rogaliki drożdżowe - 915 przepisów (strona:24/61)

PĄCZKI IDEALNE 146

nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły, pieczemy na głębokim oleju.  A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe: *  GOFRY Z OWOCAMI *  IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI *  FAWORKI DROŻDŻOWE *  FAWORKI JAK U BABCI *  RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM *  SEROWE MINI PĄCZUSIE *  ROGALIKI Z DŻEMEM

Z Majeczką w kuchni
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 155

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
KRUCHO-DROŻDŻOWE ROGALIKI Z BIAŁYM MAKIEM 168

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem z białego maku i bakalii... coś na wzór rogali świętomarcińskich. Jednak choć moje nadzienie nieznacznie się różni, to przepis na ciasto to już zupełnie inna bajka 😉 Moje rogale wykonane są z ciasta krucho-drożdżowego, a oryginalne rogale świętomarcińskie z listkującego się ciasta półfrancuskiego, które jest dość pracochłonne i wymaga pracy już dzień wcześniej przed pieczeniem

Kuchnia MagdaLeny
Rogaliki drożdżowo-francuskie 163

Przy niedzieli zaszalałam i rano upiekłam rogaliki..chyba pyszne wyszły, nie wiem, bo nie próbowałam..mąż mówił, że tylko mało słodkie, więc można dać więcej cukru

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 176

Pomału staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii ,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z

Moje domowe kucharzenie
Półfrancuskie rogale drożdżowe z cynamonem 168

Proste ,szybkie i bardzo smaczne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego. Spora ilość masła ale smak jest rewelacyjny a zapach cynamonu w całym domu bezcenny :) Rogaliki są bardzo delikatne i nie za słodkie ,idealne do kawy jak i na śniadanie . Z podanej porcji wychodzi 16 dużych  rogali ale można zrobić mniejsze jak ktoś woli wtedy wyjdzie więcej . Składniki

Wypieki Rene
Kruche rogaliki drożdżowe z dowolnym nadzieniem + filmik 176

szczególnie tych najpyszniejszych na świecie czyli rogali marcińskich. Ale te rogale są bardzo trudne, pracochłonne i czasochłonne , zatem ja proponuję dziś wersję ekspresową na pyszne, kruche i chrupkie ciasto drożdżowe, a nadzienie dowolne, do tych rogali pasuje wszystko co słodkie . Ciasto nie wymaga wyrastania , mieszamy składniki zagniatamy i pół godziny chłodzimy w lodówce. A później wałkujemy na cienki placek, wycinamy(...)piekarnika na najwyższe pięterko i pieczemy przez ok. 15-17 minut z termoobiegiem, wszystko zależy od Waszego piekarnika. 7. Upieczone rogaliki studzimy na kratce. Są kruche i chrupiące. Na drugi dzień nie czerstwieją, jak to mają w zwyczaju wypieki drożdżowe, stają się miękkie. Jeżeli chcemy zachować ich kruchość, to warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym pudełku. Smacznego :-) Poniżej zapraszam

Kawa z mlekiem
Rogaliki razowe o smaku serowym 175

  Tym razem coś z ciemniejszej mąki ,rogaliki ,w których są dwie warstwy jedna serowa a druga razowa ,w środku jest pyszna szynka

Wypieki Rene
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 237

minut wyrabiania i jedna godzina wyrastania w lodówce. Ciasto drożdżowe lubi ciepło, ale są też takie wersje, które lubią"posiedzieć" sobie w lodówce. Jako dziecko pamiętam jak ciasto drożdżowe na rogaliki wyrastało we wiadrze w zimnej wodzie jak wypłynęło na wierzch było gotowe. Także sposobów na ciasto drożdżowe jest wiele.Z tego przepisu drożdżówka wychodzi bardzo puszysta a ciasto sprężyste. Najlepsza

Basia w kuchni
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 134

Mikołaja, ale mam za to pyszne rogaliki które z powodzeniem mogą je zastąpić. Rogaliki są mięciutkie, dobrze nadziane i oblane czekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :) Składniki na 25-30 rogalików: 280 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru(...)gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy

Gotowanie...to proste !
Mini rogaliki z czekoladą 166

rogaliki idealnie sprawdzą się jako przekąska do szkoły,do pracy lub na piknik. Małe, poręczne, na jeden, może dwa kęsy. Delikatne, drożdżowe i nadziane czekoladą, to idealna przekąska do popołudniowej kawy czy  herbaty w doborowym towarzystwie :) Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 300 ml mleka 150 g cukru 100 g masła 4 żółtka 1 jajko cukier(...)rondelka i podgrzewam, aż połączą się ze sobą. Dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia . Studzę całkowicie, aż stężeje. Na każdy trójkąt nakładam po łyżeczce czekolady i zwijam rogaliki zaczynając od szerszego końca.  Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam na niej rogaliki i po raz kolejny odstawiam by podrosły.  Rozmąconym jajkiem smaruję wyrośnięte rogaliki i wstawiam do piekarnika

Ciasteczkowy Potwór
Podwójnie czekoladowe śniadanie! 187

Śniadanie dla ukochanego? ;-) Podwójnie czekoladowe! Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!  Podane do łóżka

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z rabarbarem 104

czasu, a to z lenistwa albo po prostu dlatego, że temat mi nie pasował. Ale jako, że lubię drożdżowe wypieki jest coś tym razem dla mnie i wzięłam udział. Przepis pochodzi stąd . Ja zamiast marmolady dałam pyszną konfiturę z rabarbaru. Rogaliki robi się szybko i są smaczne, dlatego zrobiłam podwójną porcję i robiłam z jednego koła 8 rogalików

Ewa w kuchni
ROGALIKI KRUCHO- DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 787

Rogaliki krucho- drożdżowe są pyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Miękkie, ciasto samo w sobie nie jest za słodkie (słodkości nadaje im nadzienie). Łatwo się je przygotowuje. Idealne do kawki lub na podwieczorek. W moim domu rogaliki znikają błyskawicznie i już wiem, że zawsze muszę robić je z podwójnej porcji ;) Z przepisu korzystam już wiele lat i zawsze wychodzą

Zrób to smacznie
Rogaliki drożdżowe 156

Puszyste, delikatne, cudownie pachnące, a w smaku obłędne. Nie sposób powstrzymać się przed zjedzeniem kilku za jednym posiedzeniem. Znikają więc błyskawicznie. Ciasto drożdżowe do rogalików przygotowałam w nieco inny sposób niż zwykle. Zaczęłam od ubijania jajek z cukrem, co sprawiło, że ciasto jest jeszcze lżejsze i jeszcze bardziej delikatne. Wychodzi nieco luźne, czym nie należy się przejmować, bo im luźniejsze

Smakowity Blog Kulinarny