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Sposób przygotowania drożdżówek
Gotuj Się Kto Możeodstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść - odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wielkości 30x40 cm. Na cieście rónowiernie rozłożyć przestudzoną masę makową. Zwinąć ciasto w roladę i ułożyć w babkowej foremce wysmarowanej masłem piec w 190`C 35 minut. Początkowo studzić w foremce, po około 10 minutach wytrząsnąć babkę z foremki i studzić na kratce. Przed
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!oczkach, marchewkę również. Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem oraz posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę w 180 stopniach
JejKuchnianakryć bawełnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie rozwałkować z ciasta prostokąt o wymiarach 40x50 cm posmarować żurawiną i zwinąć ciasto w roladę. Pokroić na 12 kawałków o szerokości około 3,5cm. Wykładać na blaszkę (23x33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki układać obok siebie w pewnych odstępach tak, aby podczas wyrastania połączyły
O kuchni z uczuciemPrzykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką, rozwałkowujemy owalny placek na który rozsmarowujemy pasę warzywną i zwijamy ciasto jak roladę. Tniemy na kawałki 2 centymetrowe i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około
Kulinarne Fantazje MarioliWielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą, malinami (mrożonymi o tej porze) z nutą cytrynową i płatkami migdałów. Idealny dla tych, którzy mają ochotę na coś innego
Moja Delicjafarszu II koncentrat, ale można to dowolnie zmieniać. 6. Warstwę ketchup lub koncentratu oprószyć ziołami włoskimi. 7. Na cieście rozłożyć farsz, oprószyć go obficie startymi serami. 8. Zwinąć ciasto w roladę. 9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm. 10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut
W mojej kuchniodstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam
wesoła kuchniaRozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. Dzielimy ciasto na 3 części. Rozwałkowujemy każdy kawałek na prostokąt. Smarujemy nadzieniem tak by 2 cm z brzegu ciasta pozostało bez nadzienia. Zwijamy ciasto jak roladę. Otrzymujemy 3 roladki, każdą lekko rolujemy by ją wydłużyć a następnie zaplatamy z nich warkocz. Umieszczamy chałkę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy, zostawiamy na 30 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto, na to zrobić kleksy z ciemnego. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić ciasto zwinięte w ściereczkę. Ubić kremówkę z cukrem, dodać jagody i wyłożyć na ciasto. Zwinąć roladę i odłożyć do lodówki
Magiczne Życie Martypodzielić na dwie porcje. Wykonanie – choinka: Ciasto drożdżowe podzielić na dwie porcje i każdą z nich rozwałkować w kształcie prostokąta. Na cieście wyłożyć masę makową i rozsmarować. Ciasto zawinąć jak roladę, a brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto pokroić na plastry grubości 1,5 cm i układać na papierze do pieczenia w kształcie choinki. Gotową choinkę odstawić na pół godziny
Kuchnia Bon Appetitstolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu. Układamy bułeczki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Środek każdej bułki wgniatamy podłużnie palcem, tak aby utworzyły się “pawie oczka”. Smarujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórygładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia kopytek na wierzch. Mięso mielone wymieszać w misce z przyprawą do mielonego i pieprzem. Zrobić małe kuleczki
kuchniabellissima.wordpress.comrównież. Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso
https:KKuchniaMniamCałość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt, wierzch smarujemy roztopionym masłem i mieszanką cukru i cynamonu. Zwijamy ciasto na roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Kroimy na plastry 2,5 cm i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę. Przed
