Lubię dogadzać kulinarnie moim domownikom Rolada różana śmietankowa SKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypta KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę(...)Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon
Kuchnia Danusipodwojenia objętości. U mnie trwało to 1,5 h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część rozwałkowujemy na długość blaszki, smarujemy połową dżemu i zwijamy jak roladę. Z kolejną częścią ciasta postępujemy w ten sam sposób. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy zwinięte rolady, tak aby prawie się stykały. Następnie strucle przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na pół godziny(...)przekrawamy na pół wzdłuż, prawie do samej blachy i posypujemy kruszonką. Piekarnik rozgrzewamy, następnie wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 35-40 min, aż wierzch ciasta będzie złocisty. Smacznego
kulinarne odsłony patimargarynę oraz jajka utarte z cukrami, dodajemy wyrosnięte odstawione wczesniej ciasto. Wyrabiamy dokładnie, odstwiamy do podwojenia objętości. Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt. Smarujemy powidłami owocowymi. Posmarowane ciasto dokładnie zwijamyw roladę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy przygotowana kruszonką ( ucieramy margaryne z cukrem i mąką, kruszymy na ciasto ). Pieczemy 45-50 minut w 170 st. Dla pewnosci sprawdzamy stan upieczenia patyczkiem
Z Majeczką w kuchnisamo jak w przypadku tortów wydaję mi się, że źle przygotowuję ciasto na biszkopt. I on mi albo nie rośnie, lub rośnie i zaraz opada. Z roladą jest na tyle prościej, bo ciasto robi się
Pink Envelopecytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 210°C Po upieczeniu, wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Przysmaki Karolkiczęści. Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Z 2 i 3 części ciasta rozwałkować posmarować marmoladą i zwinąć w roladę. Przełożyć do blaszki i upiec około 25/30 minut, na złoty kolor. Dłu g ość rolady musi odpowiadać długości blaszki i cia sta kruchego . Wykonanie kremu : Do mleka wsypać(...)Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy. Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia. W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym. Warstwy ciasta : 1. ciasto kruche 2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie koniecznie. 3. połowa kremu 4. Na kremu ułożyć 2 rolady
Sama słodycz i szczypta chiliMiękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami. 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g miodu prawdziwego 50 g masła 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać do okruchów. Wymieszać i formować kuleczki. Jeszcze miękkie, obtaczać w mielonych orzechach. Odstawić do lodówki
https:KKuchniaMniamregulować sobie mąką, podsypywać, tak by w efekcie powstała kulka. Ciasto rozwałkować mniej więcej na prostokąt pomagając sobie mąką , rozłożyć na nim farsz i zwinąć jak roladę. Nóż dotykać do mąki, by ciasto się ładnie kroiło, pokroić powstałą roladę w krążki 1-2 centymetrowe, układać na blaszce, poziomo, smarować po wierzchu rozbełtanym żółtkiem, piec najwyżej 30 minut, do zrumienienia. Przechowując
kgwjanczewociasto będzie już wystarczająco wyrośnięte, rozwałkowujemy je na stolnicy na ok 1 cm placek. Smarujemy rozpuszczoną margaryną, a następnie posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem, jabłkami oraz rodzynkami. Ciasto zawijamy jak roladę i tniemy na ok 4 cm kawałki. Układamy je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C. przez ok 50 -60 minut (gdyby
Słodka Kraina Wypiekówmiejsce na godzinę w celu podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto chwilę wyrabiamy, rozwałkowujemy na kwadrat 50x50cm, smarujemy równomiernie miękkim masłem, zostawiamy z jednej strony margines bez masła. Ciasto zwijamy w luźną roladę, układamy je łączeniem do dołu. Powstałą roladę ponownie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 15cm. Wałkujemy ostrożnie aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zawijamy(...)roladę wzdłuż dłuższego boku i zakręcamy w spiralę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej skręconą roladę i formujemy z niej luźnego ślimaka, ciasto urośnie. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dwie godziny w celu podwojenia objętości. Duża zawartość masła potrzebuje dłuższego wyrastania. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni /grzanie góra-dół/, pieczemy 20-25 minut
Stare Garysobie dobrze zagospodarować wolną sobotę, ja to potrafię. Tak na serio postanowiłam upiec coś szczególnego, ciasto, które jest kwintesencją naszych marzeń, ciasto jak widzicie w formie amerykańskiej flagi - rolada biszkoptowa z nadzieniem z serka kremowego do kanapek, śmietany z dodatkiem truskawek. Upiekłam je z myślą o mojej córce, która marzy o podróżach, szczególnie o Nowym Jorku. Rolada wcale nie okazała
Bernika - moj kulinarny pamietnikmimo to biszkopt wyrasta pięknie. Oczywiście można zmieniać nadzienia. Robiłam też ze szpinakowo-czosnkowym – pycha! P.S. Tylko nie przesadzajcie z ilością nadzienia, bo będzie problem z zawinięciem rolady. Składniki na ciasto: 5 jajek 30 dag startego sera żółtego 5 łyżek majonezu (użyłam kieleckiego) Składniki na nadzienie: 3 szklanki rozmrożonych grzybów 1-2 cebule olej/masło do smażenia sól, pieprz natka(...)Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj nim równomiernie biszkopt, zwiń w roladę i owiń w folię aluminiową. Odłóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Smakuje i na ciepło i na zimno. Przepis dodaję do akcji: POLSKA SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 2 Borówki
Qlinarnie i Qlinarniewymiarach około 50 x 20 cm . Kakao z cukrem zmieszać w kubeczku i posypać ciasto, dość grubo, zostawiając spore marginesy od wszystkich brzegów. Brzegi zwilżyć wodą i ciasto zwinąć w roladę. Szczelnie skleić. Roladę zwinąć „w ślimaka” i przełożyć do formy zlepieniem w dół. Oba końce wsunąć pod spód. Foremkę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
Posadzone i zjedzoneSmaczne lekkie ciasto z herbatników przełożonych masą jogurtowo-owocową i śmietankowym kremem budyniowym, udekorowane owocami i galaretką. Przygotowane odpowiednio wcześniej jest mięciutkie i rozpływające się w
Trzeci talerzwykładamy na podsypany mąką blat i wałkujemy. Na rozwałkowanym cieście układamy równomiernie pokrojone w kostkę jabłka i posypujemy cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne możemy delikatnie posypać je cukrem. Ciasto zwijamy jak roladę, a następnie kroimy na 3-4 cm kawałki (ślimaki) i układamy w okrągłej foremce nacięciem do góry. Ciasto pieczemy w temp. 150 stopni C około 1 godziny. Przed
Smakowity Blog Kulinarny