Rogaliki drodżowo- kruche z nadzieniem wiśniowym Składniki: - 25 g drożdży - 2 łyżki cukru - cukier waniliowy - 1 jajo - 1/4 szklanki mleka ciepłego - 250 g mąki - 1/2 masła
SMYKWKUCHNIA gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie... z podłoga co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze
Apetyczna babeczkaPyszne na niedzielne śniadanko :) Smakują same z masłem lub z dżemem najlepiej własnej produkcji składniki: 450 g mąki pszennej 2 jaja 180 ml mleka 100 g
Z MarcepanemPyszne na niedzielne śniadanko :) Smakują same z masłem lub z dżemem najlepiej własnej produkcji składniki: 450 g mąki pszennej 2 jaja 180 ml mleka 100 g
Z Marcepanemprzy tym pyszne!!! Ciasto nie jest za słodkie, ale w połączeniu z dżemem i syropem tworzą harmonijną całość. Rozeszły się błyskawicznie! Polecam!!! Składniki na zwoje bawełny, czyli rogaliki z dżemem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego(...)jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta. Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone
Rozpustne gotowanieCiasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1
Smakowy Rajjajkiem. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 15-20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Uwaga: Składniki na ciasto drożdżowe powinny być o pokojowej temperaturze. Jeżeli nie umiesz robić rogalików to odwiedź bloga Pauliny (link powyżej
In my kitchentaką jak w czasie dojenia (sezonowo waha się ona od 3,5-4%). I właśnie z takiego mleka wychodziły najlepsze, babcine wypieki. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) to przepis, który przeniesie każdego do smaków dzieciństwa. Ciasto drożdżowe pozwala przywołać magiczne wspomnienia. Drożdżówki z tego przepisu są miękkie i długo zachowują świeżość. Rogaliki najlepiej smakują podane na drugie śniadanie wraz(...)rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu) 40 g świeżych drożdży szczypta soli Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – farsz: 400 g półtłustego twarogu 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny Przygotowujemy ciasto drożdżowe: Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach mleka. Dodajemy szczyptę cukru i odstawiamy
Poezja smakuzerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja, na deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście kruchym, następnie krótkie wyrastanie i schłodzenie w lodówce
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne rogaliki z nutellą.Oczywiście nadzienie może być dowolne, ale skoro dziś Światowy Dzień Nutelli to i rogaliki są z nutellą. 50 g świeżych
Moje domowe kucharzenieDrożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g
Z MarcepanemDrożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g
Z MarcepanemPrzepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same
MamaOskarkaBardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki
Wrzosowa PolanaNiedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były..
Moje domowe kucharzenie