cookplkozi łączymy ze śmietaną oraz chrzanem (jeśli bardzo go lubimy, możemy dać więcej niż w przepisie). Bardzo delikatnie rozsmarowujemy masę na cieście. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Zwijamy ciasto w roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Przed podaniem kroimy w plastry. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Buraczane roladki z kozim serem
Poezja smakurozkładamy na papierze do pieczenia lub macie i wałkujemy ja na prostokąt o grubości niecałego 1 cm. Rozkładamy budyń na cieście tak by brzegi pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując
Co na wege obiad?godzinę żeby podrosło. * Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy podsypując mąką. Na każdy rozwałkowany placek rozsmarowujemy pól puszki masy makowej. Po dłuższym boku zwijamy ciasto w roladę. Gotowe makowce układamy na blachy do pieczenia, odstawiamy na min 15 minut żeby podrosły. Po ty czasie smarujemy roztrzepanym żółtkiem, pieczemy ok 30 minut
Z Majeczką w kuchniobok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry
Moje domowe kucharzenieCIASTO MIODOWE LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ
W kuchennym oknie EwyRolada z kaszy manny bez pieczenia. Ciasto szybkie do przygotowania, bardzo popularne w latach ’90-tych. Moja babcia bardzo często przygotowywała ciasto zwijane w waflu i do dziś mam sentyment do takich deserów. Jeśli nie macie piekarnika i lubicie smak kaszy manny to ciasto powinno Wam posmakować. Najlepiej wzbogacić je o domową, kandyzowaną skórkę pomarańczową (dzięki niej ciasto wspaniale(...)pachnie!) i chrupiące bakalie, dzięki którym ciasto zyskuje strukturę. Ja raczyłam się roladą z kaszy na śniadanie. Rolada z kaszy manny bez pieczenia: 4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki
Poezja smakuWykładamy na oprószony mąką blat. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm i wymiarach 30x55cm. Na powierzchni ciasta łyżką lub łopatką rozsmarowujmy nadzienie. Równomiernie posypujemy czekoladowym groszkiem. Zawijamy ciasto w roladę, nie rozciągając go, zaczynając od dłuższego boku. Kroimy ostrym nożem na plastry o grubości 3,5cm( ja użyłam woskowanej nici dentystycznej, która świetnie się tu sprawdza). Ślimaczki układamy
Mia Cucina Sofietagładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy w 2 cm plastry. Układamy je na dwóch dużych blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami powinny zostać 4 cm odstępy. Blachy z ciastkami odstawiamy
Dzieje kuchennej Wiewióryrazu całej mąki tylko połowę, a resztę dobierać podczas zagniatania. Rozwałkować cienko i ostawić na około pół godziny. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do makaronu lub zwinąć ciasto w roladę i kroić w paseczki. Można od razu ugotować w osolonym wrzątku lub ususzyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagnieść. Rozwałkować na omączonym blacie na kwadrat o długości odpowiadającej foremce, w której będzie pieczone. Ciasto posmarować roztopionym masłem i rozkruszyć drobno posiekaną czekoladę. Lekko wcisnąć ja w ciasto. Zwinąć roladę i umieścić w foremce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wierzch posmarować pozostałym masłem piec w 180`C 35-40 minut. Początkowo studzić w foremce, następnie na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miskę i wkładamy ciasto , wkładamy miskę z ciastem do woreczka i zostawiamy tak na 3 godziny. Ciasto wyrośnie i wtedy wyjmujemy z miski robimy jakby prostokąt i zwijamy ciasto jak roladę dosyć ciasno . Formujemy bochenek i kładziemy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy go do wyrośnięcia na 20 minut, przecinamy na skos ostrym nożem tak trzy
Różowa kuchniaszynki 6 plastrów żółtego sera oregano Ciasto francuskie rozwinąć. Posmarować koncentratem pomidorowym i posypać oregano. Ułożyć na cieście równomiernie szynkę, a na niej plastry żółtego sera. Zwinąć ciasto w roladę i dobrze docisnąć brzeg. Pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut
Kulinarne Inspiracjeukładać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry
Moje domowe kucharzenieSmaczne ciasto z herbatników przełożonych czekoladowym kremem maślano-budyniowym, udekorowane bitą śmietaną. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w ustach, stąd pewnie ta chmurka
