rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:34/61)

Cynamonowe ślimaczki 159

Drożdżowe ślimaczki z cynamonowym pachnącym nadzieniem.Polecam! składniki: 450 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 200 ml mleka 2 jaja 50 g masła ( roztopione) 100 g

Z Marcepanem
Rogaliki drożdżowe 127

Przepyszne lekko słodkie rogaliki, które będą wspaniałym pomysłem na śniadanie zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Można podać je z dżemem, czy konfiturą, ale same

MamaOskarka
Rogaliki drożdżowe z pigwą 180

Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki

Wrzosowa Polana
Rogaliki 163

Niedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były..

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 258

Właściwie to improwizowałam bo do samego końca nie wiedziałam na co mam ochotę na początku myślałam o drożdżówkach  z budyniem, później o rogalikach ale jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej

NaKońcuJęzyka
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 123

Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 4 łyżki cukru 500 g mąki pszennej tortowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy 1 jajko do posmarowania rogalików

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 164

białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej  20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru

Moje domowe kucharzenie
Rogalomania 161

specjalne podkładki antypoślizgowe..podczas wałkowania urządzenie nie przesuwa się po stole..i nie sprawia żadnego problemu.. Zapowiada się miłe i przyjemne wycinanie rogalików...o tym jak mi poszło oczywiście poinformuję na blogu..ciasto drożdżowe już rośnie..tak więc niedługo będę "bawić " się swoim nowym gadżetem..a potem zajadać się rogalikami.. Genialne narzędzie , które pozwoli Ci szybko i łatwo

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 170

dzieciaki też od czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też(...)cukru?! To nie może być dobre. Ale co mi tam- ryzyk-fizyk jak mawiają, jak nie spróbuję, to się nie dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień

Arbuziaki
1556. Rogale drożdżowe z "zamrażarki" 186

Rogale na św Marcina  mają być inne..ale ja nie miałam ani czasu, ani białego maku...więc zrobiłam inne...ważne , aby były smaczne...Chociaż córka

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z parówką i sosem 347

Zachciało się parówek w cieście ..i były.. rogaliki z parówkami...Pomysł na takie rogaliki z parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało(...)misce..i było to bardzo szybko...do przygotowania tych rogalików wykorzystałam też rogalomanię ..wszystkie te przyrządy bardzo ułatwiają pracę w kuchni..Do sosu wykorzystałam pyszny ketchup Develey. ,,po prostu pychotka..   Ciasto drożdżowe: 50 g drożdży 3 łyżki cukru [ dałam mniej] 1 szkl. mleka 50 dkg mąki 5 łyżek oleju 1 jajo sól Sos: [ u mnie połowa podanych składników

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki krucho-drożdżowe 171

masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego lub krucho-drożdżowego, jak kto woli. Nie mogłam zdecydować się na jedno nadzienie, dlatego część wypełniona jest twarożkiem waniliowym, część powidłem, a pozostałe Nutellą... tak wiem - zabójstwo, ale jakieś takie(...)okrąg, pokroić na 8 wycinków. Każdy wycinek lekko rozwałkować. Na dłuższy brzeg nałożyć łyżeczkę wybranego nadzienia i zwinąć w kierunku cieńszego końca. Skleić rogi i zawinąć do siebie. Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Piec 20 minut  w 190*C. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Chrupiące rogaliki z malinami 128

Pyszne chrupiące rogaliki z konfiturą z malin. Wykonane na bazie ciasta kruchego drożdżowego, dość proste w przygotowaniu więc możemy do nich wracać często:) Myślę, że w każdym domu króluje jakiś sprawdzony przepis na rogaliki:) Zachęcam do skorzystania a ten będzie jednym z nich:) Składniki 50 g drożdży 1/2-3/4 szklanki mleka 200 g masła 500 g mąki pszennej przesianej 2 jajka

gotuj ze mną
Rogaliki z makiem i marcepanem 211

Rogaliki z nadzieniem makowo-marcepanowym skradną serce nie jednemu wielbicielowi maku. Są przepyszne! To zasługa w dużej mierze dodatku marcepanu do masy makowej ale nie tylko... Rogaliki piecze się z ciasta krucho-drożdżowego, swoistej hybrydy, która nadaje wypiekowi charakterystyczną kruchość i delikatność jednocześnie. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać a rośnie głównie w ... lodówce. Bardzo polecam :-)   Składniki:   Ciasto(...)Podzielić je na 8 części (trójkątów). U podstawy każdego trójkąta kłaść czubatą łyżeczkę nadzienia (Można z nadzienia uformować palcami kulki). Zwijać każdą część w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalikaRogaliki układać na przygotowanych blachach. Przykryć je ściereczkami i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut lub dłużej.  Rogaliki powinny podwoić swoją objętość. Piekarnik rozgrzać

maniapieczenia