Trzeci talerzSkładniki: ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, marmolada 200 ml, mleko - do posmarowania nie mrożone ciasto francuskie rozwinąć, posmarować po całości marmoladą różaną brzegi boczne podwinąć i zawinąć ciasto jak roladę, dać na blachę z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w mleku piekarnik 220 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, wstawić blachę i piec około 25 minut, wystudzić szybki
W Mojej Kuchni Lubięplastry. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować cienko w prostokąt. Ciasto posmarować koncentratem pomidorowym, posypać pieprzem i oregano, równomiernie rozłożyć szynkę, ser, oliwki i pomidory. Ściśle zwinąć ciasto w roladę. Pokroić w plastry o grubości około 1 – 2 cm. Uwaga! Żeby ładnie pokroić roladę potrzeba ostrego noża. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze
Mama Gotujecałej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigodzinie i 30 minutach zmniejszyłam temperaturę na 150 stopni. Do pieczenia wybrałam blaszkę, której zazwyczaj używa się do pieczenia ciast typu rolada. Smacznego
ClauditteMissCookingzdobywała u swojej mamy, obecnie mieszka nad jeziorem Bolsena i prowadzi własną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką
SMYKWKUCHNIKażdy blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały
Poezja smakuPosolić i popieprzyć do smaku. Rozwinąć ciasto francuskie i posmarować je ketchupem, następnie posypać przyprawą do pizzy. Na to wyłożyć podsmażone pieczarki i posypać startym serem żółtym. Zwinąć ciasto jak roladę. Dobrze skleić boki. Kroić w plastry o szerokości ok. 1 cm. Ślimaczki układać dość luźno na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 minut
Fabryka pomysłówObowiązkowa pozycja w sylwestrowym menu! W każdym sylwestrowym menu muszą się znaleźć przekąski, którymi uraczysz gości w trakcie trwania zabawy! Bardzo popularną przekąską sylwestrową są ślimaczki z ciasta francuskiego, roladki z tortilli, rolada z łososiem czy kawałki kurczaka w panierce. Jest to idealna zakąska, którą można szybko wrzucić na ząb i wracać do karnawałowej zabawy! Oczywiście do przekąsek obowiązkowo musisz(...)tortilla z kurczakiem i ananasem Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem Quesadilla z kurczakiem i serem Tortilla z wędzonym kurczakiem i suszonymi pomidorami Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym Kotlety z piersi kurczaka Stripsy KFC , czyli piersi w chrupiącej panierce Grzanki czosnkowe (pieczywo czosnkowe) Bruschetta z pomidorami i bazylią Marchewki z ciasta francuskiego Zawijana
Kulinarne Przebojekakao i mieszamy . Ciasto ,to białe wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Następnie wyjmujemy i nakładamy na nie ciemne ciasto ,wyrównujemy i z powrotem wkładamy do piekarnika na 10 minut .Gotową roladę oddzielamy od papieru na którym się piekła i jeszcze ciepłą zwijamy w rulon . Ubijamy zimną śmietanę z cukrem pudrem i rozsmarowujemy ją na rozwiniętej(...)roladzie ,od strony z której będzie zwijana układamy wzdłuż truskawki i delikatnie zwijamy .Śmietany nie może być za dużo ,bo nam wycieknie. Ciasto przechowujemy w lodówce .Smacznego. Przepis na ciasto z bloga mniam – mniam
Ladylaura.razu przekładamy na ściereczkę odwracając tak aby jabłka były na wierzchu. Usuwamy papier i delikatnie zwijamy roladę (pomagamy sobie ściereczką). Zwiniętą roladę owijamy ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną roladę kroimy na ok. 15-16 równych kawałków. składniki na krem: 500 ml mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru(...)Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na wolnych obrotach na gładki krem. Dodajemy pokrojone w kosteczkę galaretki i mieszamy z kremem. wykonanie ciasta: Na jedne blat orzechowy wykładam 1/2 cz. kremu układamy „na leżąco” kawałki rolady, jeden przy drugim. Wykładamy pozostałą część kremu i przykrywamy drugim blatem orzechowym, lekko dociskając. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzenia